Dodaj do ulubionych

eeg biofeedback!

26.10.05, 11:07
Proszę o informację, jesli ktoś się orientuje. Mam dziecko z silną dysleksją -
czy warto korzystać z tego rozdaju terapii? Może ktoś zna linki do stron,
gdzie poruszano ten temat lub gdzie wypowiadają się osoby, które korzystały z
biofeedbacku? Jest dość drogi i nie wiem czy jest sens próbować. Ponoć efekty
mogą być widoczne dopiero po 40 sesjach a każda kosztuje 40 zł.
Please wspomóżcie fachowcami!!!!!
Obserwuj wątek
    • kroplarosy1 Re: eeg biofeedback! 27.10.05, 10:59
      Tak, warto. Mam dwoje dzieci, ktore korzystały z tej terapii. Ale nie jest ona
      wystarczająca sama w sobie. Jeśli chcesz więcej informacji napisz proszę mail,
      chętnie z Tobą porozmawiam, bo nie o wszystkim jest sens pisać na ogólnym.
      Napisz prosze w jakim mieście jest ta terapia, bo mozna mieć ją za darmo. Ja nie
      płaciłam za zabiegi.
      Pozdrawiam
      kroplarosy
      • menysek Re: eeg biofeedback! 27.10.05, 13:47
        Mieszkam w Lublinie.
        Bardzo proszę, oto mój adres:
        menysek@op.pl
        Z góry dziekuję za wszelkie uwagi, bo moja wiedza jest wyłącznie internetowa.
        Nawet nie wiem czy muszą to prowadzić lekarze i ośrodki medyczne czy wolno
        wszystkim.
    • kamajkore krakow 27.10.05, 12:33
      nie wiem w którym mieście mieszkasz. w krakowie stosują biofeedback (chyba eeg)
      w gabinecie przy ul. Łobzowskiej - i leczą właśnie dzieci, z tego co wiem. chyba
      są na ten temat jakieś informacje w internecie. jak znajdę to przypnę linka.
      • karina385 Re: krakow 28.10.05, 23:11
        witam
        co znaczy że biofeedbeck nie wystarczy sam w sobie
        i w jakich przypadkach mozna mieć go bezpłatnie
        mój sym miał na koncentracje bo ma kłopoty z nauką, ale płaciłam i to po 60 zł
        za seans w sumie są efekty -nie rewelacyjne ale jednak są
        jeśli mogłabys mi odpowiedzieć tutaj albo na gg może-nr to 2338738
        • kroplarosy1 Re: krakow 30.10.05, 17:17
          To oznacza, że często potrzebne są inne terapie a bifedbeck tylko wspomaga.
          Oczywiście chętnie porozmawiam, zostawilam wiadomość na gg.
    • lil.cho Re: eeg biofeedback! 29.10.05, 21:26
      tydzień temu zapisałam syna na terapie biofeedback
      we wrocławiu, koszt seansu 50 zł
      prowadzi to bitechnik, po badaniach eeg wg ich testów.
      twierdzą, że powinno byc w cyklu 20 seansów po 1 godzinie
      nie rzadziej niż co 7, nie wiem jakie będa efety, potraktowałam to jako
      dodatkowe zajęcie pozalekcyjne. Jest bardzo drogo!! Też chętnie bym się
      dowiedziała jak można dziecku z orzeczona dysleksją "załatwic" terapię za darmo.
      • kroplarosy1 Re: eeg biofeedback! 30.10.05, 17:07
        We Wrocławiu na taką terpię kierują neurolodzy przy Osrodku Neuropsychiatrii na
        Białowieskiej. Jednak dzieci wcześniej są diagnozowane i leczone, bo dysleksja
        zwykle spowodowana jest mikrouszkodzeniami mózgu. Myślę, że zawsze warto
        zasięgnąć porady specjalistów, którzy stwierdzą, czy jest celowe przeprowadzenie
        tak kosztownej kuracji, bo firmy, które "sprzedają usługę" zwykle liczą na zysk
        a nie czy to w danym przypadku przyniesie rezultat.
        Osobiście uważam, że proste ćwiczenia jakimi jest "gimnastyka mózgu Denisona"
        stosowane długotrwale przynoszą lepsze rezultaty, są doskonałą zabawą a
        dzieckiem, wzmacniają więź a zarazem wytwarzają nowe połączenia w mózgu i
        pomagają dzieciom dyslektycznym.
        To pół godziny zabawy w czasie wykonywania tych cwiczeń z dzieckiem a nikt nie
        ponosi kosztów, na które nie kazdego stać.
        • karina385 Re: eeg biofeedback! 30.10.05, 20:36
          dzięki za odzew ale niestety wiadomośc na gg nie dotarła do mnie ,
          u mnie problem troszke inny
          nie dotyczy małego dziecka z dyslekcją, ale 16 latka który ma problemy w szkole
          miał biofeedbeck już pare miesięcy temu, kilkanaście seansów, ale myślę aby mu
          to jeszcze powtórzyć--bo zaszkodzić nie zaszkodzi i mam nadzieje że pomoże,
          jedyny problem to właśnie ten koszt
          jak czytam -to biofeedback działa na rózne problemy ciekawi mnie czy mozna
          ukierunkowac treningi, np na agresję, wiarę w siebie, poprawa nastroju
          pozdrawiam
          • aj100 Re: eeg biofeedback! 17.12.05, 20:33
            Na Zachodzie odchodzi się od biofeedbacku. Kilka lat temu naukowcy uznali to za
            objawienie, bo bardzo szybko były zauważalne efekty w funkcjonowaniu dziecka.
            Zalecano dziecku 60 wizyt (1 wizyta = ok. 60 PLN). Jeśli ktoś to wytrzyma
            finansowo i logistycznie (nie we wszystkich miastach jest gabinet, gdzie można
            skorzystać z tych usług) spotka go rozczarowanie, bo w momencie zaprzestania
            seansów, trudności pojawiają się na nowo, a nawet można zaobserwować regres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka