Dodaj do ulubionych

Praia da Luz k/Lagos

IP: *.xdsl.centertel.pl 01.08.12, 21:20
Witam,

Był ktoś w Praia da Luz koło Lagos i może napisać kilka zdań o tej miejscowości:
- jadę do apartamentu bez wyżywienia więc interesują mnie ceny posiłków w knajpkach
- czy jest w okolicy jakiś tani market spożywczy
- czy do Lagos można dojść pieszo (plażą, promenadą, jak długo się idzie?)
- czy można zwiedzić najbliższą okolicę komunikacją miejską? (gdzie warto pojechać?)
- miejscowość jest cicha, spokojna czy dzieje się coś wieczorami?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: kroliczana Re: Praia da Luz k/Lagos IP: *.statestreet.com 02.08.12, 08:48
      Do Lagos raczej nie da sie dojsc plaza ani promenada bo po drodze jest calkiem spory klif. Jest podobno sciezka, ktora idzie grzebietem i sa stamtad bardzo piekne widoki:) do centrum Lagos jest chyba ok. 7-8km.
      Sama miejscowosc wyglada na bardzo spokojna i cicha ale ja bylam tam tylko na wieczornym spacerze wiec moge sie mylic.
      Duzo marketow (w tym Lidl) jest na obrzezach Lagos.
      • Gość: nina104 Re: Praia da Luz k/Lagos IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 14:55
        Oficjalna nazwa to Luz. Poza sezonem (luty) to senna miejscowość, ludzi jak na lekarstwo, hotele puste, restauracje zamknięte. Pewnie inaczej jest w sezonie. Ale sama miejscowość nie zachwyciła mnie, można odpocząć, cisza, spokój. A plaże- zdecydowanie ładniejsze w Lagos. Polecam wejście na wzgórze z obeliskiem (od strony Lagos się znajduje), fajne widoczki na okolicę. My poruszaliśmy się autem, więc o transporcie miejskim nie wypowiadam się. Warto wybrac się też na przylądek San Vincento.
        • Gość: kroliczana Re: Praia da Luz k/Lagos IP: *.statestreet.com 03.08.12, 06:52
          szczerze mowiac mnie tez nie zachwycila ta miejscowosc:) mila, spokojna ale zeby tam byc dluzej to niekoniecznie. W okolicy jest duzo bardzo, bardzo pieknych miejsc - zwlaszcza na zachodnim wybrzezu (Costa Vincentina) ale tam z kolei ciezko z miejscami noclegowymi bo teren jest objety rezerwatem. Lagos rowniez bardzo polecam - ladne plaze (zwlaszcza te trudno-dostepne) i bardzo przyjemne centrum z knajpkami na ulicy.
          Wg mnie jedna z ladniejszych plaz w okolicy to Maia Praia - pusta, bardzo dluga, cicha i mnostwo muszli:)
    • kroballo Re: Praia da Luz k/Lagos 13.08.12, 22:34
      Luz to bardzo trafiona lokalizacja. Jednak wg mnie samochód jest tu niezbędny, wtedy można traktować miejscowość jako bazę wypadową do objechania zachodniego wybrzeża. W samym Luz jest wypożyczalnia aut z przyzwoitymi cenami (ok. 20EUR za dobę)
      Jeśli chodzi o jedzenie, to dobre ceny i przede wszystkim jedzenie dostawaliśmy w "Jake's Bistro" (Little Jake) oraz u Carlosa i Galyny. Na pobliskiej plaży w Lagos (Camila, 10 min. autem) jest restauracja z cudnym widokiem. W samym Luz i okolicy jadaliśmy obiadokolacje w cenach ok. 8-10 EUR za osobę + napoje. U Jake'a smakowało nam absolutnie wszystko, a za przystawki (żeberka... mniam) dałabym się pokroić.
      Jeśli chodzi o market w Luz, to najlepiej wyposażony jest Baptista (ceny OK). Na wjeździe do Lagos jest Intermarche, ale Baptista wg nas lepszy (zwłaszcza pieczywo).
      Genialne lody naprzeciw kościółka. Codziennie wieczorami obowiązkowy spacer do lodziarni:)
      Wieczorami niewiele się tam dzieje, ale dla nas to akurat była zaleta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka