Dodaj do ulubionych

DKP = patologia

13.03.13, 18:59
W ciągu ostatniego miesiąca usłyszałam od dwóch koleżanek, że jestem patologią karmiąc swoje 22 miesięczne dziecko piersią. Przykro mi się zrobiło strasznie. Bo jak można nazwać tak najlepszą rzecz jaką można zrobić dla swojego dziecka. Zerwałam kontakt z nimi. Po prostu...
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: DKP = patologia 13.03.13, 19:12
      Trzeba bylo zapytac jakie mleko daja wlasnym dzieciom. A wiadomo ze krowie albo mm.

Nie ma wiekszej hipokryzji niz fabryczne substytuty pokarmu ludzkiego na polkach w sklepach dla dzieci 1-3 i mowienie przy tym ze pokarm ludzki dla dziecka w wieku 1-3 lat to patologia.

-----------------------------------------
      • mad_die Re: DKP = patologia 13.03.13, 21:12
        substytuty pokarmu ludzkiego na polkac
        > h w sklepach dla dzieci 1-3

yumemi, nie wiem jak w GB ale w NL na półkach jest pasza dla dzieci do 5 roku życia!!!! serio.....
        nie wiem, czy sie cieszyc, ze moge do 5 roku zycia młodego karmic czy plakac, ze niedlugo sztuczne zarcie w bidonie dzieci do podstawowki beda nosic.....
    • aniaturek0409 Re: DKP = patologia 13.03.13, 20:59
      Ej no nie wiedziałaś? My tu przecież wszystkie patologią jesteśmy. Karmimy oczywiście tylko po to by zaspokoić swoje potrzeby (tylko nie wiem jakie). Przecież od zawsze wiadomo, że długie karmienie to pół roku a potem "karmiłaś swoje dziecię piersią teraz czas na najlepszy na świecie bebilon".
    • 2013mama Re: DKP = patologia 15.03.13, 09:15
      Ja szczerze mówiąc nie spotkałam się z taką opinią, ale współczuję twoich koleżanek.
      • jombusiowa Re: DKP = patologia 15.03.13, 12:55
        Ja np nie jestem za szczepieniami-ale jak ktoś szczepi to go nie nazywam odpowiednio.... to się nazywa kultura osobista. Z takimi też bym zerwała kontakt.
    • m.b.g Re: DKP = patologia 16.03.13, 11:25
      Też przeprowadzono na mnie taką psychoanalizę po czym stwierdzono, ze zaspokajam głównie swoje potrzeby. I zrobiła to kobieta, która ma na półce książki na temat karmienia piersią (!!!).
      Bliższych kontaktów już nie utrzymujemy.
      • yumemi Re: DKP = patologia 16.03.13, 14:10
        m.b.g napisała:

> Też przeprowadzono na mnie taką psychoanalizę po czym stwierdzono, ze zaspokaja
        > m głównie swoje potrzeby.

Zawsze mnie taka interpretacja fascynowalasmile) Bo do dzis nie jestem w stanie wydedukowac co w takim razie oznacza odciaganie mleka krowie, przerabianie go fabrycznie i dawanie 1-3 letniemu dziecku?smile Czyje potrzeby tutaj zaspokajamy? Bo to juz jest politycznie poprawne oczywiscie.

Musze powiedziec ze temat karmienia piersia i podejscie wiekszosci ludzi jakich znam to niestety zwykle czysta hipokryzja. Cos jak sprzedawanie koniny po wojnie w UK pod nazwa 'Cheval', a ludzie nie wiedzieli ze Cheval to po francusku kon, wiec kupowali myslac ze to jakies super niesamowicie mieso. Jakby nazwali 'konina' to by nie kupili.
        • infiniteness Re: DKP = patologia 17.03.13, 13:39
          A ja właśnie zaspokajam swoje potrzeby karmiąc długo:
          - zaspokajam potrzebę dawania dziecku swoistego gatunkowo mleka, pełnowartościowego posiłku,
          - zaspokajam potrzebę unikania mleka i nabiału krowiego,
          - zaspokajam swoją potrzebę bycia oszczędną - nie kupuję mm i osprzętu,
          - zaspokajam potrzebę bycia blisko z dzieckiem, dużo pracuję i jest to dla mnie ważne,
          - i jeszcze wiele ale teraz nie wymyślę więcej smile
        • bunisiak Re: DKP = patologia 05.04.13, 13:19
          hmmm idac tym tokiem myslenia zaspokojamy jakies blizej nieokreslone potrzeby ...krowy?

Szkoda slow.Nie przejmuj sie takimi teoriami. Pan Bog/ Natura stworzyl piers, napelnil ja mlekiem i dal dziecku. i cala filozofia smile Na piersi dodatkowo ewolucja nie wytworzyla miarki ani daty waznosci za to dziecku dala odruch ssania smile
    • 987ania Re: DKP = patologia 16.03.13, 22:09
      Mnie dzisiaj nie nazwano patologią ale jakbym nie kp tak długo, to córka by nie chorowała, była odzywiona (16kg, 110cm prawie 5 lat) i spała sama a nie w nocy do nas przychodziła.
      • yumemi Re: DKP = patologia 17.03.13, 10:53
        987ania napisała:

> Mnie dzisiaj nie nazwano patologią ale jakbym nie kp tak długo, to córka by nie
        > chorowała, była odzywiona (16kg, 110cm prawie 5 lat) i spała sama a nie w nocy
        > do nas przychodziła.

Zawsze sie czegos czepia, moja dlugo karmiona piersia, w tym 9 mcy wlasciwie wylacznie piersia, 5 lat, waga 22kg, wzrost 116cm.
        Ale przychodzi do nas w nocysmile))) Wiec jest czego sie czepicsmile
    • twilight86 Re: DKP = patologia 16.03.13, 23:12
      Witam! Podczytuje od dluzszego czasu to forum.. Moj syn ma dopiero 3 miesiace dlatego chyba tu jeszcze nie pasuje (starsza corka 4,5 roku- karmiona niestety tylko 18 miesiecy, zbyt duza presja otoczenia, a ja wtedy jeszcze nie wiedzialam o istnieniu tego forum, bo moze znalazlabym wsparcie, aby karmic dluzej) Postanowilam napisac poniewaz sama wielokrotnie czulam sie jak dziwolag ale wedlug mnie "patologia sa" osoby, ktore tak mowia.. Ktore same z roznych przyczyn (czesto niestety tylko z powodu "wygodnictwa") nie karmia piersia wcale.. Mieszkam w Irlandii i tu karmienie piersia jest bardzo wspierane i mozna otrzymac duza pomoc zarowno w szpitalu jak i potem, niestety niewiele kobiet karmi piersia, Irlandki nie spotkalam zadnej a i Polki tu niestety od tego stronia. Tylko roznica polega na tym, ze Irlandki nie karmia bo nie chca i przyznaja to otwarcie, a Polki wymyslaja, ze nie mialy mleka albo pokarm byl za slaby uncertain
      • eiresmyk Re: DKP = patologia 17.03.13, 20:12
        Twilight gdzie w Irlandii mieszkasz?
        • twilight86 Re: DKP = patologia 19.03.13, 11:12
          W dziurze o nazwie Thurles, co. Tipperary, Ty zapewne tez w Irl., stad to pytanie, prawda? =)
          • eiresmyk Re: DKP = patologia 19.03.13, 12:11
            Tak smile

Jest na fb wspaniala, wspaniala grupa wsparcia Extended Breastfeeding in Ireland, takze sa poszczegolne grupy dla roznych miejscowosci, dziewczyny sie razem spotykaja, umawiaja na kawke czy prowadza baby and toddler groups. Warto dolaczyc smile

tez zobacz tu: www.facebook.com/FoBFTipperary?ref=ts&fref=ts
            www.facebook.com/groups/234428676657143/
            • twilight86 Re: DKP = patologia 19.03.13, 13:20
              A Ty w jakiej czesci Irlandii mieszkasz, jesli moge zapytac? Dziekuje za informacje =)
              • eiresmyk Re: DKP = patologia 19.03.13, 13:21
                Stolyca wink
    • agnesil Re: DKP = patologia 17.03.13, 09:09
      Wczoraj ta koleżanka wysłała eska, że chce się spotkać. Nie odpisałam jej bo nie mam ochoty jej widzieć. Powinna najpierw zajrzeć do słownika bo nie zna na pewno znaczenia słowa "patologia".
      A tak przy okazji trafiłam w końcu na wspaniałą panią pediatrę, która jak tylko usłyszała, że dalej kp to prawie wykrzyknęła, że wspaniale i oby jak najdłużej. W końcu normalna lekarka. Dwóch poprzednich kazało mi kończyć.
      • fizula Re: DKP = patologia 17.03.13, 22:45
        Wiecie, ja to się w zasadzie zgadzam z tą koleżanką, że długie karmienie piersią to może (ale nie musi) być patologia. Tyle, że jeszcze nigdy się nie spotkałam ani na forum, ani osobiście z DKP- wszyscy karmią w granicach ludzkiej normy czyli maximum mniej więcej do 7 roku.
        Nie brałabym tego więc do siebie wink
    • bunisiak Re: DKP = patologia 05.04.13, 13:14
      Agnesil,

rozumiem co czujesz. Moja mama i babcia i siostra czyli teoretycznie najblizsze mi kobiety swiata kaza mi wychodzic do karmienia mojego 1,5 rocznego synka do innego pokoju bo uwazaja ze to 'niesmaczne' i ciagle robia uwagi na ten temat. Bardzo przykre ale nie zwracaj na takie teorie uwagi, jesli mozesz trzymaj sie od takich ludzi z daleka, jesli nie mozesz po prostu ignoruj.
      Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka