aska80
29.07.13, 08:33
Witam! Mam pytanie do mam karmiacych tak duże dzieci. Jestem w trakcie odstawiania córeczki. Ma od ponad 2 lat anemię i diagnozujemy ja na celiakie, mamy we wrześniu termin w szpitalu na biopsje jelita. A że mam kilka powodów, by ja odstawic od piersi już od jakiegoś czasu jej tłumaczę, że już nie będzie pić cycusia, ograniczam trochę karmienie, lato mi pomaga, bo mała nie ma czasu na cycanie, siedząc w basenie. Jednak wieczorem i w nocy sobie przypomina. Poza tym lekarze twierdzą, że anemię jest z powodu długiego karmienia piersią. Niby zawsze w to wątpilam, bo starszego też tyle karmiłam a anemii nie miał. Zauważyłam jednak pewną prawidłowość. W czasie tygodnia kiedy pracuję i mała mąż karmi normalnym jedzeniem, przybiera na wadze, a w czasie weekendu kiedy mała na mnie wisi, spada z wagi, skutkiem tego waży niecałe 12kg. Niestety nie umialam jej skutecznie ograniczyć karmienia, a teraz jednak chce skończyć. Starszy syn się cieszy, bo twierdzi, że przez karmienie nie mam czasu dla niego i rzeczonej siostry i coś w tym jest. Moje pytanie dotyczy jednak psychiki dziecka. Jak takie w miarę gwałtowne odstawianie wpłynęło na wasze dzieci? Starszy syn po tygodniu zapomniał, ale on nie był takim cycoholikiem i był rok młodszy. Czy miał ktoś taki przypadek, że dziecko zaczęło lepiej przybierać na wadze po odstawieniu? Nie będę jej podawać innego mleka z powodu dawnej skazy bialkowej. A jak z alergikami? Czy nastąpiło u kogoś znaczące pogorszenie stanu skóry po odstawieniu? Nie karmie już dobę, mała trochę obrażona, ale się trzyma. W nocy piła wodę i kazała się nosić.