Dodaj do ulubionych

Etna ile czasu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 11:00
witam,jak najlepiej zorganizować zwiedzanie Etny, będę w Catanii, jakimi
środkami transportu się na nią dostać, ile taka wyprawa kosztuje, ile czasu
przeznaczyć, o której najpóźniej wyjechać, jaka będzie tepm. na etnie koniec
czerwca, czy bardzo zimno? Bedę w Catanii tylko 2 dni i chciałabym sie
wcześniej przygotować, dziękuje za wskazówki Jola
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej Re: Etna ile czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:09
      To zależy - czy chcesz dotrzeć. Autem można dojechać na ok. 2000 m n.p.m.,
      parking jest tani - chyba 1 EUR, a stamtąd około 4 godz. na nogach na szczyt (w
      dół mniej). Można dojechać terenowym busem, nie pamiętam ile to kosztowało, ale
      nie mało.
      Na Etnie jest zimno, często wierzchołek jest we mgle albo w chmurach - musisz
      mieć ciepłe ubranie, konieczna ochrona przed wiatrem i pyłem - gogle na oczy,
      wysokie buty (aczkolwiek widziałem osoby idące boso - pył wulkaniczny przypomina
      gruby piasek).
    • Gość: lidek Re: Etna ile czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:48
      Będę w Catanii w przyszłym tygodniu.Tak samo mam zamiar wybrać sie na Etnę.Po
      poworcie, w poniedziałek 7.05. napiszę jak przebiegła moja wyprawa na Etnę
    • nie-niebieska Re: Etna ile czasu 26.04.07, 10:04
      tam jest zawsze zimno, wieje, ze leb urywa
      bylam w tamtym roku w srodku upalnego lata, a na gorze bylo starsznie
      radze sie zaopatrzyc w dobre buty i ciepla kurtke i dlugie spodnie
      mimo, ze na parkingu bedzie cieplo na gorze nie! nie klapeczki, bo po zwirze
      slabo sie chodzi
      najlepiej zaplacic i zabrac sie busem, ktory wie jak jechac

wrazenia niezapomniane :)

img215.imageshack.us/img215/1372/sycetna1xw9.jpg
      img215.imageshack.us/img215/7857/sycetna2ki2.jpg
      img215.imageshack.us/img215/191/sycetna3zl8.jpg
      img206.imageshack.us/img206/3762/sycetna4yy6.jpg
    • roger39 Re: Etna ile czasu 27.04.07, 01:23
      W Catani musisz sie dowiedziec , gdzie jest glowny przystanek , z ktorego
      odjezdza autobus kompanii AST na Etne . Z rozkladu wynika ,ze jest tylko jeden
      autobus dziennie o osmej pietnascie , jedzie dwie godziny i jeden powrotny o
      16.30 i tylko w dni powszednie . Na taj stronie mozesz tez znalezc cene biletu
      klikajac "tarriffe" . Na samej Etnie mozna wziasc bilet na kolejke linowa za 20
      euro . Kolejka plus miejsce w samochodzie terenowym kosztuje okolo 50 euro
      (terenowki wioza ze stacji gornej kolejki na same szczyty kraterow). Z gornej
      stacji kolejki mozna pieszo wejsc na jeden z kilku kraterow , w zaleznosci ,na
      ktory chcesz sie wdrapac od pol godziny do dwoch w jedna strone .
      Bylem we wrzesniu 2006 i bylo cieplo . Wystarczyl sweterek , sandaly i krotkie
      spodnie , ale tam sie temperatura zmienia nieraz gwaltownie w kilka godzin ,
      wiec dobrze miec w zapasie cieplejsze ubranie .Na parking pod Etna wjechalismy
      pozyczonym w Palermo samochodem na tydzien za dwiescie euro .
      www.aziendasicilianatrasporti.it/
      Bitmap
      AZIENDA SICILIANA TRASPORTI S.p.A. ORARIO in vigore dal 12 giugno
      2006

Struttura Territoriale Nord Orientale
      Catania

AUTOLINEA : CATANIA - NICOLOSI - ETNA

giorn. feriale
      CATANIA 8.15
      Gravina di Catania 8.45
      MASCALUCIA 8.50
      Massa Annunziata 9.00
      NICOLOSI a. 9.05
      NICOLOSI p. 9.05 12.30
      ETNA 10.15 13.30

giorn. feriale
      ETNA 16.30 11.30
      NICOLOSI 17.30 12.20
      Massa Annunziata 17.35
      MASCALUCIA 17.40
      Gravina di Catania 17.50
      CATANIA 18.30
      • Gość: gabi Re: Etna ile czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:06
        Byłam na Etnie kilka lat temu. Jechaliśmy tym autobusem, o którym pisze Roger.
        Autobus odjeżdżał z przystanku, niedaleko dworca kolejowego, miejscowi chętnie
        wskazali. Bilety kupowaliśmy w autobusie w dwie strony (były tańsze), bo i tak
        tym samym wracaliśmy. Cena była dość niska. Później szliśmy piechotą pod sam
        krater, jest wystarczająca ilość czasu. Nie było to specjalnie trudne. Na samej
        górze (w lipcu) było chłodniej i trzeba było założyć polarek, ale wygodne buty
        wskazane. byliśmy z nastolatkami 14, 15 lat. Pozdrowienia
        • Gość: nescafe Re: Etna ile czasu IP: 195.117.10.* 23.05.07, 15:22
          Dopiero planuję zwiedzanie Etny, chciałabym wejść samodzielnie, bez korzystania
          z kolejki i jeepów, dlatego mam pytanie, wzlaszcza do osób, ktore tak też
          wchodziły - czy jest jakieś oznaczenie trasy? skąd mam wiedzieć jak iść? czy
          jest lepszej / gorszej jakości droga (szlak) i wiadomo, że tamtędy trzeba iść?
          Uparłam się, że samodzielnie wejdę. Skoro te 6 godzin pomiędzy przyjazdem i
          odjazdem autobusu to wystarczający czas, więc tym bardziej taki sposób zdobycia
          Etny mnie interesuje.
          A może ktoś z Was wybiera się we wrześniu (dokładnie 14), to wspólnie pokonamy
          ten szlak??
          • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 19:39
            Jak iść na Etnę? Jest tylko jedna droga i jeden szlak - POD GÓRĘ. Tylko pod
            górę :) Nie da się inaczej, chyba, że chcesz utonąć w czarnym żwirze z
            wulkanu :)
          • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 19:42
            Masz tylko 6 godzin na wejście i zejście z Etny? Nie da rady, ja wchodziłam na
            Etnę na własnych nogach i zajęło mi to ok. 5 godzin a zejście ok. 2 godzin. A
            na górze też przecież trzeba trochę pobyć, pooglądać, powąchać :), popodziwiać
            i napić się czerwonej, truskawkowej wódki, chyba 90% bo jak jak byłam to każdy
            kto sam wszedł dostawał na rozgrzewkę (bo na górze zimno) ten mini prezent :)
            • Gość: nescafe Re: Etna ile czasu IP: *.109.192.213.cable.satra.pl 23.05.07, 22:22
              No, to mnie pocieszyłaś - za mało czasu, a w wielu miejscach czytałam, że 6
              godzin spokojnie wystarczy.
              Pod górę - tyle to i ja wiem :-), myślałam, że może są różne szlaki prowadzące
              w różne miejsca (kratery wierzchołkowe, park, jakaś tam dolina itd)
              Cóż, musze pomyśleć i inaczej sobie to zorganizować - na pewno się uda :-)
            • Gość: nescafe Re: Etna ile czasu IP: *.109.192.213.cable.satra.pl 23.05.07, 22:32
              Jeszcze jedno pytanie - czy w takim razie z Catani poza autobusem linii AST
              można jeszcze czymś się dostać do Rifugio Sapienza?
              • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 23:05
                Nie wiem bo jechałam samochodem i pamiętam, że z samego rana wyjechaliśmy a
                późnym wieczorem jak było już ciemno to dopiero wracaliśmy do domu.
                6 godzin może i wystarczy ale kiedy nie wchodzisz na własnych nogach. Co do
                parków i dolin to nie ma takich na Etnie :) Idziesz i idziesz i idziesz pod
                górę, jest parę miejsc kiedy naprawdę ciężko wejść, bo trochę stromo i kamienie
                jeszcze ale da się radę, potem już jest ok, idzie się w miarę po płaskim
                terenie. Nie przejmuj się, że nie żadnych parków i dolin bo krajobrazy są iście
                księżycowe, zapmiętasz do końca życia :) A co do schodzenia to ja wybrałam w
                pewnym miejscach drogę na skróty i zjeżdżałam jak na nartach po tym żwirze po
                kolana heh.
                • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 23.05.07, 23:07
                  Po za tym zapamiętasz to tym bardziej, że weszłaś na własnych nogach. Zobaczysz
                  jaka to będzie satysfakcja a wjeżdżanie samochodem zostaw starszym ludziom.
                • julie_bella2001 Re: Etna ile czasu 24.05.07, 02:03
                  Alez oczywiscie ze na Etnie sa i doliny i lasy! Etna to caly kompleks gorski
                  nie tylko jedna gorka z kraterem.Sa rozne szlaki i drogi prowadzace w rozne
                  miejsca.Oczywiscie krajobraz wokol schroniska Sapienza to krajobraz ksiezycowy
                  ale to tylko jedno miejsce i do tego miejsce dosc turystyczne.Ja i moj chlopak
                  czesto jezdzimy na pikniki wlasnie do lasow na zboczach Etny daleko od tras
                  turystycznych.Tam mozna poczuc klimat tego miejsca bez budek z pamiatkami i
                  rzeszy turystow. Po lasach na zboczach Etny sa organizowane rowniez konne
                  wedrowki.Pozdrawiam
                  • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 24.05.07, 11:59
                    Oczywiście, że Etna to nie tylko jedna górka z kraterem bo jest ich parę ale
                    trudno się już do nich dostać (koledzy próbowali i nie dali rady bo by zatonęli
                    w tym czarnym pyle) ale szczyt - 3340 m n.p.m tyko jeden i w drodze na Etnę
                    żadnych lasów nie widziałam, widziałam tylko jakieś zielone narośla na czarnym
                    żwirze co dość ciekawie wyglądało.
                    • julie_bella2001 Re: Etna ile czasu 24.05.07, 18:12
                      To troche nie tak.Kraterow oczywiscie takich juz wygaslych jest troche i sa
                      latwo dostepne.Mozna sobie pojsc i obejrzec. Jest tez jeden taki,ze tak powiem
                      turystyczny jak ja go nazywam niedaleko schroniska Sapienza tylko troche nizej.
                      Lasy oczywiscie sa. Czesc calkiem dzika ale w niektorych miejscach sa juz
                      niestety porobione tzw stanowiska piknikowe z laweczkami na stolami na
                      jedzenie ;-( Jesienia jezdze do tamtejszych lasow zbierac kasztany.
                      Ale rzecz jasna jesli ktos przyjezdza po raz pierwszy na Etne to jakby jego
                      obowiazkiem jest udac sie trase pod Sapienze i w gore ;-))) Ale na kolejne razy
                      polecam odejscie od tego szlaku.Pozdrawiam
                      • Gość: nescafe Re: Etna ile czasu IP: 195.117.10.* 25.05.07, 08:50
                        julie_bella w jakich okolicach mieszkasz na Sycylii?? przepraszam za to
                        pytanie, ale mam maly problem i jeżeli okaże się, że akurat w tych okolicach, o
                        które mi chodzi, to może mogłabyś rozwiązać mój naprawdę mały problem - czy
                        może są to okolice Nicolsi??
                        • julie_bella2001 Re: Etna ile czasu 25.05.07, 18:54
                          Wiesz napisz do mnie na maila gazetowego o co dokladnie chodzi ok? Zeby komus
                          watku nie zaśmiecać...
                  • Gość: Ewelina Re: Etna ile czasu IP: *.szwajcarska.pl 24.05.07, 23:57
                    julie_bella fajnie Ci, że mieszkasz na Sycylii. Ja kocham tę wyspę. Mogę tak
                    spytać z ciekawości jak się tam znalazłaś i czy już długo mieszkasz? I co tam
                    robisz? Wybacz za moją wścibskość ale po prostu ciekawi mnie bo sama bym
                    chętnie tam zamieszkała choćby od zaraz :)
                    • julie_bella2001 Re: Etna ile czasu 25.05.07, 01:01
                      Szkoda ze nie masz adresu gazetowego to bym Ci na maila odpisala co by tu
                      prywaty nie robic ;-)
                      To tak bardzo pokrotce.Coz na Sycylii pomieszkiwalam gdyz moj facet jest
                      stamtad.Przez pewien czas udalo mi sie nawet uczyc w szkole angielskiego na
                      zastepstwie i to bylo zdecydowanie najlepsze zajecie ;-)Ale powiem Ci ze duzo
                      by opowiadac.Rozowo nie jest.W tej chwili jestem w Polsce i zalatwiam sprawy do
                      obrony i zamierzam tam wrocic juz tylko na rok-dwa dopoki moj A. nie dokonczy
                      swoich spraw ale w zyciu bym tam nie zamieszkala na stale.Pozdrawiam
    • Gość: alojjola Re: Etna ile czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:29
      bardzo dziekuje za wskazówki, czy mogłabym sie dowiedzieć ile kosztuje wersja
      dla leniwych, tzn, zamist nogami samochodem terenowym lub kolejką? Jak wygląda
      podróż terenowym a jak kolejką?
      • roger39 Re: Etna ile czasu 02.05.07, 02:20
        Nie ma takiej mozliwosci : kolejka , albo terenowka .
        Kiedy wjedzisz juz pod Etne , gdzie zmotoryzowani turysci zostawiaja na
        parkingu za jeden euro swoje samochody , zobaczysz dolna stacje kolejki
        linowej .
        Tam mozesz kupic bilet tylko na kolejke za 20 euro , lub na kolejke i terneowke
        za 50 . W drugim przypadku po wjechaniu kolejka na gore przesiadasz sie do
        terenowki ,ktora wiezie Cie na krater . Jezeli wybralas tylko kolejke , na
        krater idziesz pieszo .
        • Gość: lidek Re: Etna ile czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:21
          Bylam na Etnie na poczatku maja.Z Catanii pojechalam do schroniska autobusem
          linii ATS.Odjeżdża on z przystanku spod dworca kolej. stanowisko 6 o godz.8.15.
          Bliżej ulicy.Linia nazywa sie Etna.Bilet w obydwie strony kosztuje 5
          euro.Dojechaliśmy do schroniska Riufigio Sapienza (za ewentualna bledna
          pisownie przepraszam!)o godz.10. Kolejka na gore kosztuje 25,50 euro od osoby
          tez w obydwie strony. Pakiet z dowozem busem i przewodnikiem ok.49euro.Jak
          wykupilam sama kolejke i nie załuje. Ze schroniskam poszlam pieszo drogą, którą
          dowoża turystow dalej do kraterów busy.Trasa nie była trudna.Po drodze mozna
          bylo podziwiac widoki i zwaly śniegu na poboczach wysokie na ok 3m. Dojscie do
          miejsca, gdzie dowozily busy zajęło nam ok.90min.Byliśmy tuż pod dymiacym
          stożkiem.Grupy zorganizowane poszly troche dalej, przewodnicy oprowadzali po
          krateze obok.Mysle, ze warto wybrac sie pieszo, poniewaz dopiero wowczas mozesz
          poczuć klimat tego miejsca.Przejzdzka busem tam i spowrotem tego nie da.Z
          drugiej strony, autobus powrotny do Catanii odjeżdza dopiero o 16.Coż zrobić z
          czasem, gdy sie wjedzie na szczyt busem?
          No zawsze można spedzić go w schronisku.Ja wolalam jednak inaczej.Pomimo, że
          weszliśmy ze górnego schroniska pieszo na Etnę, został nam czas po zjezdzie na
          dól- na obejrzenie wszystkich kioskow z pamiatkami i posiedzenie w barze.
        • julie_bella2001 Re: Etna ile czasu 20.05.07, 01:37
          Alez oczywiscie ze jest wybor.nie musisz wjezdzac kolejka.mozesz wjechac na
          gore terenowka.tylko ze nie polecam takiego wjazdu i fakt malo kto sie na taki
          wjazd decyduje...jest dosc dlugi i niezle sie wytrzesiesz a jesli wjedziesz
          kolejka to masz super widoczki.ja kiedys wjezdzalam kolejka w zjezdzalam
          terenowka i terenowki zdecydowanie nie polecam.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka