Dodaj do ulubionych

Synek kocha mleko z kartonu

16.11.11, 19:58
A jak Wasze maluchy?Dajecie im krowie mleko.Piotras (16 m-cy) wariuje jak widzi karton i na każdy posiłek nie cyckowy mógłby mleko mleko ewentualnie mleko z płatkamismile
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 20:31
      nie daje krowiego,sama tez pije tyklo do kawy
      zaczelo sie wlasciwie stad ze synek mial suche placki na skorze, moze od nabialu, moze nie, , potem za duzo sie naczytalam o mleku i jakos mnie teraz nie ciagnie
    • agnieszka_i_dzieci Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:12
      moi starsi dostawali mleko z kartonu czasami od około 1,5 roku, a po 2 urodzinach przeszli całkowicie na UHT. Kochają je nade wszystko i prędzej zrezygnują z "pyszności" niż z mleka. Lubią też przetwory mleczne.
      A co Piotras powie na jogurt naturalny? Rzadziej szkodzi niż samo mleko, może wymiennie z mlekiem by jadł?
      • agapta_ciuciu Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 22:28
        On je też jogurty,serki także to nie problemsmiletylko tak to mleko pokochałsmile
    • majarzeszow Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:24
      ja karmiłam prawie 4 lata (skonczylam 2,5 miesiaca temu), a od 2 roku zycia coreczki daje jej krowie. ale w zadnym razie z kartonu ! przeciez to nic niewarte. wystarczy spojrzec na kilkumiesieczna date waznosci i mozna sie domyslec, co oni tam dodaja. dawalam jej i daje mleko swieze z kilkudniowym terminem.
      • gosia_i_lenka Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:39
        majarzeszow napisała:

> ja karmiłam prawie 4 lata (skonczylam 2,5 miesiaca temu), a od 2 roku zycia cor
        > eczki daje jej krowie. ale w zadnym razie z kartonu ! przeciez to nic niewarte.
        > wystarczy spojrzec na kilkumiesieczna date waznosci i mozna sie domyslec, co o
        > ni tam dodaja. dawalam jej i daje mleko swieze z kilkudniowym terminem.

Ponieważ kupuje UHT i takie też daje dziecku to szukałam informacji na temat jego wartości.
        "Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC"
        Nic nie jest dodawane.
        A jeżeli chodzi o jego wartość odżywczą:
        "Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10%.....jednorazowe zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące 10-40%"
        Tu pełny tekst
        www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart79910.html
        Nie demonizowałabym więc UHT
        • aleksandra1357 Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 22:27
          A ja czytałam inne artykuły i będę się upierać, że pasteryzowane ma więcej wartości niż UHT. Nie pamiętam już jakich, ale na pewno więcej. Sam smak pasteryzowanego jest zupełnie inny.

A raz zdarzyło mi się kupić mleko niepasteryzowane (z mlekomatu, nie od żadnej baby) i jednak był to dla mnie nadmiar mleka w mleku: tak intensywny zapach i smak, że mnie, odwykłej od natury, powaliło.
          • ciociacesia od swiezego mleka mnie odrzuca 17.11.11, 08:43
            uht lubie czasem. miewam fazy ze pije go sporo. pasteryzowane jest dla mnie zbyt 'mleczne'. w ogole polubilam mlek dopiero jak zobaczylam uht
      • agapta_ciuciu Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 22:29
        ja też takie z krótkim terminem-w lidlu są w kartoniewink
    • gosia_i_lenka Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:30
      Na śniadanie mleko z płatkami i "robaczkami"(błonnik np mr. breakfast) to u nas stały punkt.
      Jogurty nawet danonki nie podchodzą.
    • asbu Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:32
      Tylko w naleśnikach. A i to dopiero od 2 r.ż., wcześniej robiliśmy naleśniki na kefirze. Za to kocha wszelkie sery (białe, żółte, gotowe homogenizowanie też) i na śniadania/kolacje zamiennie są jajka i serek.
    • asbu Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:32
      Tylko w naleśnikach. A i to dopiero od 2 r.ż., wcześniej robiliśmy naleśniki na kefirze. Za to kocha wszelkie sery (białe, żółte, gotowe homogenizowanie też) i na śniadania/kolacje zamiennie są jajka i serek.
      • gyokuro Re: Synek kocha mleko z kartonu 16.11.11, 21:42
        Starszak przynosi ze szkoły i Lu cała się cieszy na to mleko. Lubi wypić po prostu albo zjesc z płatkami.
    • fiamma75 mleko z kartonu nie musi być UHT :-) 16.11.11, 22:06
      może być świeże, mąż tylko takie uznaje do kawy a dzieciaki uwielbiają zupy mleczne i mannę
      • aniaturek0409 Re: mleko z kartonu nie musi być UHT :-) 16.11.11, 22:17
        Madzia nie bardzo chce pić mleko kartonowe, chociaż jak widzi jak brat je płatki lub musli z mlekiem to chętnie próbuje od niego z talerza. Jak byliśmy u mojej mamy na wsi to dałam jej spróbować takiego świeżego prosto od krowy(planowałam dać jej tylko łyka na spróbowanie) i tak jej zasmakowało, że wypiła pół kubka. Bałam się,że miała rewolucję w brzuchu, bo nigdy surowego krowiego mleka nie piła ale na szczęście nic jej nie było.
    • ciociacesia lubi 17.11.11, 08:40
      choc bez szalenstw jesli chodzi o ilosc. ogolnie zdarza sie wariowac na widok, a potem wypic 2-3 lyki i koniec - 3 lata
      • jombusiowa Re: lubi 17.11.11, 18:03
        Jak ja jem płatki z mlekiem-zimnym, to daję mu trochę do popicia, ale staram się,by było to mleko pasteryzowane a nie uht(choć osobiscie sama takie wolę). Myslę,że on mógłby mleko lubić-tylko nie wiem,czy zimne czy ciepłe, bo on jest fanem zimnego-jogurty, obiady...smile
    • kosmosik Re: Synek kocha mleko z kartonu 18.11.11, 19:51
      Moja Aga też nabiałowa. A Alek średnio. Samego mleka żadne nie pije ale kakao już chętnie- daję raz na tydzień. Jogurty tylko Fantazja. Aga dodatkowo lubi ser biały, żółty i szczególnie kozi w plasterkach i fetę nawet a Alek żółty tylko i to tylko wiórkowany.
      • fizula Re: Synek kocha mleko z kartonu 20.11.11, 12:15
        To co z tego, że Wasze dzieci je lubią? Dla mnie osobiście ważniejsze jest, czy ono służy dzieciom. I niestety z mojego rachunku zysków i strat wynika, że więcej szkodzi: zbyt dużo białka, zbyt dużo mikro i makroelementów nieprzyswajalnych przez organizm człowieka. Ja sama od kiedy unikam picia mleka (sporadycznie) jestem zdrowsza.
        Ostatnio perypetie zdrowotne mojego syna (8 lat!!!) powiązałam z tym właśnie smakującym mu krowim mlekiem. Usłużnie zaczęto podawać je bez wiedzy i zgody mojej w szkole w kartoniku. Efekt? Szereg chorób: zapalenie ucha, wymioty i ból brzucha, przeziębienia.
        No i znowu jestem wściekła na tą szkołę, niestety.
        • agapta_ciuciu Re: Synek kocha mleko z kartonu 20.11.11, 14:25
          > To co z tego, że Wasze dzieci je lubią? Dla mnie osobiście ważniejsze jest, czy
          > ono służy dzieciom. I niestety z mojego rachunku zysków i strat wynika, że więcej szkodzi: zbyt dużo białka, zbyt dużo mikro i makroelementów nieprzyswajalnych przez organizm człowieka.

Właśnie głowa trochę mi mówi,że to mleko nie jest dla małego takie dobre,ale jak mi pediatra mówi,żeby lepiej dawać mm niż krowie to ja dziękuję!On dużo tego mleka krowiego pije-myślę,że ze szklanka dziennie może być i nic mu nie jest,więc sama nie wiem.
          • green.sabcia Re: Synek kocha mleko z kartonu 20.11.11, 14:43
            Może sojowe mu posmakuje?Są różne rodzaje, albo owsiane, ryżowe? Ja na razie swojemu dziecka nie daję, bo wychodze z założenia, ze skoro mam swoje, to po co jej jakieś inne. Dostaję od czasu do czasu jakiś nabiał, ale w innej postaci: jogurt, serek owocowy, twaróg, bo nic innego nie chce. Myslę, że jest zdecydowanie za mała na zwykłę krowie mleko, ma 1,5 roku.
            • agapta_ciuciu Re: Synek kocha mleko z kartonu 20.11.11, 14:49
              No właśnie tak się biję z myślami,no bo co złego może mu się dziać przez to mleko?No i kiedyś to wydaje mi się dzieci piły mleko od krowy od razu.
              A soja też nie za zdrowa bo modyfikowana a ryżowe jest ohydne.
              W sumie to mógłby bez tego mleka żyć ale jak tylko zobaczy karton to koniecsmile
              No i my bardzo dużo mleka pijemy-trzeba by je przed nim ukrywać.
              Oj...
              • green.sabcia Re: Synek kocha mleko z kartonu 20.11.11, 14:53
                Skoro wy dużo mleka pijecie, to nie ma sensu ukrywanie. Taki styl żywieniowy w waszej rodzinie, że mleko lubicie itd.smile
                • misior_biorn Re: Synek kocha mleko z kartonu 21.11.11, 09:28
                  Pije mleko z kartonu, najchętniej takie zimne prosto z lodówki. Staram się kupować tzw. "świeże", ale UHT też się trafi.
                  Najchętniej z filiżanki od espresso (taką kawkę sobie robimy razem wink).

Natomiast jak mu kiedyś dałam w szklance zrobione mm, to nie ruszył, nawet, jak dosypałam kakao big_grin

Mi mleko służy, nie jestem uczulona i bardzo mi smakuje. Więc nie widzę sensu, żeby nie dawać synkowi, skoro jemu też smakuje i wygląda na to, że dobrze się po nim czuje. Jakby mu nie smakowało, pewnie dawałabym serki, jogurty czy inne rzeczy nienabiałowe bogate w wapno i też byłoby ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka