Gość: alw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 13:48 Cinque Terre- samochodem czy pociągiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malgo Re: Cinque Terre IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 02.09.08, 13:54 dziwne pytanie, bo samo Cinque Terre to na pieszo :) Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: Cinque Terre 02.09.08, 14:30 Można zarówno samochodem jak i pociągiem. Pod miasteczkami są parkingi, na których musisz zostawić samochód. I przesiąść się do busa, który cię powiezie dalej. Zaś stacje kolejowe są położone bardzo dogodnie – zwykle w samym środku miasteczka, które i tak jest na tyle niewielkie, że piechotę bez trudu wszędzie się dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 albo jeszcze inaczej IP: *.teleton.pl 02.09.08, 14:48 do La Spezii (piękny bulwar, świetne restauracje, tanie parkingi) a z przystani jachtowej - szybkim statkiem, który zawija do Porto Venere i każdego z pięciu miasteczek... Pływają mniej więcej co godzinę.. Maja otwarte pokłady a bilet nie jest drogi... Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: albo jeszcze inaczej 02.09.08, 15:37 Jest jeszcze lepsze - moim zdaniem - wyjście. Zatrzymałem się w Levanto, jest to ładne miasteczko tuż nad 5T, także z ładną plażą i genialnymi restauracjami/trattoriami i miejscem do zaparkowania samochodu. Do Monterosso, czy pierwszego z 5T jedzie się pociągiem jakieś 4-5 minut. Statkiem też można dopłynąć do większości z 5T oraz innych miast (Portofino, Portvenere wliczając). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alw Re: Cinque Terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 14:52 Malgo, precyzuję, czy dojechać do La Spezia i stamtąd jechać pociągiem i zwiedzać pieszo poszczególne miasteczka, czy zatrzymywać się na parkingach w okolicy tych miasteczek i stamtąd poruszać się pieszo, aby je zwiedzać? Co jest lepsze ze względów ekonomicznych, ze względu na czas na zwiedzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alw Re: Cinque Terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 14:56 Al, a co to znaczy "tanie parkingi" oraz "bilet nie jest drogi":) Pamiętasz jakieś ceny, podróż drogą morską wydaje się być bardzo atrakcyna? Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: Cinque Terre 02.09.08, 15:40 Z Levanto statek do Portovenere (po drodze zawija do miasteczek 5T) kosztował 18 euro w obie strony. Oczywiście można było wysiąść np. w Vernazzy i nie płynąć dalej, a za kilka godzin wsiąść na statek, który wracał z Portovenere. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Cinque Terre IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 02.09.08, 16:03 alw jeśli interesuje Cię dosyć tania wersja to bym polecała dojechać autem do drugiej miejscowości Manarola, tuż przed nią jest parking z raczej nonstop zepsutym parkomatem (pierwszy parking na zakręcie), więc nie płacisz nic, a stateczku szkoda sobie odpuścić więc idź w jedną stronę pieszo, nawet do ostatnej miejscowości a potem wracaj statkiem. Normalnie parking w pierwszej miejscowości za 5 godzin wynosi 12,5 €, potem 6 godzin - 14€ i co godzinę cena wzrasta o 1€. Gdy płynęłam z Vernazzy do Riomaggiore płaciłam 6,50 za bilet. Oczywiście pociąg jest najtańszy, ale ma absolutnie niepiękne widoki - jedziesz przez 5T w tunelach. A statek ma niebywałe wartości krajobrazowe, widzisz, gdzie się tak zmachałeś i że warto było :)wielu wrażeń zyczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 niestety malgo IP: *.teleton.pl 02.09.08, 16:27 ten parkometr w Manaroli naprawili :-)) ale jest taniej niz w Romaggiore.. cały dzień ok 10 eur bilet w dwie strony na stateczek kosztuje z la spezii 12 albo 15 eur (nie pamiętam dokładnie) pociag jest tani i jeżdzi bardzo szybko, ale rzeczywiscie w tunelach... pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: niestety malgo 02.09.08, 16:59 Polecam wędrówkę od miasteczka do miasteczka - chyba że czas nie pozwala. Najpiękniejsze widoki są chyba na odcinku Vernazza - Monterosso (jest on też najtrudniejszy, z wąską ścieżką). Widok Vernazzy z góry jest po prostu bajeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: niestety malgo IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 02.09.08, 17:37 no patrza al, ale niefart :) a co do wędrówki od miasteczka do miasteczka to chyba oczywiste, że po to alw tam pojedzie :) toć to największa atrakcja :) no chyba że pyszna ryba w Corniglii :) Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: niestety malgo 02.09.08, 20:04 To że tam jedzie to nie oznacza, że zamierza na piechotę wędrować od miasteczka do miasteczka. A dobrze, żeby przeszedł choć fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alw Re: Cinque Terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 12:35 no właśnie mam na to jeden dzień i co z nim zrobić, może w jedną stronę pociąg z La Spezia, a spowrotem stateczek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Cinque Terre IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 03.09.08, 15:06 Jeden dzień na Cinque - jeśli to ma być sama trasa, zupełnie wystarczy. Cały czas myślę, że jednak chcesz choć częściowo przejść tę trasę pieszo. Wyrusz tylko wtedy dość wcześnie, żeby móc po drodze robić postoje i zdążyć na statek. Statki nawet latem zbyt późno nie pływają, no i nie pływają przy wzburzonym morzu - wcale nie sztormie. Z doświadczenia polecam chodzenie z kijkami, bardzo mi pomagały wędrować, zwłaszcza gdy byłam dość świeżo po zapaleniu stawu kolanowego. Trasa czasami daje w kość :) Odpowiedz Link Zgłoś
moose007 Re: Cinque Terre 03.09.08, 16:40 Najtrudniejszy (ale i najbardziej malowniczy) jest odcinek Vernazza - Monterosso (pokonuje się go średnio w półtorej godziny) gdyż trzeba się wspiąć dość ostro do góry. Potem jest już bardzo przyjemnie. Zaś odcinek z Manaroli do Riomaggiore to już jest bułka z masłem. Jest to zwykła, szeroka promenada, częściowo z podcieniami wysmarowanymi graffiti. Odpowiedz Link Zgłoś
jactru Re: Cinque Terre 07.09.08, 11:40 przejechalem autemw jeden dzień ...piekne widoki ale jazda po gorkach trudna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 14:45 wydaje mi sie ze proponowanie przejazdu pomiedzy miasteczkami pociagiem to kompletne nieporozumienie. W koncu na tej trasie chodzi o widoki a nie o tunele. Stateczek np. na najdluzszym odcinku jeszcze ujdzie. Cale piekno i frajda tego regionu to przejscie pieszo sciezka widokowaod miasteczka do miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cinque Terre 07.09.08, 15:46 Jesli ktosa ma to sily... Miedzy miasteczkami polecany jest pociag. Oczywiscie warto z niego wysiadac. Samochod w tym regionie jest niewygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo do al9 IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 08.09.08, 20:21 Al kiedy byłeś w 5T? Bo pisała mi dzisiaj orka, że parking w Manaroli jednak ma zepsuty parkometr :) Ciekawa jestem, czy o tym samym parkingu myślimy? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: do al9 IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.08, 10:50 Byliśmy w 5T we wtorek 26/08, może al9 był później? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: do al9 09.09.08, 10:58 :-) nie ja byłem pod koniec lipca Czary.... :-) ścisków sześć al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ligure Re: Cinque Terre IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 21.09.08, 19:35 Z La Spezii do 5Terre najlepiej pociagiem, odjezdzaja srednio co pol godziny, koszt: ok. 2 euro. Czas przejazdu: do 25 minut (ostatnie z 5). Samochodem nie polecam, bo praktycznie nie ma dojazdu a jesli jakies trasy to tylko dla wprawnych kierowcow (gorzysto). Warte zobaczenia rowniez PortoVenere - samochodem z LS ok. 15 minut lub autobusem miejskim "P" (bilet 1,20 euro) w 25 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Cinque Terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 09:11 Czy bilet na ten pociąg jest całodniowy, tzn. czy mogę wysiadać w każdej miejsowości pospacerować i jechać dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ligure Re: Cinque Terre IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 22.09.08, 15:06 Niestety to jest pociag regionalny i na zasadach jak w Polsce, czyli bilet na jeden przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ligure Re: Cinque Terre IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 22.09.08, 17:19 Przepraszam, juz sie poprawiam. Jednak jest cos takiego jak bilet do wszystkich Cinque Terre z mozliwoscia przesiadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Cinque Terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 11:11 Ze względu na ograniczony czas, między którymi miejscowościami zrobić sobie pieszą wycieczkę, a co sobie odpuścić. Która trasa najkrótsza, która najtrudniejsza, która najatrakcyjniejsza widokowo... Odpowiedz Link Zgłoś