Dodaj do ulubionych

wrzesień w Portugalii/ocean

01.02.05, 18:02
Witam,

Wybieram się we wrześniu do Portugalii, w celu raczej nie plażowym, ale
jednak mam zamiar wykąpać się w Atlantyku. Czy portualo-bywali Forumowicze
mogliby doradzić mi, czy wrzesień nie jest zbyt jesienny na tego typu plany
(nie należę do klubu morsów:-)). Od razu wyjaśnię, że zamierzam zwiedzać
raczej północną i środkową część kraju, raczej nie Algarve.

Przy okazji, czy ktoś z Forumowiczów miał może sposobność nocować w jednej z
pousadas? Albo mógłby polecić jakieś inne urokliwe miejsca noclegowe (raczej
w niższej klasie cenowej niż pousadas)?

Pozdr,
Korn
Obserwuj wątek
    • anjos Brrrrrr 02.02.05, 17:34
      morze na polnocy we wrzesniu ( i przez caly rok ) jest wg.mnie bardzo zimne.
      Obecnie ma ok. 15 st, latem rosnie do max 18-19.
      Wstyd przyznac, ale juz tyle lat, a nigdy sie nie kapalem na polnocy w oceanie.
      .
      Pousadas, niestety nie wszystkie sa super piekne, najlepiej odwiedzic site
      www.pousadas.pt i obejrzec zdjecia i wybrac. Jest na stronie www wiele promocji
      i mozna spotkac niezle ceny. Pamietaj jednak, ze jedzenie i np. kawa w
      pousadach kosztuja znaaacznie wiecej niz normalnie !
      Polecam pousady historyczne.
      .
      Gdybym ja jednak mial polecac, to radzilbym zatrzymac sie w wielu pieknych
      Solares.....
    • anjos pousadas 02.02.05, 17:37
      najpiekniejsza jaka znam to pousada Amares kolo Bragi w starym klasztorze !
      super. Cena niestyty wysoka.
      super jest natomiast w solares www.solaresdeportugal.pt/EN/
      no i nasza ulubiona Duas Torres nad Douro, ach !
      • kornwalia2 Re: pousadas/brrrrr 02.02.05, 18:53
        Dziękuję bardzo za informacje!
        Moje jedyne zetknięcie z Atlantykiem nastąpiło we Francji i zachęciło do
        dalszych. Ale rozumiem że portugalski Atlantyk to temperaturowo coś w stylu
        Bałtyku w chłodne lato:-(. Ale czy tak jest na całym wybrzeżu, czy tylko na
        północy? Jeżeli tak, to pewnie lepiej wybrać się w październiku (lato z tłumami
        na plażach raczej dla mnie odpada), który jest dużo lepszy cenowo.

Solares faktycznie świetne. Ja słysząc o nich (przelotnie) wcześniej
        wyobrażałam sobie jakieś domki jednorodzinne z werandą:-) (bo miało być
        mieszkanie u boku rodziny portugalskiej).
        Pozdr,
        Korn
        • xavier111 Re: pousadas/brrrrr 02.02.05, 19:11
          portugalski atlantyk ma od czerwca do pazdziernika ma taka sama temperature jak
          baltyk w polsce w lipcu/sieprniu. tylko w algarve jest troszke cieplejszy (im
          blizej granicy z hiszpania tym cieplejszy). a on tlumy na plazach nie martw
          sie - jesli dysponujesz samochodem to nawet w lipcowy weekend znajdziesz
          mnostwo pustych plaz w kazdej czesci kraju, nawet w algarve.
          • anjos atlantyk i solares 02.02.05, 19:23
            Na polnocy obowiazuje pewna dziwna zasada (zwyczaj): kapanie sie w morzu
            jest "mozliwe" tylko w lipcu i sierpniu, wtedy plaze sa dosc zatloczone
            smazacymi sie cialkami, do wody wchodzi natomiast niewielu.
            W czerwcu i wrzesniu, chociazby bylo 30 st, ludzi na plazach bedzie znacznie
            mniej , hehehe. No coz, co kraj to obyczaj.
            .
            Solares: takze nie sa to hotele tanie, trzeba zaplacic ok. 100 euro za noc, ale
            sa to wspaniale historyczne dworki z najwyzej kilkoma pokojami, a wiec bardzo
            spokojne i bez tlumow turystow. Poza tym mozna zwykle pogadac z wlasccielami,
            sprobowac miejscowego winka, wysluchac super hostorii i .....wrocic za jakis
            czas.
            Polecam Convento da Franqueira kolo Barcelos...z angielskim malzenstwem
            wlascicieli, produkujacym vinho verde i z widaokami zapierajacymi dech w
            piersiach....
            • kornwalia2 Re: atlantyk i solares 02.02.05, 20:11
              solares faktycznie nie tanie, ale chciałabym spędzić 1 noc w jakimś super
              miejscu a pozostałe (wybieramy się na 2,5 tygodnia - oczywiscie z centralwings)
              w schroniskach/niedrogich hotelach. Convento de Frenqueira zabójczy.

a co do noclegów: wydaje mi się, ze Portugalczycy mają zwyczaj państwowego (czy
              może grupowego) organizowania wszelakich noclegów i standaryzacji cen,
              przynajmniej jeżeli chodzi o solares i pousadas; nie spotkałam sie z tym
              nigdzie indziej.

niestety nie dysponujemy samochodem, więc noclegi pozamiejskie raczej pewnie
              odpadają. planujemy poruszać się pociągami/autobusami po mniejszych
              miejscowościach (ale nie tych najmniejszych bo tam pewnie nic do zobaczenia i
              trudności z noclegiem), żeby poczuć ducha Portugalii.

a z Atlantykiem szkoda:(
    • piotr10530 Re: wrzesień w Portugalii/ocean 28.03.05, 23:27
      Bylem w Portugalii dwa pierwsze tygodnie wrzesnia - SUPER - glowna fala turystow
      juz przeszla . Spalem w pousadzie w Setubalu , widok na port kapitalny - nocleg
      trzeba zalatwiac w tej chwili bo miejsc maja malo. Wybrzeze Atlantyku miedzy
      Lizbona a Algarve kapitalne = Mieszkalem pare dni w Villa Nova de Montefioles
      czy cos podobnego - rzeka wpada do oceanu widok fantastyczny , przyplywy i
      odplywy.Nie ma ludzi. Co do hoteli- ZAWSZE szedlem do informacjii turystycznej.
      Wiedza wszystko i zawsze znajda cos w budzecie. O jedzeniu to nawet nie bede
      pisal zasmaczne.
      • andorinha Re: wrzesień w Portugalii/ocean 14.04.05, 15:01
        Villa Nova de Montefioles - Vila Nova de Milfontes :-)
        • piotr10530 Re: wrzesień w Portugalii/ocean 24.04.05, 23:10
          oczywiscie , przepraszam - tyle tych nazw . Ale super bylo i tak
    • agy25 Re: wrzesień w Portugalii/ocean 05.04.05, 13:31
      Hej,
      Jesli moge ci cos doradzic w kwestii super miejsca noclegowego z klimatem, to
      polecam hotel Farol Design w Cascais. Sama zobacz: www.cascais.org/.
      Jest to jedyny design hotel w kontynentalnej Portugalii.

Mowiac szczerze pousadas nieco mnie rozczarowaly - hiszpanskie paradores
      prezentuja znacznie wyzszy poziom za lepsza cene!
      Pozdro
      • zulu Re: wrzesień w Portugalii/ocean 13.05.05, 19:11
        Auto reklama ? Cascais to nasz Sopot!
        A hotele i hoteliki....I do not care!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka