0ankaskakanka
24.02.14, 15:39
Mam konkretny zawód tzn jestem stomatologiem, młodym, po stażu podyplomowym. Bardzo chciałabym wyjechać do pracy w niemczech ograniczeniem jest mój język. Wymagają go na poziomie B2. Znam podstawy niemieckiego. Chciałabym wyjechac i pracować poczatkowo w innym zawodzie, a na miejscu szlifować język żeby po roku wrócić do zawodu. Czy w przeciągu roku jestem w stanie wskoczyć z poziomu A1 do poziomu B2? językowo jestem całkiem zdolna tylko zawsze były wydatki na cos innego, a nie na nauke języka niemieckiego :). Czy w Nimeczech przynajmniej czesciowo finansuja jezyk niemiecki dla obcokrajowcow? wyjezdzam z kolezanka praca typu opiekunka dla osob starszych przez rok, chcemy dojezdzac do starszych ludzi a same wynajmowac mieszkanie czy bedziemy w stanie sie utrzymac ? bo czesto oferuja opiekunka miejsce zamieszkania u opiekuna ale jak mowie nie chcialabym tak. Jeszcze troche czasu bo pol roku mamy na zastanowienie sie w jakim zawodzie chcialybysmy wyjechac i co tam robic zeby sie uczyc tego nieszczesnego ;) jezyka. Raczej jestesmy zdecydowane, a miasto jakies multi kulti nie wiem jeszcze gdzie ale jak pisze mamy czas bo ponad pol roku na tro wszystko. Jednak trzeba sie powoli informowac o wszystkim. bede wdzieczna za pomoc. Bardzo zaluje ze nie skorzystalam z programu erasmus teraz bym smigala zapewne po niemiecku ale nie skorzystalam wiec teraz trzeba sobie jakos poradzic. Doradzcie cos. Dzieki.