IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:26
Jadę za tydzień do Werony. Czy w lipcu, sierpniu są tam (albo obok) jakieś
ważne wydarzenia, których nie wolno przegapić?
Wystawy, koncerty, festyny itp. Gdzie i czym z Werony należy pojechać na
jednodniową wycieczkę. Najbliższa woda to Garda, czy może jest coś bliżej?
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Werona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:03
      Byłem tydzień temu w Weronie i właśnie trwa tam 85 festiwal operowy ( więcej na - shop.cosi.it/tol4arena/cosi.asp ), pozdrawiam.
      • Gość: ola Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.07, 00:25
        Ok, ale co polecacie w najbliższy weekend?
    • Gość: elsaa Re: Werona IP: *.cust-adsl.tiscali.it 08.07.07, 00:25
      marcin ma racje, jesli ci sie uda koniecznie idz na jedno z przedstawien opery. to nie tylko opera ale rowniez atmosfera jaka tam panuje. nie do opisania...
      • Gość: pol Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.07, 22:02
        Dzięki. Skorzystam. Ale co jeszcze...?
        • elsaa Re: Werona 09.07.07, 00:46
          (tylko jak bedziesz szla do areny to kup bilet na kamiennych schodach, dopiero tam robi wrazenie:) ja znowu ide na aide) najblizsza woda to zdecydowanie garda. na jeden dzien to do wenecji mozna smialo jechac. ale jest tez wiele innych miejsc fajnych na 1 dzien. jest wiele parkow rozrywki wkolo. piekny jest park sigurta.
    • alex_k Re: Werona 08.07.07, 22:40
      Czy mogę się podłączyć do wątku i spytać o niedrogi nocleg w Weronie pod koniec
      lipca ( 3 -os, łazienka, 1 noc)? Może ktoś był i może coś polecić?
    • Gość: mil Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.07, 22:45
      Czy w Weronie jest jakaś lokalna gazeta?
      • sinceramente Re: Werona 11.07.07, 21:02
        L'Arena
        www.larena.it/
        • Gość: mil Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:12
          Dzięki, proszę o jakąś weekendową trasę wycieczkową w Weronie. Co należy
          obowiązkowo zobaczyć mając dwa dni na Weronę (sobota- niedziela). Myślę też o
          zniżkach, wolnych wstępach itd.
          • Gość: ola Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.07, 02:31
            Tylko opera na schodach:)
            • marusia811 Re: Werona 13.07.07, 08:05
              dlaczego ?
              ze względu na cenę biletu ?
              • Gość: elsaa Re: Werona IP: *.cust-adsl.tiscali.it 15.07.07, 02:26
                nie ze wzgledu na cene, tylko ze wzgledu na atmosfere:) slychac tak samo dobrze. ja jak bylam pierwszy raz bylam na platea i zazdroscilam tym na schodach:)

• sinceramente Re: Werona 14.07.07, 20:25
            Najlepiej kupić sobie Verona Card
            www.comune.verona.it/turismo/veronacard.htm
            kosztuje 8 euro na jeden dzień lub 12 euro na 3 kolejne dni. Dzięki tej karcie
            masz darmowy wstęp do wielu zabytków, a do innych zniżki.

Tu lista zabytków, do których daje wstęp ta karta:
            www.comune.verona.it/turismo/veronacard_accessi.htm
            Myślę, że śmiało ten spis może robić za trasę zwiedzania :) Większość z nich to
            ścisłe centrum, jest kilka odleglejszych, ale to kwestia dojazdu kilku
            przystanków autobusem, a przejazdy nimi są bezpłatne dla posiadaczy Verona Card.
            • zf71 Re: Werona 14.07.07, 22:58
              Jedziemy nad Gardę na początku września, studiuję od jakiegoś czasu wszystko co
              dotyczy Werony, więc polecam cztery trasy A, B, C, D - wyczerpują one
              podstawowe wspaniałości do zobaczenia:
              www.comune.verona.it/turismo/Passeggiando/inglese/itineraryA/index.htmpozdrawiam
              Zosia
              • zf71 Re: Werona 14.07.07, 23:00
                Dość dobrze opisana Werona tutaj:
                serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3908131.html
                serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3155786.html
              • zf71 Re: Werona 14.07.07, 23:01
                www.comune.verona.it/turismo/Passeggiando/inglese/itineraryA/index.htm
    • Gość: fin Re: Werona IP: *.bartpl.com 17.07.07, 20:40
      korzystałem z tych mapek w zeszłym roku i powiem tylko że sprawdzają się znakomicie, tak jak napisała Zosia w zupełności wystarczają do zaliczenia podstawowych atrakcji
      • Gość: mil Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.07, 23:06
        Pomóżcie, jak z lotniska dojechać do centrum? Pociąg czy autobus? Co ile minut
        autobus? Bilety u kierowcy czy nie? Czy są jakieś atrakcje koncertowe w
        najbliższą niedzielę?
    • Gość: OLA Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.07, 00:47
      i ja... Czym z lotniska do miasta?
    • alex_k Re: Werona 19.07.07, 07:43
      Witam :-) Też będę w najbliższą niedzielę w Weronie (autem) i z kolei
      zastanawiam się nad noclegiem, znajdę coś w ciemno (w rozsądnej cenie
      oczywiście)?
      • Gość: Ola Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.07, 23:01
        Jeszcze raz... Jak mam dojechać z lotniska do centrum Werony? Czy bilet kupuję
        u kierowcy? czy gdzieś indziej... Ile czasu się jedzie?
        • Gość: pol Re: Werona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.07, 02:07
          Lecę też w sobotę..I też nie wiem jak z lotniska do cen. Pomocy!!!
          • Gość: pol Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 13:45
            Pomóżcie z tym lotniskiem!:)
            • Gość: molto_bene Re: Werona IP: *.dyn.iinet.net.au 22.07.07, 04:52
              Autobus lotnisko-stacja kolejowa

www.aeroportoverona.it/it/come-arrivare/aerobus.asp
    • Gość: molto_bene Re: Werona IP: *.dyn.iinet.net.au 22.07.07, 04:55
      Wirtualny spacer po Weronie
      www.virtourist.com/europe/verona/index.html
      • Gość: pol Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:18
        Piękne dzięki. Czy jest jakaś stronka z wyliczeniem koncertów na żywo w Weronie
        i w okolicy?
        Pozdr.
        • Gość: marcinkowo Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:27
          jest www.verona.com mozna na niej nawet kupic bilety na opere... wrocilem
          trydzien temu stamtad.... idac na opere uzbroj sie w cierpliwosc i wode -
          kolejki przed wejsciem byly kilkudziesiecio osobowe juz 3 godz przed
          rozpoczeciem (chodzi mi oczywiscie o miejsca nienumerowane najtansze ). Wjedz
          koniecznie na wierze widokowa prze Piazza Erbe Piekne widoki koszt 4 euro i
          albo schodzki albo winda. No i jak masz ochote i czas to poluj po sklepach na w
          dalszym ciagu trwajace wyprzedaze :P ja skorzystalem :)A pozatym obejrzyj brame
          wejsiowa z czasow rzymian ( nie pamietam jej nazwy w tej chwili niestety) Casa
          di Gulietta przereklamowa i tlum obejrzalem i sobie poszedlem ( wchodzac na
          scianach pelno gum do zucia a na nich wyznania milosne - nie wiem skad ten
          zwyczaj wzieli :P) Obiadek zjedlismy w Ristorante Santa Eufemia (latwo znalezc
          bo obok jest kosciol Santa Eufemia ) kosztowal nas jakies 48 euro z napiwkiem
          (mieska spagetti i winko). pozdrawiam Marcin
          • Gość: pol Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:56
            Dzięki. Z rad skorzystam. Jaki jest najszybszy - ale i ekonomiczny:)- sposób
            dostania się nad Gardę, najlepiej do Sirmione? Pociąg, autobus, linie
            wycieczkowe? Czy niedaleko Werony jest jakieś super miejsce w górach na
            jednodniową wyprawę?
            Pozdr.
            • Gość: milo Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 23:36
              Aaa... a po ile są bilety, a po ile wejściówki? I co z ubiorem? Bo do opery
              wiadomo jak należy się ubrać, ale czy "na schody" też są takie wymagania?
              Też jestem ciekaw, w jaki sposób najszybciej nad Gardę i gdzie?, bo rano chcę
              pojechać, a wieczorem wrócić?
              • Gość: pol Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 21:50
                marcinkowo - podaj, proszę ceny wejściówek:)
                • Gość: brus Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:06
                  marcinkowo, podaj szczegóły
                  Pozdr.
                  • Gość: elsaa Re: Werona IP: *.cust-adsl.tiscali.it 02.08.07, 08:30
                    ja nie marcinkowo ale podpowiem. bilety na schody kosztuja 22 euro, lub cos kolo tego. ubranie nie musi byc eleganckie, widzialam mnostwo ludzi w krotkich spodenkach itp. ale moim zdaniem nie zaszkodzi ubrac sie ladnie i wygodnie;) jak na schody to koniecznie wezce gazety pod pupe, bo kamien sie bardzo nagrzewa i dlugo to cieplo trzyma wiec latwo sie poparzyc tu i owdzie... b. dobrym wyjsciem jest tez zabranie wachlarza. dla tych co przyjzezdzaja tylko na spektakl jest kryty parking bardzo blisko (na znakach drogowych jest napisane P arena), mozna przyjecac na caly dzien, kosztuje 13€.

do sirmione nie wiem jak sie dostac bo my jezdzimy samochodem, z werony jest tylko 1h. mozna wziac vaporetto zeby obejrzec polwysep z wody jedak teraz jest to toche mniej widowiskowe bo w zwiazku z szusza zmienili troche trasy.

jest fajna trasa spacerowa w gorach blisko werony, szukaj monte baldo. my mamy zamiar sie wybrac, bo wszyscy chwala ale to chyba jak z polski wroce.

jak zostaje dzien wolny to wszystkim polecam parco sigurta, bo jest przepiekny. a wieczorem gardaland, my wszyscy dorosli jestesmy i awimy sie jak dzieci;)
                    • Gość: brus Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 17:06
                      Molto grazie!!!:) No nareszcie konkretnie. Wielkie dzięki. Jeszcze jedno
                      pytanie. Lecę do Werony na 5 dni (sobota - czwartek). Nie bedę miał samochodu.
                      Czy powinienem wziąć b&b albo coś niedrogiego w Weronie i jeździć nad Gardę,
                      Monte Baldo i Gardaland. Czy też może lepiej coś bliżej Gardy. Może znasz
                      jakieś konkretne miejsce dla dwóch osób?
                      • Gość: pol Re: Werona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 02:17
                        elsaa wróć:)
                      • Gość: elsaa Re: Werona IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.08.07, 17:24
                        nigdy nie bylam w zadnym hotelu w tych okolicach, w weronie zawsze wwww.anticaportaleona.com (ale mamy znizke, polecam szukac czegos w rozsadnych cenach). mysle ze sugerowalabym sie cenami, zeby jak najmniej to wszystko kosztowalo i tu szczerze mowiac, nie wiem czy werona czy garda sa tansze. odleglosci nie sa duze (werona-garda ok 1h)wiec uwazam ze z tego punktu widzenia nie robi to wiekszej roznicy. ogolnie na polnocy hotele sa bardzo dobrze zorganizowane i dadza wam wszystkie potrzebne informacje co do autobusow, dojazdow itp.
    • ekoss Re: Werona 04.08.07, 16:36
      na pewno w arenia sa koncerty muzyczne.
      myśle że warto choć na jeden się wybrać , bo wrazenia moga być niesamowite.
      o muzyke nie pytaj bo leci każdy gatunek .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka