Dodaj do ulubionych

Moja Toskania !!!

13.06.07, 01:57
Czesc - wlasnie wrucilem z Toskanii - tym razem bylem prywatnie - zwiedzilem
prawie wszystkie miejsca ktore sa zaznaczone w przewodnikach - mapie - w
ramkach jako miejsca warte polecenia - ale rowniez nie tylko takie. Jesli
ktos chce informacji na kazdy temat zwiazany z tym regionem to zapraszam.
Obserwuj wątek
    • marusia811 Re: Moja Toskania !!! 13.06.07, 07:36
      hm, nigdy przedtem nie pisałeś, że jeździsz tam służbowo
      • bramrobert Re: Moja Toskania !!! 14.06.07, 14:37
        chodziło mi o to że wcześcniej byłem na zorganizowanej wycieczce a teraz
        prywatnie bez ograniczeń.
    • Gość: Kasia Re: Moja Toskania !!! IP: *.spray.net.pl 13.06.07, 08:31
      Witam,

Ja się też za 3 tygodnie wybieram do San Vincenzo - byłes tam?
      Jakie małe miasteczka są warte zwiedzenia - wiem, że wszystkie są piękne ale
      czy któreś szczególnie?Jakieś miejsca, zakątki?

Ile kosztują lody, kawa w kawiarni, spaghetti w jakiejś "wiejskiej" knajpce?
      napisz proszę
      • Gość: Ela Re: Moja Toskania !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:30
        Witam serdecznie. A może byłeś w Talamone (wyjeżdzam w przyszłym tygodniu) i
        mógłbys powiedzieć parę słów na temat miejsca i może jakieś praktyczne
        wskazówki typu co, gdzie, kiedy.
        Pozdrawiam
        • bramrobert Re: Moja Toskania !!! 14.06.07, 14:42
          Witam !!! Tak więc parę słów na temat Toskanii. Razem z przyjaciółmi wybraliśmy
          się do Toskanii – samolotem Kraków –Bolonia , samochód wynajęty, kwatera z
          Interhome – polecam taka formę. Zwiedziliśmy większość miejsc które opisywane
          są w przewodnikach jak też zaznaczone na mapie (warte zobaczenia) – Bolonia,
          Florencja, Piza, Lukka, Siena, Arezzo, Cortona, Asyż, San Gimignano, Wolterra,
          Vinci, Monteriggioni.
          Ceny : autostrada - z Bolonii do Florencji 9 euro, średnio jest ok. 4-7 euro,
          a nawet 0,80 euro na dojazdówkach.
          Więcej jeździliśmy drogami ekspresowymi, które są bezpłatne. W zasadzie warto
          jeździć autostradami i zapłacić parę euro gdyż zwykłe drogi są nieco
          zatłoczone, chociaż są dobre ze względu na widoki. Benzyna 1,35 euro , ropa
          1,14 euro (około), gdyż na różnych stacjach jest inaczej.
          Parkingi były dość drogie, chociaż parkowaliśmy w centrum, na obrzeżach jest
          zdecydowanie taniej (najdrożej Florencja 28 euro za 6 godzin parkowania,
          średnio od 4 do 10 euro w zależności od długości pobytu). Warto parkować na
          strzeżonych parkingach, gdyż w niektórych miejscach samochód może być
          odholowany.
          Jedzenie:
          - Ceny zróżnicowane, w każdej knajpie inne ceny, nie przywiązywaliśmy do tego
          wagi, gdyż robiliśmy sobie wieczorem kolację (zaopatrując się w marketach,
          których jest trochę przy autostradach – ceny podobne do naszych [tanie wino
          (1,5 litra) – 3 euro]). Korzystaliśmy również z restauracji (ceny: kawa – 1 do
          5 euro w zależności od rodzaju; pizza – 4 do 9 euro w zależności od rodzaju;
          wino 0,5 litra – od 2 do 6 euro; spaghetti – od 3 do 8 euro; lody zależnie od
          wielkości – 1,5 euro, 2,5 euro, 3,5 euro itd.). Florencja droga, jeśli nie
          zależy wam na restauracji to polecam bary tureckie w bocznych uliczkach (kebaby
          itp.), cena takich barów – 6 euro za kebab + 2 euro Coca-Cola, są dobre.
          Najbardziej polecam knajpę w Wolterze – La Mangiatoia, świetne jedzenie, miła
          obsługa, bardzo tanio (stek – 5 euro [cały]; wino 0,5 litra – 2 euro; kawa – od
          1,5 do 2,5 euro; pizza [rewelacyjna] – 4 euro).
          Przed wyjazdem kupiłem sobie książkę „Toskania i okolice – przewodnik
          subiektywny”, przyjemnie się ją czyta, ale jest kilka rzeczy, z którymi nie
          można się zgodzić (cóż, każdy ma swoje zdanie na temat ciekawszych bądź mniej
          ciekawych miejsc). Nie polecam knajpy w Lukke – Trattoria da Leo, która była
          zachwalana przez autorkę książki, DROGO.
          Zwiedzanie:
          - Ceny: Galeria degli Uffizi – 6,5 euro; wejście na kopułę katedry we
          Florencji – 6 euro; większość wejść do kościołów, katedr za darmo (Florencja,
          Asyż, Lukka); Siena katedra – 3,5 euro, Piza sama katedra chyba 3 euro, nie
          wchodziłem, ponieważ byłem wcześniej – można kupić bilet na 2 obiekty razem;
          krzywa wieża – wejście 15 euro.
          Moje typy to Siena, San Gimingnano, Woltera i Monteriggioni – świetny klimat, z
          mojej strony polecam, w zasadzie cała Toskania jest świetna.
          Więcej informacji na bram@interia.pl
          • Gość: zochagrubego Re: Moja Toskania !!! IP: *.toya.net.pl 20.06.07, 21:59
            a gdzie spałeś?
        • Gość: Tomek Re: Moja Toskania !!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.06.07, 16:26
          W Talamone byłem przejazdem z 2 tygodnie temu.
          Bardzo urocze miasteczko. Położone na obrzeżach parku narodowego.
          Niestety w tamtejszych restauracjach straszna drożyzna. Być może wynika to z
          tego, że są nastawieni na bogatych właścicieli pięknych jachtów i łodzi, które
          cumują w talamone.

Tomek
      • bramrobert Re: Moja Toskania !!! 14.06.07, 14:40
        Witam !!! Tak więc parę słów na temat Toskanii. Razem z przyjaciółmi wybraliśmy
        się do Toskanii – samolotem Kraków –Bolonia , samochód wynajęty, kwatera z
        Interhome – polecam taka formę. Zwiedziliśmy większość miejsc które opisywane
        są w przewodnikach jak też zaznaczone na mapie (warte zobaczenia) – Bolonia,
        Florencja, Piza, Lukka, Siena, Arezzo, Cortona, Asyż, San Gimignano, Wolterra,
        Vinci, Monteriggioni.
        Ceny : autostrada - z Bolonii do Florencji 9 euro, średnio jest ok. 4-7 euro,
        a nawet 0,80 euro na dojazdówkach.
        Więcej jeździliśmy drogami ekspresowymi, które są bezpłatne. W zasadzie warto
        jeździć autostradami i zapłacić parę euro gdyż zwykłe drogi są nieco
        zatłoczone, chociaż są dobre ze względu na widoki. Benzyna 1,35 euro , ropa
        1,14 euro (około), gdyż na różnych stacjach jest inaczej.
        Parkingi były dość drogie, chociaż parkowaliśmy w centrum, na obrzeżach jest
        zdecydowanie taniej (najdrożej Florencja 28 euro za 6 godzin parkowania,
        średnio od 4 do 10 euro w zależności od długości pobytu). Warto parkować na
        strzeżonych parkingach, gdyż w niektórych miejscach samochód może być
        odholowany.
        Jedzenie:
        - Ceny zróżnicowane, w każdej knajpie inne ceny, nie przywiązywaliśmy do tego
        wagi, gdyż robiliśmy sobie wieczorem kolację (zaopatrując się w marketach,
        których jest trochę przy autostradach – ceny podobne do naszych [tanie wino
        (1,5 litra) – 3 euro]). Korzystaliśmy również z restauracji (ceny: kawa – 1 do
        5 euro w zależności od rodzaju; pizza – 4 do 9 euro w zależności od rodzaju;
        wino 0,5 litra – od 2 do 6 euro; spaghetti – od 3 do 8 euro; lody zależnie od
        wielkości – 1,5 euro, 2,5 euro, 3,5 euro itd.). Florencja droga, jeśli nie
        zależy wam na restauracji to polecam bary tureckie w bocznych uliczkach (kebaby
        itp.), cena takich barów – 6 euro za kebab + 2 euro Coca-Cola, są dobre.
        Najbardziej polecam knajpę w Wolterze – La Mangiatoia, świetne jedzenie, miła
        obsługa, bardzo tanio (stek – 5 euro [cały]; wino 0,5 litra – 2 euro; kawa – od
        1,5 do 2,5 euro; pizza [rewelacyjna] – 4 euro).
        Przed wyjazdem kupiłem sobie książkę „Toskania i okolice – przewodnik
        subiektywny”, przyjemnie się ją czyta, ale jest kilka rzeczy, z którymi nie
        można się zgodzić (cóż, każdy ma swoje zdanie na temat ciekawszych bądź mniej
        ciekawych miejsc). Nie polecam knajpy w Lukke – Trattoria da Leo, która była
        zachwalana przez autorkę książki, DROGO.
        Zwiedzanie:
        - Ceny: Galeria degli Uffizi – 6,5 euro; wejście na kopułę katedry we
        Florencji – 6 euro; większość wejść do kościołów, katedr za darmo (Florencja,
        Asyż, Lukka); Siena katedra – 3,5 euro, Piza sama katedra chyba 3 euro, nie
        wchodziłem, ponieważ byłem wcześniej – można kupić bilet na 2 obiekty razem;
        krzywa wieża – wejście 15 euro.
        Moje typy to Siena, San Gimingnano, Woltera i Monteriggioni – świetny klimat, z
        mojej strony polecam, w zasadzie cała Toskania jest świetna.
        Więcej informacji na email bram@interia.pl
    • radioaktywny Czy nick powstał od słowa Bramasole? 14.06.07, 16:19
      Tak się tylko pytam...
    • linn_linn Re: Florencja Degustibus 14.06.07, 18:01
      Tutaja wkleje te informacje. 29 czerwca ruszaja autobusy Degustibus dla osob
      pragnacych poznac florenckie smakolyki.
      www.ataf.net/Template/Contenuto.aspx?idC=753
      Obowiazuje rezerwacja, cena biletu 20 euro.
      • Gość: elsaa parkowanie- florencja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 19.06.07, 11:23
        co do parkingow we florencji:gdzie ty parkowales za taka cene??? tak z ciekawosci pytam bo o takiej cenie nie slyszalam. prywatne parkingi kosztuja zazwyczaj ok 12-15 euro za dobe.

chcialam tez wyjasnic zadady parkowania na ulicach florencji bo widze codzien problem jakie maja turysci (nie wiem czemu ale w przewodnikach nic o tym nie pisze a ryzykuje sie ogromne mandaty):

-linie biale sa tylko dla mieszkancow danej strefy, (tu zalezy od osoby, ktora wypisuje mandat- albo mandat a jak ma zly dzien to holowanie)

-linie zolte tylko dla niepelnosprawnych. (zle zaparkowany- holowanie)

-linie niebieskie dla wszystkich 'przyjezdnych' (bez oplaty manadat ok35 euro)

-platnosc: parkometr na chodniku po stronie gdzie zaparkowany zostal samochod (szukac tego najblizszego!) niektore strefy sa platne 0,50€/h inne 1€/h, ale w godz. 20-8 darmowe. sa strefy np. porta romana platne zawsze 1€ w dzien i 0,5€ w nocy. nie trzeba placic w niedziele i swieta.

-strady sa czyszczone i z tej okazji sa dni, kiedy parkingu nie ma (wlasnie wtedy holowane sa wszystkie samochody, nawet jesli zaparkowane wg wyzej wymienionych zasad); informacja o terminach czyszczenia jest na znaku na poczatku kazdej ulicy (jest rysunek samochodu co czysci i np. 2a niedziela miesiaca, wtedy nie parkowac. zeby utrudnic niektore sa podane typu kazda niedziela dnia parzystego tj. niedziela 13 nie ale niedziela 20 juz tak)

-i teraz najwazniejsze: centrum jest zamkniete dla ruchu samochodowego (moga tylko niepelnosprawni z pozwoleniem z comune, samochody elektryczne, i mieszkancy tej strefy) w lecie w godz. 7-19 i 22-2, jesienia tylko w dzien. telepass jest nieczynny tylko w niedziele i swieta. nie ma blokad sa tylko dobrej jakosci aparaty fotograficzne:) jesli wasz hotel jest w centrum trzeba uzgodnic z pracownikiem, ze zglosi na policje ze bedziecie goscmi lub rozwiaze ten problem w inny sposob (czesto bioro mandaty poprostu na siebie)
        • bramrobert Re: parkowanie- florencja 19.06.07, 18:28
          czesc !!! co do parkowania w Florencji - to parkowalem w podziemnnym parkingu
          przy dworcu - tam wlasnie byly makabryczne ceny - a jak parkowalem to na dluzej
          6, 7 godz.
          • Gość: elsaa Re: parkowanie- florencja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 19.06.07, 21:01
            nic o tym nie wiedzialam, najdluzej na godzine tam zostawiam jesli zostawiam bo raczej niebepieczne miejsce. w takim razie polecam wszystkim parkowanie na ulicy;) no bo tyle za parking to przesada...
            • Gość: mela Re: parkowanie- florencja IP: 157.25.9.* 21.06.07, 13:34
              we Florencji, najlepiej parkowac na olbrzymim bezplatnym pakingu MichaelAngelo,
              parkuja tam autokary turystyczne z calej europy i turysci indywidualni, miejsce
              bezpieczne i latwo do niego trafic, zjezdzajac z autostrady sa kierunkowskazy
              na ten parking. rok temu zostawilismy tam swoj samochod na cały dzien.
              Pozdrawiam
              • Gość: elsaa Re: parkowanie- florencja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.06.07, 20:49
                niestety jest platny, jest miejsce gratis dla autokarow wycieczkowych ale dla samochodow jest platny. po prostu mielsicie szczescie:)
                • Gość: mela Re: parkowanie- florencja IP: *.chello.pl 03.07.07, 20:58
                  parking MichelAngelo w zeszlym roku napewno byl bezplatny, byc moze w tym roku
                  zaszly zmiany. jesli brak oplat mial byc byc wynikiiem szczescia to mialy go
                  takze dziesiatki innych turystow na przestrzeni kilku lat
                  • Gość: elsaa Re: parkowanie- florencja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.07.07, 19:34
                    to napisz prosze, gdzie jest ten parking, zeby ulatwic innym turystom znalezienie. jedyny parking michelangelo, ktory znam jest na piazzale michelangelo i ten jest platny. niestety wiem to na podstawie przezyc wlasnych.
        • malin7 Re: parkowanie- florencja 10.07.07, 20:42
          Hej ,
          we Florencji parkowalismy na piazza michelangelo za darmo. Co do koloru linii to akurat biale sa darmowe, niebieskie dla mieszkancow , a żółte platne. w wielu miejscach sa np ograniczenia czasowe i po godz 19 czy 20 parkuje sie bezplatnie. Wlasnie wrocilismy- bylismy w Toskanii, Ligurii, na Lazurowym Wybrzezu, Austrii i nigdzie nie mielismy klopotow z parkowaniem.Wiadomosci na ten temat mielismy z przewodnikow wlasnie, informacji na tym forum- dzieki wszystkim forumowiczom- i znamy angielski i niemiecki, co bardzo pomoglo.
          Pozdrawiam
    • Gość: zochagrubego Re: Moja Toskania !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:47
      wybieramy sie do toskanii we wrześniu i zastanawiamy sie,czy lepiej jechac własnym samochodem,czy samolotem i wynająć coś na miejscu;chciałabym sie dowiedzieć,ile kosztuje wynajęcie samochodu?pzdr
      • Gość: vivek Czy znacie polskich ksiezy pracujacych w toskanii. IP: *.171.65.178.crowley.pl 19.06.07, 15:06
        Jesli macie jakis namiar please !!! Pilne !
        • Gość: bonalisa Re: Czy znacie polskich ksiezy pracujacych w tosk IP: 217.153.60.* 19.06.07, 18:04
          Nie wiem czy się uda ale spróbuj skontaktować się z człowiekiem piszącym jako
          www.italia-italia.pl
          W poniższym wątku napisał,że spotkał się z polskim ksiedzem więc może ma namiary
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=49734063&a=49767082
        • robertaa Re: Czy znacie polskich ksiezy pracujacych w tosk 24.06.07, 13:02
          Ja znam ale powiedz o co co chodzi...
          • Gość: vivek Re: Czy znacie polskich ksiezy pracujacych w tosk IP: *.171.65.178.crowley.pl 03.07.07, 13:55
            Moi znajomi chca wziac slub w czasie pobytu.Jesli masz jakis kontakt ,to daj
            znac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka