Dodaj do ulubionych

potugalia w październiku

25.08.04, 20:52
hej.. witam..
potrzebuję parę rad.. mam nadzieję ze ktoś mi pomoże..

pierwsza kwestja-pogodowa: czy w październiku w portugalii nie jest za zimno
na spanie pod namiotem?.. jak z deszczami w tej porze roku?..

druga: noclegi-czy poza namiotowaniem nie ma naprawde tanich (do 5 euro)
noclegow?

trzecia: jak najtaniej doleciec (nie mam doswiadczenia w wyszukiwaniu tanich
przelotow) -czy ok. 1400 zł (w obie strony ze wszystkimi opłatami) dla osoby
dorosłej nie posiadajacej znizek jest to cena okej czy mozna znalezc cos
tanszego?..
bardzo prosze o odpowiedzi na powyzsze pytania..
dzieki..
Obserwuj wątek
    • xavier111 Re: potugalia w październiku 25.08.04, 22:42
      > pierwsza kwestja-pogodowa: czy w październiku w portugalii nie jest za zimno
      > na spanie pod namiotem?.. jak z deszczami w tej porze roku?..

Zalezy gdzie chcesz spac pod namiotem. W Algarve mozna to sobie wyobrazic, ale
      nie na polnocy kraju. Pazdziernik zazwyczaj bywa sloneczny i cieply, ale nie ma
      gwarancji. Czasami pada, nawet bardzo.

> druga: noclegi-czy poza namiotowaniem nie ma naprawde tanich (do 5 euro)
      > noclegow?

No chyba zartujesz. A czy gdzies w tzw Europie Zachodniej znajdziesz nocleg za
      5 euro???

> trzecia: jak najtaniej doleciec (nie mam doswiadczenia w wyszukiwaniu tanich
      > przelotow) -czy ok. 1400 zł (w obie strony ze wszystkimi opłatami) dla osoby
      > dorosłej nie posiadajacej znizek jest to cena okej czy mozna znalezc cos
      > tanszego?..

1400 zl to cena w normie, taka ma wiekszosc linii lotniczych. Czasami tylko
      British Airways maja tansze taryfy z Wawy do Lizbony(za 250 euro z oplatami).
      Jest tez oczywiscie mozliwe znalezienie tanszych polaczen z liniami low-cost
      (Air Berlin, Air Polonia, German Wings, Easyjet, i inne), ale przewaznie lot
      takimi liniami wiaze sie z faktem ze musisz gdzies dojechac autokarem (np
      lecisz Air Polonia do Madrytu i stamtad autokarem do Lizbony za 60 euro
      powrot), pociagiem, przejechac z jednego lotniska na drugie (a w takim Londynie
      kosztuje to niebagatelna sumke), spedzic noc na lotnisku lub w hotelu, wiec w
      ogolnym rozrachunku moze troche oszczedzisz, ale bedziesz miala duzo bardziej
      meczaca podroz.

• schwinn1 Re: potugalia w październiku 26.08.04, 21:47
        hej..
        dzieki za odpowiedzi..

> Zalezy gdzie chcesz spac pod namiotem.

mam na mysli caly kraj.. zarowno polnoc jak i poludnie.. rozumiem ze na polnocy
        to wykluczone..

> No chyba zartujesz. A czy gdzies w tzw Europie Zachodniej znajdziesz nocleg
        za 5 euro???

nie wiem dlatego pytam.. nie bywam w europie zachodniej wiec chcialbym sie
        dowiedziec.. jakiego rzedu sa najtansze noclegi w portugalii (poza namiotem)..
        czy na campingach mozna nocowac np. w jakichs domkach?..

> 1400 zl to cena w normie, taka ma wiekszosc linii lotniczych. Czasami tylko
        > British Airways maja tansze taryfy z Wawy do Lizbony(za 250 euro z oplatami).

ja mam te cene przez airitalie.. i chyba wole nie laczyc i nie meczyc sie w
        podrozy.. ;-)
        w kazdym razie jeszcze raz dzieki za podpowiedzi.. moze jeszcze ktos dorzuci
        trzy grosze?..
        • chiara76 Re: potugalia w październiku 27.08.04, 10:22
          zastanawiam się, jak to będzie z tym deszczem. Życzę Ci, aby nie padał. Nam się
          w sumie udało, bo w listopadzie padał raz, jak byliśmy ponad tydzień, ale
          padał, to nie jest dobre określenie, chyba nigdzie wcześniej takiego deszczu
          nie widziałam. Zajrzyj na portale o pogodzie, może są tam też jakieś średnie
          pogodowe i deszczowe.
          Co do noclegów, to moim zdaniem Portugalia pod tym względem jest bardzo droga.
          Ale poszukaj, może nawet przez google. Pozdrawiam.
          • xavier111 Re: potugalia w październiku 27.08.04, 22:00
            Chiara, naprawde uwazasz ze noclegi w Portugalii sa drogie? Ile placilas za nie
            i jaki to byl standard? Moim zdaniem spanie w Portugalii jest na pewno drogie w
            porownaniu z Polska, ale tansze niz w Hiszpanii, nie mowiac o takich Wloszech
            czy Francji. W Grecji ceny noclegow wydaja sie byc podobne jak w Portugalii.
            • chiara76 Re: potugalia w październiku 27.08.04, 22:37
              xavier111 napisał:

> Chiara, naprawde uwazasz ze noclegi w Portugalii sa drogie? Ile placilas za
              nie
              >
              > i jaki to byl standard? Moim zdaniem spanie w Portugalii jest na pewno drogie
              w
              >
              > porownaniu z Polska, ale tansze niz w Hiszpanii, nie mowiac o takich Wloszech
              > czy Francji. W Grecji ceny noclegow wydaja sie byc podobne jak w Portugalii.

tak, moim zdaniem (zawsze to powtarzam) było drogo. Mieszkaliśmy w 3* hotelu,
              za 70 Euro (po stargowaniu, w listopadzie, wyjściowa cena była 80E). Teraz
              myślę o Budapeszcie i znalazłam oferty hoteli 4* za cenę 80 Euro. Dla mnie tam
              było drogo. Może dla kogoś innego nie.
              O Grecji nie mówię, bo ona jest zawsze droga, ale to inna historia.
              Niemniej jednak i tak zawsze twierdzę, że warto było tam jechać:)
              Pozdrawiam.

www.chiara76.blox.pl
    • xavier111 Re: potugalia w październiku 26.08.04, 19:08
      Chyba najwieksza szansa na tani przelot do Portugalii daje Air Berlin, z
      Berlina Tegel do Faro (czasami jest to lot bezposredni, czasami via Palma de
      Mallorca). Do ceny lotu dorzuc pociag do Berlina (70 euro w obie strony Wawa-
      Berlin, chyba ze bedzie taniej samolotem Air Berlin (lataja do warszawy). Licz
      sie z tym ze prawie na pewno bedziesz musiala spedzic noc na lotnisku Tegel lub
      w hotelu - loty do Faro sa zazwyczaj wczesnie rano.
      • mojito Tanie linie do Portugalii. 26.08.04, 22:35
        Zdrowko,
        zajrzyj tez do www.gexx.de - Germania Express.
        Lecialem w tym sezonie dwa razy do Lizbony (LIS)
        z Berlina (TXL) za 230 i 210 euro w dwie strony.
        Pozdrowionka,
        mojito.
    • schwinn1 Re: potugalia w październiku 27.08.04, 19:48
      dzieki za odpowiedzi i rady..
      • docg Re: potugalia w październiku 29.08.04, 21:10
        możesz spróbować w biurach podróży - Tui lata do Faro, bilety bywają poniżej
        700 zł tam i z powrotem; w innym biurze widziałem ogłoszenie "Lizbona za 800 zł"
        Można też polecieć do Madrytu za 700 zł i dalej kombinować (np. pożyczyć
        samochód, od ok. 900 zł na tydzień)
        • schwinn1 Re: potugalia w październiku 29.08.04, 22:25
          ooo.. dzieki! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka