Dodaj do ulubionych

Kochani, wszystko o Toskanii

IP: *.szcz.gazeta.pl 26.06.01, 00:00
Jadę do Toskanii autem z żoną i 8-letnim synem. Kwatera na dwa tygodnie, 16 km od Florencji.
Wiem, że Siena jest piękna, a Florencja rozczarowuje (to Pascal). Ale w ogóle jak to wszystko
przeżyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lechu Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: 192.168.111.* / 217.6.108.* 27.06.01, 00:00
      Gratuluje!

Gruntownie zwiedz Florencje. Odradzam samochod, bo ceny parkingow sa
      horrendalne. Biezcie kolej, jesli mozecie. Na sama Florencje potrzeba tygodnia
      i bardzo duzo pieniedzy, np. sama Santa Maria d. Fiori kosztuje: sama glowna
      nawa nic, ale chrzcielnica 10.000, galeria 10.000, podziemie 10.000,wieza
      10.000, muzeum przykatedralne 10.000! Sa to powazne koszty, ale niewiele jest
      miejsc na ziemi takich, jak to miasto(1/3 zabytkow Wloch!). Uwaga! Wszedzie sa
      olbrzymie kolejki, niezaleznie od pory roku. Do Uffizi czekalem 2 godz na
      wejscie (co najmniej dzien zwiedzania, sporo polonicow). W pazdzierniku!

W Sienie bylem bardzo krotko. Piekne miasto, ladniejsze wizualnie niz Florencja.
      • Gość: wojtek Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.szcz.gazeta.pl 01.07.01, 18:06
        Dzięki za odpowiedź.
        Przyznam, że odwiedzając obce kraje bardziej niż muzea interesuje mnie życie zwykłych ludzi. A już jak
        mam stać dwie godziny w jakiejś kolejce, to po prostu wymiękam. Lubię łazić po ulicach, zachodzić
        do sklepów, knajp, oglądać architekturę. Słyszałem, że Toskania jest piękna jeśli chodzi o sam
        krajobraz. Więc na te rzeczy się nastawiam. Oczywiście coś z tej wysokiej kultury wypada zaliczyć i
        pewnie jedna kolejka większa mnie nie minie.
        Jeszcze raz dzieki
        W.
      • Gość: JK Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.pie.edu.pl 16.07.01, 12:35
        Do galerii Uffizi rzeczywiście tłumy i trzeba czekać. Ale można zamówić bilety
        telefonicznie poprzedniego dnia na konkretną godzinę . To działa !
    • Gość: Monika Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: 217.11.141.* 06.07.01, 18:30
      Koniecznie zobacz Florencję po zmroku! Koniecznie po zmroku!
    • Gość: Monika Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: 217.11.141.* 06.07.01, 18:31
      ale Siena jest rzeczywiście ładniejsza, ma fantastyczny rynek
      jak go zobaczyłam, musiałam zbierać szczękę z ulicy...
      • Gość: krea Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.gazeta.pl 09.07.01, 13:56
        Koniecznie wybierz się do Pizy - i nie mówię tu o Katedrze i przyległościach,
        ale o uliczkach miasta. Po drodze do Sieny (jest bezkonkurencyjna, szkoda
        gadać, bo miejsca nie starczy) zahacz o Sovicille, Monteriggioni, San
        Gimignano, właściwie każda mieścinka to prawdziwe cudo. W drugą stronę - piękna
        trasa na Luccę. Ech, w miesiąc nie da się wszystkiego zjeździć ...
        • Gość: wojtek Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.szcz.gazeta.pl 11.07.01, 18:31
          Gość portalu: krea napisał(a):

> Koniecznie wybierz się do Pizy - i nie mówię tu o Katedrze i przyległościach,
          > ale o uliczkach miasta. Po drodze do Sieny (jest bezkonkurencyjna, szkoda
          > gadać, bo miejsca nie starczy) zahacz o Sovicille, Monteriggioni, San
          > Gimignano, właściwie każda mieścinka to prawdziwe cudo. W drugą stronę - piękna
          >
          > trasa na Luccę. Ech, w miesiąc nie da się wszystkiego zjeździć ...

Właśnie o takie info mi chodziło. Dziękuje, jeśli jeszcze coś Wam się przypomni, piszcie
          Wojtek
    • Gość: jotbe64 Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.MAN.atcom.net.pl 19.07.01, 15:07
      Jeżeli jedziesz samochodem to 2 rady:

a) przejedź drogę SS 222 Florencja-Siena (albo odwrotnie)
      tzw. "chiantissima".
      b) Pojedź ze Sieny kawałek w kierunku Grosseto i zjedź po drodze do
      jakiejkolwiek małej miejscowości np.Campagnatico albo Roccastrada.

Cała esencja Toskanii - nie pożałujesz.

Florencję warto - chociaż z parkingiem horror, ale dla mnie cały urok
      Toskanii i wsie i miasteczka - coś jakbyśbył w bajcew XII wieku.
      • Gość: Lidka Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: 172.16.0.* / *.chorzow.um.gov.pl 24.07.01, 13:30
        Zwiedziłam spory kawał Toskanii - przepiekne miejsce na ziemi. Florencje trzeba
        zobaczyć konieczne. W Sienie byłam podczas wyścigów konnych tzw. palio -
        niesamowite wrażenie.Miasto ciekawe. Warto zwiedzić równiez rejon między Sieną
        a Florencją czyli Chianti. Piekne pejzaze toskańskie, można odwiedzić winnice i
        zakupic parę flaszek dobrego wina.
    • Gość: ullade Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 15:37
      Koniecznie Vinci! Dzieci były zachwycone. Niesamowite jest i muzeum w Certosa
      di Pisa. Nie ma ludzi, jest troche dziwnie i troche stasznie.Koniecznie trzeba
      odwiedzić "enoteca" w San Gimigniano/ boskie białe wina/, i spróbować wszystkie
      rodzaje sera pecorino.
    • Gość: wojtas Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 21:24
      Trzeba koniecznie zwiedzić Lukkę, Sienę i San Gimingiano. Warto popłynąć na
      Elbę, fantastyczna wyspa ale domu Napolena to straszne naciąganie-20.000 mały
      domek, trzy pokoje i to wszystko
    • Gość: Iza Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: 62.148.86.* 29.01.02, 15:20
      Polecam małe miejscowosci San Gimininano, Montereggione, Luka, we Florencji
      warto zwiedzić San Lorenzo /oprócz wszystkich innych wartych zobaczenia miejsc/
      Moim zdaniem na Florencje wystarczą dwa dni.Co do cen parkingów W Toskanii jest
      taniej niż w Krakowie.Moim zdaniem najpiękniejsza jest prowincja- małe senne
      miasteczka takie jak Cole de Valdelsa /mam nadzieję,że dobrze napisałam nazwę/.
      Nie ma co liczyć na szlak Chianti- niestety czysta komercja.Pozdrawiam i życzę
      fanego urlopu- dla mnie to był jedna z najpiękniejszych wyprawa.
      • Gość: Lechu Re: Kochani, wszystko o Toskanii IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 00:14
        Nie wiem czy wiesz, ze polowa zarejestrowanych zabytkow tego swiata znajduje
        sie we Wloszech, a polowa Wloskich znajduje sie we Florencji.

Zeby dobrze obejrzec sama Santa Maria del Fiore, potrzeba dobrego dnia,
        wliczajac stanie w kolejkach. Rozumiem wiec, ze obejrzalas ja od zewnatrz, bo
        bylo Ci za drogo i za dlugo.

Ciekawe co udalo Ci sie zwiedzic we Florencji w dwa dni, ale chyba niewiele, bo
        w dwa dni nie dasz rady porzadnie przejsc przez galerie Uffizzi! Troche za
        bardzo wierzysz w biura-poszukiwaczy dzieciolow, ktore oferuja kompletnie
        zielonym buble w stylu "Toskania w 5 dni".

• seratina Re: Kochani, wszystko o Toskanii 31.01.02, 11:08
      Alez Ci zazdroszcze. Spedzilam we Florencji dwa lata i wciaz uwazam, ze to za
      malo. Zwiedzilam troche swiata, ale do Wloch mam szczegolny sentyment.
      Florencja jest najpiekniejsza, sam sie przekonasz. Ma szczegolny klimat,
      wspanialych ludzi i troche za duzo turystow. Bardzo dobrze, ze jedziecie
      samochodem, bo bedziecie mieli mozliwosc zwiedzenia Toskanii. Dwa tygonie
      wystarcza, zeby zakochac sie w tym regionie. Polecam Pitigliano, cudownie
      polozone na skarpie. Koniecznie musicie sprobowac miejscowych potraw, chociaz
      mnie bardziej smakuje kuchnia poludniowych Wloch. Zycze udanych wakacji.
    • seratina Re: Pascal 31.01.02, 11:11
      A propos przewodnikow, polecam tylko Lonely Planet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka