Dodaj do ulubionych

Projekt LODÓWKA xD

15.06.11, 22:00
Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór big_grin

Daaawno mnie tu nie było surprised a to przez zapracowanie, koniec roku szkolnego i wgl
Teraz wpadłam na pomysł aby w całą tą inicjatywe, czyt. diete czy jak kto woli odchudzanie wprowadzić reszte rodziny big_grin próbuje ich przekonać do zmiany nawyków i nakłonić do zdrowego odżywiania, ale mam pewien problem uncertain w SB parzymy na indeks glikemiczny, a nie na kalorie a gdy próbuję znaleźć jakąś tabele z tym gdy sprawadzam z inną tabelą wyniki są baardzo różne sad nie mam pojęcia które są słuszne, a jeszcze gorzej jest gdy różnica jest naprawdę duża uncertain a bardzo chciałabym zrobić taką tabele i przykleić na lodówce i pokazać im co mogą jeść, a racaej co powinni, oczywiście nie ukrywam ze mnie też by to pomogło big_grin

Czy wy też macie takie listy? Czy znacie sprawdzone tabele z indeksem glikemicznym?
Obserwuj wątek
    • 1dycha Re: Projekt LODÓWKA xD 15.06.11, 23:19

hej dziewczynko z lizakiem, juz się za tobą stęskniłam smile
      IMO rodzina może się poczuć sterroryzowana tabelą na lodówce i celu nie osiągniesz.
      Z autopsji lepiej na rodzinę działa:
      - robienie sobie pysznego jedzenia i zachwycanie się nim;
      - rozdawanie innym gotowych przepisów;
      - kategoryczna odmowa jedzenia nieesbeckich specjałów (matki najpierw się oburzają, potem się dostosowują, a w ostatniej fazie same pytają co mają kupić i jak zrobić smile

Trochę to kosztuje zachodu, ale warto smile

Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
    • beczka.prochu Re: Projekt LODÓWKA xD 16.06.11, 10:38
      Ja nosze tabele z IG w torebce (wydrukowane z netu), na wypadek gdybym musiala cos sobie przypomniec. Facet jest dobrze zbudowany, pracuje fizycznie, moze jesc wszystko i nie tyje, nie mam zamiaru go terroryzowac dietami. wink (facet i tak je to co ja na obiady plus ziemniaki, ryz, makaron czy inne dodatki, ktorych ja nie moge). Szafka jest pelna slodyczy, bo on je - na chwile obecna mam na tyle uspokojony organizm, ze mnie batoniki nie ruszaja, wiec nie robie afery z tego powodu. A co mi pomaga? Wydrukowalam sobie zdjecie mega grubej baby w bikini i trzymam w kuchni - nie na widoku, ale jakby co, to wiem, gdzie zajrzec. suspicious Niskimi pobudkami sie kieruje, ale pomaga. tongue_out
    • dziewczynka_z_lizakiem Re: Projekt LODÓWKA xD 18.06.11, 22:58
      mwahahaha big_grin ja nie chce ich terroryzować tongue_out tyle że NAPRAWDĘ przydało by sie zrobić małą rewolucje w naszej kuchni, staram sie przekonać mame do stosowania jogurtu naturalnego zamiast śmietany np. do mizerii albo sałaty z pomidorami big_grin chce żeby ograniczyli majonez big_grin bo kuczre... ja tego nie jem i nie tęsknie, a przedtem pomidor musowo z majonezem i duuużo soli uncertain no wiem głupie ale tak było , teraz jak nie używam soli albo używam sporadycznie rzeczy smakują całkiem inaczej, i to było dla mnie dużym zaskoczeniem, bo najpierw pomyślałam że to ze mną się coś dzieje niedobrego bo nikt inny tego nie czółuncertain ale teraz wiem że to sprawa ograniczenia spożycia soli big_grin

ja niestety mam tak że potrzebuje czekolady uncertain i to nie jest moja jakaś tam wymówka, bo już kiedyś kiedyś postanowiłam z niej zrezygnować to po miesiącu złapał mnie taki głód na czekolade że zjadłam więcej niż normalnie przez 3 miesiące bym zjadła uncertain pozwalam sobie na 1 kostke gorzkiej czekolady na 2 tygodnie i żyje big_grin

a co do indeksu to właśnie jakiś konkretny polecasz beczko prochu? a z tą psychiczną karą musze spróbować i na sobie tongue_out

PS. straaasznie sie ciesze że ktoś tu mnie pamięta, mimo z esie nie udzielam big_grin tak mi sie miło zrobiło że łooo... ^^
      • beczka.prochu Re: Projekt LODÓWKA xD 20.06.11, 14:28
        Nie, nie zaden konkretny polecam. Google Twoim przyjacielem. tongue_out
        www.montignac.com/pl/ig_tableau.php
        Zartowalam z tym terroryzowaniem. Jesli masz w okol siebie ludzi, ktorzy nie widza zwiazku miedzy tym, co jedza, a tym jak sie czuja, albo beda sie czuli w przyszlosci to wspolczuje - podejrzewam, ze w takim otoczeniu ciezko jest stosowac diete. uncertain Pomidor z majonezem? Szkoda pomidora, szczegolnie w sezonie az kipia naturalna slodycza i smakiem. Moja babcia tez nie wyobrazala sobie mizerii bez smietany, albo sosow nie zageszczanych maka. No to sie doigrala cukrzycy z powodu otylosci i nagle sobie wyobrazila i je ze smakiem, zalujac, ze zmiany diety nie dokonala 20 lat temu, jak nie byla taka schorowana. (pierwszy przypadek cukrzycy w mojej rodzinie, mama i ja tego bledu nie popelnimy).

Gorzka czekolada jest spoko, uwielbiam i tez mam zamiar za niedlugo jesc. Na razie jendodniowa chetka mi przeszla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka