Dodaj do ulubionych

Czy tylko fado?

11.02.03, 01:42
Jestem zakochany w tej muzyce. Moge jej słuchać kiedy mi wesoło, a wtedy
kiedy smutno, to nie wypada włączać niczego innego.
Ukochani wykonawcy: Madredeus (ale ze mnie orginalny gość :-)) i Misia. Jej
krakowski koncert w ubiegłym roku był wprost powalający. Trudno było wstać z
fotela. Na szczęście zdołałem i nagrodą był autograf :-)
Wpadła mi ostatnio w ręce płyta Mafaldarnauth "Esta voz que me atravessa".
Pyszna muzyka!
Przy okazji nadmienię, że Amalia mi się podoba, ale chyba bardziej wolę młode
pokolenie.
Co jeszcze możecie polecić z płyt dostępnych w kraju?
Fado44
Obserwuj wątek
    • peter2715626 Re: Czy tylko fado? 05.06.03, 02:48
      Fado jest boskie. Bylem pare razy w Lizbonie i zawsze wybieralem sie na kolacje
      do jakiegos lokaliku w Alfamie. Wazne jest, aby to byl autentyczny lokal dla
      tubylcow, a nie makietka dla nadzianych turystow.

Kiedys fascynowala mnie opera, pozniej flamenco. Fado jest cudowna mieszkanka
      obu tych zjawisk.

Marze o tym, aby jeszcze raz tam wrocic, ale teraz mam chyba za daleko.
    • menina Re: Czy tylko fado? 12.03.04, 16:34
      chodzi o Mafalde Arnauth?
      • miszka44 Re: Czy tylko fado? 12.03.04, 16:50
        Płyta juz mi z rąk "wypadła" :-) więc nie mogę zweryfikować. Ale chyba tak,
        zbieżność nazw nie jest przypadkowa ;-) Jakieś szczegóły?

Pzdr
        M44
        • menina Re: Czy tylko fado? 04.04.04, 12:25
          miszka44 napisał:

> Płyta juz mi z rąk "wypadła" :-) więc nie mogę zweryfikować. Ale chyba tak,
          > zbieżność nazw nie jest przypadkowa ;-) Jakieś szczegóły?
          >
          > Pzdr
          > M44

www.mafaldarnauth.com/
    • yggy Re: Czy tylko fado? 13.03.04, 12:31
      oczywiscie boska Maríza!!! w internecie (jesli nie w sklepach) na pewno
      znajdziesz "Fado em mim" i "Fado curvo".
      pozdrawiam

ps. madredeusz jest ciekawy, ale to nie fado, tylko podroba :-)
    • chiara76 no właśnie, pytanie było dobre 13.03.04, 15:39
      czy tylko Fado?
      A jacy są inni wykonawcy z Portugalii? A coś dla młodych? Mam na myśli nieco
      lżejszy rodzaj muzyki. Możecie kogoś polecić?
      • chuspi Re: no właśnie, pytanie było dobre 24.03.04, 13:56
        ogładalas operazio trinfo tak bylo dużo fajnej portugalskiej muzyki
    • xavier111 Dulce Pontes 13.03.04, 18:11
      Polecam Dulce Pontes, ktora wydaje sie byc bardzo malo znana w Polsce w
      porownaniu z Madredeus czy Misia. A to dziwnie, bo to raczej Dulce jest
      najwieksza chyba wspolczesna gwiazda portugalskiej muzyki, robiaca tez wielka
      kariere miedzynarodowa. Uprzedzam ze Dulce nie jest "fadista", chociaz spiewa
      fado, ale zawsze przerobione po swojemu, wprowadzajac nowe instrumenty, sekcje
      rytmiczna, chorki ludowe, itp. Jej muzyka jest klasyfikowana jako world music,
      wyrasta z tradycji fado i portugalskiej muzyki ludowej, ale chetnie siega tez
      po tradycje muzyczne innych kultur, glownie arabska i bulgarska. Np jej
      najwiekszy hit, Cancao do Mar, bedacy chyba jednym z najwazniejszych utworow w
      historii portugalskiej muzyki rozrywkowej, ma wyrazne wplywy arabskie.
      Najsilniejsza strona Dulce sa jej zdolnosci wokalne i wspanialy glos. Pod tym
      wzgledem nikt sie chyba nie moze z nia rownac. Dla Dulce w muzyce nie ma barier
      lingwistycznych ani stylistycznych. Spiewa wszystko - piosenke popowa, rockowa,
      fado, ludowe przyspiewki albo nawet muzyke klasyczna i w kazdej kategorii jej
      interpretacje sa zachwycajace i absolutnie niepowtarzalne. Od paru lat Dulce
      tez komponuje. Jej ostatnia oryginalna solowa plyta O primeiro canto)zostala
      skomponowana prawie w calosci przez nia (slychac na niej nowa fascynacje Dulce -
      jazz). Bez watpienia jest najbardziej kreatywna portugalska piosenkarka.
      Spiewa nie tylko po portugalsku, nagrala kilka piosenek po galicyjsku, w
      mirandes (mniejszosciowy ginacy jezyk w Portugalii), wlosku, angielsku, czesto
      wystepuje goscinnie na plytach artystow z calego swiata, np. ostatnio calkiem
      przypadkowo bedac w Grecji kupilem w kompakt jednej z czolowych tamtejszych
      gwiazd (Eleftheria Arvanitaki) i ku mojemu zaskoczeniu natknalem sie tam na
      piosenke spiewana w duecie z... Dulce Pontes, w ktorej Dulce spiewa po grecku.

Ostatnia plyta Dulce jest zupelnie inna od wczesniejszych - nie ma na niej
      oryginalnych kompozycji. Nagrana zostala wspolnie z Ennio Morricone. Dulce
      spiewa do najslynniejszych tematow filmowych Morricone, jak Misja czy Cinema
      Paradiso. Wiekszosc tekstow jest po portugalsku, ale sa tez po angielsku i po
      wlosku. Ta plyta powinna byc dostepna w Polsce, sprzedawana pewnie pod
      etykietka "muzyka filmowa" albo "Ennio Morricone".

Kilka lat temu muzyka Dulce (konkretnie Cancao do Mar) stala sie tez
      soundtrackiem do filmu "Primal Fear" z Richardem Gere i Edwardem Nortonem. Byc
      moze tez do dostania w Polsce.

Ach, no i jeszcze zbliza sie Euro 2004, i jesli bedziecie je uwaznie ogladac,
      to na pewno tez uslyszycie, albo nawet zobaczycie Dulce. Wyglada na to ze
      Cancao do Mar (cozby innego) zostala wybrana jako lejtmotyw muzyczny Euro 2004
      majacy reprezentowac kulture portugalska (Dulce spiewala z playbacku na
      losowaniu grup, wiec na pewno tez sie pojawi na otwarciu mistrzostw)

Jak widzicie, az dziw bierze ze w Polsce milosnicy muzyki portugalskiej jakos
      nie zauwazaja Dulce. Byc moze to dlatego ze nigdy tam nie byla na koncertach
      (chociaz jezdzi po calym swiecie, wiec byc moze byla i w Polsce, tego nie
      jestem pewien).

A, tak na marginesie to chcialbym zauwazyc ze Madredeus to nie jest fado.
      Najbardziej popularna artyska fado w Portugalii obecnie jest bez watpienia
      Mariza. Zrobila bardzo szybka i nieslychana wprost kariere. Dostala pare nagrod
      miedzynarodowych (w kategorii world music) wiec moze znajdziecie jej plyty juz
      w Polsce. Jej sposob interpretacji fado porownuje sie czesto do Amalii
      Rodrigues.
      • menina Re: Dulce Pontes 04.04.04, 12:29
        kilka lat temu (dwa?) Sarah Brightman nagrala piosenke "cancao do mar" pod
        angielskim tytulem "Harem" (zdaje sie). oryginal lepszy.
    • miszka44 Re: Czy tylko fado? 14.03.04, 11:53
      Dulce Pontes i Mariza - też od dawna, więc nie wiem czemu nie wymieniłem w
      pierwszym poście. Że Madredeus to nie fado? Trudno :-) To jednak są ich
      korzenie.
      Czy portugalska muzyka popularna zawsze się określa względem fado - za lub
      przeciw, nasza tradycja lub staroć, inspiracja lub "fado?nie znam"?

Pzdr
      M44
      • xavier111 Re: Czy tylko fado? 15.03.04, 12:53
        Hmm, wydaje mi sie ze chyba nikt sie nie musi jakos specjalnie okreslac
        wzgledem fado, bo raczej jaka muzyka jest kazdy widzi. Ale faktem jest ze
        portugalska muzyke rozrywkowa mozna podzielic na dwie grupy: te wyrastajaca z
        muzyki tradycyjnej (wszyscy portugalscy artysci znani za granica naleza do tej
        grupy) i te ktora z muzyka tradycyjna nie ma nic wspolnego (miedzynarodowy pop,
        rock, itp). Trzeba jeszcze zauwazyc ze portugalska muzyka tradycyjna tez moze
        byc podzielona na dwa rodzaje: miejska (czyli fado) i ludowa, czyli wiejska. I
        artysci tacy jak Madredeus czy, w mniejszym stponiu, Dulce Pontes czerpia
        inspiracje wlasnie z owej muzyki ludowej, a nie z fado.
        • tojestnowekonto Re: Czy tylko fado? 15.04.04, 23:06
          Witam, jestem tu na tym forum w zasadzie profanem, ale co tam, dorzucę swoje 3
          grosze:) Jeśli chodzi o zaproponowaną przez xavier111 kategorię
          portugalski "międzynarodowy rock", to w Polsce spora grupą rozfanatyzowanych
          zwolenników cieszy się portugalski Moonspell; zespół zresztą odwiedza nasz kraj
          w miarę regularnie. Tyle że oni uzywają raczej angielskiego, więc nie wiem, czy
          to się liczy...No ale żeby było zabawniej, na jednym z ostatnich albumów
          nagrali swoją wersję piosenki Madredeusa: "Os senhores de guerra", czy jakoś
          tak. Moim zdaniem wyszło im nieźle:)
          Pozdrawiam--
    • yggy nie tylko fado 15.03.04, 16:19
      w kategorii ethno-jazz maria joao i jose laginha
      w kategorii odjeChany zespół - os irmaos Catita
    • chuspi Re: Czy tylko fado? 24.03.04, 13:54
      czesc ja mam Marize kupiłam w media markt jjest piękna jak się słucha to sie ma
      gęsią skórke na ręce polecam
      • brazylijczykzbahia Re: Czy tylko fado? 18.04.04, 06:35
        Fado = dola, los, przeznaczenie... Kiedys uczylem sie na slowach tych piosenek
        j. portugalskiego. W gatunku tym jest portugalska dusza... Mirek
    • menina Re: Czy tylko fado? 04.04.04, 12:20
      jest jeszcze PIMBA MUSIC. u nas nazwalibysmy to disco-polo. frywolne teksty
      i nieskomplikowana (duzy eufemizm) muzyka. wpiszcie w wyszukiwarce QUIM
      BARREIROS (klasyk gatunku), albo "bacalhau a portuguesa" lub "a garagem da
      vizinha" (to dopiero teksty!). z bardziej znanych wykonawcow tego "gatunku" sa
      jeszcze Agata, Marco Paulo, Ze Cabra i Roberto Leal (choc niektorzy sie kłóca,
      ze jednak nie).

a! jesli bedziecie w portugalii w wakacje, koniecznie wybierzcie sie na Agrival
      (takie powiedzmy dożynki polaczone z prezentacją firm z regionu). na Agrivalach
      zawsze wystepuja pimba-artysci.

dobrej zabawy!
      • xavier111 Re: Czy tylko fado? 04.04.04, 12:37
        Powinnas jeszcze wspomniec o Emanuelu, od ktorego piosenki "Pimba Pimba"
        pochodzi nazwa "gatunku".

No i Monica Sintra. "Afinal Havia Outra" to prawdziwy evergreen:)
        • menina Re: Czy tylko fado? 04.04.04, 13:03
          ano prawda. dziekuje za uzupelnienie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka