Dodaj do ulubionych

Kalabria czy Gargano?

21.05.07, 10:02
Dzięki za odzew w poprzednim wątku. Jestem już prawie przekonana do Włoch
południowych, proszę jeszcze o info od osób, które miały okazję być w tamtych
rejonach, czy Kalabria, czy też gargano, jako , że te dwa obszary rozważamy.
dalje zależy nam na tym samym: piękne plaże, umiarkowany tłum, ale też nie
zupelnie bez turystów, życie nocne w umiarze wskazane:-), autochtoni jak
najbardziej wskazani, knajpki lokalne, życie lokalne, piękne widoki ale też
SPORO MIEJSC DO ZWIEDZANIA (BLISKO I NIECO DALEJ - SAMOCHODEM).
Byliśmy na Santorinii w Grecji, na Spinalondze, Elbie... i tak klimatów
szukamy w Kalabrii lub na Gargano.

Pozdrawiam serdecznie, W.
Obserwuj wątek
    • Gość: DS Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.plj.pl 21.05.07, 11:00
      Raczej Gargano
      • linn_linn Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 11:40
        Plus wycieczki na poludnie / Salento /.
        • funghettino Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 12:25
          wlasnie mialam napisac zebyscie sie dalej na poludnie wybrali, na plw salento :)
          • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 12:39
            A ja będę namawiał do Kalabrii. Gargano, jak dla mnie, trochę za bardzo się
            "ututystowiło" :-)
            Proszę obejrzeć zdjęcia Kalabrii, które zrobiłem w lipcu zeszłego roku.
            tnij.org/00e
            Pozdrawiam
            • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 12:44
              Chodziło oczywiście o "uturystownienie" Przepraszam.
              • linn_linn Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 13:51
                Niestety w Kalabrii trzeba sie liczyc z niskim poziomem uslug. Ostatnio jest
                sporo narzekan i nastapil spadek odwiedzajacych. Szkoda oczywiscie, gdyz region
                zasluguje na wiecej.
                • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 17:48
                  Być może nastąpił spadek poziomu usług. Nie zauważyłem tego bowiem podróżuję z
                  namiotem, zatrzymując się na kempingach, co jak wiadomo jest najprostszą lecz z
                  mojego punktu widzenia najbardziej mobilną i aktywną formą wypoczynku.
                  Kalabria ujęła mnie pięknymi widokami, dzikimi widokami, mała ilością turystów,
                  ładnymi plażami i gościnnością mieszkańców. Gdy trochę pobłądziłem w Aspromonte,
                  ludzie, których pytałem o drogę zaprosili mnie do siebie,i pomimo oporu z mojej
                  strony nakarmili i napoili:-)
                  Zaś inna twarz Kalabrii to poprzestrzeliwane znaki i tablice drogowe. Nie tylko
                  kalibrem karabinowym, ale również tak dużym, że mieściła się w otworze pięść
                  mężczyzny. Kalabria to również przestepczość. Natknałem się na swojej drodze na
                  ludzi, z którymi rozmawiałem, ale w tyle głowy przypominały mi się sceny z "Ojca
                  crzestnego" Mario Puzo. Skradziono mi równiez akumulator do aparatu foto i
                  ładowarkę. Mimo to, a może właśnie dlatego uważam, że Kalabria jest wspanialszym
                  miejscem od nieco sterylnego już Gargano.
                  Pozdrawiam
                  • aka10 Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 18:58
                    Piekne zdjecia,dokladnie ,jak moje z lipca ub. roku ;-)Mnie bardzo Kalabria
                    odpowiada,wlasnie ze wzgledu na mala ilosc turystow.Pewnie,ze np. do bankomatu
                    jest troche dalej,niz przyslowiowe "dwa kroki",z angielskim trudniej,niz gdzie
                    indziej,ale ja nie przepadam za miejscami,gdzie kelner czlowieka wciaga do
                    resturacji,a sprzedawcy sklepow zaczepiaja,jak sie przechodzi obok.
                    Na uslugi tez nie narzekalam,w restauracjach jedzenie przygotowywane przede
                    wszystkim dla wloskich turystow,wiec z zasady bardzo dobre,obsluga mila.
                    Zadnych problemow z wypozyczeniem samochodu tez nie mialam.
                    Ja polecam Kalabrie,choc Gargano nie znam.
                    W tym roku musialam sie "poddac" i wakacje spedze w innym kraju,nad czym juz
                    teraz bardzo ubolewam.Pozdrawiam.
                  • marusia811 Re: Kalabria czy Gargano? 22.05.07, 11:11
                    Gdy trochę pobłądziłem w Aspromonte
                    > ,
                    > ludzie, których pytałem o drogę zaprosili mnie do siebie,i pomimo oporu z
                    mojej
                    > strony nakarmili i napoili:-)

Boże, jakie to wzruszające, czy oby dobrze się obudziłeś ?

> Zaś inna twarz Kalabrii to poprzestrzeliwane znaki i tablice drogowe. Nie
                    tylko
                    > kalibrem karabinowym, ale również tak dużym, że mieściła się w otworze pięść
                    > mężczyzny

niesamowite, to tam strzelają z armat do znaków drogowych, linn-linn co ty na
                    to ?

Natknałem się na swojej drodze na
                    > ludzi, z którymi rozmawiałem, ale w tyle głowy przypominały mi się sceny
                    z "Ojc
                    > a
                    > crzestnego" Mario Puzo.

może nie oglądaj więcej tego filmu boś zatracił poczucie rzeczywistości, z tej
                    relacji to i w Iraku chyba pewniej !!!

a tak na serio, tak źle to nawet i w Kalabrii nie bywa, turysta nie zauważa
                    przestępczości, podobnie jak w Neapolu, no, chyba że ma ogromnego pecha ale
                    temu to i w drewnianym kościele cegłówki spadają na głowę

• radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 22.05.07, 11:58
                      Opisałem to co sam przeżyłem.
                      Jeśli piszę o "Ojcu chrzestym" autorstwa Mario Puzo to mam na mysli książkę, a
                      nie film Francisa Forda Coppoli.
                      Bardzo proszę czytać ze zrozumieniem, i pisać na temat.
                      • marusia811 Re: Kalabria czy Gargano? 22.05.07, 18:50
                        > Bardzo proszę czytać ze zrozumieniem, i pisać na temat.

staram się czytać uważnie i pisać na tema ale "sceny" bardziej przypominają mi
                        film niż książke ot i cała pomyłka
                        • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 22.05.07, 19:18
                          W kazdym razie "klimat" tego miejsca bardzo przypominał mi ksiązkę, dlatego o
                          niej wspomniałem. Dodam jeszcze, że dotyczy to najbardziej Aspromonte.
                    • Gość: Andi Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 09:35
                      Mieszkałam przez pół roku w Kalabrii i potwierdzam to co napisał przedmówca: z
                      jednaj strony kilkakrotnie zdarzało się nam kilkakrotnie słyszeć strzały na
                      ulicy a z drugiej strony niejednokrotnie spotkaliśmy się tam z zupełnie
                      bezinteresowną życzliwością włoskich sąsiadów i generalnie czuliśmy się tam
                      nawet bezpieczniej,niż w Polsce
                • Gość: brus Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:37
                  Prośba do linnlinn: może Ty wiesz cośkolwiek na temat Air Italy. Mają to być
                  tanie samolotowe linie włoskie.
                  • linn_linn Re: Air Italy 23.05.07, 10:16
                    Niestety nie wiem. Istnieje strona tych linni: www.airitaly.it/index.php
                    Niestety wersja polska nie dziala.
    • bah77 Re: Kalabria czy Gargano? 21.05.07, 18:40
      > dalje zależy nam na tym samym: piękne plaże, umiarkowany tłum,

Gargano ma przepiękne wybrzeże, ale nie potrafię wyobrazić sobie tam braku
      tłumów i korków w samym szczycie sezonu.

Tak jak i trudno mi wyobrazić sobie jednoczesny pobyt we Włoszech i w Chorwacji.

Ale pewnie mam małą wyobraźnię.

bah77
      • woman13 Re: Kalabria czy Gargano? 22.05.07, 10:44
        yyyy???
    • woman13 Re: Kalabria czy Gargano? 24.05.07, 23:44
      Dziękuję wszystki bardzo za wskazówki i rady. na razie jestem na etapie chyba
      jednak gargano no i mam czywiście pytanie. Wiekszość głosów za gargano poleca
      vieste (nie tylko na forum). szukałam tam jakiegoś fakego hoteliku, mały,
      romantyczny, przytulny, ze trzy gwaizdki, z basenem, z plażą...i nic. wszystko
      takie kolosy na 400 pokoi. a mi chodzi taki Bed and Breakfast, ale też nie na
      odlusdziu - jak zwykle z umiarem:-) Czy był ktoś może w czyms takim w vieste?
      czy rzeczywiscie tylko w vieste jest jakies zycie, a reszta to
      przysłowiowe "dziury"? takie opinie czytałam w sieci... co sądzicie o Peschici?
      może ktoś poleci taki hotelik, jakiego szukam gdzieś na gargano? z góry
      wdzięczna, W:-)
      • woman13 Re: Kalabria czy Gargano? 24.05.07, 23:46
        Przepraszam za błędy i literówki..
      • linn_linn Re: Kalabria czy Gargano? 25.05.07, 09:16
        Jest jeszcze Rodi Garganico.
        • generaljaruzelski Re: Kalabria czy Gargano? 25.05.07, 09:51
          Gargano piękne, ale morze brzydkie (w Dalmacji ładniejsze). Rodi Garganico -
          dziura. Kalabria - raczej wybrzeze Morza Tyrrenskiego. Zachodnie wybrzeza sa
          ladniejsze.
          • Gość: Poll Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:06
            Mi bardziej pasuje Morze Jońskie , słońce od morza a nie od lądu wole . Co kto
            lubi ale Kalabria jest przeprzeprzepiekna dla operatora i fotografa .
      • Gość: Bazylka5 Re: Kalabria czy Gargano? IP: 80.50.228.* 25.05.07, 09:57
        Podłącze się pod wątek. Planuję Gargano, ale z pobytem na kempingu. Czy możecie
        polecić jakiś sprawdzony? I niedrogi.
        • bah77 Re: Gargano? 25.05.07, 10:47
          Warto przejrzeć Forum, np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=39968181&v=2&s=0

Niestety, Flomar1 nie chciało się napisać ani słowa po powrocie... :(

bah77
        • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 25.05.07, 11:35
          Polecam ten kemping. Połozony jest praktycznie na piaszczystej plaży, ale
          obsadzony drzewami więc jest cień. Bardzo blisko do morza-widok z namiotu.
          Niedrogi, czysty, pod samym miastem. Przepiekny widok z kempingowej plaży na
          biały klif z położonym na nim Vieste.
          www.campingadriatico.it/Pagine/pagina%20ita%20offerte%20inizio.htm
          Pozdrawiam
          • Gość: surfanya Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.tdt.pl 28.05.07, 13:55
            czy koniecznie trzeba rezerwować camping, czy można też poprostu jechać tam
            samochodem i szukać wolnego miejsca?można się dogadać po angielsku?
            • radioaktywny Re: Kalabria czy Gargano? 28.05.07, 18:29
              Nie potrzeba zawarcać sobie głowy wcześniejsza rezerwacją, chyba że urlop
              zaplanowany jest na sierpień. Wówczas moga byc drobne problemy. Prawdę mówiąc
              odwiedziłem na przestrzeni kilkunastu lat dziesiatki kempingów, od poczatku maja
              do końca wrzesnia, problem z miejscem miałem może 3-4 razy.
      • Gość: gargano Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.fastres.net 03.07.07, 07:39
        Gargano-kocham nad zycie...
        woman13 znam taka ville, jezeli nadal nic nie zarezerwowalas moge ci dac
        namiary.Moim zdaniem naprawde fajne miejsce.
    • magosiaa Re: Kalabria czy Gargano? 27.05.07, 00:21
      Gargano. Byłam w zeszłym roku na Gargano i w Kalabrii, wolę Gargano.
      Byliśmy w ośrodku Covo dei Saracini. Tam są domki bez klimy, ale z kuchnią i
      łazienką, parking, na terenie sklep i bistro. Oprócz tego można korzystać
      bezpłatnie z basenu w Gabbiano Beach, to właściwie jeden kompleks bardzo duży,
      rozrzucony na sporym terenie: hotel, bungalowy z klimą i bez, camping,
      restauracja, basen, plaża hotelowa. Z Covo dei Saracini do morza ok. 5 min
      ścieżką wśród drzew. Dużo zieleni. Vieste jest niedaleko, ale to miasto, nie
      polecam tam wypoczynku.
      Rezerwowaliśmy bezpośrednio, telefonicznie, w czerwcu dostaliśmy od cen
      zamieszczonych na stronie 20% upustu, polecam.
      A tu link: www.gabbianobeach.com/covo/covo.htm
    • magosiaa Re: Kalabria czy Gargano? 28.05.07, 20:13
      Co do rezerwacji to prawda, w czerwcu mozna jechać "w ciemno" i wybierać na
      miejscu.
      • zymek4 Re: Kalabria czy Gargano? 02.07.07, 18:49
        Witam .Wybieramy sie autem ok.10 lipca na półwysep Gargano.Pobyt na
        kempingu ,pod namiotem.Czy mozecie polecic jakis kemping w okolicach Vieste z
        basenem?.
        • Gość: misia53 Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.pkobp.pl 05.07.07, 12:30
          Polecam camping www.grottadellacqua.com ma własna plaze i lezaki, z dala od
          miasta. Super miejsce.
          • Gość: zymek4 Re: Kalabria czy Gargano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:26
            Byłem od 13 do 19 lipca na tym kempingu.Faktycznie fajny,kameralny ,szkoda
            tylko że bez basenu.Dobra baza wypadowa do zwiedzania Vieste i innych uroczych
            miejsc.
    • magosiaa Re: Kalabria czy Gargano? 03.07.07, 00:08
      W linku, który podałam powyżej jest też pole campingowe, można korzystać z
      basenu, plaży itp w ramach całego kompleksu, nie pamiętam jednak czy tam były
      też namioty, czy tylko przyczepy campingowe.
    • linn_linn Re: Gargano w ogniu 24.07.07, 18:34
      4 osoby zginely. Jesli wyjezdzacie, zasiegnijcie informacji.
      notizie.tiscali.it/articoli/cronaca/07/07/24/02_incendi_giornata_calda_678.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka