Dodaj do ulubionych

Riwiera Liguryjska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 18:29
Witam, chcialbym spędzić 2 tygodnie wakcji (z zoną i corkami 3 i 5 lat) na
przełomie sierpnia i wrzesnia na Riwierze Liguryjskiej. Prosze o wskazowki
rady Myślę o domu lub apartamencie
Dziekuje Ogrod
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiku_san Re: Riwiera Liguryjska IP: *.kom / *.os1.kn.pl 16.04.06, 06:31
      Nie mogę spać, to postanowiłam coś napisać... Wesołych Świąt wszystkim życzę :)
      Trudno mnie uznać za eksperta, bo w Ligurii spędziłam raptem tydzień. Prosisz o
      rady, ale nie nie wiem, jakie konkretnie masz pytania czy wątpliwości. Parę
      refleksji: Liguria (mówię o tej części koło San Remo)z jednej strony mnie
      zachwycila a z drugiej nieco rozczarowała. Brzeg morski okazał się niezbyt
      malowniczy: co gorsza nie było tam, gdzie byłam (Borgio Verezzi) jakiejś ładnej
      promenady, idzie się po prostu chodnikiem, morze zaslaniają jakieś budy, obok z
      rykiem mkną motocykle i samochody, kawalek dalej tory kolejowe. No, nie jest to
      kwintesencja tego, co chciałoby się mieć na morzem... Plaża płatna, zastawiona
      równo leżakami i pieruńsko droga, plaża wolna dosyć brudna i kamienista. Do
      tego trafił mi się dość ohydny apartament z widokiem na ściek. To wszystko
      nieco mnie zdołowało. Następnego dnia wyszłam na balkon i zobaczylam zielone
      wzgórza, biale wille oplecione kwitącą różowo bugenvillą, cudowny lazur nieba,
      jakiś uroczy, zabytkowy kościółek na wzgórzu, palmy kołyszą się na wietrze...
      Wpadam w banał :) Poszliśmy na spacer i ujrzeliśmy bujną przyrodę, mnóstwo
      białych, żółtych i różowych kwiatów (był to pocz. czerwca). Im dalej od
      wybrzeża, tym piękniej - tam jest ta prawdziwa Liguria. Szliśmy wyżej i wyżej i
      ujrzeliśmy zapierający dech widok naszego Borgio Verezzi w dole i błękitnego
      morza. Dotarliśmy jeszcze wyżej: małe górskie miasteczko Verezzi - kamienne
      domy, wąskie, brukowane uliczki i kwitnące ogrody. Po prostu cudo...
      Z rzeczy bardziej prozaicznych: weżcie jakieś lokum z wlasnym parkingiem i
      najlepiej wlasną plażą, bo z parkowaniem w tym regione jest tragedia. Kończę,
      bo trzeba robić śniadanie dla rodzinki. Pozdr., jak masz jesze jakieś pytanka
      dot. tej części wybrzeża, to pisz. Odpowiem po świętach.
      • marghe_72 Re: Riwiera Liguryjska 16.04.06, 22:58
        NIE jedź do Villa Giada z katalogu Interhome

tyle moich rad niestety
        • Gość: ja Re: Riwiera Liguryjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:11
          A mozna wiedziec dlaczego ??
      • chiavone Re: Riwiera Liguryjska 20.04.06, 23:30
        > gdzie byłam (Borgio Verezzi)

znam Borgio Verezzi ale miejscowosc nie lezy obok Sanremo !!!
        • Gość: Kiku_san Re: Riwiera Liguryjska IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 18:57
          Nie napisałam, że Borgio Verezzi leży obok San Remo :) Zresztą nie jest to
          znowu tak daleko. Chodziło mi, że byłam w tej części Ligurii po stronie San
          Remo - czyli inaczej Riviera di Ponente.
    • letruska Re: Riwiera Liguryjska 20.04.06, 23:05
      Cinque Terre po prostu cudowne miasteczka.pOSZUKAJ W WYSZUKIWARCE GOOGLE ZDJEC
      TO ZROZUMIESZ.jA WYNAJMOWALAM APARTament w Corniglia.Pozdrawiam
      • Gość: rybka Re: Riwiera Liguryjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 17:01
        Riwiera Liguryjska oczywiście tak, ale nie w sierpniu! W sierpniu wszyscy Włosi
        mają urlopy, jest upalnie, tłoczno i potwornie drogo. Polecam wyjazd we
        wrześniu.
    • Gość: mynia Re: Riwiera Liguryjska IP: *.tvgawex.pl 21.04.06, 01:30
      ja tez goraco polecam cinqe terre, niezapomniane wrazenia!
      wiecej m.in. w

serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50348,3262733.html
    • pulzara Re: Riwiera Liguryjska 21.04.06, 11:10
      Wybrzeze Liguryjskie jest piekne i malownicze, lecz nie znajdziesz tu szerokich
      piaszczystych plaz jak nad Adriatykiem. Plaze sa waskie i kamieniste, zazwyczaj
      platne (parasol i lezak) i wypelnione ludzmi. Przelom sierpnia i wrzesnia to
      obok czerwca najlepszy wedlug mnie okres by sie tam wybrac, bo wiekszosc
      autochtonow jeszcze albo juz pracuje. Polecam odcinek wybrzeza pomiedzy la
      Spezia i Genova. Cinque Terre sa piekne, ale lepiej tam wybrac sie na
      jednodniowa wycieczke pociagiem, bo dojazd samochodem jest utrudniony lub
      niemozliwy, a ceny wysokie. Polecam gorace miejsca typu Sestri Levante i
      Camogli. Szczegolnie to pierwsze - piekne, spokojne, z dwoma zatokami po dwoch
      stronach cypla. Baia del Silenzio - fantastyczna. Koniecznie musicie sprobowac
      focaccia di Recco - rodzaj 'ciasta do pizzy' (wersja amerykanska :)z dodatkami -
      np. z sosem pomidorowym i oliwkami, i moja ulubiona foccacia con formaggio (z
      serem) mniam.
      Inne miejsce warte polecenia to male miasteczko kolo Savony - Noli. Jedno z
      moich ulubionych. Noli bylo jedna z niepodleglych republik morskich w 12 wieku.
      Klimat typowo liguryjski: waskie uliczki i domy w kolorze ochry. Ruiny zamku
      gorujace nad miasteczkiem.
      Radze przejechac sie Via Aurelia wzdluz wybrzeza - widoki za przepiekne, np.
      pomiedzy Savona i Alassio. Via Aurelia laczy Rzym z Francja i przebiega wzdluz
      calego wybrzeza Liguryjskiego.
      Polecam rowniez San Remo. To ladne i eleganckie miasto, slynne z festiwalu
      muzyki wloskiej.
      Jezeli znasz jezyk mozesz sprobowac znalezcz apartament do wynajecia przez
      Internet. Mozliwosci jest mnostwo i cena moze byc przystepna.

np.
      immobiliare-case-vacanze.vivastreet.virgilio.it/immobiliare-case-vacanze+noli/affitto-app-liguria-per-brevi

www.paesionline.it/sestri_levante/bed&breakfast_sestri_levante.asp
    • jacqal Re: Riwiera Liguryjska 22.04.06, 17:42
      Mam dwa doświadczenia z Ligurią - dwa tygodnie w San Remo i trzy tygodnie w apartamencie w Pietra Ligure w ubieglym roku. Chyba bylo fajnie, bo w tym roku tez planujemy wloską Riviere - tym razem Alassio. Z miejscowosci, w ktorych spedzilem OSOBIŚCIE nieco wiecej czasu polacalbym na wakacje Finale Ligure. Miasteczko jak kazde inne na tym odcinku wybrzeza, tyle ze ma bardzo ciekawa, stara czesc, cofnieta wglab ladu, o nazwie Finalborgo. Inne miejscowości, ktore mi sie bardzo podobaly to Spotorno i Noli - mniejsze od pozostalych, z mniejsza liczba turystow i trudno mi powiedziec, jak tam wyglada z noclegami. Polecam tez odwiedzic Albenge - miasteczko 20-tysieczne z bardzo fajnym starym miastem. Jedna uwaga na koniec: nie da sie ukryc, ze na Riwierze Liguryjskiej, jak pewnie wszedzie nad Morzem Srodziemnym jest pelno turystow. Jednak w przypadku wloskiej Riwiery ich sklad jest dosc specyficzny - na oko 2/3 z nich to Wlosi; bardzo niewielu Rosjan, Polakow, Czechow i niezbyt duzo Niemcow.
      • jacqal Re: Riwiera Liguryjska 22.04.06, 17:57
        Oto kilka linkow do apartamentowcow w Finale Ligure:

www.ivg.it/track/presenze_frameset.php?codhot=479
        www.ivg.it/track/presenze_frameset.php?codhot=1607
        www.ivg.it/track/presenze_frameset.php?codhot=1682
        i jeden link do rezydencji na terenie calej Riwiery
        www.residenceliguria.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka