cosiek8 06.03.09, 18:12 www.romanum.historicus.pl/ - IMPERIUM ROMANUM Wszystko co chcecie wiedzieć o Starożytnym Rzymie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katerina2 Ukryte światło Rzymu IP: *.ip113.fastwebnet.it 11.04.09, 12:30 Pieknie to opisalas. Naprawde cudownie. Pisz jeszcze ... Odpowiedz Link Zgłoś
nixon3 Ukryte światło Rzymu 04.03.10, 00:03 Byłem, widziałem, właśnie wróciłem. Jest dokładnie tak, jak to opisałaś :-) Nie zdążyliśmy tylko do Św. Franciszka na Zatybrzu. Ale Caravaggia się naoglądaliśmy, bo do tego wszystkiego akurat trwa w Scuderie del Quirinale wspaniała wystawa jego prac pościąganych z całego świata - od USA po Rosję. Oczywiście przeżywanie jego dzieł w kościołach jest absolutnie niepowtarzalne. Arrivederci Roma! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ukryte światło Rzymu IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 12:09 zobacz również info o kosztach w Rzymie na serwisie o racjonalizacji wydatków radzsobie.pl/niezbednik/radzsobie--w-rzymie.html Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: Ukryte światło Rzymu 12.06.10, 10:39 troche niedokladne te porady, ze sie czepie porownania aperolu z campari jak polococta i coca cola, czy kawalek o lodziarniach, hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: Ukryte światło Rzymu 12.06.10, 10:39 Ukryte swiatlo Rzymu za to : M A GI A, piekna strona Odpowiedz Link Zgłoś
malin7 Re: Ukryte światło Rzymu 14.06.10, 11:30 Potwierdzam, niesamowite odczucia. Tylko do San Francesco a Ripa jeszcze nie dotarlismy, ale dla nas to kolejny powod zeby zajrzec znowu do ukochanego miasta. My zreszta jestesmy fanami:) Berniniego i tropimy jego slady . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Ukryte światło Rzymu IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 07.09.10, 04:06 musze przyznac, ze art. dosc kiepski, mimo ze napisany nawet przyzwoicie. otoz, juz przed piecioma laty, podczas ost., zaledwie jednodniowej, wizyty w Rzymie od razu skierowalem sie do Centrum Inf. Turystycznej przy Stazione Termini gdzie zapytalem o obrazy Caravaggia w Wiecznym Miescie. chcialem bowiem, ze wzgledu na uwielbienie dla niego poswiecic moja wizyte wylacznie na zobaczenie kilku ogladanych wczesniej wielokrotnie na reprodukcjach dziel (a pamietalem w tym czasie, ze Caravaggia na pewno zobacze w wymienionych przez Ciebie kosciolach, w Pinacotece, jak i Willi Borghese). pani, nie mowiac ani slowa po ang., dala mi ulotke (mam ja do dzis; oczywiscie byla po wlosku) zatytulowana "Caravaggio w Rzymie". ze wzgledu na czas, charakter miejsc, ich bliskosc jak i to, ktore konkretnie obrazy chcialem obejrzec, udalem sie wyl. do wzmiankowanych kosciolow. nie wiem wiec, kto rzekomo ich nie odwiedza. to, ze nie ma tam tlumow, jak w Pinakotece, jest chyba dosc oczywiste. to, ze dziela znakomicie przynaleza do swego oryginalnego kontekstu, sakralnego, rowniez. ale zeby bylo to sytuacja powszechna, trzeba braku wyobrazni. a juz rzecza dalece zdumiewajaca jest supozycja, iz najslynniejszej rzezby Berniniego nie ogladaja tlumy turystow. i na koniec: falszywa informacja jest, gdzie jeszcze mozna zobaczyc obrazy mistrza. tych miejsc jest w Rzymie kolo dziesieciu. zadne inne miasto na swiecie nie posiada w swoich zbiorach tylu jego dziel. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Caravaggio w Neapolu 10.09.10, 19:33 Polecam Neapol chocby w celu zobaczenia Caravaggio: pl.wikipedia.org/wiki/Caravaggio Odpowiedz Link Zgłoś