Dodaj do ulubionych

pogoda na Sycylii w maju

IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.02.09, 15:34
Jak w temacie, proszę o informacje praktyczne, bo tabele temp. już
sprawdzałam, czy dużo pada, czy są znaczące różnice pomiędzy
poszczególnymi rejonami wyspy, czy woda w morzu jak Bałtyk czy
cieplejsza itp.
Początkowo planowałam czerwiec, ale trochę się martwię że może być
zbyt ciepło dla małego dziecka (1,5 roku). Ja z mężem z kolei bardzo
ciepłolubni jesteśmy dlatego chciałabym jakoś wypośrodkować i już
sama nie wiem czy maj czy czerwiec?
A przy okazji, może ktoś mi poleci jakąś wioskę wakacyjną, która
znajduje się w odległości spaceru od urokliwego miasteczka?
Obserwuj wątek
    • Gość: mon-ika33 Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 13:35
      Hej,
      nikt mi nie pomoże?
    • mich.z Re: pogoda na Sycylii w maju 14.02.09, 17:01
      również jestem zainteresowany, poradami co do wyboru miejsca odpoczynku na sycylii.
    • Gość: gość Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.jasman.pl 15.02.09, 09:28
      Zdecydowanie odradzam czerwiec,nie tylko ze względu na dziecko..
      W maju jest też pięknie,ciepło,ale mniej upalnie (co sprzyja zdrowej,pięknej
      opaleniżnie),plaże nie są zatłoczone..
      Ja byłam w Palermo (Mondello),kwiecień-maj.Polecam!
    • Gość: różowa pantera Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 10:14
      Byliśmy początkiem maja ( wylot 03.05).W czasie pobytu 2 razy padał
      deszcz (raz ulewa kilka godzin).Na początku pobytu wieczory troszkę
      chłodne,potem dużo cieplej. W ciągu dnia temp. super!Mieliśmy ładną
      opaleniznę:)W pierwszym tygodniu woda w morzu przypominała trochę
      Bałtyk;)W drugim tygodniu woda w morzu była super i zaczynały się
      duże upały.
      Polecam Hotel St. Lucia E Le Sabbie -15-20 min. spaceru od
      przepięknego, urokliwego miasteczka Cefalu.
      • Gość: mon-ika33 Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:18
        Wielkie dzięki za odpowiedzi:)
        • Gość: różowa pantera Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:04
          Parę przydatnych linków :
          www.magazyndomowy.pl/odkrywanie-sycylii/
          sycylia-przewodnik.blog.onet.pl/
          www.bestofsicily.com/food.htm
          i gorąco polecam pobyt w Cefalu
          www.cefaluonline.com/cefaluonline/default.asp?lg=en
    • Gość: PatiSycylii Re: pogoda na Sycylii w maju IP: *.internet.jettel.pl 21.02.19, 18:08
      Sycylia w kwietniu jest już bardzo ciepła.Dla nas Polaków oznacza to że gdy lądujesz na Sycylii w kwietniu ok 15.04 przebierasz krótkie spodenki i klapki.Pogoda idealna na zwiedzanie bo nie ma jeszcze typowych upałów a jest b.ciepło .Wszystko kwitnie migdały pomarańcze.. i inne rośliny.Palmy się zielenią.Kwiecień Palermo(piszę z doświadczenia 18 letniego gdyż Sycylia to mój drugi dom)woda w morzu to jeszcze nie jest totalnie ciepła ..spacer brzegiem morza tak boso.Natomiast kąpanie owszem ale trzeba być gruboskórym miłośnikiem 18 stop.Mondello plaża pusta o tej porze w stosunku do sezonu lipiec sierpień szpilki nie wćiśniesz.Plaża szeroka piękna na Mondello. Zwiedzanie miasteczek autem bo odległości są spore.Samo Palermo to miasto komercja piękne i ciekawe architektonoicznie.Grota św.Rozalii na Monte Pelegrino czy Katedra na Monrealle to perełki które trzeba zobaczyć.Katedra w Palermo ołtarz ze srebra,Teatr Massimo czy przejazd dorożką ulicami Palermo w kwietniu wszystko to tańsze i można negocjować ceny.Teraz Wulkan Etna!! To inna bajka!!! Przygotuj się jakbyś jechał w wysokie Tatry (buty traperki ,pełne buty wygodne,kurtki p.wietrzne,czapka,okulary,woda,) O ile w kwietniu na dole mamy +25 stopni o tyle na Etnie jest -10 i czesto leży śnieg.Sam wyjazd na Etnę wagonikami ok.55 euro i potem dalej specialnymi ubotami autami terenowymi Łazami około 20 minut pod krater.Wycieczka absolutnie nie z malymi dziećmi.Wiatr na Etnie na wys 2500 m.n.p.m moze wiać około 40 km na godzinę.Przeżycie piękne niezapomniane do końca zycia.
      Jesli chodzi o zwiedzanie i kąpanie plażowanie polecam mocno padziernik.Morze bardzo ciepłe i wieczory też bardziej ciepłe.Na Sycyli mieszka moja mama 18 lat i jesli chcesz coś jeszcze wiedzieć napisz do mnie na email patrycjaromik@wp.pl
      Przepiękne miasta perełki to: Sirakusy Duomo Ruiny Teatru Greckiego i Rzymskiego moje ukochane nastepnie Taormina kwintensencja Sycylli Teatr Grecki na wzniesieniu coś pieknego samo miasteczko.Agrigento Temple polecam wiosną bo tam zejdziecie do niżej położonego GIARDINIO aRANCI OGRODY POMARANCZY I CYTRYN.Zapach na wiosne kwiatów bajka.Polecam też NOTO barokowe miasteczko cudo i wreszcie ukochana Modica mekka czekolady. Ogolnie kwiecien i pazdziernik to moje ulubione miesiące w ktorych nigdy sie nie zawiodłam.Nie ma tłumów i upałów i ceny niższe biletów.
      Myślę że komuś tym wpisem pomogłam.Acha latam z Katowic do Katanii .kATANIA TO DOBRA BAZA WYPADOWA NA ETNĘ ,TAORMINĘ I DO SIRAKUS i Agrigento.Z Katanii do Palermo jest 3h drogi autem jakby ktoś nie wiedział.W Palermo macie bliżej do Monreale ,Mondello plaża i Cefalu.
      • Gość: godot Dziesięć lat czekałem na odpowiedź:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.19, 12:30
        Dziękuję:))). Grazie mille!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka