Gość: <> Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 00:11 Z Rzeszowa czy Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 03.08.06, 14:45 Czy jadąc z Warszawy jepsza jest droga przez Czechy czy Słowację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.wsiz.rzeszow.pl 03.08.06, 15:01 Przez Słowację krócej, ale przez Czechy wygodniej (lepsze drogi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 03.08.06, 21:09 Czechy ,Austria,Słowenia,Włochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 21:16 Przez Słowenie to juz w ogole totalna glupota. Najlepsza droga do Włoch to przez Cieszyn, potem przez Czechy, Austria i od wiednia juz prosto autostradą do włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: do Krzyśka IP: *.plock.mm.pl 05.08.06, 16:34 twoja wypowiedż jest totalną głupotą.Człowieku jeżeli nie masz pojęcia o tej trasie to się nie wypowiadaj.Przez całą Słowenię jest autostrada - ruch znikomy. Jadąc przez Słowenię omijasz austrijackie tunele oraz te na Włoskiej autostradzie gdzie przed jednym z nich zdarzyło mi się czekać 2godz na dalszy przejaz,następnie prawie zawsze jest korek na łaczeniu autostrad przed zjazdem na Triest - następne 2godz.Jadąc przez Słowenię omojasz to wszystko i do tego trasa jest krótsza, tansza , możesz także wstąpić na zwiedzanie jaskiń w Postojnej. Jeżeli coś piszesz to najpierw myśl Krzysiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: do Krzyśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:51 Widocznie masz pecha :-) Bo ja jakos od 10 lat tą trasą jeżdze, pracuje kolo Rimini, i jeszcze nie mialem tamtedy nigdy klopotów, poza zwęzeniami na autostradzie w austrii. Nigdy nie trafilem na korek albo jakies inne problemy przy zjezdzie na autostrade trieste-venezia. Po drugie nie wiem czy taka szybsza bo ja trase 1280 km zrobilem ostatnio w 12 godzin, średnia prędkosć 120 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.icpnet.pl 05.08.06, 17:00 a ile kosztuje przejazd slowenskimi autostradami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 05.08.06, 21:15 jest około 15% tańszy niż włoskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 05.08.06, 22:08 Do Zbynka.Przez jakie miasta jedziemy przez Słowenię.Myślę że wiza nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 09:54 Na Maribor,Ljubljana,Postojna-Triest. Wizy niepotrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.icpnet.pl 06.08.06, 11:13 a orientujesz się może jak wygląda na Sloweni mozliwosc zatankowania gazu do auta ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 12:18 wszyscy jeżdzą przez Słowenię do Chorwacji więc chyba nie ma z tym problemu. Osobiście się nie interesowałem,ponieważ tankuje benzynę - która w Sloweni jest najtańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 23:05 To ciekawy pomysł! A jak z walutą? Czy trzeba wymieniać euro? A jak z pklakietkami na szybę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 17:45 W żadnym przypadku nie słuchaj Zbynka!!! Jego pomysł na drogędo Włoch przez Słowenię, to jakieś totalne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 17:57 Ja myślę, że pytanie o drogę do Włoch, to jakieś nieporozumienie. Najlepiej to widać po udzielanych radach. Czy tak trudno wziąć atlas - mapę i popatrzyć. Różnice w podawanych wariantach są minimalne, bez znaczenia i nie warte rozprawiania. Ja i tak do Włoch jeżdżę prawie zawsze inną drogą, przeważnie przez Dolomity, bo droga najpiękniejsza i co z tego że dłuższa. Wyścigi jakieś, czy co? Przecież ma to być przyjemność, a nie jazda na czas . Jak masz problem z wyborem trasy, to rzucaj monetą przed każdym skrzyżowaniem i staraj się jechać na południe, dojedziesz! pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 18:11 Czemu zakładasz,że ma to być przyjemność? A jaką drogą byś jechał, gdybyś musiał się dostać na miejsce najszybciej. Oczywiście chodzi mi o podróż samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 19:33 Zauważ, że mokma nie pyta o najkrótszą czy najszybszą drogę, a o najlepszą. Nie podaje przy tym żadnego kryterium ??? Co brać więc pod uwagę? Ma być wygodna? piękna? ciekawa? szybka? krótka? a może tania? ... i nie wiedząc tego, usiłujecie doradzać !? Dlaczego zakładasz, że każdemu się spieszy. Mnie akurat nigdy. Zwłaszcza w podróży. Pośpiech to zły doradca i potrafi zepsuć każdą wyprawę. Dlaczego ma to być przyjemność? Bo urlop nie zaczyna się na plaży w Bibione lecz z chwilą zapakowania bagaży, a nawet jeszcze wcześniej. Jeżeli tego nie zauważysz , to wiele tracisz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figi Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 20:45 Chcesz komuś coś doradzić, czy prowadzić jakieś pokrętne dyskusje o Twoich upodobaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 21:06 Zabieram głos w dyskusji, bo jest to forum dyskusyjne. Jeżeli jednak już mam coś doradzić, to doradzam precyzję w zadawaniu pytań, jeżeli już ktoś jest na tyle nieporadny, by samodzielnie skorzystał z mapy w prostej podróży, a doradcom dokładne ich czytanie i chwilę zadumy, bo efektem braku tych elementów jest właśnie pokrętna dyskusja o wyższości św. Wielkiej Nocy nad ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mokma Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 23:06 Do Ortodoxa.Panie Ortodoxie moje pytanie kierowałem do turystów krórzy jechali jedna, bądz druga droga i byli na tyle grzeczni,że starali. sie podzielic swoimi wrażeniami.Żadna mapa nie powie nam że nowa autostrada została oddana do użytku np.miesiąc temu,tego że w wielu miejscach autostrada jest remontowana,tego że jedna z dróg ma piękne widoki,tego że policja jednego z krajów przejazdu jest agresywna,tego ze jest dużo radarów.itd.Staram sie być w tym co robię poradny i dlatego planuje moja podróz dokładnie i nie chcę żeby to była podróż prosta.Chcę żeby była przyjemna i urozmaicona Oprócz atlasu i map jestem jeszcze tutaj na forum Moje pytanie było precyzyjne. Jak w życiu są drogi dobre.lepsze i najlepsze. Staram sie wybrać tą najlepszą,a święta nieważne czy to wielkonocne czy nie zawsze są fajne.A Ortodox pomylił chyba fora dyskusyjne. Panie Ortodox proszę przenieść się na forum rozmów o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 13.08.06, 23:52 No, całkiem zabawny jesteś. Równie dobrze (precyzyjnie) mógłbyś zapytać (na forum gastronomicznym, oczywiście):która zupa jest lepsza - ogórkowa czy pomidorowa? Bo jak widzisz, dla jednego jest taka, a dla innego owaka i w rezultacie nie dostałeś żadnej precyzyjnej i jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie, a chłopaki niemal zaczęli się brać za łby. Bądź mężczyzną i podejmij "ryzykowną" decyzję i wybierz trasę przez Słowację w jedną stronę a w drodze powrotnej przez Czechy. Będziesz przynajmniej już wiedział, która jest (była) dla CIEBIE lepsza. Ja przeważnie jeżdżę przez Słowację - bo lubię Słowaków, bo lubię zaglądać do i nocować w Bratysławie, bo uwielbiam Złotego Bażanta i zawsze kupuję zapas na całe wakacje, bo żaden słowacki glina się mnie nigdy nie czepiał, bo dolina Wachu, to piękna dolina, bo autostrada zaczyna się już coraz bliżej polskiej granicy ( choć to dla mnie akurat jest najmniej ważne), bo ... ale są to moje upodobania i Tobie wcale nie muszą odpowiadać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 14.08.06, 17:14 Ortodox, z ta doliną Wachau w Słowacji, bo tak rozumię Twoja wypowiedź ,to się jednak machnąłeś. Dolina Wachau ciągnie się wzdłuż północnego brzegu Dunaju od Kremsu do Melku. Nijak ma się do Słowacji ,jak i Słowenii. Natomiast zgadza się ,że jest to piękny kawałek tego świata. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 15.08.06, 02:06 Jeżeli się machnąłem, to tylko w pisowni, bo Vah ( Słowacy i Polacy mówią Wag) jest dopływem Dunaju i prawie cała trasa na Słowacji biegnie wzdłuż tej rzeki, wypływającej z Niskich Tatr. pl.wikipedia.org/wiki/Wag pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: do figi IP: *.plock.mm.pl 13.08.06, 19:17 ja ten temat przećwiczyłem i jak pisze to tylko dlatego aby komuś pomóc a nie pomieszać w głowie.A ty jak nie masz pojęcia na tem tych tras i nimi nie jechałeś to się nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figi Re: do figi IP: *.acn.waw.pl 13.08.06, 20:46 Zbyniu, taka pomoc, to jak jazda z Warszawy do Krakowa przez Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: do figi IP: *.plock.mm.pl 13.08.06, 21:31 figi- człowieku ty chyba nigdy nie oglądałeś mapy Europy i nie masz pojęcia o podrózach. Trasa jest krótsza , tańsza, wszędzie autostrada - więc o co ci chodzi - albo jesteś głąbem albo takiego udajesz i siejesz ludziom niepotrzebny zament w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz 14.08.06, 18:08 Jechaliśmy w czerwcu do Włoch przez Słowację, straszne korki bo dużo remontów. Z Włoch jechaliśmy przez Czechy, dużo lepiej, więc polecam Czechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Czy lepiej jechać przez Słowacje czy przez Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:43 jechałem przez Czechy , jechałem przez Slowacvje .... trudno polecić bo obie drogi czasowo podobne , chyba następny raz przez Slowacje o ile odcinek do autostrady wypadnie w porze małego nasilenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś