Dodaj do ulubionych

hotele w Kalabrii i Sycylii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 21:13
Witam, mam pytanie do wszystkich, którzy korzystali z ofert biur podróży i
byli w Kalabrii lub na Sycylii - który hotel jest najbliżej jakiejś
miejscowości lub ma dobre połączenie autobusowe/kolejowe? Z tego co wyczytałam
w katalogach, większość hoteli położona jest z dala od plaż i miasteczek co
chyba znacznie utrudnia samodzielne zwiedzanie okolic jeśli jest się
niezmotoryzowanym:/ Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: junior Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.chello.pl 28.05.09, 23:22
      Jeśli jesteś niezmotoryzowana to możlwość zobaczenia czegoś więcej
      na Kalabrii graniczy z cudem. Oczywiście nie licząc wycieczek, które
      będzie organizowało biuro podróży. Kalabria jest śliczna, ale bez
      samochodu ani rusz.
      Sycylia wypada dużo lepiej :)
      • Gość: ania Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.mofnet.gov.pl 29.05.09, 08:02
        Santa Lucia w Cefalu jest w samym Cefalu. Wiekszosc innych hoteli to
        rzeczywiscie w szczerym polu.
        • Gość: tamka Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 14:03
          hej, jeśli mogę coś podpowiedzieć, w ubiegłym roku byłam na Sycylii
          hotel Olimpo& le Terrazze i Antares dokładnie w Letojanni. Do plaży,
          należącej do hotelu ( nie płacisz już za leżaki) bliziutko 5 min.na
          plaży bar z rewelacyjnym żarełkiem, szczególnie ryby, sama
          miejscowość malutka ale tylko 4 km do Taorminy,do której masz masę
          różnych autobusów, kursujących prawie co godz do późna w nocy, bilet
          1 euro w jedną stronę. Taormina jest przecudna. Poza tym zaraz przy
          hotelu jest stacja kolejowa i stąd możesz dojechac do wielu
          miejsc.Sam hotel bardzo fajny. My byliśmy z TUI, przepłaciliśmy,
          wystarczyło pojechać z Triady ( nie wiem czy też mają plażę
          hotelową gratis)za dużo mniej.
          Pozdrawiam
        • Gość: annawito Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 01.06.09, 16:54
          Chyba przesadziłaś Santa Lucia jest ok. 1,5km od Cefalu. Nie polecam
          tego Hotelu, wczoraj wróciłam Hotel beznadzieja.
          • linn_linn Re: hotele w Kalabrii i Sycylii 01.06.09, 17:17
            O Santa Lucia bylo chyba sporo w zeszlym roku: negatywnie.
            • Gość: xxxx Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.06.09, 20:15
              A niby czemu negatywnie ? Fajny hotel. Zwłaszcza ze wlasnie nie
              jedzie sie do hotelu a do Cefalu pieknego :). Taormina tez piekna,
              jesli tam - tez lepiej niedaleko.
              • linn_linn Re: hotele w Kalabrii i Sycylii 01.06.09, 21:15
                Jesli nie jedzie sie do hotelu, to mozna spac na dworcu. Co ma do rzeczy uroda
                Cefalù? Masz opienie w poprzednim poscie, ze hotel jest fatalny. Moze otrzymamy
                dokladniejszy opis.
                • Gość: annawito Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 02.06.09, 17:21
                  Jedyny plus Santa Lucia to bliskośc Cefalu. Itaka w swojej ofercie
                  o tym hotelu pisze kłamstwa.
                  1) miała być klimatyzacja indywidualnie sterowana,tylko (zapewnie
                  celowo) nie jest napisane że od 15 czerwca, przy upałach które tam
                  były przez ostatnie dwa tygodnie to horror. Nawet Rezydentka
                  wciskała nam kit że w opisie hotelu jest informacja o
                  klimatyzacji,jak jej powiedziałam żeby przeczytała opis to była
                  bardzo zdziwiona że w opisie tego nie ma. A na drugi dzień
                  powiedziała nam ze napisała e-maila do Polski o braku takiej
                  informacji, po pierwsze to jej nie uwierzylismy a po drugie to o
                  kant dupy rozbic jej maile przy braku klimatyzaccji.
                  2)pokoje wyciszone-ciekawe od czego bo napewno nie od huku
                  samochodów z jednej strony i od huku dyskoteki do 12 lub 12.30 w
                  nocy na zewnątrz z drugiej strony.(jak się zamykało okna, to sie
                  można było udusić a i tak było słychać)Ten co to napisał niech sobie
                  wyciszy mózg i nie wciska ludziom głupot.
                  2) Kręgielnia- nic takiego nie ma
                  3) Na plaży- leżaki spięte łańcuchami, a parasoli było 7 po kilku
                  dniach 20- przy tych upałach horror
                  4) Śniadania- ktoś pisał że są monotonne - (ser,wędlina jajka)pewnie
                  w domu je się to samo- ale na Sycylii zeby nie było kawałka
                  pomidora,ogórka,(my kupowaliśmy i chodziliśmy na sniadania ze swoimi
                  pomidorami,ogórkami i musztardą)
                  Sycylia jest piękna i niepowtarzalna warto tam jechać, ale nie do
                  tego Hotelu i nie z Itaką bo to uszuści.
                  • linn_linn Re: hotele w Kalabrii i Sycylii 02.06.09, 17:38
                    Nie chce bronic tego hotelu, ale nie oczekujcie polskich sniadan we Wloszech.
                    Mysle, ze wedliny i jajka to juz jest krok w strone polskich grup / przynajmniej
                    w hotelu /. Lepsze sniadania / choc tez w stylu wloskim / sa w tzw. wioskach /
                    villaggio /: jest to roznego rodzaju nabal, wedliny, soki i slodycze / ciastka,
                    cornetti itp. /. Musztardy i surowek nie oczekiwalabym.
                    Co do reszty, to chyba jest tak jak bylo.
                  • Gość: ???? Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.06.09, 19:26
                    Ja proponuję bardziej ponarzekać na naszą vectrę i np. na trasę
                    pociągiem Jelenia - Wrocek :). Albo na to, że musiałaś z Wawy
                    lecieć. Na Twoim miejscu z Drezna czy Berlina lepiej próbować.
                    Nie rozumiem, czego tak chcesz od hotelu.
                    Standard pokoi bdb, łazienka super, pokoje duże, pewnie na parterze
                    byłas, trzeba się było wystarać o lepszy pokój. Śniadania nawet
                    niezłe jak na region sródziemnomorski - nigdzie na poludniu poza
                    Sycylią nie spotkałem się z prawdziwą wedliną. Rogaliki pyszne. Co
                    do klimy - upaly byly troche wyjątkowe jak na maj teraz. W innych
                    krajach też np. od czerwca włączają. W pokojach może jest
                    nienajlepsza akustyka, ja byłem w wyzszym sezonie niz maj i mi hałas
                    nie przeszkadzal.
                    • Gość: ???? Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.06.09, 19:30
                      Hotel Santa Lucia ma srednią na wakacje.pl/hotele chyba 4.2 z 49
                      ocen, jest to miarodajne. Maj to jeszcze nie sezon, mogli nawalic.
                      Poza tym jak ktos byl w 2008 przy euro za 3,30 to ma lepsze
                      odczucia :). Nie jest to super hotel, zwłaszcza wqrzające jest to,ze
                      obsługa jest taka dziwna, nic nie pomaga, nie uśmiechna się. Włosi i
                      Grecy to zupełne przeciwienstwo otwartych Arabów i Turków.
    • kudlata13 Re: hotele w Kalabrii i Sycylii 01.06.09, 21:41
      W tamtym roku bylismy na Sycylii w mieścinie Brolo, dośc skromny hotel przy
      plaży - Gattopardo-jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o dobry transport to moge
      polecić, blisko dworzec kolejowy i transport bardzo wygodny.Bez problemu
      dotrzesz do Cefalu, Palermo, Tarominy, byliśmy też w Agrigento choć z
      przesiadką. Jednakże mieścina nieciekawa, takie sobie ciche miesteczko, turystów
      raczej niewielu głównie Włosi jeżeli ktoś lubi takie spokojne miejsca.
      • Gość: junior Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.chello.pl 01.06.09, 21:49
        wyborcza.pl/1,75248,6669107,Wlochy__Kryzys_smieciowy_w_Palermo___plona_pojemniki.html

Może uporają się z tym szybko, bo kiepsko byłoby spędzać wakacje
        wśród śmieci - w tym czy innym hotelu
        • Gość: ???? Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.06.09, 19:32
          Cefalu to zupelnie co innego niż brudne Palermo. To fajne
          miasteczko, dośc czyste jak na południe. Tylko niech sie wypchaja z
          cenami 70 euro za 1 dzien wypozycz. auta (60 dopiero od 15
          wrzesnia). To jest ewenement - chyba nigdzie tak drogo nie jest
          (Cypr, Costa del Sol).
          • Gość: junior Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.chello.pl 03.06.09, 22:48
            Tak wiem, bo też byłem w Cefalu. Jednak Palermo warto odwiedzić..
            chociaż Taormina bezapelacyjnie jest moim faworytem ;)
            • Gość: tamka Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 09:12
              nie przesadzaj, na Majorce samochód 60 eur/dzień, ja w Letojanni w
              hotelu wypożyczałam za 70/2 dni.
              • Gość: martyna2008 Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.id4.net.pl 09.06.09, 16:09
                Ja właśnie wróciłam z Sycylii byłam w hotelu Antares w częsci le
                terazze. Bardzo jestem zadowolona. Hotel przepieknie połozony,
                bardzo dobre jedzenie i wysoka jakość swiadczonych usług. Polecam
                gorąco. Taormina sliczna tylko 10 minut busikiem za 1 euro w jedną
                stronę. Pociągiem można się wybrać do Katani i Mesyny. Palermo
                jednak lepiej ze zorganizowaną wycieczką a jeszcze lepiej samochodem
                na własną rękę. Problem był ze zorganizoweniem wycieczki z polskim
                przewodnikiem brak chętnych Polaków.

• Gość: tamka Re: hotele w Kalabrii i Sycylii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.09, 08:36
                  pierwsze słyszę, żeby Grecy czy Włosi byli mniej otwarci,
                  spontaniczni czy usmiechnięci niż Turcy czy Egipcjanie!!! Nigdy w
                  życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka