Dodaj do ulubionych

fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :)))))

19.02.11, 16:48
hej!

wczoraj zapowiedzieli mi się goście, a ja równiótko w połowie 1 razy (-1,8 kg). No i przekopałam cały interet aż natrafiłam na fasolowe brownie! Zrobiłam, goście zachwyceni i ten wyraz z twarzy, że własnie zjedli ciasto..... z fasoli smile))

FASOLOWE BROWNIE o smaku piernika

Składniki:
1 puszka białej fasoli (najlepsza jest Butter bean - bardzo duża, biała)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżezki cynamonu
aromat rumowy - do "smaku" ja dałam ok 0.5 łyzeczki
1/3 szklanki słodzika lub fruktozy (jak kto lubi słodkie można więcej)
0,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (ew. Masmixa)
opcjonalnie: bakalie orzechy, kawałki gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania:
1. Fasolę opłukać pod wodą i odsączyć
2. do blendera wrzucić kolejno (kolejność NIEPRZYPADKOWA - dzięki temu będzie łatwiej wszystko zmieszać):
- 2 jajka
- fasole
- kakao, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat, przyprawy, słodzik i olej
- 2 jajka
3. wyżej wymienione składniki zmiksowac na gładką masę
4. dodać wybrane bakalie,orzechy, czekoladę itp - wymieszać
5. wlać do formy (można użyć silikonowych - bez tłuszczu dodatkowego). Forma może byc jakakolwiek - ciasto wychodzi równie wspaniale w formie muffinków, ale tez w keksówce, czy normalnej prostokatnej.
6. piec w 180 stopniach 35-45 minut (zależy jaką formę ciasta wybierzecie - muffinki pieką się szybciej)

Takie ciasto mozna modyfikować na wszelakie sposoby - dodawać dżemy, inne aromaty, alkohole, owoce. Ja dodałam wiórki kokosowe.

podrawiam!
i.
Obserwuj wątek
    • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 19.02.11, 22:45
      to tak niesamowity przepis, że aż zrobię to ciasto bo nie mogę uwierzyć, że jest takie dobre wink
      • cholerrra Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 20.02.11, 09:35
        koniecznie daj znać jak wyszło! smile

na dowód - wczoraj zjadłam sporo małych kawałeczków, a dziś mam kolejne 0,3 kg mniej. Łącznie już 2.1 kg zrzucone (9 dzień)

pozdrawiam!!
        • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 20.02.11, 15:20
          zrobię jutro i napiszę jak wyszło smile
          miłej niedzieli big_grin
    • dr_kaczusia Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 20.02.11, 20:26
      ile tej fasoli? Mala puszka 400g?
      • zoshka Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 20.02.11, 20:42
        hei!

dzięki za "dziki" przepis. Zrobiłam dzisiaj i wyszło interesujące aczkolwiek w sklepie nie było białej fasoli, czerwona też daje radę. smile

pozdro
      • cholerrra Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 21.02.11, 10:48
        ja dalam mala puszke bonduelle i wyszlo w sam raz. Potem powtorzylysmy z mama z dwoch puszek i bylo zbyt miesiste. Wiec jedna jak najbardziej smile
        • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 21.02.11, 20:19
          a moje ,,ciasto'' w piekarniku ;D jeszcze z 15 min...mój mąż się pyta co tak ładnie pachnie (hehehe). mówię że ciasto hihi! Zobaczymy jego minę jak mu powiem że je fasolę big_grin No to czekam...
          • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 21.02.11, 20:40
            upiekło się teraz czekam aż wystygnie. pachnie smakowicie ciekawe czy tak smakuje ;D
            • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 21.02.11, 20:54
              P Y C H A ;D nawet mąż to stwierdził smile Wielkie dzięki za przepis smile
      • dr_kaczusia Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 23.02.11, 21:22
        chce jutro upiec, bo teraz maz by widzial, ze z fasola, a tez chce zaskoczyc wink
        Tylko mam pytanie: czy myslicie, ze cynamon zamiast przyprawy do piernikow moze byc? bo nie udalo mi sie kupic sad
        • monikinda jaką fasolę użyłyście 23.02.11, 22:57
          nie wiem jakiej szukać puszki BUTTER BEAN.
          • violet84 Re: jaką fasolę użyłyście 24.02.11, 10:19
            ja nie znalazłam więc zrobiłam z innej nie pamiętam czy to pudliszki czy inna. wszystkie takie same więc nie ma znaczenia
        • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 24.02.11, 10:16
          a tego nie wiem, ale ta przyprawa nadaje smak i aromat ,nie wiem jak bedzie smakowało bez niej. spróbuj, może będzie dobre wink
          • cholerrra Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 24.02.11, 15:45
            jasne, ze cynamon da rade! Tylko sypnij wiecej kakao, ja tak robilam smile

a co do fasoli, to ja mialam bonduelle
            • waran-z-komody Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 24.02.11, 21:50
              Zrobiłam - w postaci muffineksmile i powiem szczerze - szczena mi opadła, jak spróbowałam....
              A ta mina Chłopa wytrzeszczającego oczy, jak się dowiedział, że wsunął ciastko z fasoli....;PPPP
              Rewelacja, naprawdę! Dziękuje za przepis, mimo, że od dłuższego już czasu jestem na II fazie, to z pewnościa wykorzystam go jeszcze nie raz. (Sypnęłam do ciasta orzechy laskowe i suszone wiśnie, wyszło równiutko 12 muffinek)
              • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 24.02.11, 23:11
                hehe fajnie patrzeć na te głupiutkie miny na wieść że to fasola nie mąka. Mój znajomy nawet stwierdził że to jakiś biszkopt musi być ;D Jutro też znowu robię na weekend smile To ,,ciasto'' zastępuje chęć na ciasto. smile
                • cholerrra Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 25.02.11, 12:24
                  smile))) strasznie sie ciesze, ze wam tez posmakowalo big_grin

Ja od jutra na 2 fazie i tez zrobie muffiny, co by do pracy wziac na popoludniowa przekaske smile

pozdrawiam!!
    • elka1983 tortownica 25.02.11, 12:43
      Mam tylko duza tortownice 20cm, nie bedzie za malo?
      • violet84 Re: tortownica 25.02.11, 12:50
        ja piekłam w keksówce takiej średniej, a to ciasto dużo urosło do góry jeszcze- prawie na całą keksówkę więc może tortownica też da radę smile
        • dr_kaczusia Re: tortownica 25.02.11, 15:01
          A ja pieklam w malej blaszcze ok 20 (moze 25) x 20 (25) cm i wcale mi duze nie wyroslo, takie w sam raz. Wlasnie probujemy, jeszcze lekko cieple, udalo mi sie w koncu dostac wszystkie przyprawy, dorzucilam pokrojone orzechy laskowe i pokruszona gorzka czekolade. Calkiem niezle, chociaz jak dla mnie moglo by byc bardziej slodkie. Niemniej fajny przepis, bo bardzo szybki smile Ciekawa jestem jeszcze reakcji meza jak sprobuje, ale musze poczekac az wroci z pracy...
          • violet84 Re: tortownica 25.02.11, 15:45
            właśnie zrobiłam na weekend to ciasto tyle, że tym razem dosypałam więcej słodzika ( u mnie wolą słodsze) a jak już się upiekł na wierzch dałam 6 małych kosteczek czekolady bez cukru i jak zaczęły topnieć roztarłam je po wierzchu i posypałam orzechami włoskimi.
            p.s. Jak komuś za mało słodko na oryginalną wersję to można posypać słodzikiem w proszku przy podaniu i wtedy smakuje jak z cukrem pudrem a jest o wiele słodsze.
            smacznego ;D
    • monikinda Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 07.03.11, 17:45
      a mleko w proszku musi być, zapomniałam kupićcrying
    • monikinda czy można zastąpić czymś mleko w proszku? 10.03.11, 09:41
      podbijam wątek
    • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 10.03.11, 10:19
      Tym razem zrobiłam ciasto z przyprawą do szarlotki i cynamonem zamiast przypraw do piernika oraz dodałam więcej kakao i jest bardziej czekoladowy wink
    • kugorki Re:dwa pytania! 30.03.11, 09:00
      kakao gorzkie czy rozpuszczalne?
      mleko pełne czy granulowane?
      • monikinda Re:dwa pytania! 30.03.11, 09:22
        no a co z mlekiem w proszku.....czym można zastąpić?
        • calpirosa Re:dwa pytania! 11.04.11, 08:59
          mam pytanie odnosnie tego ciasta bo jest tam fruktoza - a fruktoza od 2 fazy , wiec mozna czy nie> smile dziekuje z gory za odpowiedz ,
          • monikinda autorka przepisu chyba zaginęła ;) 12.04.11, 23:45
            A tu tyle pytań mamywink
            • cholerrra jestem! :))) 13.04.11, 16:55
              po przerwie ale jestem! Ja znow na jedynce, bo wesele przyjacioly po swietach, masakra smile
              juz czytam i juz odpowiadam smile
          • cholerrra Re:dwa pytania! 13.04.11, 16:57
            spokojnie mozna slodzik, tylko trzeba uwazac, bo jak sie slodzik przedawkuje to chyba przeczyszcza, ale swoja droga to na problemy 1 fazy chyba jak znalazl wink

ja obecnie uzywam tego w plynie ale jest naprawde bardzo slodki wiec trzeba probowac,zeby nie przesadzic smile
        • cholerrra Re:dwa pytania! 13.04.11, 16:59
          ja na poczatku nie mialam mleka w proszku, bo nie znalazlam jakiegos low fat i dala mleko skondesnowane nieslodzone, wyszlo bardzo ok. Mleko w proszku daje efekt taki,ze zageszcza i ciasto jest mniej rzadkie
      • cholerrra Re:dwa pytania! 13.04.11, 17:00
        co do kakao, ja daje gorzkie, bo granulowane na bank jest dosladzane
    • violet84 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 14.04.11, 15:43
      Dziewczyny do placka dodałam pokrojone w plasterki truskawki a jak placek się upiekł to pokruszyłam 3 kostki gorzkiej czekolady bez cukru wawel i zostawiłam na chwilę w piekarniku aż stopnieje. Pycha!Na fazę 2.
      • ap.bb Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 15.04.11, 08:46
        Dziewczyny!!!

wczoraj w pracy przeczytałam ten przepis na ciasto z fasoli i...o niczym już nie myslałam, jak tylko o tym, że zaraz po pracy lecę na zakupy i piekę smile tak zrobiłam. I powiem tylko jedno - ciasto zrobiłam o 21:00 i juz nie zostało nic, zabrałam po kawałku do pracy, wszyscy wzięli przepis i się zachwycają wink no i dzs robię znowu. Dodam, ze to pierwszy mój wypiek w życiu smile Górę polałam polewą czekoladową ( 77% cacao) i posypałam orzechami laskowymi. PYCHA!
        Dzięki!!
        • calpirosa Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 15.04.11, 12:58
          dzieki dziewczyny za odpowiedzi smile
          dziś to ciasto piekę ( zakupilam juz skladniki ) dziś zaczęłam diete smile napisze jak upieke czy dobre czy nie smile do zrzucenia mam nieduzo jakies 4 - 5 kg pozdrawaim smile
          • calpirosa Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 17.04.11, 12:10
            przepis naprawde fantastycznysmile dzieki za niego - wszystkim domownikom smakował i nikt nie uwierzył ze z fasoli smile
    • beczka.prochu Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 23.05.11, 16:11
      Bardzo jestem ziantrygowana. Bede musiala zrobic. Mozna je bez ograniczen wsuwac na I fazie? Fruktoza nie dopiero w II? Bo ja juz mam metlik od tego czytania o tym do dozwolone, a co nie. sad W necie za duzo informacji .;P
    • beczka.prochu Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 28.05.11, 12:28
      Wsadziłam do piekarnika, ciekawa jestem co to bedzie. wink
      • beczka.prochu Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 28.05.11, 13:22
        Smaczne, ale bez sikania w majtki z radosci. wink Z blaszki wyszlo mi 12 porcji, mam nadzieje, ze z braku ochoty na gotowanie dzis nie wsune calej blachy. O_o. Dziekuje za przepis, na kryzys na slodkie na pewno takie ciasto pomaga.
        • marysienka44 Re: fanstastyczny przepis na ciasto z fazy 1 :))) 08.06.11, 22:40
          Upiekłam, bardzo mi smakuje, męzowi też smile Nie miałam słodzika sypkiego, więc rozdusiłam ok.20 tabletek słodzika i wyszło w sam raz.
          Ale uwaga z tym słodzikiem jak się przesadzi będzie gorzkie.
          • monikinda jestem fanką 04.09.11, 20:21
            zrobiłam jako mufinki, wyszło 15 szt

jutro upiekę w większej blaszcze i w zależności od grubości będzie spodem do sernika na zimno (ser do serników, fruktoza, żelatyna) albo przełoże masą serową jak będzie gruby
            • 1dycha Re: jestem fanką 18.09.11, 14:52
              tutaj znalazłam przepis na wersję ulepszoną:

kociolstregi.blox.pl/2008/06/Ciasto-z-bialej-fasolki.html
              • monikinda Re: jestem fanką 20.09.11, 11:32
                no ale zdjęcie mnie nie zachęca wink
                • cholerrra Re: jestem fanką 17.10.11, 15:06
                  nie zebym sie czepiala, ale ludzie publikuja ciasto jako swoj wlasny przepis phi! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka