mona.blue 23.02.19, 12:00 Jak walczyć z egoizmem? Swoim i cudzym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milamala Re: Egoizm 23.02.19, 13:24 Prawie kazdy po trochu jest egoista. Z cudzym egozmem za bardzo nie dasz rady walczyc, mozesz jedynie nieco odsunac sie od takich ludzi. Z wlasnym, przez nieustanne uswiadamianie sobie "ciaga wlasnej powinnosci". Trudne ale realne. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Egoizm 23.02.19, 16:58 Tak, egoizm ma różne oblicza. Np niektórzy (nie chce palcem pokazywać kto) to tylko obrażajo ;)). Jak piszę o swoim wysokim IQ to zawsze mi się dostaje. A ja nie jestem narcyzem tylko naukowo podchodzę do zagadnienia i mam dystans do samego siebie. A Ty Milamala zaraz focha strzelasz. :)) Chciałbym być trochę szczuplejszy i wyższy, ale jestem jaki jestem i pogodziłem się z tym. Jeden jest wysoki inny szczupły, inny ma niskie IQ a drugi wysokie. Nie ma się co zaraz na cały świat obrażać. Trochę wincyj luzu. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Egoizm 23.02.19, 20:45 Musisz zrozumieć mnie Milamala, ja założyłem sobie taki trudny plan, z góry wiedząc na co się narażam. Pisałem o tym wielokrotnie. To co piszę powinno być cennym materiałem, jako subiektywna obserwacja takich osób jak ja. W życiu ani na psychoterapii takich rzeczy raczej nikt nie usłyszy. Dlatego ani nikogo nie obrażam ani nie prowokuję, bo w przeciwnym razie bym przyznał się do tego. Jeśli jestem zafiksowany na jakimś punkcie to na naukowych aspektach, bo mnie pociągają i na dochodzeniu do możliwie najbliżej obiektywnej prawdy. Egalitaryzm i ekskluzywizm na dwie skrajne, infantylne perspektywy. Najciekawsza w sensie naukowym jest prawda. A do nie ludzie są dość mocno uczuleni. W nauce tak nie może być, dla dobra nauki i ogólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Egoizm 23.02.19, 22:29 A może coś tak na temat, a nie w kółko temsame elaboraty. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Egoizm 26.02.19, 21:27 hm... mona, ale dlaczego chcesz walczyć dobrze jest pamiętać o sobie, może nawet dobrze jest być czystym egoistą a cudzy egoizm... a może lepiej się pogodzić z tym że jest i będzie? wazniejsze jest umieć stawiać egoiscie granice, również egoiście w nas samych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Egoizm 26.02.19, 22:43 Dobry jest może i 'zdrowy egoizm' w sensie dbania o swoje potrzeby. Ale ten 'niezdrowy egoizm' utrudnia relacje międzyludzkie. Co do stawiania granic to się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
trust21 Re: Egoizm 28.02.19, 11:52 Z cudzym raczej nic nie zrobisz. Możesz za to zrobić coś ze swoim. Nie ma też czegoś takiego jak dobry i zły egoizm. Egoizm to egoizm. Egoizm (łac. ego - ja) – nadmierna albo wyłączna miłość do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś