Dodaj do ulubionych

wynajęcie samochodu

14.04.11, 13:01
Wybieram się 28.06 wraz z męzem i 2 dzieci samolotem do Lizbony. Dwa dni planujemy spedzić w stolicy, a nastepnie ruszamy na 11 dni w "głąb" Portugalii.I tu pojawiają sie wątpliwości...
Wynająć samochód już teraz w Polsce (drożej??) , czy na miejscu (wolelibyśmy tą opcję, ale mamy obawy ,czy w sezonie nie będzie problemów z wynajęciem aut.) Może ktoś z forumowiczów ma własne doświadczenia w tym względzie......
Czy znacie miejsca poza tymi najbardziej polecanymi przez przewodniki, które warto zobaczyć (również zabytki przyrody) , dzieci 9 i 12 lat
Z góry serdecznie dziekuję za wszelkie sugestie
amaw1
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: wynajęcie samochodu 14.04.11, 21:20
      Prośbę o wyliczenie miejsc wartych zwiedzania pominę milczeniem, bo Internet jest tego pełen. Po prostu przysiądź fałdów.
      Co do samochodów: prócz wielkich, sieciowych wypożyczalni, z których najpopularniejszy (i nie najtańszy) jest bodaj AutoJardim, istnieje sporo małych, lokalnych wypożyczalni "rodzinnych". Są naprawdę tanie (ok. 75 euro za trzy dni w wypadku jakiejś corsy czy punciaka). Trzeba zwracać uwagę na szyldy, często ulotki można znaleźć w recepcji hotelu. Czasem nie można dać się zwieźć pozorom. Najtańszą wypożyczalnię w Algarve spotkałem w najelegantszym w okolicy, pięciogwiazdkowym hotelu :)
      • Gość: nina104 Re: wynajęcie samochodu IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 21:55
        W ubiegłym roku byliśmy w Lizbonie, a następnie wynajętym samochodem jeździliśmy trochę po Portugalii (chociaż potraktowaliśmy tę część urlopu by trochę odpocząć nad oceaem -Ericeira). Wynajęliśmy samochód już w Polsce i to był słuszny wybór, bo za 7 dni płaciliśmy tylko 160 euro, im bliżej wyjazdu tym ceny samochodów szalały. Chodziło nam również o to by samochód odebrać w Lizbonie i już dalej ruszyć wynajętym autem. Korzystaliśmy z wypożyczalni WAY RENT, ale pośrednikiem był Argusrentacar (ok firma- sporo o niej na forum). Polecam! Poza Lizboną była Sintra, Cabo de Roca, Corales, Mafra, Fatima, Obidos (piękne!), Batalha, Alcobaca. Bazę mieliśmy w Ericeira, mam namiar na fajny apartament (120 m). Cena w lipcu- 5 osób 7 dni 500 euro. Jeśli masz jakieś pytania- w miarę możliwości pomogę.
        • Gość: rat Re: wynajęcie samochodu IP: *.acn.waw.pl 25.04.11, 23:20
          witam Ciebie czy mozesz do mnie napisac na priv w sprawie tego apartamentu w Ericeira?
          Moj adres: holaa@gazeta.pl
          • magdakam1 Re: wynajęcie samochodu 01.10.11, 15:31
            CZy ja również mogę prosić o dane tego apartamentu oraz stronę www
            • Gość: nina104 Re: wynajęcie samochodu IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.11, 23:03
              Przypadkiem wróciłam do tego wątku:)
              Apartament był wynajęty przez Homelidays, ale właściciel już nie jest na tej stronce. Jeśli ci bardzo zależy poszukam namiarów na maila. Były tam 3 sypialnie dwuosobowe, 2 łazienki + toaleta. Każda sypialnia miała balkon. Oprócz tego salon, kuchnia w pełni wyposażona, basen (mały). Do oceanu ok. 500m. Miasteczko klimatyczne, urokliwe. Właściciel bardzo uczynny, nawet w sytuacjach trudnych. Byliśmy zauroczeni. Teraz wybieramy się do Barcelony (latem) i za apartament 2 osobowy chcą 500 euro za tydzień. Portugalia była pod wzgędem finansowym rewelacyjna:)
    • Gość: ja Re: wynajęcie samochodu IP: 217.33.154.* 15.04.11, 08:35
      wynająć teraz, póki taniej

ja polecam tu:
      www.wynajem-samochodow-hiszpania-portugalia.com/
      ale warto doczytać, czy któraś z wypożyczalni nie zablokuje na karcie kredytowej np. 800 euro w przypadku, gdy nie weźmiecie ubezpieczenia
    • Gość: e-tam Portugalia 2010 r. IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 18:33
      amaw1 napisała:

Dwa dni planujemy spedzić w stolicy, a nastepnie ruszamy na 11 dni w "głąb" Portugalii.I tu pojawiają sie wątpliwości...

Nie trać głowy papierowe przewodniki do kosza w internecie jest WSZYSTKO tylko trzeba się pochylić i wybrać wg potrzeb.

Mieliśmy jechać na południe Portugalii na 2 tygodnie bo tam jest najładniej.
      Zmiana terminu urlopu o 2 tygodnie naszych znajomych pokrzyżowała nasze plany.
      Zrobiliśmy zwrot w kierunku Sevilli by następnego dnia wieczorem odebrać ich z lotniska w Sewilli, dalej wędrowaliśmy razem.
      Zobacz gdzie mieliśmy bazę wypadową do zwiedzania Sevilli+Cordoba.

Polecam postępowanie nina104 = znajdż bazę wypadową do dalszego zwiedzania.
      My też tak robiliśmy podczas naszej wyprawy, to doskonale sprawdza się.
      Noclegi = Acomodação < tu znadziesz
      W tym rejonie znajduje się Polska Misja Katolicka która oferuje noclegi+wyżywienie w przystępnej cenie. Korespondowałem z nimi przez e-mail.
      Jak poszperasz na pewno znajdziesz.
      Dom PMK < był naszą bazą wypadową do zwiedzania Paryża
      Apartamenty=apartamentos < zerknij

Pozdrawiam,
      Nasza Portugalia 2010 r. < miejsca gdzie byliśmy i jak zwiedzaliśmy
    • Gość: e-tam Do > amaw1 IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 19:28
      Villa Chalé das Chaminés - Lagos < znalazłem, poklikaj...

Pozdrawiam,
      • Gość: amaw1 Bardzo dziekuję IP: *.centertel.pl 16.04.11, 00:05
        za cenne, rzeczowe i praktyczne informacje.Samochód wynajmiemy w Polsce, mam nadzieję lada dzień, o wszystkim WASZYCH sugestiach w tej kwestii będę pamietać!!
        Odnośnie noclegów planujemy opcję jak najtańszą,dlatego pomysł z PMK dokładnie przestudiuję.Bierzemy ewentualnie pod uwagę również campingi + własne namioty.Do obecnej chwili mam namiary na 1 tani camping (ok.24 euro za 4 osoby).Czy w tej kwestii posiadacie "niezastapione " informacje..???
        • Gość: e-tam Re: Bardzo dziekuję IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 10:46
          Agroturystyka=Agroturismo < korzystaliśmy kilka razy

Niżej kilka linków do kempingów które warto "przeczesać":

Kempingi=parques de campismo < sprawdż

Kempingi < Portugalia

Kempingi < zerknij

Без зaгoлoвкa < wejdż

Pozdrawiamy,
          P.S.
          Nasi znajomi wypożyczyli autko Punto z klimatyzacją na lotnisku w Sevilli kilka dni po przylocie, byli bardzo zadowoleni. Żeby było taniej upierali się na auto bez klimatyzacji. Na klimatyzację zdecydowali się dopiero po wspólnej wycieczce naszym autem z kempingu do Cordoby.
          Klima w tym rejonie to konieczność, pamietajcie.
          Towarzyszyli nam dzielnie na trasie od Sevilli do Granady. Sami szczęśliwie dojechali bez nawigacji GPS do Sevilli żeby oddać auto na lotnisku.
          Przez dwa tygodnie spali razem z nami na kempingach w malutkim 2-osobowym składanym namiocie który ważył ~2kg.
          Życzymy szerokiej drogi i szczęśliwego powrotu.
          • Gość: amaw1 e tam IP: *.centertel.pl 17.04.11, 01:28
            Po raz kolejny OGROMNE DZIĘKI , przestudiuję wszystkie linki.
            I jeszcze raz jeśli mogę, proszę o info - jakie w lipcu Waszym zdaniem panują tam temperatury, dane do których udalo mi sie dotrzeć to +,- 28 stopni.Czy nocując pod namiotami mieliscie specjalistyczne (cieplejsze) śpiwory( jestesmy zmarzlakami), jaka temperatura panuje w nocy.
            Jeszcze raz cudnie dziękuje....Pozdrawiamy cały team e-tam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: e-tam Tylko do > amaw1 IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 12:39
              Czy nocując pod namiotami mieliscie specjalistyczne (cieplejsze) śpiwory( jestesmy zmarzlakami), jaka temperatura panuje w nocy.

Tak znajomi mieli jakieś super śpiwory i karimaty z warstwą aluminium.
              Nigdy nie narzekali że było im zimno w nocy.

Portugalia <bieżąca

Woda < temperatura bieżąca

kilka miast < średnie miesięczne

Lizbona i Algarve < średnia miesięczna temperatura wody i powietrza

region Algarve < średnie miesięczne

Lagos < aktualna+średnie roczne

Lagos < średnie miesięczne

Pozdrawiamy,
              Pogoda zawsze jest i będzie nieprzewidywalna.
              Na trasie < było tak ...
              Poklikaj na oznaczenie stacji paliwowej Clermont Ferrand+"płatki śnieżne" i niżej...

Przygoda < z powodu pogody

Boso w styczniu < super sprawa

Po kąpieli < styczeń

temperatura < Nowy Rok

Od kilku lat nasza Skandynawia < leży "odłogiem" z powodu pogody.
              • Gość: amaw1 Re: Tylko do > e-tam IP: *.centertel.pl 18.04.11, 00:13
                Jak dobrze , że istnieją fora......
                Ślicznie dziękuję i do usłyszenia ,pozdrawiam
    • Gość: luna Re: wynajęcie samochodu IP: 178.73.21.* 17.04.11, 17:13
      Na pewno amaw1 wraz z rodzinką będziecie mieli piękną pogodę.
      Takiego info o pogodzie nigdzie na tym forum nie widziałam.
      Udanych wakacji, szczęsciarze.
      Czekam na Wasze relacje po powrocie.
      • Gość: amaw1 Re: wynajęcie samochodu IP: *.centertel.pl 18.04.11, 00:20
        Mam od WAS ogrom niezastapionych informacji ,zakupiłam mapę, przewodnik - zaczynam snuć plan wyprawy...........Pięknie dziękuję , pozdrawiam
    • estoril2 Re: wynajęcie samochodu 05.05.11, 11:01
      Spróbujcie może tą wypożyczalnię:

www.auto-jardim.com/
      Zachęcam również do zajrzenia na mój blog Luzomania (link poniżej) - znajdziecie tam sporo informacji na temat lizbońskich atrakcji.
      Bardziej szczegółowe informacje (również o atrakcjach dla dzieci) w przewodniku mojego autorstwa "Lizbona i Środkowa Portugalia" wyd. Express Map do nabycia m.in. w Empiku
      • monw Re: wynajęcie samochodu 04.10.11, 09:33
        A ja nie polecam www.auto-jardim.com bo jest ... DROGA !!! cena niby jak wszystkie inne wypożyczalnie ale poproście o umowę przed wyjazdem i wczytajcie się to siedowiecie czego cena nie zawiera....
        POLECAM 'LUZCAR' - full bezpieczenie + fotelik gratis
        • tropikey Re: wynajęcie samochodu 12.10.11, 08:09
          w kwietniu/maju wynajęliśmy auto na 8 dni właśnie w auto-jardim, ale nie bezpośrednio u nich, lecz przez pośrednika - economycarrentals.com. Tamtejsza oferta była najkorzystniejsza wśród naprawdę sporej liczby biur, które sprawdziłem. Za Forda Fiestę (5d) płaciliśmy za dobę 19 Euro. W cenie było pełne ubezpieczenie (fotelika nie sprawdzałem). Przyznam jednak, że Luzcar chyba nie prosiłem o ofertę, więc niewykluczone, że mogli być jeszcze tańsi...
          Pozdrawiam, Bartek
    • amaw1 portugalia objazdowo- pobytowa, campingi 15.07.11, 22:47

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka