Gość: mlody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:08 mam bilety lotnicze do lisbony na weekend majowy. W planach na 100% lisbona i fatima. Co jeszcze warto zobaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kl Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.acn.waw.pl 18.03.07, 10:18 Jeśli będziesz w Lizbonie, to Baixa i Alfama, tramwaje iw 'elevadores', Belem (wieża i klaszto hieronimitów), nowoczesna dzielnica po Expo, most. Poza - Cabo da Roca, Sintra, Obidos. Fatimę sobie odpuśc - megaodpust, ohyda. Ciekawsze są poblisku Tomar i Batalha, a jak Ci starczy czasu to też Alcobaca i Nazare. Gdyby Twója pordóż obejmowała północ Portugalii, to koniecznie Porto i Bom Jesus do Monte koło Braci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpecik Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.03.07, 12:40 Popieram w 100%. Fatimę faktycznie sobie daruj. Z Lizbony jedź kolejką do Cascais. Dla mnie nawet w lutym tam jest pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 19.03.07, 07:06 Zajrzyj do leżącej niedaleko Lizbony Sintry trzema pałacami: bajecznym z Palacio da Pena (Pałac Skalny), królewskim Palacio Nacional i romantycznym pałacem Monsserat oraz monumentalnym Zamkiem Maurów. Niedaleko jest też "koniec Europu", czyli przyladek Cabo da Roca, najdalej wysunięty na zachód punkt Europy. W okolicach Fatimy zajrzyj do Tomar, gdzie podziwiać można zespółu klasztorny Zakonu Templariuszy Convento de Cristo. Odpowiedz Link Zgłoś
angie44 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 29.03.07, 12:07 Hej! Za tydzień wyjeżdżam do Lizbony na 6 dni i chcę zobać Cabo da Roca, Sintrę i Obidos. Jak dostać się w te miejsca z Lizbony, nie wynajmując auta? Autobusem, pociągiem? Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 29.03.07, 14:33 Witam, Z Lizbony do Sintry dojedziesz w ok.pół godziny pociągiem, na miejscu poruszać się można na własnych nogach, ewent. autobusem. Także autobusem spod dworca kolejowego dojedziesz na Cabo da Roca - znów w 20 min bodaj. Do Obidos jechałam rent'a'car'em, ale zapewne autobusem też się da- nie jest daleko. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
angie44 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 30.03.07, 11:27 Wielkie dzięki! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.07, 13:01 a cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
agy25 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 25.03.07, 21:40 na 5 dni chyba starczy;) W samej Lizbonie atrakcji wbrod. Ale jesli ci malo, to polecam maly wypad na plaze na Costa da Caparica. Jak bedziesz w Sintrze mozna tez wsiasc w maly mily tramwaj i udac sie na przejazdzke na Praia das Macas. A zwiedzajac wszystkie palace nie zapomnij o Castelo dos Mouros: www.europapark.de/index.php?lang=en Wystarczy?;) Odpowiedz Link Zgłoś
meo.z Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 26.03.07, 09:56 ja bylem w zeszlym roku w Portugalii podczas weekendu majowego. Zobaczylismy: oczywiscie Lisbona, Sintre oraz Cabo da Roca to mozna zobaczyc podczas jednego dnia, jadac do Fatimy odwiedzilismy tez Tomar (zamek) i Alcobaca (klasztor). Pojechalismy tez zobaczyc miasteczko Obidos (na liscie UNESCO) a takze Evore. pozdrowienia m. Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 30.03.07, 08:38 Żartujesz? Lizbona, Sintra i Cabo da Roca jednego dnia? Chyba bardzo powierzchowne to musi być oglądanie. Odpowiedz Link Zgłoś
meo.z Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 30.03.07, 10:48 > Żartujesz? Lizbona, Sintra i Cabo da Roca jednego dnia? Chyba bardzo > powierzchowne to musi być oglądanie. jak pieknie sama napisalas tam jest przecinek, Lisbona (tam bylismy 10 dni), oraz Sintre i Cabo da Roca w jeden dzien, te dwie ostatnie atrakcje zobaczylismy w jeden dzien. Pol dnia na Sintre, rewszte na wybrzeze. Czy to bylo powierzchowne ogladnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 30.03.07, 12:15 Niestety z twojej wypowiedzi "Zobaczylismy: oczywiscie Lisbona, Sintre oraz Cabo da Roca to mozna zobaczyc podczas jednego dnia"można było wysnuć wniosek, że na te trzy miejsca poświęciliście jeden dzień. Pół dnia w Sintrze to jak dla mnie też mało na obejrzenie zamku maurów i trzech pałaców. Chyba, że oglądaliście je tyklko z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.07, 22:47 no przyznaje sie ze nie bedzie to moja piewrsza wizyta w portugali ;) ale ostatnim razem to bylo glownie wino i spiew ;)+ porto, lisbona, coimbra i ocean troszke a teraz chcialbym poza lisbona, sintra, obidos, fatima także troszke algavre tylko nie wiem dokladnie gdzie i czy da rade(autko juz czeka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: key Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: 150.254.166.* 05.04.07, 12:23 Polecam Stare Miasto w Evorze, Nie można również pominąć parku krajobrazowego w Sintrze, w centrum którego wznosi się Pałac Królewski (Palacio Nacional)polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 06.04.07, 09:23 > Co jeszcze warto zobaczyc? Polecam foto i info: www.naszepodroze.pl/nasze_podroze/hisp_port.html Algarve: www.pbase.com/roboele/algarve_in_a_different_way bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.wsnhid.pl 11.04.07, 16:06 podrążę jeszcze ;) jak juz obejrzymy wszystkie te wspaniałe miejsca, o kórych pisaliście powyżej i wyniesie nas na południe to które miejsca polecacie? raczej na wschód do taviry czy na zachód do lagos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodrigo Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:34 wróciłem tydzień temu i polecam: Porto, Lizbonę, Sintre, Cascais i Cabo da Roca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Potrzeban Pomoc IP: *.cableol.net 27.06.07, 14:19 Witam, Troche nie na temat, ale widze, ze sporo osob niedawno wrocilo z miejsc, do ktorych chce sie wybrac koniec sierpnia/poczatek wrzesnia. Czytam te wszystkie fora, ale jakos nie do konca jestem poinformowana... Otoz patrze na necie na noclegi i najtansze jakie widze to okolo 50-60euro za noc (w dosc nieciekawych hotelikach), za pokoj.. Moje pytanie: Czy bedac na miejscu da sie znalezc jakies prywatne kwatery, albo cokolwiek, za normalniejsze stawki? Z Lizbona sobie poradze. Chodzi mi glownie o wybrzeze w okolicach Lizbony, Evore, moze cos w strone Algarve...np. Zambujeira do Mar w Alentejo... Ponoc ladna wioska...ktos byl? Gdzie spaliscie? Na necie znalazlam z 2 hotele, ponad 100 euro za dobe...Bylam kilka lat temu w Portugalii i pamietam, ze nie bylo drogo. To co teraz widze, to jakas paranoja... Aha. I jeszcze jedno. Czy (poza Algarve mam na mysli) np na Costa Caparica konieczny jest basen, zeby spokojnie poplywac? Z tego co pamietam, ale to bylo na polnocy, fale byly troche niebezpieczne. Dziekuje za wszelka informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
aga999929 Re: portugalia co warto zobaczyc w 5 dni? 18.07.07, 16:00 A ja to całkiem obok tematu. U nas Portugalczycy remontują drogę tzw. berlinkę. Więc w naszym Pubie MF wisi portugalska flaga. Mieszkają w pensjonacie na starówce. W Polsce im się bardzo podoba i klimat i jedzenie. Spotykamy się tez na siłowni. Jest też jedna protugalka. Szybko się też uczą naszego języka na prawdę im nieźle idzie. Odpowiedz Link Zgłoś