Dodaj do ulubionych

Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Czechy

02.08.06, 22:38
Obserwuj wątek
    • Gość: <> Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 00:11
      Z Rzeszowa czy Wrocławia?
      • mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 03.08.06, 14:45
        Czy jadąc z Warszawy jepsza jest droga przez Czechy czy Słowację
        • Gość: G Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.wsiz.rzeszow.pl 03.08.06, 15:01
          Przez Słowację krócej, ale przez Czechy wygodniej (lepsze drogi)
          • Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 03.08.06, 21:09
            Czechy ,Austria,Słowenia,Włochy.
            • Gość: krzysiek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 21:16
              Przez Słowenie to juz w ogole totalna glupota. Najlepsza droga do Włoch to przez
              Cieszyn, potem przez Czechy, Austria i od wiednia juz prosto autostradą do włoch.
              • Gość: zbynek Re: do Krzyśka IP: *.plock.mm.pl 05.08.06, 16:34
                twoja wypowiedż jest totalną głupotą.Człowieku jeżeli nie masz pojęcia o tej
                trasie to się nie wypowiadaj.Przez całą Słowenię jest autostrada - ruch znikomy.
                Jadąc przez Słowenię omijasz austrijackie tunele oraz te na Włoskiej autostradzie
                gdzie przed jednym z nich zdarzyło mi się czekać 2godz na dalszy
                przejaz,następnie prawie zawsze jest korek na łaczeniu autostrad przed zjazdem
                na Triest - następne 2godz.Jadąc przez Słowenię omojasz to wszystko i do tego
                trasa jest krótsza, tansza , możesz także wstąpić na zwiedzanie jaskiń w
                Postojnej.
                Jeżeli coś piszesz to najpierw myśl Krzysiek.
                • Gość: krzysiek Re: do Krzyśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:51
                  Widocznie masz pecha :-) Bo ja jakos od 10 lat tą trasą jeżdze, pracuje kolo
                  Rimini, i jeszcze nie mialem tamtedy nigdy klopotów, poza zwęzeniami na
                  autostradzie w austrii. Nigdy nie trafilem na korek albo jakies inne problemy
                  przy zjezdzie na autostrade trieste-venezia. Po drugie nie wiem czy taka
                  szybsza bo ja trase 1280 km zrobilem ostatnio w 12 godzin, średnia prędkosć 120
                  km/h.
    • Gość: mada Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.icpnet.pl 05.08.06, 17:00
      a ile kosztuje przejazd slowenskimi autostradami ?
      • Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 05.08.06, 21:15
        jest około 15% tańszy niż włoskimi.
        • mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 05.08.06, 22:08
          Do Zbynka.Przez jakie miasta jedziemy przez Słowenię.Myślę że wiza nie jest
          potrzebna.
          • Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 09:54
            Na Maribor,Ljubljana,Postojna-Triest. Wizy niepotrzeba.
          • Gość: mada Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.icpnet.pl 06.08.06, 11:13
            a orientujesz się może jak wygląda na Sloweni mozliwosc zatankowania gazu do
            auta ??
            • Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 12:18
              wszyscy jeżdzą przez Słowenię do Chorwacji więc chyba nie ma z tym problemu.
              Osobiście się nie interesowałem,ponieważ tankuje benzynę - która w Sloweni jest
              najtańsza.
              • Gość: abi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 23:05
                To ciekawy pomysł! A jak z walutą? Czy trzeba wymieniać euro? A jak z
                pklakietkami na szybę?
    • Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 17:45
      W żadnym przypadku nie słuchaj Zbynka!!!
      Jego pomysł na drogędo Włoch przez Słowenię, to jakieś totalne nieporozumienie.
      • ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 17:57
        Ja myślę, że pytanie o drogę do Włoch, to jakieś nieporozumienie.
        Najlepiej to widać po udzielanych radach.
        Czy tak trudno wziąć atlas - mapę i popatrzyć. Różnice w podawanych wariantach
        są minimalne, bez znaczenia i nie warte rozprawiania. Ja i tak do Włoch jeżdżę
        prawie zawsze inną drogą, przeważnie przez Dolomity, bo droga najpiękniejsza i
        co z tego że dłuższa. Wyścigi jakieś, czy co? Przecież ma to być przyjemność, a
        nie jazda na czas . Jak masz problem z wyborem trasy, to rzucaj monetą przed
        każdym skrzyżowaniem i staraj się jechać na południe, dojedziesz!
        pozdrawiam ;)
        • Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 18:11
          Czemu zakładasz,że ma to być przyjemność?
          A jaką drogą byś jechał, gdybyś musiał się dostać na miejsce najszybciej.
          Oczywiście chodzi mi o podróż samochodem.
          • ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 19:33
            Zauważ, że mokma nie pyta o najkrótszą czy najszybszą drogę, a o najlepszą.
            Nie podaje przy tym żadnego kryterium ??? Co brać więc pod uwagę?
            Ma być wygodna? piękna? ciekawa? szybka? krótka? a może tania? ... i nie
            wiedząc tego, usiłujecie doradzać !?
            Dlaczego zakładasz, że każdemu się spieszy. Mnie akurat nigdy. Zwłaszcza w
            podróży. Pośpiech to zły doradca i potrafi zepsuć każdą wyprawę. Dlaczego ma to
            być przyjemność? Bo urlop nie zaczyna się na plaży w Bibione lecz z chwilą
            zapakowania bagaży, a nawet jeszcze wcześniej. Jeżeli tego nie zauważysz , to
            wiele tracisz.
            pozdrawiam
            • Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 20:45
              Chcesz komuś coś doradzić, czy prowadzić jakieś pokrętne dyskusje o Twoich
              upodobaniach?
              • ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 21:06
                Zabieram głos w dyskusji, bo jest to forum dyskusyjne. Jeżeli jednak już mam
                coś doradzić, to doradzam precyzję w zadawaniu pytań, jeżeli już ktoś jest na
                tyle nieporadny, by samodzielnie skorzystał z mapy w prostej podróży, a
                doradcom dokładne ich czytanie i chwilę zadumy, bo efektem braku tych elementów
                jest właśnie pokrętna dyskusja o wyższości św. Wielkiej Nocy nad ...
                pozdrawiam
                • mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 23:06
                  Do Ortodoxa.Panie Ortodoxie moje pytanie kierowałem do turystów krórzy jechali
                  jedna, bądz druga droga i byli na tyle grzeczni,że starali. sie podzielic
                  swoimi wrażeniami.Żadna mapa nie powie nam że nowa autostrada została oddana do
                  użytku np.miesiąc temu,tego że w wielu miejscach autostrada jest
                  remontowana,tego że jedna z dróg ma piękne widoki,tego że policja jednego z
                  krajów przejazdu jest agresywna,tego ze jest dużo radarów.itd.Staram sie być w
                  tym co robię poradny i dlatego planuje moja podróz dokładnie i nie chcę żeby to
                  była podróż prosta.Chcę żeby była przyjemna i urozmaicona Oprócz atlasu i map
                  jestem jeszcze tutaj na forum Moje pytanie było precyzyjne. Jak w życiu są
                  drogi dobre.lepsze i najlepsze. Staram sie wybrać tą najlepszą,a święta
                  nieważne czy to wielkonocne czy nie zawsze są fajne.A Ortodox pomylił chyba
                  fora dyskusyjne. Panie Ortodox proszę przenieść się na forum rozmów o niczym.
                  • ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 23:52
                    No, całkiem zabawny jesteś. Równie dobrze (precyzyjnie) mógłbyś zapytać (na
                    forum gastronomicznym, oczywiście):która zupa jest lepsza - ogórkowa czy
                    pomidorowa? Bo jak widzisz, dla jednego jest taka, a dla innego owaka i w
                    rezultacie nie dostałeś żadnej precyzyjnej i jednoznacznej odpowiedzi na tak
                    postawione pytanie, a chłopaki niemal zaczęli się brać za łby.
                    Bądź mężczyzną i podejmij "ryzykowną" decyzję i wybierz trasę przez Słowację w
                    jedną stronę a w drodze powrotnej przez Czechy. Będziesz przynajmniej już
                    wiedział, która jest (była) dla CIEBIE lepsza.
                    Ja przeważnie jeżdżę przez Słowację - bo lubię Słowaków, bo lubię zaglądać do i
                    nocować w Bratysławie, bo uwielbiam Złotego Bażanta i zawsze kupuję zapas na
                    całe wakacje, bo żaden słowacki glina się mnie nigdy nie czepiał, bo dolina
                    Wachu, to piękna dolina, bo autostrada zaczyna się już coraz bliżej polskiej
                    granicy ( choć to dla mnie akurat jest najmniej ważne), bo ... ale są to moje
                    upodobania i Tobie wcale nie muszą odpowiadać.
                    pozdrawiam
                    • ennka Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 14.08.06, 17:14
                      Ortodox, z ta doliną Wachau w Słowacji, bo tak rozumię Twoja wypowiedź ,to się
                      jednak machnąłeś.
                      Dolina Wachau ciągnie się wzdłuż północnego brzegu Dunaju od Kremsu do Melku.
                      Nijak ma się do Słowacji ,jak i Słowenii.
                      Natomiast zgadza się ,że jest to piękny kawałek tego świata.
                      Pozdrawiam.
                      • ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 15.08.06, 02:06
                        Jeżeli się machnąłem, to tylko w pisowni, bo Vah ( Słowacy i Polacy mówią Wag)
                        jest dopływem Dunaju i prawie cała trasa na Słowacji biegnie wzdłuż tej rzeki,
                        wypływającej z Niskich Tatr.
                        pl.wikipedia.org/wiki/Wag
                        pozdrawiam
      • Gość: zbynek Re: do figi IP: *.plock.mm.pl 13.08.06, 19:17
        ja ten temat przećwiczyłem i jak pisze to tylko dlatego aby komuś pomóc a nie
        pomieszać w głowie.A ty jak nie masz pojęcia na tem tych tras i nimi nie
        jechałeś to się nie wypowiadaj.
        • Gość: figi Re: do figi IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 20:46
          Zbyniu, taka pomoc, to jak jazda z Warszawy do Krakowa przez Poznań
          • Gość: zbynek Re: do figi IP: *.plock.mm.pl 13.08.06, 21:31
            figi- człowieku ty chyba nigdy nie oglądałeś mapy Europy i nie masz pojęcia
            o podrózach. Trasa jest krótsza , tańsza, wszędzie autostrada - więc o co ci
            chodzi - albo jesteś głąbem albo takiego udajesz i siejesz ludziom niepotrzebny
            zament w głowach.
    • magosiaa Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 14.08.06, 18:08
      Jechaliśmy w czerwcu do Włoch przez Słowację, straszne korki bo dużo remontów.
      Z Włoch jechaliśmy przez Czechy, dużo lepiej, więc polecam Czechy.
      • Gość: Zbyszek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:43
        jechałem przez Czechy , jechałem przez Slowacvje .... trudno polecić bo obie
        drogi czasowo podobne , chyba następny raz przez Slowacje o ile odcinek do
        autostrady wypadnie w porze małego nasilenia ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka