Dodaj do ulubionych

SB po Dukanie

05.10.11, 10:58
Witam, obecnie jestem na III fazie diety Dukana ale niestety nie mogę już jej kontynuować (ogólnie mówiąc odrzuca mnie od produktów "dukanowych" co uniemożliwia stosowanie proteinowych czwartków).Chciałabym w związku z tym przejść na II fazę SB, nie mam jeszcze książki stąd moje pewnie głupie pytanie: czy są ograniczenia ilościowe dla serów o obniżonej ilości tłuszczów oraz owoców na dzień?
Obserwuj wątek
    • 1dycha Re: SB po Dukanie 06.10.11, 12:30
      Są.
      Ale pożyczyłam książkę więc mogę nie napisać dokładnie.
      Dla serów odtłuszczonych żółtych - musisz przeszukać forum, bo niepamiętam.
      A dla owoców - na wyczucie. Na początku nie więcej niż 2 dziennie (licząc po mniej więcej szklance małych owoców). Ale owoce dopiero na drugiej fazie.
      Skoro jesteś po Dukanie, to chyba pierwsza faza ci niepotrzebna smile
      • olanmer Re: SB po Dukanie 06.10.11, 13:43
        Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Na razie wprowadziłam orzechy, odczekam z 2-3 dni, a potem chciałabym taką prawdziwą II fazę SB, która przynajmniej teoretycznie wydaje mi się mniej restrykcyjna niż III dukana. Najważniejsze, ze nie muszę juz na siłę wciskać otrębów i mam pierwszy od dawna czwartek bez wyrzutów sumieniasmile Pozdrawiam
    • izawit1 Re: SB po Dukanie 06.10.11, 14:16
      Cytuje z ksiazki "Dieta South Beach Turbo" str 206:

"Produkty spozywcze dozwolone w fazie 1 (czyli nie wiem na dwojce mozna nieco pofolgowac?)

W przypadku zoltych serow szukaj gatunkow, ktore maja najwyzej 6 g tluszczu w 30 g (czyli 20g tl w 100 g):

amerykanski
      feta
      mozarella
      parmezan
      provolone
      ricotta
      szwajcarski
      twarozek 1%, 2% lub beztluszczowy"

W sumie ilosci nie podal (?) Ale rozumiem, ze jak dopuszcza zolte do 20% tluszczu, a na twarozku obniza max do 2% to zoltych nalezaloby jesc w ilosci 10 krotnie mniejszej niz bialych.

Czyli zalozmy, ze jak zjadamy twarozek 250 g dziennie to tego samego dnia juz tylko 1 plasterek sera zoltego 25 g.

Ale tez nie jest powiedziane ze akurat mozna tylko jeden twarozek.

Pytania ilosciowe sa dla mnie trudne, bo ja tyje od przejadania sie i ilosciowo w ogole nie umiem sie ograniczac sad

A jak ci poszlo na tym Dukanie? Jakie rezultaty i po jakim czasie? Ile jeszcze masz do celu? Czy chcesz juz tylko uniknac jojo?
      • 1dycha Re: SB po Dukanie 06.10.11, 14:45
        Coś mi się jeszcze w głowie kołacze o jakiejś filiżance jogurtu smile
      • olanmer Re: SB po Dukanie 06.10.11, 19:21
        Ja na Dukanie byłam 2 miesiące (Ii II) faza, schudłam prawie 9 kilo. Nie miałam nadwagi, bo przy 1,67 ważyłam 65 kilo. Później na wakacjach trochę poleciałam, bo dołozyłam sobie 2,5 kg. Teraz mam nadzieję to zgubić...Ogólnie ja byłam bardzo zadowolona z diety, bo jadłam do woli, jednak już po przejsciu na III zaczęły się problemy z jedzeniem otrębów, no a potem nie byłam w stanie jeść mięsa bez warzyw. A ja muszę być na diecie, bo muszę mieć przysłowiowego bata nad sobą.Jeśli nie to ginęsmile gubią mnie słodycze, tych dukanowych deserów nie jadłam, bo nie cierpiałam posmaku słodzika, ciekawa jestem jak to jest z dosładzaniem fruktozą.
        • olanmer Re: SB po Dukanie 06.10.11, 19:33
          A jeszcze może uzupełnię, że te 2 mies. I i II fazy to były połowa lutego do połowy kwietnia, no a potem to do dnia przedwczorajszego III faza ( nie przeszłam na IV ze względu na "zdobyte" z początkiem lipca 2 i pół kg)
          • olanmer Re: SB po Dukanie 10.10.11, 09:43
            Mam jeszcze prosbę: czy mogłybyście polecić blogi kulinarne z których korzystacie?
            Chyba tutaj na forum "natknęłam" się na kuchnianaplazy.blox.pl/html;jsessionid=8E5F78E2CC86CE02AD5CD397284C43A5.ib507tom1 oraz blog.polskiesouthbeach.pl/ , czy znacie coś jeszcze?
            Ja ze swojej strony polecam blog z przepisami na dietę Dukana, wegług mnie rewelacyjne potrawy zwłaszcza obiadowe, które doskonale nadają się również na SB dukan.blox.pl/html , pozdrawiam!
            • 1dycha Re: SB po Dukanie 10.10.11, 22:13
              nie znam żadnego bloga, używam wyobraźni, której mam niezwykle mało.
              ale na SB to raczej mazeiny nikt nie jada. albo do tej pory nie jadł smile
              • olanmer Re: SB po Dukanie 10.10.11, 22:41
                Nie wiem czy dozwolona czy nie, wystarczy ją zastąpić mąką pełnoziarnistąsmile
              • beczka.prochu Re: SB po Dukanie 12.10.11, 12:51
                Mazeina to maka/skrobia kukurydziana? Ja jadalam na II fazie przed urlopem, doslownie plaska lyzke na zageszczenie sosu, wypadalo to tak na ok. 2-4 porcje w zaleznosci od dania. Ale nie szalalam, moze raz w tygodniu ja stosowalam. Z tego co wiem ma niski IG, ale moge sie mylic.
            • beczka.prochu Re: SB po Dukanie 12.10.11, 12:53
              Olanmer, tutaj watek z blogami:
              forum.gazeta.pl/forum/w,20960,126300949,126300949,blog_z_przepisami.html
              • olanmer Re: SB po Dukanie 12.10.11, 14:45
                Dzięki za link! Z tego co wiem skrobia kukurydziana czyla maizena ma 50 IG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka