Dodaj do ulubionych

Liguria: spacer Drogą Miłości

IP: 130.192.51.* 28.04.06, 13:08
Mam takie pytanie.. czy był pan w Cinque Terre że tak ładnie pan to opisuje
czy poprostu przepisał pan wszystko z jakiegoś przewodnika albo przetłumaczył
sobie conieco ze stronki .. czy jak mam to rozumieć??
Pisząc artykuł proszę sprawdzić co jest faktem a co zasłyszaną bajeczką :)
Spędziłem teraz uroczy weekend w Cinqe Terre i wiele rzeczy które pan tu
opisuje się nie zgadza z rzeczywistością.. Proponuje lepiej się przygotowywać
do kolejnych prac!

pozdrawiam serdecznie... z deszczowej dziś niestety Italii
Obserwuj wątek
    • jasiekc Re: Liguria: spacer Drogą Miłości 05.05.06, 21:55
      Sz. Panie. W Pięciu Ziemiach byłem pare razy ostatnio w czerwcu 05. Czy wyobraza
      sobie Pan, że opisuje miejsca ze swiadomością nieprawdy, miejsca które
      odwiedziły tysiące Polaków. Może są to moje subiektywne doznania. Natomiast
      jestem ciekaw co według Pana jest nieprawdą, można podyskutowac. Wiem jedno, że
      na skutek skrótów redakcyjnych niescisle jest okreslenie czasu przejsc między
      miastami. Obecny sens jest taki ,że wszystkie są oddalone o 2.5 h. A powinno
      być, że miedzy nimi jest 2.5 h. Czekam na odpowiedz, i nigdy panu, nie życzę aby
      odnosnie pańskich dokonań " literackich" ktoś Pana posądził o ordynarne
      przepisywanie cudzego. Jan Ciecierski moj adres jasiekc@gazeta.pl lub jasiekc@wp.pl
      • Gość: Colberg Re: Liguria: spacer Drogą Miłości IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 07.05.06, 15:00
        1. Pierwsze z miasteczek nosi nazwę Riomaggiore - a nie "Romaggiore".
        2. Co do czasów przejść - to całkiem Pan namieszał. Jakie 2,5 h?? To czas chyba
        dla sprinterów...
        3. Via dell`Amore to odcinek między Riomaggiore a Manarolą. I TYLKO ten. Moim
        zdanie przereklamowany, nudny i nie oddający charakteru tego uroczego zakątka
        ziemi.
        4. Z tą niezliczoną ilością knajpek i sklepów to bym nie przesadzał. Jest ich
        trochę - wcale nie tak dużo, jak Autor sugeruje.
        5. Podobieństwo do tatrzańskich ścieżek uprawnione. Tyle tylko, że nie ma mowy
        o tych POD reglami, ale NAD reglami. Czyżby Autor w Tatrach nigdy nie był? ;-)
        Różnica jest ogromna...
        6. Do Levanto stateczki nie kursują. Wypływają z La Spezia lub Portovenere i
        pływają między 5 Terre.
        7. Ciekawym w jaki sposób karta wstępu do Parku "rezerwuje i zapewnia
        noclegi"... To spora nieścisłość.
        • jasiekc Re: Liguria: spacer Drogą Miłości 07.05.06, 18:16
          Sz. Panie - oczywiscie ma Pan racje brak i / w całym tekscie dziwne ale fakt/
          Po skrótach redakcyjnych wyszedł błąd - między nimi 2.5 h np
          Corniglia - Vernazza- w przewodnikach 3.0 h a ja szedłem krócej. Podobnie z
          porównaniem do "scieszki" - chodzi o skale tródnosci - taki był mój sens .
          Chodziłem po Tatrach w latach 60 - tych wyczynowo może się zmieniło, a ja nie
          sprawdziłem i tak sobie chlapnąłem. Błąd.
          Bilet na całą trase 5-ziem w cenie 3.00 E Riomaggiore-Monterosso
          / mam go przed sobą teraz/ tytułowany jest VIA DELL'AMORE. W Cornigli za
          miasteczkiem jest początek drogi dalej i na budce w której siedzą sprawdzacze
          biletów też jest taki napis ze strzałką.Znajomi Włosi z Levanto okreslają całą
          drogę tak a nie tylko tą częsc wykutą w skałach.
          W czerwcu płynąłem stateczkiem z Levanto - może okazjonalnie ?
          Co do knajp i sklepów - w stosunku do wielkości miasteczek, czy
          do wielkosci Włoch, sprawa skali i moich odczuć zwłaszcza w sezonie.
          Czy są jakieś plusy wynikające z tego tekstu ?
          Musze się strasznie pilnować, żadych prywatności - tak jak w
          przewodniku, którego nie mam.
          Podaje adres do sprawdzenia punkt 7.
          Do miłego odpisania. Jan Ciecierski
        • jasiekc Re: Liguria: spacer Drogą Miłości 07.05.06, 18:22
          By chronić kulturę, dziedzictwo i środowisko, instytucja Parku
          Narodowego obejmująca terytorium Cinque Terre, stworzyła rozległy integrujący
          wszystkie dziedziny egzystencji, jeden projekt turystyczny. I tak liczba
          turystów jest pod kontrolą, i można regulować przepustowość, dzięki karcie
          Cinque Terra. Karta Cinque Terre umożliwia korzystanie z wszelkiej dostępnej
          lokomocji na terenach parku, rezerwuje i zapewnia noclegi oraz umożliwia dostęp
          do wszystkich ścieżek, miejsc widokowych, miejsc piknikowych i stanowisk
          obserwacji ptaków. Zwiedzając ten region można kupić 1-, 3- lub 7-dniową kartę.
          Opłaty są przeznaczane na ochronę szlaków, przystani i całej infrastruktury
          Parku Narodowego. Warto wspomnieć, iż bilet, który uprawnia do przebywania na
          terenach parku pozwala na przejazd na tym odcinku autobusem, oraz pozwala na
          odwiedzenia wszystkich miejscowości pozostających w obrębie Parku Narodowego.
          Poza tym autobusem można zboczyć z nadmorskiego szlaku, aby zwiedzić miasteczka
          położone w górach Volastre i Groppo oraz jadąc w stronę Biassa - Colle del
          Telegrafo oraz bajkowe Santuario Shrine.
          Wszelkich informacji, udzielają specjalne punkty w miasteczkach,
          okolicznych miastach /La Specia, Lerici, Levanto/ oraz na każdej stacji
          kolejowej. Wszelkie internetowe szczegółowe informacje można uzyskać korzystając
          ze strony www.parconazionale5terre.it oraz info@parconazionale5terre.it.
          • preuser Re: Liguria: spacer Drogą Miłości 08.05.06, 07:43
            moze informacje tu podane rozwiaza wasz dylemat i przyczynie sie do lepszego
            poznania Cinque Terre przez nowicjuszow
            www.cinqueterre.it/de/index.asp
            • Gość: krys Re: Liguria: spacer Drogą Miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:55
              Co do artykułu to cała trasa od Riomaggiore do Monterosso jest otwarta. Na jej
              przejście proponuje zarezerwować 5 - 6 h. W samym Parku jest także wiele innych
              bardzo malowniczych i interesujących szlaków. W sezonie trwającym od 1 kwietnia
              do każdego z miasteczek oprócz bodajże Cornigli można dotrzeć od strony morza
              promem osobowym kursującym z całą pewnością pomiędzy Levanto a Portovenere
              (bilet z Levanto do Portovenere 16 EUR, powrotny 12 EUR).
              Koszt Cinque Terre Card na 1 dzień, obejmującej m.in. nieograniczoną liczbę
              przejazdów koleją na trasie Levanto - La Spezia i wejścia do Parku to ok. 5
              EUR. Uwaga - punkty sprawdzania biletów do Parku rozlokowane są na całej
              trasie, więc warto kupić powyższą kartę (choć jak wynika z moich doświadczeń
              oprócz wejścia na na ścieżkę zakochanych w Riomaggiore zazwyczaj w punktach
              kontrolnych nie żąda się okazania biletów:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka