Dodaj do ulubionych

Gdzie warto tankować w drodze do Włoch?

01.06.08, 17:40
Mam do pokonania trasę z Wrocławia do Toskanii. Jadę przez Niemcy,
wjeżdzając do Włoch przez Brennero. Macie swoje ulubione stacje?
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.plock.mm.pl 01.06.08, 21:51
      ogólnie to na stacjach benzynowych- wszystkie są ok.
      • Gość: Obserwator Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:03
        Tak, tez sadze, ze tankowanie na stacji beznynowej ma największy sens.
        Mozna tez gdzies indziej, ale potem trzeba zrobic przerwe w prowadzeniu auta.
        Tankuj tam, gdzie Ci najwygodniej i gdzie najtansza beznzyna (jesli zwracasz
        uwage na ceny). Czasami oplaca sie zjechac z autostrady 1-2 km i zaoszczedzic
        8-10 centow na litrze. Na calym baku to oszczednosc ok. 15 zl. Ja osobiscie
        tankuje - zw wzgledu na typ karty kredytowej - na BP, Aralu, OMV i Aggip'ie. I
        prawde mowiac staram sie wyjezdzac z Polski z w miare pustym bakiem tak, zeby
        moc zatankowac jak najszybciej poza naszym ukochanym krajem chrzczonej benzyny -
        czyli w Niemczech lub Austrii. Roznice cen sie wyrownuja - miesiac temu w
        Niemczech i Szwjcarii tankowalem TANIEJ niz w Polsce. A o roznicach w jakosci
        paliwa, zuzyciu na 100 km, wiekszej mocy silnika, rowniejszej i cichszej jego
        pracy oraz wolniejszym zuzyciu nie bede sie rozwodzil, bo ci co jezdza po
        Europie wiedza to doskoale, a ci ktorzy nie jezdza - nie uwierza dopoki sami nie
        zobacza.

Pointa dla inicjatora tego watku:
        TANKUJ WSZEDZIE BYLE NIE W POLSCE - taniej i zdrowiej dla samochodu.
        • mair Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 02.06.08, 07:08
          wedlug norm europejskich, na autostradach stacja benzynowa musi byc
          co 50 km
          kazada stacja jest ulubiona kiedy musze tankowac a wlasciwie
          odwrotnie, znienawidzona bo musze wydac pieniadze,
          co za pytanie !!!
          • Gość: al9 obserwator sie myli IP: *.teleton.pl 02.06.08, 14:24
            dużo jeżdzę po całej Europie i nigdy nie zayuważyłem ŻADNEJ róznicy
            na korzysc paliwa kupowanego za granicą w stosunku do dobrych
            stacji w Polsce..... Wzrost mocy, mniejsze spalanie - to urban
            legend.
            Podobnie jak ceny. W Niemczech benzyna 95 kosztuje 146- 155 centów
            za litr. To jest taniej????
            Podobno nieco taniej jest w Austrii - ale ja tego nie zauważyłem
            (ale tankuję na dużych stacjach przy autostradach)
            czemu?
            bpo groszowe oszczędności mnie nie interesują. Przy okazji
            tankowania odpoczywam, piję kawę, coś jem, korzystam z łazienek...
            Dlatego duża stacja z knajpą, ławeczkami, dużym parkingiem i
            oferowany przez nią wysoki komfort przeważa nad nieco wyższą ceną..
            Ile zaoszczędze na całym baku? 2 euro? więcej wydam na kawę...
            UWAGA - w sezoenie stacje w okolicach Monachium są oblężone...
            Lepiej tankować i kupować winiety wcześniej. A austriackich stacji
            nie lubię. Małe i zapyziałe. Ten ich kocern naftowy jest o wiele
            gorszy niż Orlen..
            • mdudek111 Re: obserwator sie myli 02.06.08, 20:37
              al9 zapomniał dodać, że podaniu kawy zawsze mówi "grazie".
            • Gość: Obserwator al9 sie nie zna, albo szkli na potege IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 09:33
              Po KAZDYM tankowaniu paliwa na stacjach poza Polska silnik w moim samochodzie
              dostaje 'drugie zycie' w porownaniu z paliwem kupowanym w Polsce (w 90% BP,
              czasami cos innego w razie braku BP na trasie i pustki w zbiorniku). Samochod
              jest mocniejszy, a zuzycie paliwa spada. Inna rzecz, ze po miastach w Niemczech
              i w Polsce jezdzi sie inaczej, wiec te zyski moga byc takze spowodowane po
              czesci lepsza infrastruktura drogowa.

Ostatni raz tankowalem Pb 95 po 1,35 na OMV w Niemczech. To 4,7 zl/l. We
              Wloszech paliwo bylo po 1,25 na Aggip'ie, a w Szwajcarii na przejsciu z Austria
              po ... 1,18 euro! Porownaj to teraz do cen w Polsce.

I po trzecie: nie imputuj mi tez, ktorych nie pisalem, czyli nie wmawiaj mi, ze
              glownym powodem tankowania przeze mnie poza Polska jest oszczedzanie. Po prostu
              - tak jak w przypadku proszkow do prania, past do zebow, kawy etc - paliwo
              sprzedawane w Polsce jest GORSZEJ jakosci niz paliwo sprzedawane poza Polska.
              • Gość: Maciej Ja tankuję, gdy zaświeci mi rezerwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 10:16
                >> We Wloszech paliwo bylo po 1,25 na Aggip'ie
                Ale w którym roku ? W 2003 ?

Wg mnie temat tankowania nie potrzebnie wzbudza takie emocje - dziś praktycznie
                wszystko jedno, gdzie się zatankuje - ceny są bardzo zbliżone. We Włoszech tam
                jest faktycznie drożej niż w Austrii, ale za to kawa tańsza więc praktycznie
                wychodzi na to samo.
                We Włoszech zraziłem się do "groszowych" oszczędności - małe stacje sprzedają
                często gorsze paliwo (skąd my to znamy), dlatego wolę przepłacić 2 EUR na cały
                bak i zatankować przy autostradzie. Zresztą co do jakości włoskiej benzyny mam
                wiele zastrzeżeń - wg mnie jest tej samej jakości co w Polsce. W Austrii owszem,
                może trochę lepsza, ale bez przesady, to nie jest jakaś kolosalna różnica.

• Gość: al9 obserwator relanium IP: *.teleton.pl 03.06.08, 11:17
                nie imputuj mi że głównym powodem jest oszczędzanie...

a kto to napisał?
                Czasami oplaca sie zjechac z autostrady 1-2 km i zaoszczedzic
                8-10 centow na litrze. Na calym baku to oszczednosc ok. 15 zl.
                -------------
                obserwator - wyluzuj
                każdy ma prawo przekazać swoją opinię
                Ty uważasz, ze za granicą benzyna jest świetna - ok
                Ja tego nie widzę..
                Jakiś problem?
                Po co ta ironia, po co ten język, "szklenie", nie imputuj..
                Chłopie! to forum o wakacjach
                Chcesz się wyładować - szukaj innego forum
                eot
                al
                • Gość: Obserwator Re: obserwator relanium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:56
                  > a kto to napisał?
                  > Czasami oplaca sie zjechac z autostrady 1-2 km i zaoszczedzic
                  > 8-10 centow na litrze. Na calym baku to oszczednosc ok. 15 zl.

Po prostu obserwacja.

Wyladowuje sie na korcie tenisowym, a nie na forum.
                  EOT
                • mdudek111 Re: obserwator relanium 03.06.08, 12:36
                  Szanowny Arturze,
                  Bardzo serdecznie proszę - przeczytaj swoje wypowiedzi na Forum,
                  dotyczace różnych wątków. Jeżeli zrobisz to obiektywnie to dojdziesz
                  do wniosku, że sam rozpoczynasz wypowiedzi, które doprowadzają do
                  niepotrzebnych eskalacji, stale pouczasz innych, a Forum - moim
                  zdaniem - jest po to aby wymieniać swoje doświadczenia, przedstawiać
                  swoje wypowiedzi na dany temat , itd. a nie stale krytykować innych,
                  jeżeli ktoś ma inne zdanie.
                  Wybacz, że stosuje oceny ale jest mi żal bo znam kilka osób, które
                  już się boją wypowiadać na tym Forum, albo stwierdziły, że to nie ma
                  sansu.Drzemie w Tobie nie odparta potrzeba bycia mądrzejszym i
                  bardziej doświadczonym od innych. Bez wętpienia wiesz bardzo wiele.
                  Tylko gratulować. Ale po co stale ta krytyka innych.
                  Za mało faktów w Twoich wypowiedziach a za dużo komentarza i
                  wewnętrznego przekonania. PO CO TO WSZYSTKO?
                  Pozdrawiam serdecznie.
                  • Gość: al9 mdudek IP: *.teleton.pl 03.06.08, 14:36
                    gdyby opinie były "tych osób, które się boją" - nie Twoje - może
                    wziąłbym je pod uwagę...
                    Ty - zamiast zabrać głos np w sprawie cen benzyny - komentujesz
                    wyłacznie moje wypowiedzi... Jestem zaszczycony zainteresowaniem,
                    ale to Ty - choćby w tym wątku - nie przekazałeś ANI jednej
                    informacji...
                    moja rada - zamiast obserwować moje wypowiedzi - znajdź
                    sensowniejsze zajęcie...
                    al
                    • mdudek111 Re: al9 03.06.08, 17:20
                      Drogi al9.
                      Jak zwykle masz rację - komentawać Twoje wypowiedzi to rzeczywiście
                      nie jest sensowne zajęcie.
                      Pozdrawiam.
                    • Gość: Obserwator Mial byc EOT, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:35
                      ...sprawdzilem na fakturach za ostatnie kilka miesiecy (bo pamiec moze byc
                      zawodna) i jestem juz pewny, ze 'mdudek111' ma racje: 'za mało faktów w Twoich
                      wypowiedziach a za dużo komentarza i
                      wewnętrznego przekonania'. Ceny podane przeze mnie, a pozniej takze przez 'mair'
                      sa takie jakie sa, czyli nizsze niz w Polsce.

Co do jakosci paliwa: moj mechanik z serwisu potwierdza, ze silniki pracujace na
                      paliwie spoza Polski pracuja zdecydowanie lepiej i wydajniej.

Wiem, ze znasz sie najlepiej na wszystkim, ale tym razem poszla kula w plot.
            • mair Re: obserwator sie myli 03.06.08, 19:46
              w Austrii okolo 132-136 cent, w Italii podobnie jak Niemczech 148-
              152 cent, w Szwajcarii 1,95-2,00 franki wiec chyba najtaniej
        • Gość: Jojo Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 14:30
          Tez się wybieram do Włoch autem i myślę zatankować w Polsce na Neste a
          później w Szwajcarii (tankuje diesla). Kolejne tankowanie w Austrii.... mam
          nadzieje...(bo jadę w Bieszczady). Mnie bardziej trapi problem czym płacić na
          stacjach za granica? Mam jedynie kartę bankomatowa PKO.BP Visa. Nie wiem czy
          jakieś prowizje są pobierane, jak to jest z kursem, czy lepiej mieć gotówkę. Jak
          myślicie?
          • al9 Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 02.07.08, 14:51
            duża stacja akceptuje każdą kartę...
            a co do kursu - pytaj w swoim banku... Każda karta i każde konto -
            ma inne regulacje...
            Sam mam lepsze rozliczenia płacąc MasterCardem niż visą..
            pozdr
            al
    • linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 03.06.08, 11:50
      Oprocz roznic w cenie rozsadnie jest zwracac uwage nato, czy liczniki paliwa nie
      sa przypadkiem podkrecone albo sterowane ze sklepu. :)))
    • linn_linn Re: Gdzie warto tankować we Wloszech adresy 03.06.08, 12:09
      Tzw. "pompe bianche", czyli stacje gdzie benzyna kosztuje taniej:
      www.corriere.it/Media/Foto/2008/06/02/pompebianche.pdf
      • radioaktywny Re: Gdzie warto tankować we Wloszech adresy 03.06.08, 13:50
        Prócz tego, o czym napisała linn_linn dodam jeszcze skłonność do "zaokrąglania"
        rachunków. Oczywiście w górę. W przypadku płacenia kartą zdarza się, że
        obsługujacy wstukuje w terminal kwotę wyższą od tej w dystrybutorze o 5-10 euro.
        W celu ukrycia wstukanej kwoty rachunek do podpisu (Visa) podawany jest w taki
        sposób, że cyfry są załoniete, np. Twoją własną kartą. Jeśli płacimy gotówką,
        wielokrotnie tego doświadczyłem, dostawałem resztę w bardzo drobnych, by
        zniechęcić do natychmiastowego przeliczenia. Tak jak w przypadku płacenia kartą
        kwota była wyższa o "bakszysz" :)

Oczywiście nie jest to normą. Na stacjach paliwowych przy autostradach praktyki
        te prawie nie istnieją. Inaczej sytuacja wyglada na tych mniejszych, przy
        drogach zwykłych, tu trzeba zachowac czujność:)
        • mair Re: Gdzie warto tankować we Wloszech adresy 03.06.08, 19:49
          tu sa ceny prawie aktualne
          www.avd.de/index.php?id=441&tx_jppageteaser_pi1[backId]=440
        • Gość: henryk Re: Gdzie warto tankować we Wloszech adresy IP: *.domainunused.net 03.06.08, 21:34
          Aby się ustrzec przed takimi nieuczciwymi praktykami, staram się
          tankować za równe kwoty; 50, 60 euro...itd. Płacę gotówką. Problem
          się rozwiązuje!
    • Gość: mario Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.eastwest.com.pl 03.06.08, 22:41
      wróciliśmy z toskanii wczoraj czyli 2 czerwca: ceny następujace:
      najtaniej w austrii około 1,35, następnie we Włoszech około 1,45 a
      najdrożej w Niemczech około 1,55. Nie wierz w bajki o róznicy w
      jakości paliwa jesli tankujesz na markowych stacjach, zatankuj w
      Kraju po korek i następnie w Austrii to powtórz, w Italii tankuj ile
      potrezbujesz a w drodze powrotnej zrób podobnie
      • linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 04.06.08, 08:57
        1,45 to raczej nieaktualne. Ja widzialam juz diesel 1,573.
        • mair Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 04.06.08, 10:23
          ceny zmieniaja sie z dnia na dzien, czasami kilka razy na dzien i
          trudno podac aktualna cene, tu sa w miare aktualne w UE
          www.bmwa.gv.at/BMWA/Service/Benzinpreismonitor/EU_Bruttopreise_Super95/default.htm
          • Gość: Seber Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.powiat.tarnow.pl 04.06.08, 12:31
            Witam, tutaj stronka - podawana już gdzie indziej na tym forum - z
            aktualizowanymi codziennie cenami paliw: www.omv.at
            Najciekawsze jest to, że Diesel w Villach, gdzie mam zamiar tankować, jest
            tańszy niż u mnie w Tarnowie na dziś o 15 groszy licząc po kursie średnim EURO
            3,37 ! Na benzynie jeszcze większa różnica... Jaja z tymi paliwami w naszym
            kraju, po prostu jaja!!!
            • Gość: Maciej Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 12:45
              Dlatego pisałem, że nie warto kalkulować gdzie się zatankuje, bo różnice są
              naprawde znikome.
              A swoją drogą - przeliczanie po kursie średnim jest raczej bez sensu, bo
              obojętne czy kupujesz w kantorze, czy płacisz kartą, kurs jest zawsze trochę (o
              5-10 gr) gorszy od średniego. No chyba, że zarabiasz w Euro
              • Gość: laura Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.centertel.pl 06.06.08, 19:46
                stacje Agip-beznyna 1.20-1.30E
                • linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 07.06.08, 07:56
                  Kiedy?
                  Ceny aktualne:
                  www.prezzibenzina.it/
                  • Gość: Maciej Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.08, 20:45
                    > Kiedy?

Mnie się wydaje, że w 2006 roku
                    • linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 08:04
                      Pomijam fakt, ze niektorzy nie jezdza co roku do Wloch. Widza jednak co sie
                      dzieje z cenami benzyny w Polsce czy na gieldach swiatowych. Trudno liczyc na
                      to, Wlochy tym zmianom nie podlegaja. Maja co prawda najwieksze zloza ropy w
                      Europie / podziemne /, ale niewiele to zmienia jesli chodzi o ceny.
                      • mair Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 08:23
                        Maja co prawda najwieksze zloza ropy w
                        > Europie / podziemne /, ale niewiele to zmienia jesli chodzi o
                        ceny.

linn_linn, wybacz ale nie ma zloz ropy naziemnych, to jedno
                        dla mnie to nowosc z tym "najwieksze zloza ropy w Europie" to
                        drugie ...
                        wydawalo mi sie, ze to Rosja ma najwieksze a pozniej w dalekiej
                        odleglosci maja Norwegia i Anglia zloza w Europie, to trzecie
                        • linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 09:11
                          Nie podkreslaj drobiazgow: nie jestem nafciarzem. Podziemne w odroznieniu od np.
                          tych norweskich. To po pierwsze. Zloza, o ktorych mowie, zostaly odkryte
                          stosunkowo niedawno / pod koniec lat osiemdziesiatych /, wiec moze w ogoel o
                          nich nie wiesz. Wlosi pisza o nich jako o najwiekszych.
                          Zagadka dla Ciebie: skoro tak jestes poinformowany, gdzie sie znajduja? :))
                          • mair Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 10:16
                            linn_linn napisała:

> Nie podkreslaj drobiazgow: nie jestem nafciarzem. Podziemne w
                            odroznieniu od np
                            > .
                            > tych norweskich

droga linn, te norweskie sa takze podziemne (sa tacy co nazywaja je
                            podmorskie i tez slusznie choc tak czy siak wydobywa sie ja z ziemi)
                            jesli mamy byc scisli, bo w morzu (w wodzie) ropy jeszcze nie odkryto

"gdzie sie znajduja?" nie wiem bo az na tyle Italia sie nie
                            interesuje ale zdradz to sie dowiem, moge sie tylko domyslac - tam
                            gdzie mieszkasz, zreszta wiele krajow i narodow lubi
                            slowa "najwieksze" uzywajac je bez zadnego uzasadnienia, Wlosi nie
                            sa odosobnieni ale nie to bylo tematem tego watku

zycze milszej pogody, ja mam wspaniale lato

• linn_linn Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 10:40
                              A zapowiadalo sie, ze jednak wiesz wiecej...
                              • mair Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 14:13
                                mnie Italia bardziej kojarzy sie z oliwa niz z olejem napedowym,
                                tu jest ciekawy artykul o energi we Wloszech ale jakos o zlozach
                                ropy ani slowa dyplomacja.salon24.pl/75943,index.html
                                bedziesz jednak musiala mnie uswiadomic,
                                chyba, ze masz na mysli wspolprace z Rosja i to uwazasz za "wloska
                                rope" ale tego nasz przyjaciej Silvio nie chce a przecie to czlowiek
                                buisnesu, gdyby toto tam bylo napewno by sie za to wzial a nie
                                budowal el. atomowe,
              • Gość: laura Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.centertel.pl 06.06.08, 19:47
                stacje Agip-jak tankujesz sam/a masz jakies 0.20 E taniej.Za obsluge
                sie placi na wloskich stacjach.
                • Gość: vvv Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.08, 20:46
                  Gość portalu: laura napisał(a):

> Za obsluge
                  > sie placi na wloskich stacjach.

Byc moze na niektórych sie płaci ale nie na wszystkich.
                • bety007 Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? 08.06.08, 22:45
                  nawet nie widziałm ze sie płaci za obsługe na Włoskich stacjach?! my
                  akurat tankowalismy na takich automatycznych wrzucasz 20 Euro i
                  naciskasz jeden przycisk i tankujesz za 20.
    • linn_linn Re: nie tankowac do kieliszkow :)) 05.06.08, 12:20
      Pierwszy samochod zarekwirowany / wg nowego prawa / za jazde po spozyciu alkoholu:
      milano.repubblica.it/dettaglio/Trovato-ubriaco-al-volante-scatta-la-confisca-dellauto/1472080
    • Gość: Jojo Re: Gdzie warto tankować w drodze do Włoch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 14:29
      Ja tez się wybieram do Włoch autem i myślę zatankować w Polsce na Neste a
      później w Szwajcarii (tankuje diesla). Kolejne tankowanie w Austrii.... mam
      nadzieje...(bo jadę w Bieszczady). Mnie bardziej trapi problem czym płacić na
      stacjach za granica? Mam jedynie kartę bankomatowa PKO.BP Visa. Nie wiem czy
      jakieś prowizje są pobierane, jak to jest z kursem, czy lepiej mieć gotówkę. Jak
      myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka