Dodaj do ulubionych

Droga z Warszawy do Toskanii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 15:32
interesują mnie Wasze opinie na temat dojazdu do Włoch, z Warszawy oczywiście
przez Cieszyn, dalej CZechy, czy przebijać się na Słowację? Po ok. 1000 km
planujemy nocleg - myśleliśmy o zboczeniu ze standardowej trasy (Wiedeń -
Graz- Klagenfurt - Villach) na noc do Słowenii. Co sądzicie o tym, żeby potem
zamiast cofać się do Austrii uderzyć przez Slowenię do Włoch (Maribor-
Lubljana-Postojna....)?
Obserwuj wątek
    • Gość: m2 Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: *.ip.fastwebnet.it 07.06.06, 17:53
      HEj,

My jezdzimy zawsze przez Czechy, zatrzymujemy sie w Mikulowie, tuz na granicy
      austryjackiej (50 km od wiednia). Ceny sa ok. Polecam byc tam przed 22, bo
      potem juz ciezko cokolwiek zjec. W miasteczku jest mnostwo pensjonatow, wiec
      nie warto zatrzymywac sie w hotelu przy drodze (choc tam kuchnia dziala chyba
      non stop).
      Potem juz Venezia-Padva-Bologna-Florencja (no i dalej wedle uznania)

Pozdrawiam
      • Gość: brus Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:37
        Tylko tak! Żadna Słowenia. A Mikulowie super hotelik Rohaty krokodil.
        jb
        • ennka Re: Droga z Warszawy do Toskanii 09.06.06, 23:28
          My też jeździmy przez Austrie i nocujemy tuż przy granicy włoskiej w
          Arnoldstein.
          Tu masz linka do pensjonatu

www.tiscover.at/fertala
          To ok.1080 km od Warszawy ,jedziemy ok. 12 godzin.

Powodzenia

• Gość: ? Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: *.acn.waw.pl 11.06.06, 03:24
            tez przez Austrię?

• Gość: Robert Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:33
        Ja zdecydowalem sie z rodzinka (5 os.) przespac w Graz. W hotelu ETAP kosztuje
        mnie to 69 EUR bez sniadania. Jakie sa ceny w Czechach?
        • Gość: DM Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: *.c27.msk.pl 12.06.06, 18:20
          Mnie wyszło za 2 pokoje 2-osobowe/rodzinka 4 osobowa/2 x 46euro to 92 euro
          a Tobie za 5 osób 69 euro-czy coś zle wpisałem?

pzdr
    • marghe_72 Re: Droga z Warszawy do Toskanii 12.06.06, 21:48
      my przez Czechy

a spimy albo w Mikulovie (bardrzo rzadko, bo dociermay tam dosc wczesnie)
      albo w Wiedniu, lub za nim (czasam przed :D )
    • Gość: maax Re: Droga z Warszawy do Toskanii IP: 62.29.248.* 14.06.06, 14:58
      Oto moja trasa:

warszawa - janki - czestochowa - dabrowa gornicza - bielsko biala - cieszyn - zilina - pezinok/svaty jur (nocleg pod bratyslawa)
      potem bratyslawa - eisenstadt - graz - klagenfurt - trevisio - padova - bologna - firenze i dalej to zalezy gdzie jedziesz do Toskanii.

Zalety - tani hotelik w Svaty Jur + 1 dzien zwiedzania i delektowania sie Slowackimi wyrobami winiarskimi - cicha i spokojna miejscowosc, zadnych turystow, rewelacja!
      Autostrada przez wiekszosc Slowacji, cala Austrie i WLochy - nie polecam bezplatnych drog we Wloszech bo czesto jest tam b. duzy ruch. Gierkowka do Cieszyna z Warszawy jest najlepsza drogą, chociaż nieco uciążliwą ze względu na 'mistrzów świata' którzy mkną 170 kmh i ograniczenia.
      nie jechalismy autostrada do wiednia po podobno sa tam korki. nie sprawdzona informacja, ale przyjemnie jechalo sie nam lokalnymi autriackimi drogami drugiego dnia rano przez pola pelne wiatraków :). na autostrade wjechalismy 50 km od bratyslawy w okolicach eisenstadt. a potem juz caly czas trojpasmowka lub dwupasmowka.
      zaplanowalismy nocleg nieco inaczej niz ty - po ok. 700 km, a potem drugiego dnia ok. 1000 km. glownie ze wzgledu na nizsza srednia predkosc na polskich drogach. obie trasy pokonalismy zatrzymujac sie co ok. 2 h na krotki 'popas', zeby wypuscic dziecko i rozprostowac nogi, a 1 raz na dluzszy popas z obiadem w jakims przydroznym barze / knajpce. oba dni jechalismy ok. 11 h.
      We wloszech nie bylo zadnych korkow na autostradach, ale byc moze trafilismy na okres kiedy nie zmienial sie turnus (sobota 26.05 'do' i sobota 10.06 'z').
      polecam serwis viamichelin.com, w ktorym dokladnie mozna sprawdzic ile bedzie cie kosztowac autostrada we wloszech, o ile oczywiscie ma to znaczenie. wg. mnie koszt 30 EUR za caly przejazd przez wlochy to rozsadna cena za komfort podrozowania platnymi drogami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka