Dodaj do ulubionych

jak dojechaz z Fiumicino do Via aurelia?pomocy!

20.05.06, 20:23
jak najszybciej i najtaniej dojechać z Fiumicino do Via Aurelia(cemping)?
proszę o szczegółowy plan dojazdu oraz wskazanie miejca kupna biletów.bedę
bardzo wszystkim wdzięczny.dziekuje za wszystko
Obserwuj wątek
    • deelaylah sprecyzuj adres 22.05.06, 15:19
      Via Aurelia jest baaardzo dluga, podaj nazwe campingu, a najlepiej "numer domu".
      • bestw25 Re: sprecyzuj adres 22.05.06, 19:52
        witaj deelaylah.chodzi mi o camping roma na via aurelia nr 831.bardzo poroszę
        Cię o szczegółowy plan dojazdu.Bede bardzo wdzięczny
        • deelaylah Re: sprecyzuj adres 23.05.06, 10:42
          Wiec tak.:) Przy lotnisku jest stacja kolejowa, musisz wsiasc do miejskiego
          pociagu FR1 (kierunek SETTEBAGNI), wysiadasz na 5 stacji (TRASTEVERE). Stamtad
          wsiadasz do kolejnego pociagu, FR5 (kierunek AURELIA) i po dwoch stacjach
          wysiadasz na stacji AURELIA. FR1 jezdzi co 15 minut, a FR5 co pol godziny.
          Wychodzisz na ulice przez dworcem, taka szeroka i zakorkowana dwupasmowka ;-) i
          kierujesz sie na lewo i idziesz, az dojdziesz do campingu (nie jest daleko). A
          jesli nie chce Ci sie isc piechota, to na placu przed dworcem jest petla paru
          linii autobusowych, mozesz podjechac autobusem 028 (kierunek BORGO TICINO) lub
          985 (kierunek C.NE CORNELIA), wysiadajac na przystanku ACQUAFREDDA; jesli sie
          zapomnisz, to na szczescie nastepny tez jest dosc blisko campingu (tylko
          bedziesz musial sie cofnac), nazywa sie GIORGIERI. Dla pewnosci popros kierowce
          o wskazanie Ci, kiedy masz wysiasc.

Bilety (wazne przez 75 minut na pociagi miejskie, autobusy i jedem przejazd
          metrem) kupuje sie w kioskach zwanych TABACCHI (na zewnatrz sa szyldy z
          charakterystyczna litera T) i w kioskach z gazetami (nie wszystkich). Na
          Fiumicino kupisz bilety przy wejsciu na dworzec kolejowy. Informacje na temat
          komunikacji miejskiej w Rzymie (rowniez po angielsku) znajdziez w ponizszym linku:

www.alfanet.it/welcomeitaly/roma/bus_metro/info.html
          • bestw25 Bardzo dziekuje ci deelaylah 23.05.06, 17:34
            Mam jeszcze 2 pytania.Czy bilet 75-minutowy wystarczy mi na dojazd do campingu
            roma i ile kosztuje taki bilet?Drugie moje pytanie czy daleko jest do watykanu
            z campingu roma i jak najszybciej dojechać z campingu do watykanu.jeszcze raz
            za wszystko bardzo ci dziekuje.jestem bardzo wdzięczny.dziekuje
            • deelaylah Re: Bardzo dziekuje ci deelaylah 24.05.06, 10:17
              Na pytanie dotyczace biletow odpowiedziala kolezanka ponizej; w kazdym razie na
              pewno jeden bilet (tym bardziej, ze ten za 5 euro ma waznosc 90 minut) starczy
              Ci na dojazd do campingu.

Co do odleglosci od Watykanu, to z campingu bedzie jakies 6 km, co na Rzym wcale
              nie jest daleko.:) Dojedziesz tam w nastepujacy sposob:

Musisz udac sie na stacje Aurelia (ktora juz bedziesz znal;)) i skorzystac z
              autobusu 247 (kierunek METRO CIPRO) i wysiasc na przystanku GREGORIO VII/LEONE
              XIII. To bedzie jakies 8-9 przystankow, dla ulatwienia powiem Ci, ze autobus
              bedzie najpierw jechac caly czas prosta (Via Aurelia), potem dojedzie do duzego
              skrzyzowania (po lewej na rogu bedzie McDonald's) i skreci w prawo - po tym
              skrecie musisz wysiasc na drugim przystanku. Nastepnie musisz cofnac sie pare
              krokow, az natkniesz sie na przystanek (caly czas po tej samej stronie ulicy), z
              ktorego odjezdzaja m.in. 98, 46B, 881 (wszystkie trzy kierunek PAOLA) oraz 916
              (kierunek ASTALLI/PIAZZA VENEZIA) - wybierz sobie ktorys z nich.:) Musisz
              wysiasc bodajze na 9. przystanku, nazywa sie CAVALLEGGERI/S. PIETRO, i stamtad
              juz bedzies doskonale widzial kopule bazyliki, wiec trafisz bez problemow. W
              razie, gdybys zapomnial wysiasc, to nic nie szkodzi, przejedziesz taki ciemny
              tunel i wysiadziesz zaraz za nim. Zreszta bedziesz juz w centrum, wiec nie ma
              mozliwosci, zebys nie trafil na Plac Sw. Piotra.:)

Jedna uwaga: w Rzymie autobusy nie zatrzymuja sie na kazdym przystanku, trzeba
              nacisnac przycisk na poreczy w autobusie, aby zasygnalizowac kierowcy, ze chce
              sie wysiasc. W przeciwnym wypadku nie zatrzyma sie, chyba ze ktos czekajacy na
              przystanku bedzie chciala wsiasc i machnie reka (no wlasnie, widzac zblizajacy
              sie autobus, trzeba dac znac kierowcy, ze chce sie wsiasc).
          • Gość: qqleczka Re: sprecyzuj adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:38
            >Bilety (wazne przez 75 minut na pociagi miejskie, autobusy i jedem przejazd
            > metrem)
            Jesteś pewien, że bilet ten obowiązuje na pociąg? Bo z tego co wiem to bilet na
            pociąg FM1 z lotniska kosztuje 5 euro i jest ważny 90 minut - można się
            przesiadać.
            (www.adr.it/content.asp?Subc=1362&L=3&idMen=731)- jako kierunek podają
            Fara lub Orte.
            Sprawdzone w piątek, kiedy okazało się, że włosi mają strajk :/ i miałam
            problem z dostaniem się do b&b, w którym mieliśmy zarezerwowane noclegi.
            Skończyło się na półgodzinnym spacerze z plecakami ze stacji San Pietro. Grrrr

Owszem bilet na autobus i 1 przejazd metrem jest ważny 75 minut i kosztuje 1
            euro.
            • deelaylah bilety 24.05.06, 10:02
              Rzeczywiscie, bilet na pociag z Fiumicino (FR1) kosztuje 5 euro, bije sie w
              piers.;) Jednak zazwyczaj bilet BIT (ten 75-minutowy) jest wazny na pociag,
              wiem, bo jezdze FR3, i podejrzewam, ze FR5 (Aurelia) rowniez bedzie ok. Mozliwe,
              ze z Fiumicino trzeba zaplacic wiecej, poniewaz nie jest to juz odcinek miejski
              - Fiumicino to inna miejscowosc, nie Rzym. Ponizej wklejam link do rodzajow
              biletow w Rzymie, niestety powlosku:

www.atac.roma.it/biglietti/page.asp?p=1&i=7&tp=1&tp=3&ID=1

• bestw25 do deelaylah 24.05.06, 21:22
                CZY MÓGŁBYŚ MI NAPISAĆ JA MOGŁBYM DOJCHAĆ Z LOTNISKA FIUMICINO DO
                CAMPINGU ROMA VIA AURELIA?TYLKO CHCIAŁBYM NAJPIERW Z LOTNISKA
                DOJECHAĆ DO BAZYLIKI ŚW PIOTRA I DOPIERO Z TEGO MIEJSCA DOTRZEĆ DO
                CAMPINGU ROMA NA VIA AURELIA?BARDZO PROSZĘ CIĘ O POMOC

• deelaylah Re: do deelaylah 25.05.06, 10:01
                  Odpisalam w mailu. I prosze mi plci nie zmieniac.;-)
          • Gość: klaudia Re: sprecyzuj adres IP: 217.153.157.* 29.07.06, 15:20
            Deelaylah dzięki za podanie drogi.. tylko jeden mały szczególik pozwolę sobie
            poprawić. Po wyjściu ze stacji Aurelia, do kempingu Roma trzeba iść na prawo, a
            nie na lewo. Myśmy poszli na lewo.. i trochę zabłądziliśmy ;) Generalnie Via
            Aurelia nie jest ulicą, przy której piesi mogą się swobodnie poruszać.. tam nie
            ma ani chodnika, ani pobocza. Najlepiej jest po dostaniu się na stację Aurelia
            wsiąść w pierwszy lepszy autobus (247, 028, 985) i podjechać 1 przystanek do
            kempingu. Nad nami na szczęście zlitował się kierowca autobusu zjeżdzającego do
            zajezdni i nas podrzucił. I jeszcze info dla podróżujących późnym wieczorem (tak
            ok 22) - wszystkie bilety najlepiej kupić na lotnisku, bo na stacji Trastevere
            nie ma działających automatów, ani otwartych okienek przy których można kupić
            bilety.. myśmy trafili na wyrozumiałego i nie rozumiejącego po angielsku
            konduktora, który nas nie skasował za brak ważnego biletu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka