Dodaj do ulubionych

powrót do pracy

26.03.14, 12:05
Dobra czas wrócić, moja cycoholiczka ma teraz 14m-cy. Cyca jak chce, lubimy to, nie odczuwam jakoś specjalnie napełnionych piersi ale wiem, że tam jest mleko bo jak córka się dossie to jej po brodzie czasem leci smile
a teraz pytanie. Jak powrotem do pracy nie zepsuć dkp? Nie wiem ile mleka odciągnę w pracy (mam ręczny latator medeli) nie wiem czy mam sie tym przejmować? Czy iść drogą "nie ma cyca=nie ma mleka"? Czy jeśli tego mleka będzie jakieś 50ml to jej podawać z butli, niekapka, do kaszki?
Chyba nazbyt późno wzięłam się za ta kwestię, wracam 1go kwietnia...

Oczywiście wytargałam od pracodawcy godzinę na kp, czyli wracam do domu godz wcześniej.
Co z drzemkami? Zasypianie zawsze było przy cycu albo na spacerze. Spi juz tylko raz. Nie zawsze opiekunowi uda się z nią wyjść... aaaaa boję się
Jak Wy sobie radzicie? Jak zareagowały Wasze dzieci?
Szukam pocieszenia...
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: powrót do pracy 26.03.14, 12:54
      Spokojnie, ssak 14 mc nie potrzebuje już odciąganego mleka.
      Z kim zostaje? Jeśli opiekun nawiąże z dzieckiem dobrą więź, wypracują własne sposoby zasypiania. Mój ssak 'po prostu" zaczął zasypiać z babcią, z tatą, w żłobku. W domu bez cyca ani rusz jak jestem, w przedszkolu jest najspokojniej zasypiającym dzieckiem ponoć smile poszła jak miała 1r10mc, teraz ma 2l3mc.
      Odciągaj w pracy do poczucia ulgi jeśli będziesz potrzebować, i już smile
    • aguar Re: powrót do pracy 26.03.14, 15:16
      Ja wracałam jak mój miał 15 miesięcy, z tym że rozłąka trwała 6 godzin. Nie odciągałam, piersi dawały radę, dziecko zazwyczaj czekało na mnie i cycka i zapadało w drzemkę po moim powrocie, chociaż kilka razy zdarzyło mu się "paść" zanim wróciłam.
    • nanena Re: powrót do pracy 26.03.14, 15:54
      Czy takie odciąganie do poczucia ulgi nie wyhamuje laktacji?
      • moniaj77 Re: powrót do pracy 26.03.14, 21:18
        Nie wyhamuje, ja pod koniec karmienia gdy dzieci miały 3 lata karmiłam przez dłuższy czas raz na dobę i mleko było. Piersi się dostosują do liczby karmień. Moja rada też nie odciągaj w pracy chyba że poczujesz nabrzmienie to wtedy nawet ręcznie przez chwilę do poczucia ulgi.
    • tomblibusiowa Re: powrót do pracy 26.03.14, 22:20
      Spokojnie możesz zrobić przerwę od mleka, piersi po jakimś czasie (u mnie ok 2 tyg.) się przyzwyczają, dzidzia teżsmile
      Wygodny stanik do pracy to podstawa!
      Malutka na pewno zorganizuje sobie odpowiednio do potrzeb czas z opiekunką/opiekunem. To co tobie może wydawać się nie do zrobienia z innymi może wypaść śpiewająco. Moje bliźniaki (22 m-ce) z każdym mają jakieś swoje układy, z dziadkami śpią na spacerze w wózku, z nianią w domu przed spacerem.
      Jak wracam z pracy jest prawie zawsze rzucanie się na mnie z zamiarem wycyckania do resztywink. Moja laktacja nic nie ucierpiała. Jak jest potrzeba (infekcja) to młodzi wiszą na piersiach ile wlezie, a po powrocie do pracy góra przez pierwszy dzień czuję mały dyskomfort, potem już ok.
      pozwodzenia!
    • yumemi Re: powrót do pracy 27.03.14, 09:58
      Daruj sobie odciaganie, po co? karm kiedy jestes w domu i tyle, w dni kiedy nie idziesz do pracy karm w ciagu dnia spokojnie, a w pracy jesli piersi przepelnione odciagnij do uczucia ulgi i tyle.
      Laktacja sie swietnie dostosuje do takiego systemu.
      Butelki u takiego dziecka to oczywiscie juz nie dajemy, picie z piersi albo z kubeczkasmile

Zasypiac sie nauczy przy opiekunce (czy kimkolwiek kto sie bedzie zajmowal) i tyle.
    • nanena Re: powrót do pracy 27.03.14, 18:35
      dzięki dziewczyny, dobrze że można się u Was pożalić bo ze stresu chyba osiwieję..
      • nanena Re: powrót do pracy 28.03.14, 10:36
        A czy podajecie swoim dzieciom mm? Moja tego nie tyka ale nie wiem co będzie jak ją dopadnie czarna rozpacz z braku cyca. Borze jak mi źle, że muszę wrócić...
        • az-82 Re: powrót do pracy 28.03.14, 11:25
          Spokojnie, ja myślę, że ty będziesz to bardziej przeżywać niż dziecko.
          Nie ma sensu odciągać dla takiego dużego dziecka, może jeść co innego, a braku cycka raczej mleko podane inaczej nie zrekompensuje, bo tu nie chodzi o mleko, jak w przypadku maleńkiego niemowlaczka, tylko o ssanie cycka.

Moja nie dostaje w ogóle mm. Oprócz cycka dostaje na śniadanie kaszkę na mleku krowim a na drugie śniadanie dostaje jogurt naturalny. Jeśliby z jakiegoś powodu nie mogła pić krowiego, wtedy pewnie dawałabym jej kaszkę na mm, ale nie dawałabym mm do picia osobno.
    • kota-mota Re: powrót do pracy 11.04.14, 15:28
      Nanena, i jak Wam idzie? Dobrze, że jest to forum, bo ja od kilku dni cały czas myślę o powrocie do pracy, zagadnął mnie ktoś i nie śpię po nocach smile do sierpnia jeszcze daleko, młody będzie miał wtedy 13 mc, teraz karmię 10 razy na dobę, więc ze 3 karmienia odpadną w ciagu dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka