Dodaj do ulubionych

odstawianie 3 latki

29.07.13, 08:33
Witam! Mam pytanie do mam karmiacych tak duże dzieci. Jestem w trakcie odstawiania córeczki. Ma od ponad 2 lat anemię i diagnozujemy ja na celiakie, mamy we wrześniu termin w szpitalu na biopsje jelita. A że mam kilka powodów, by ja odstawic od piersi już od jakiegoś czasu jej tłumaczę, że już nie będzie pić cycusia, ograniczam trochę karmienie, lato mi pomaga, bo mała nie ma czasu na cycanie, siedząc w basenie. Jednak wieczorem i w nocy sobie przypomina. Poza tym lekarze twierdzą, że anemię jest z powodu długiego karmienia piersią. Niby zawsze w to wątpilam, bo starszego też tyle karmiłam a anemii nie miał. Zauważyłam jednak pewną prawidłowość. W czasie tygodnia kiedy pracuję i mała mąż karmi normalnym jedzeniem, przybiera na wadze, a w czasie weekendu kiedy mała na mnie wisi, spada z wagi, skutkiem tego waży niecałe 12kg. Niestety nie umialam jej skutecznie ograniczyć karmienia, a teraz jednak chce skończyć. Starszy syn się cieszy, bo twierdzi, że przez karmienie nie mam czasu dla niego i rzeczonej siostry i coś w tym jest. Moje pytanie dotyczy jednak psychiki dziecka. Jak takie w miarę gwałtowne odstawianie wpłynęło na wasze dzieci? Starszy syn po tygodniu zapomniał, ale on nie był takim cycoholikiem i był rok młodszy. Czy miał ktoś taki przypadek, że dziecko zaczęło lepiej przybierać na wadze po odstawieniu? Nie będę jej podawać innego mleka z powodu dawnej skazy bialkowej. A jak z alergikami? Czy nastąpiło u kogoś znaczące pogorszenie stanu skóry po odstawieniu? Nie karmie już dobę, mała trochę obrażona, ale się trzyma. W nocy piła wodę i kazała się nosić.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: odstawianie 3 latki 29.07.13, 10:46
      Nie odstawiałam gwałtownie, tylko stopniowe i to > 3,5 latka a synek nadal pamięta. Jest alergikiem, odstawienie nie wpłynęło na stan jego skóry, bo jest na diecie. Co do przybierania na wadze, nie miało to wpływu, bo od dawna karmiłam w ustalonym rytmie i nie było żadnego wiszenia. Jak dzieci były młodsze i wisiały, nie zauważyłam takiej prawidłowości, bo dla mnie ich ssanie to było jak posiłek. A na co córka ma alergię? Może bardziej w diecie należy poszukiwać źródła anemii?
      • aska80 Re: odstawianie 3 latki 29.07.13, 12:09
        Córka nie ma zdiagnozowanej alergii. Jak była małym niemowlakiem, miała kiepskie wysypki i ja byłam na diecie eliminacyjnej. Robiliśmy jej tylko testy z krwi na nietolerancję - Food detective, które wykazały kilka alergenów, które wykluczyliśmy. Po prostu jako niemowlę wiele rzeczy nie trawiła i miała brak apetytu na inne jedzenie, więc moje karmienie było głównym dostarczeniem jej kalorii. Dodatkowo ma podejrzenie lamblii, gdyż jakiś czas temu wyszły u reszty rodziny, u niej nie wykryto. Z powodu anemii jest diagnozowana pod kątem celiakii. Obecnie czasem na ciele pojawią się jakieś liszaje, ale niedużo i nie zauważyłam związku z tym co zje. Ogólnie mała nie choruje, jest wesołym i inteligentym dzieckiem. Niestety marnie przybiera i ta anemia stąd trop celiakii. Chociaż większość lekarzy uważa, że to niedobory żywieniowe z powodu długiego karmienia. Uznałam, że przed wizytą w szpitalu dobrze by było ją odstawić, żeby przekonać się również czy będzie mieć lepszy apetyt i zacznie lepiej przybierać i rosnąć. A poza tym jak pisałam mam powody do odstawienia. Wydaje mi się, że dalsze karmienie nie przyniesie jej dużych korzyści zdrowotnych, po prostu bilans zysków i strat jest na niekorzyść dalszego karmienia. nie chcę się tutaj tłumaczyć, ale decyzja jest podjęta po gruntownym przemyśleniu sprawy, a nie jest mi łatwo. Dodatkowo jestem przed 3-tygodniowym urlopem, w czasie którego będę po prostu przy niej i mam nadzieję, że łatwiej zniesie tę rozłąkę z piersią.
        • ciociacesia Re: odstawianie 3 latki 29.07.13, 13:39
          moze 12kg to nie jest jakos super duzo jak na 3 lata, ale nie załamywałabym rąk, przeciez z siatek centylowych nie wypada. nie zebym podwazała twoją decyzje o odstawieniu tylko piszesz ze ona ma anemie - jednym ze sztandarowych objawów anemii jest słaby apetyt, wiec dopuki nie wyleczy sie z anemii nie zacznie lepiej jesc, tak to widze.
          • aska80 Re: odstawianie 3 latki 29.07.13, 22:56
            Dziękuję za cenną pomoc. Jednak postanowiłam dogadać się z moją 3-latką i nie odstawiać jej definitywnie. Dziś na kolację po 1,5 dnia niekarmienia dałam jej pierś - była wniebowzięta i zgodziła się, że w nocy dostanie wodę, a w ciągu dnia cycusia dopiero jak zje obiad. Uznałam, że nie mogę jej tego zrobić, żeby całkowicie ją odstawić. Mnie też przestał cieszyć urlop jak sobie uświadomiłam, że czekają nas ciężkie chwile i syndrom odstawienia. Jakby się udało na stałe ograniczyć karmienie, to myślę, że też byłby to sposób, żeby nabrała apetyt na normalne jedzenie i przekonanie się czy zacznie lepiej przybierać. Dziś waży 12,12kg. Pozdrawiam
          • fizula Re: odstawianie 3 latki 29.07.13, 23:03
            Dla mnie powtarzasz za lekarzami ich uprzedzenia co do karmienia powyżej roku. To jest dopiero absurd:
            "niedobory żywieniowe z powodu długiego karmienia". Niedobory żywieniowe to można mieć z powodu krótkiego karmienia i innych czynników, a nie karmienia mlekiem własnego gatunku.
            • ciociacesia bo jesli je tyle mleka zeby zaspokoic głód 30.07.13, 16:15
              i nie ma juz checi na inne jedzenie, to taka ilosc mleka dostarcza jej wszystkiego co trzeba, a jesli (co duzo bardziej prawdopodobne) nie jest w stanie tyle wyssac zeby sie najesc to karmienie nie jest winowajcą jej niejedzenia.

w kazdym razie ciesze sie ze znalazlas rozwiazanie smile i 12,12 to bardzo dobra waga.moja bardzo długo wazyła kolo 12 kg
    • kosmosik Re: odstawianie 3 latki 30.07.13, 22:25
      Jestem mamą małej dziewczynki, odstawionej w wieku 3,5l. Moja też bardzo długo ważyła 12, potem jeszcże dłużej 15. Nie zauważyłam wcale przyspieszenia przybierania po zakończeniu karmienia. Karmienie zakończyła własną decyzją, choć do tej pory moje piersi są dla niej bardzo ważne (ma już 4,5). Moim zdaniem lekarze zamiast pleść bzdury o mleku powinni skupić się na anemii Twojej małej, jej przyczynach i możliwym leczeniu. Acha mam też starszego syna, który od zawsze rósł jak na drożdżach- porównywanie jego przybierania do przybierania córki zawsze powodowało, że stresowłam się jej zastojami ale teraz widzę że choć powolutku, to progresja jest. Obecnie waży ok. 16,5kg i mierzy 100cm
      • aska80 Re: odstawianie 3 latki 02.08.13, 14:52
        Wiem, że lekarze bardzo lubią wszystkie problemy z jedzeniem i anemią zwalać na karmienie piersią. Ta opinia, że dzieci piersiowe mają anemię jest bardzo rozpowszechniona ogólnie. Tak teraz myślę z perspektywy czasu, że u tych wszystkich specjalistów nie powinnam się przyznawać, że mała jest karmiona piersią, tylko mówić, że wszystko je, a ma anemię i kiepsko przybiera na wadze. Może byłaby już dawno zdiagnozowana, a my zaoszczędzilibyśmy sporo czasu, nerwów i pieniędzy. A było tego sporo...sad Ja nabawiłam się przez to wszystko depresji, odkąd się urodziła nie potrafię cieszyć się z życia, mimo że jest moim stale uśmiechniętym promyczkiem i największą radością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka