czytelnik69 11.02.07, 14:30 Witam! Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z jeź Garda?? Interesuje mnie Limone i Toscolano. Czy ktoś z Was byl? I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami?? Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Jeż.Garda 12.02.07, 07:00 > I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami?? Trudno wyczuć, o co chodzi w tym pytaniu. Rejon Jeziora Gardy jest piękny i warto tam jechać. W Toscolano byłam dwukrotnie. Samo miasteczko, jak miasteczko, ale położone pięknie.Trochę o rejonie J. Gardy pisałam tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615039 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dona Re: Jeż.Garda IP: *.crowley.pl 12.02.07, 14:58 Byłam podczas wakacji. Nie pozostały mi w pamieci jako miejsca, do których koniecznie chciałabym wrócić. Znacznie bardziej zachwyciła mnie nie tak odległa Dolina Aosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: Jeż.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:06 A Sirmione? Miasteczko z bajeczki! Wracamy tam zawsze, kiedy tylko możemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: Jeż.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:37 W 2006 roku byłam nad Garda, mieliśmy apartamenty w Toscolano- Moderno, nune@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka5 Re: Jeż.Garda IP: 80.50.228.* 20.02.07, 14:29 Witam bardzo mnie interesują informacje o Toscolano i okolicy, bo zrobiłam właśnie rezerwację w Eurocampie. Wybór padł na Toscolano pod wpływem Aseretki. Czy dostęp do kajaków jest bezproblemowy? Ile czasu zajmuje przemieszczenie się do Limone? Czy z Toscolano wypływa jakiś prom? Czy osobowy tylko? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeż.Garda 21.02.07, 07:21 Camping naprawdę jest przyjemy, choć nie należy do tych wielkich. Jedyna wada, brak w sanitariatach papieru toaletowego. Pamiętaj, żeby zabrać lub kupić od razu na miejscu. Do Limone jadąc Gardesana Occidentale, czyli S45 bis, dojedziesz w około pół godziny. Inna sprawa jeśli chcesz jechać górami przez Tignale i Pieve. Droga tamtędy zajmie na pewno z 1,5 godziny.A jeszcze wypada zatrzymać się w zatrzymać w klasztorze Madonna di Montecastello, pododziwiać widok na Jezioro z kilku punktów widokowych na trasie i gostać zawrotów głowy poatrząc w dół z tarasów grozy w Pieve. My wyjechaliśmy około 8 po śniadaniu, a w Limone byliśmy około 14. Dostęp do kajaków bezproblemowy, ale ja byłam pod koniec sierpnia. Trudno mi powiedzieć, jak jest w sezonie, chociaż kajaków sporo. Na temat promu trudno mi coś powiedzieć. Nie korzystałam, a nawet nie byłam w porcie, który jest położony spory kawałek od campingu. Zbyt mało było czasu na to:) Wydaje mi się jednak, że kursują też promy samochodowe. Trochę informacji na temat okolic znajdziesz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615039 a trochę zdjęć tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29551958,0,2.html?v=2 Polecam wyprawę do Parku Sigurta: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615316 fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29381607,29381607,0,2.html?v=2 Będąc w tych okolicach nie można też pominąć położonego ślicznie na wchodzącym w jezioro cypelku bajkowego Sirmione. www.sirmione.it/ www.comune.sirmione.bs.it/italian/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
travelka5 Re: Jeż.Garda - pytanie do Aseretki 21.03.07, 16:52 Aseretko, lubimy takie miejsca jak Barcelona, dużo uliczek, zabytkowe klimaty. Które miasto na jeziorem Garda polecasz? Riva del Garda, Sirmione, a może jeszcze inne? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeż.Garda - pytanie do Aseretki 22.03.07, 06:40 Miasteczja nad Gardą trudno porównać do Barcelony. Moim zdaniem najciekawsze jest Sirmione z bajkowym zamkiem Scaligierich. Warto tu też odwiedzić położone na samym kińcu cypelka Grotty Catulli, które w rzeczywistości są pozostałościami rzymskiego uzdrowiska. Na drugim miejscu stawiałabym Torri del Benaco, też jedno z uroczyczych miasreczek nad jeziorem. Jego stare centrum stanowi długa, brukowana, poprzecinana przypominające tunele alejkami Corso Dante, a wiekowe, kamienne pałace ciągną się aż do jej końca, gdzie stoi wspaniały zamek również wybudowany przez Scaligierich. Kolejne w mojej ocenie jest miasteczko Garda z uroczym Palazzo del Capitano della Serenissima i runinami zamku na pobliskim wzgórzu. Dopiero na czwartym miejscu stawiałabym Riva del Garda. Warto tez wpaść do Malcesine, która posiada piękną Starówkę z kolorowymi pałacami i brukowanymi uliczkami. I tu tuż nad wodą wznosi się zwieńczona wieżyczkami XIII-wieczna twierdza Castello, zbudowana przez rodzinę Scaligieri panującą swego czasu nad Jeziorem Garda. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez. Garda... 21.02.07, 09:37 > Czy z Toscolano wypływa jakiś prom? Czy osobowy tylko? Promy wypływają z portu w przylegającym Maderno. Samochodowe płyną do Torri del Benaco. Szczegóły: www.navigazionelaghi.it/italia/navigarda/indicegarda.htm bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka5 Re: Jez.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:59 Dzięki za info. Spędzę nad Gardą 4 dni i chciałbym dobrze zaplanować czas i wycieczki. Jeżeli chodzi o zach. stronę jeziora to chyba skopiuję drogę Aseretki. Zastanawiam się nad wschodnią stroną. Co warto zobaczyć? Jakie miasteczka, zamki i co najważniejsze zależy mi na pojeżdżeniu po Monte Baldo. Nie mam dokładnej mapy i nie wiem czy da radę przejechać z Gardy przez Ferrara di M. Baldo do Nago i Torbole. Czy lepiej iść na łatwiznę i wjechać kolejką linową? jakie miejsca są najciekawsze widokowo i zabytkowo? Trafiłam gdzieś na zdjęcie klasztoru Modonna della Corona i tam na pewno będę chciała pojechać, ale może znacie inne perełki? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez. Garda... 21.02.07, 19:33 > Zastanawiam się nad wschodnią stroną. Co warto zobaczyć? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=55147791&a=55241220 www.cyfronautopia.net/travel/past/garda2004/miejsca.html > zależy mi na pojeżdżeniu po Monte Baldo. Nie mam dokładnej mapy... Więc trzeba się zaopatrzyć. > czy da radę przejechać z Gardy przez Ferrara di M. Baldo do Nago i Torbole. Tak, ale będzie to bardzo okrężna droga - po drodze będzie jeszcze zjazd serpentynami do Mori, a pomiędzy FdMB a Mori z drogi nie widać jeziora. > Czy lepiej iść na łatwiznę i wjechać kolejką linową? Warto, a można też zrobić sobie taką wycieczkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=21984562&a=22015786 Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez.Garda 22.02.07, 07:44 Oczywiście polecane przez baha Castello Scaligero, który niegdyś służył jako twierdza chroniąca port Lazise. Niestety można zwiedzać tylko z zewnątrz, gdyż jest własnością prywatną. Chociaz teraz zaczynam mieć wątpliwości, który zamek Scaligierich miał bah na myśli, bo jest ich nad Gardą sporo. Oprócz tego w Lazise jest też zamek warowny Scaligietrich w Torri del Benaco, w riva del Garda i w Sirmione. Warto też odwiedzić Bardolino – niewielki i zadbany kurort, w którym popularnym miejscem spacerów jest porośnięta palmami i sosnami promenada. W dzielnicy Cisano znajduje się między innymi Muzeum Win ZENI (Via Costabella 9)., w którym możemy zapoznać się z historią produkcji win, jak również bezpłatnie popróbować wszystkich win produkowanych obecnie przez firmę ZENI. Wschodni brzeg nazywany jest często Riwierą Oliwną ze względu na występujące tu licznie drzewa oliwkowe. Można jednak by ten rejon nazwać i Riwierą Winna. Winny szlak rozpoczyna się na północ od Bardolino i prowadzi przez Affi, Pastrengo i Castelnuovo do Paschiery. Warto odwiedzić miejscowość Garda z piękną Starówką i pochodzącym z czasów weneckich Palazzo del Capitano della Serenissima. Na wysokiej skale Rocca di Garda stał kiedyś zamek, z którego niestety pozostały tylko ruiny. Nieco oddalony od Gardy znajduje się wzniesiony w 1673 r erem kamedułów. Niestety nie umiem nic powiedzieć na temat klasztoru Modonna della Corona. Czy leży on na wschodnim brzegu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazylka5 Re: Jez.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 09:49 Sanktuarium jest koło Spiazzi w masywie Monte Baldo. Czy ktoś przejechał samochodem drogę Spiazzi, Ferrara di M.B., stacja kolei linowej z Malcesine i dalej Trobole? Odpowiedź Baha była dla mnie zbyt ogólnikowa. Proszę o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez.Garda 22.02.07, 11:20 Nie jechałam tamtędy, ale patrząc na mapę widzę, że da się przejechać: www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/mapPerformPage?strCountry=612&strAddress=&strCP=&strLocation=Spiazzi&x=43&y=8#locid=2141nmg10cN DUuNjQ5NDU_cMTAuODUwOA__ Z Garda do Caprino Veronesse i do Ferrara di Monte Baldo SP 8, a potem do Mori SP3 i stamtąd SS 240 do Nago i Torbole. Piękna trasa. Następnym razem, gdy będę nad Gardą przejadę tamtędy zahaczając oczywiście po drodze o wiszący na skałach klasztor Madonna di Corona. Wspaniale to wygląda:) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez.Garda... 22.02.07, 18:25 Też jestem bardzo ciekaw szczegółów tej nowej (?) drogi. Kiedy tamtędy jechałem, droga z Ferrara di M.B. na północ biegła po wschodnim zboczu Monte Baldo, więc górnej stacji kolei linowej z drogi także nie było nawet widać, bo jest na zboczu zachodnim. Nie było także zjazdu z tej drogi do Torbole, tylko serpentynami do Mori, a ciekawe (dla mnie) na tej drodze były właściwie tylko te serpentyny, dlatego tylko o nich napisałem. Ale może ta nowa droga, której nie widzę na mapach, jest ciekawsza? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez.Garda... 14.03.07, 06:48 > Też jestem bardzo ciekaw szczegółów tej nowej (?) drogi. Zdecydowałam, że będę nią jechała 29 lub 30 kwietnia, chociaż nie wydaje mi się, aby droga była nowa. Rezerwacja na długi weekend majowy dokonana. Trzy noclegi w Cisano/San Vito, cztery nad Jeziorem Maggiore. Za kolejnym pobytem nad Gardą zdecydowała chęć zobaczenia klasztory Madonna della Corona i przejazd wymienioną tu trasą przez Masyw Monte Baldo. O szczegółach po powrocie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez.Garda... 14.03.07, 08:15 Witaj Aseretko! W tym roku jest dość mało śniegu, ale warto sprawdzić, czy już w kwietniu ta droga będzie przejezdna (przełęcz Bocca di Navene przeważnie jest zamknięta w okresie październik-maj). Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Jez.Garda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:56 To może się spotkamy. Ja jadę do Limone od 28.04 i też się wybieram na Monte Baldo Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez.Garda... 22.03.07, 06:47 > To może się spotkamy. > Ja jadę do Limone od 28.04 i też się wybieram na Monte Baldo Bardzo chętnie Macieju. Na Monte Balbo planuje jechać 30 kwietnia. Najpierw przejazd do Spazzi i zwiedzanie Sanktuarium Madonna della Corona, potem przejazd przez Masyw Monte Baldo do Mori i Torbole u powrót wzdłuż wschodniego brzegu Jeziora Garda z przystankami w Malescine, Torri del Benaco i Garda. Szczegóły do omówienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
bazylka5 Re: Jez.Garda... 22.03.07, 10:16 Będę czekała z niecierpliwością na obszerną relację! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez.Garda... 23.03.07, 08:17 To trzeba jeszcze poczekać 7 tygodni:) Miło mi jednak, ze ktoś będzie czekał. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Jez.Garda... 24.03.07, 11:34 Ja tez z chetnoscia poczytam Twoje relacje i te znad Gardy i te znad pozostalych jezior włoskich. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez.Garda... 22.02.07, 18:03 Witaj Aseretko! > który zamek Scaligierich miał bah na myśli, bo jest ich nad Gardą sporo. Oczywiście ten, o którym pisałem i który pokazałem na przepięknych fotkach znad Gardy w załączonych linkach, czyli ten w Malcesine. Polecałem też Punta San Vigilio: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=19460013&a=20014714 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=21526805&a=22864469 O sanktuarium Madonna della Corona w Spiazzi info i foto zamieściłem tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=20806250&a=20918708 Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
travelka5 Re: Jeż.Garda 22.02.07, 16:37 Witam, Czy orientujecie się czy są połączenia (pociąg, bus itp.) z lotniska marco polo w Wenecji, z Riva del Garda lub innymi miejscowościami nad Jeziorem Garda? Odpowiedz Link Zgłoś
siwa-sowa Re: Jeż.Garda 24.03.07, 21:46 Czy w okolicach jeziora Garda da się pochodzić po górach? Czy jest tam typowo górski pejzaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Jeż.Garda 25.03.07, 11:40 Tak, w północnej części jeziora po obu stronach, zach. i wsch. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik69 Re: Jeż.Garda 25.03.07, 15:38 Drodzy Forumowicze!! Założyłem Ten Wątek!! Więc prosiłbym o info: Interesuje mnie Limone i Toscolano. Czy ktoś z Was byl? I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami?? Fajnie,że jest wiele postów dotyczących okolic ale może precyzyjniej na temat:jak wyżej: TOSCOLANO-LIMONE POZDRO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeż.Garda 26.03.07, 07:23 Drogi czytelniku! Przede wszystkim to Ty nie sprecyzowałeś o co Ci dokładnie chodzi. Zakładając wątek piszesz, że jesteś ciekaw doswiadczeń innych z Jeziorem Garda i z miejcowościami Toscolano i Limone > Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z jeź Garda?? > Interesuje mnie Limone i Toscolano. > Czy ktoś z Was byl? > I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami?? Trudno jednak zgadywać o jakie doświadczenia Ci chodzi. Poza tym temat Jeziora Garda trudno jest ograniczać do tych dwóch miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune1 Re: Jeż.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 11:44 Byłam rok temu nad Garda, trochę zobaczyłam i zwidziłam, ż wybieram się w tym roku znowu. Tym razem bedziemy nocowaa w Lazise(mam nadzieję, że równiez pięknie jak po drugiej stronie). Mamy zamiar zwiedzić izobaczyć miejsca ,które nie zobaczylismy rok temu. Co polecaszPozdrawiam goraco, skąd u Ciebie takie zafascynowanie Garda? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeż.Garda 26.03.07, 15:23 Nie nazwałbym tego zafascynowaniem. Rejon Gardy jest ładny i kilka razy zatrzymywałam się tam na któtkie 2-3 dniowe pobyty jakąc dalej na południe Włoch lub do Francji. Wschodni brzeg jeziora tez ładny. Miejsca do odwiedzenia polecane już były w poprzednich postach, moich i innych osób. Lazise, gdzie będziesznocowała, Paschiera, Torri del Benaco, Sanktuarium Madonna della Corona, Monte Baldo, Malcesine,plaża Punta San Vigllio, Garda, Sirmione i Riva del Garda jeśli tam nie byłaś. Park Sigurta. Werona. Poza tym nie piszesz, gdzie nie byłaś, więc trudno wskazać tylko te nie widziane przez Ciebie, a warte zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Jeż.Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 08:36 Będę w Limone od 28.04 do 05.05 - więc jak wrócę do opiszę szczegółowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeż.Garda 26.03.07, 07:33 Da się. I po wschodniej i po zachodniej stronie. Nawet uprawiana jest tam alpinistyka, ale jest też i dużo szlaków spacerowych. www.przewodnicy-tatry.pl/przewodnicy/kosinski/oferta/h-lider-06.doc Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez. Garda... 26.03.07, 08:19 > Czy w okolicach jeziora Garda da się pochodzić po górach? Oczywiście, tak - podawałem już tu nawet chyba bardzo odpowiedni link: www.cyfronautopia.net/travel/past/garda2004/gory.html > Czy jest tam typowo górski pejzaż? A jak oceniasz poniższy pejzaż oraz te z linku powyżej? pl.trekearth.com/gallery/Europe/Italy/photo46107.htm bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Jez. Garda... IP: *.chello.pl 15.04.07, 19:45 SZanowni forumowicze!! Jaka pogoda nad jeź Garda w czerwcu / lipcu!? Czy woda jeziora jest już ciepła?? I czy nie pada w tym czasie?? pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jez. Garda... 16.04.07, 07:26 > Czy woda jeziora jest już ciepła?? > I czy nie pada w tym czasie?? Garda to górskie jezioro i niestety woda nie należy tam do najciepleszych. Dobrze jest też zabrać z sobą jakieś gumowe obuwie, bo dno jest kamieniste. Co do pogody, to jest ona tak ostatnio porąbana, że niczego nie można gwarantować. Z reguły jednak czerwiec i lipiec to ciepłe miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jez. Garda... 16.04.07, 09:43 Zajrzyj tu: www.invia.pl/wlochy/lago-di-garda/pogoda/ Kilka dni deszczowych na miesiąc. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś