Dodaj do ulubionych

w rozterce

15.10.14, 19:55
Karmie córkę 21 miesięcy. Szczerze to mimo zmęczenia i nacisku otoczenia mogłabym ja jeszcze karmić i karmić. Problem w tym ze bardzo pragnę zajść w kolejna ciaze, ale mam PCO. Wiem ze karmiąc na pewno nie zajdę, a po zakończeniu i tak będę musiała mieć cykl stymulowany. Córka to totalny cycoholik i tu zaczynają się schody. Chce pokarmic ja jeszcze 3 msc jednocześnie rezygnując z kolejnych karmien, ale nie mam pomysłu jak to zrobic. Chodzi mi o to żeby córka jak na mnie odczula odstawienie. Jak to zrobic? Jak eliminuje sie karmienia? Nie mam jak zastąpić ich posilkami bo one teraz i tak juz są wszystkie (tylko ze często w malych ilościach zjadane). Czy jak córka Np pomiędzy śniadaniami chce mleko, to nie dawać konsekwentnie, mimo jej placzu? Zagadywanie daje cos na chwilę. Poradźcie cos, proszę smile
A tak bardzo chcialabym karmić tandem... Szkoda ze mi nie jest to dane.
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: w rozterce 15.10.14, 20:19
      Kopiko,
      Nie wiem, czy to Cie pocieszy, bo niestety nie moge Ci wkleic konkretnego odnosnika. Ostatnio przegladalam archiwalne watki i rzucilo mi sie o oczy, ze dziewczyny z bardzo ostrymi PCO po pierwszej ciazy zachodzily w kolejna bez problemow mimo dkpsmile
      Moze masz tez szanse?
      W odstawieniu nie pomoge, bo jeszcze sie karmimy(tez 21 mcy).
      Moze probuj odwracac uwage, ewentualnie zorganizowac duzo atrakcyjnych zabaw w czasie kiedy zazwyczaj najintensywniej ssie?
      U nas ostatnio hitem jest przesypywanie suchych kaszy, makaronow, platkow z kubka do kubka lyzeczka, widelcem itpwink
      • kopiko-lol Re: w rozterce 16.10.14, 21:15
        dziekuje za dobre slowa, troche mnie pocieszylas z tym PCO, tylko ze my juz troche sie staramy o drugiego dzidziusia i nic z tego. Teraz mam zamiar isc na obserwacje do gina i zoabzcymy czy jest jakas szansa na zajscie. Porobie tez badania hormonow.
        Tak bardzo nie chialabym przerywac karmienia, bo wiem jak corka tego nadal potzrebuje, ale z 2 str zawsze chcialam zeby moje dzieci urodzily sie z mala roznica wieku.
        Najgorzej ze jakbym miala juz core odstawic to nie mam pojecia jak to zrobic, zeby bylo jak najmniej bolesnie. Maz sugerowal mi hormony na zanik mleka, wtedu corka tylko by ssala pusta piers i sama by pewnie szybko zrezygnowala, ale dla mnie to bestialskie jest no i nie wiem czy zdrowe dla corki spijac te hormony z mlekiem. Z reszta czy one by cos daly przy takim intensywnym ssaniu tokolejne pytanie.
        • fizmedka Re: w rozterce 16.10.14, 21:26
          Bromergon jest zakazany przy kp, wiec niestety opcja mezowska odpada...
          A jesli moge spytac, miesiaczkujesz juz? Robisz obserwacje npr? To na prawde jest pomocne. O ile wiele osob uwaza ze npr to slaba antykoncepcja ( ja do tych osob nie naleze) to wiekszosc po nia siega jak zaczyna sie starac o maluszkasmile
          Obserwacja cyklu u gina sporo kosztuje a tak praktycznie za darmo bedziesz wiedziec czy masz owu i kiedywink oczywiscie po usg gon Ci powie, czy masz wstrzymana owulacje na skutek karmienia.
          Sposobow na odstawienie niestety nie znam, ale trzymam za Was kciukasy smile
          • kopiko-lol Re: w rozterce 16.10.14, 21:37
            tak myslalam z tymi hormonami, ze to nic dobrego - takie chlopskie mysleniesmile Miesiaczke dostalam 6 msc po porodzie. Przez pierwsze 5 msc bylo ok - krwawienie co 1 msc. Pozniej posypalo sie i krwawilam non stop przez chyba miesiac (podobno cos z endmetrium - ginka zapisala mi jakies tabletki i wszytsko wrocilo do normy). Od tego czasu mam miesiaczki bardzo reguralne (jak nigdy w zyciu) no ale ciazy brak. Do ginekologa i tak musze isc kontrolnie, wiec zapisze sie na 11 dzien cyklu i zapytam o owolke. Co do npr to chyba masz racje, ze powinnam zaczac to stosowac.
            • fizmedka Re: w rozterce 16.10.14, 21:47
              Ojj to faktycznie sie nieciekawie dzialo. Moze nadal cos z endometrium i jest jakis problem z zagniezdzeniem? Skoro miesiaczki jak w zegarku, to moze organizm jeszcze nie jest gotowy na kolejna ciaze? Albo za bardzo sie spinacie?
              Tak rzucam pytania ku rozwazeniu/ewentualnemu sprawdzeniu.
              Ja robilam oberwacje od pierwszej miesiaczki po porodzie czyli od 14 miesiaca po porodzie. I dopiero w sierpniu mialam pierwsza owu, jak wypoczelam w wakacje u rodziny na wsi. W sierpniu sie nam nie udalo bo cora bardzo chorowala. Za to we wrzesniu sie poszczescilo wink wiec moze u Ciebie tez sa cykle bezowulacyjne( to sie zdarza przy kp). Ale moze wystarczy wrzucic troche na luz i owulacje sie pojawia.
              Trzymaj sie dzielnie!
              • kopiko-lol Re: w rozterce 16.10.14, 21:58
                z tym spinaniem, to predzej ja niz Msmile tzn wiadomo ze mysle o tym, ale stresowac raczej sie nie stresuje smile Moze moj organizm faktycznie jest wymeczony i stad brak owolki. Owulacji raczej nie mam bo sluzu plodnego u sibie nie widzialam (chociaz w ostatnim cyklu cos ciagnacego sie pojawilo smile ) Pamietam, ze w cyklu kiedy zaszlam w ciaze tez zadnego ciagnacego sluzu nie mialam, nie wie moze nie potrafie tego zaobserwowac smile

taka naiwna jstem, ze jeszcze mam nadzieje ze juz jestem w ciazy (mimo negatywnego testu robionego 3 dni temu tongue_out no i dzis powinnam dostac miesiaczke, a mialam tylko lekkie plamienie) Zobaczymy co jutrzejszy dzien pokaze, czy okres zacznie sie na dobre, czy faktycznie bylo to plamienie podczas zagniezdzania smile
                • fizmedka Re: w rozterce 17.10.14, 18:20
                  Kopiko to ja trzymam kciuki zeby sie okazalo ze to jednak zagniezdzeniesmile
                  • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 18:32
                    Niestety dzisiaj dostałam miesiączkę sad moze za miesiąc będą lepsze wiadomości smile w sumie to tym razem ciesze się , bo 3 dni temu wyskoczyła mi opryszczka uncertain
                    • asjula1 Re: w rozterce 17.10.14, 18:43
                      Ale to szkodzi tylko, gdy na genitaliach lub pierwsza w zyciu akurat w ciazy.
                      • fizmedka Re: w rozterce 17.10.14, 18:45
                        Bardzo mi przykro. Trzymaj sie smile
                        • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 18:59
                          Mi tez jest przykro, ale mam nadzieję ze w końcu uda się smile
                      • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 18:58
                        Nie wiem, bo nie znam się. Jednak koleżance jak wyszla enta opryszczka w ciszy, to dostawala leki. Chyba nawet antybiotyk
                        • asjula1 Re: w rozterce 17.10.14, 19:13
                          Opryszczka jest wirusowa.
                          Antybiotyk to tylko przy jakims bakteryjnym zakazeniu. Ogolnie, jesli sie juz kiedys opryszczke mialo, nie ma problemu.
            • asjula1 Re: w rozterce 17.10.14, 18:40
              Jej, to jest dla mnie zawsze niepojęte. Po co cisnąć na drugie, jesli pierwsze jeszcze malenkie? Opieka nad takimi dzieciakami (DLA MNIE) bylaby sennym koszmarem. Ja juz z jednym nie umialam gotowac, czy prasowac albo się spokojnie wykapać,, bo wrzeszczał, jak opetany, a tu drugie jeszcze ??? Brrrrrrrrrrr
              • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 19:01
                Dla każdego co innego dobrego smile
                • asjula1 Re: w rozterce 17.10.14, 19:14
                  No pewnie. Zalezy tez, jak dziecko laskawie sie zachowuje.
                  • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 19:21
                    Moje obecne to raczej z tych co trzeba im dużo uwagi poświęcić, ale kolejne zawsze moze byc inne big_grin no i dwójka często zajmuje się sama sobą smile
                    • mad_die Re: w rozterce 17.10.14, 20:54
                      Nie pocieszę Cię, ale ten czas na zajmowanie się sobą już Ci minął wink teraz już bez różnicy.
                      Wg mnie i moich obserwacji wynika, że tak do 2 lat różnicy wieku jest ok dla dzieci - dla mamy to wiadomo, że nie fajnie, bo jest orka przez pierwsze miesiące, jakby się bliźniaki miało wink
                      U nas jest różnica 22msce i ja wspominam ten czas jako czas ciężki, ale wdzięczny (bo karmiłam ich jeszcze razem przez 7mscy, potem młodszego do 3.5 roku). Bo dzieci mam słodkie i kochane, córka pomimo niespełna 2 latek pojawienie się brata przyjęła bardzo dobrze, brat okazał się egzemplarzem łatwym w obsłudze (jadł i spał przez pierwsze kilka miesięcy, potem jadł i patrzył jak się siostra bawi wink potem jadł i bawił się z nią big_grin). I tak im zostało do dziś - mają prawie 5 i prawie 7 lat - są nierozłączni, bawią się razem super, rozumieją się bez słów, no miodzio. Takie mi się trafiły dzieciaki (no i trochę w nich swojego czasu i energii włożyłam, bo jakby nie patrząc jestem z nimi dnie całe i jak na razie z wynikiem pozytywnym stosuję na nich wszelkie AP, pozytywne rodzicielstwo, juule, gordony i mazlishe wink)

A co do PCOS - też mam zdiagnozowane, nie wiem czy ostre czy nie, bo diagnoza była dawno. W momencie diagnozy moja ówczesna ginekolog powiedziała, że po ciąży mi się wszystko ułoży. I tak się stało. W pierwszą zaszłam po odstawieniu tabletek anty, w drugą - karmiąc nieco ponad roczną córkę. I tak jak okres wcześniej miałam w kratkę, tak teraz miałam co do dnia i godziny wink Również owulację. I tak mi się wszystko poukładało, że zaszłam w trzecią ciążę. Zupełnie nieplanowaną, zupełnie z zaskoczenia.
                      • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 21:06
                        Dzięki za te slowasmile sa dla mnie bardzo ważne smile moze i mi pco dalo spokój- miesiączki staly sie b. reguralne. Moze faktycznie organizm mam zwyczajnie nieprzygotowany na kolejna ciaze. Zdecydowałam ze do 2 lat będę córkę karmić jak karmiłam i moze w miedzy czasie jakaś niespodzianka sie trafi smile później pewnie będę chciala poczekać na skończenie zimy z kptongue_out no a jeszcze później to zobaczymy, pewnie zacznę ograniczać mleko tylko do usypiania.
                    • asjula1 Re: w rozterce 17.10.14, 21:10
                      Slyszalam, ze mozna liczyc na pomoc pierwszego przy piatymwink
                      Zarcik
                      • psotkasia Re: w rozterce 17.10.14, 21:32
                        Ja już przy przy siostrze mamie dużo pomagałam (czwarta z kolei), a dla (piątego) najmłodszego brata jestem jak druga mamatongue_out
                      • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 21:47
                        Widzę jak córka pięknie bawi się z moja bratanica, ktora starsza jest od niej o 2,5 roku. Z reszta jak odwiedzają mnie koleżanki Np z 2,5 i 3 latka to cala trojka bawi się razem a my mamy święty spokój. Moja córka uwielbia inne dzieci i pewnie dlatego jestem zdania ze dzieci potrafią zająć sie sobą wzajemnie.
                      • nini6 Re: w rozterce 21.10.14, 13:47
                        Mój pierwszy pomagał przy drugim - różnica wieku 17 lat.
                        • asjula1 Re: w rozterce 22.10.14, 14:46
                          O, to jak u mnie, jeden konczyl roczek, a dwa tygodnie pozniej drugi osiemnastkesmile
                          I raczej ten mlodszy probuje wychowywac starszegowink))wink
    • fizmedka Re: w rozterce 17.10.14, 21:54
      Tez jestem tego zdaniasmile corcia uwielbia inne dzieci. Jak idzieny do sasiadow, dzie jest dwa lata starsza dziewczynka to bawia sie cudniesmile to samo na podworkusmile
      Dzieci lubia miec rodzenstwosmile
      • kopiko-lol Re: w rozterce 17.10.14, 22:19
        "Dzieci lubią miec rodzeństwo" ladnie to ujęłaś smile chyba dam to na sygnaturkę smile
        • fizmedka Re: w rozterce 17.10.14, 22:33
          Taka jest prawda. Obserwuje dzieci kuzynostwa i widze, jak pieknie razem wzrastaja i wspieraja w swoich darzeniach. Sama jestem jedynaczka i zawsze marzylam o rodzenstwie. I marze o trojce dzieci a jesli Bog pozwoli to i wiekszej gromadcesmile
    • afro.ninja Re: w rozterce 22.10.14, 14:23
      A monitorujesz cykle? Moim zdaniem kp sprzyja zajsciu w ciążę, moim zdaniem jak sie karmi piersia mozna latwiej zajsc w ciaze, nawet po uprzednich problemach z zajsciem.

Robilas testy owulacyjne?

21 miesiecy to bardzo male dziecko, wiec trudno mu cos tłumaczyć.

• kopiko-lol Re: w rozterce 22.10.14, 14:43
        nigdy testow nie robilam, chyba musze takowe zakupic w aptece. Co do minitorowania tez nie monitorowalam zadnego cyklu od porodu. Teraz 11 dnia cyklu ide do ginekologa - kontrolnie a przy okazji zapytam o owu. Zobaczymy co on powie.
        Poki co zdalam sie na los smile Wspolzyjemy czesto, bez nacisku na te dni smile
    • froobek Re: w rozterce 22.10.14, 17:40
      Rozumiem Twoje rozterki, bo byłam w tym samym punkcie. Pierwsza ciąża z inseminacji, chcieliśmy jak najszybciej kolejna. Kiedy syn skończył 18 miesięcy, a ja nadal nie byłam w ciąży, zaczęłam świrowac, chodziło mi po głowie odstawienie. Dziewczyny tu mnie trochę uspokoiły, poza tym tandemu było mi żal. Poczekałam, w końcu różnica miedzy dziećmi wynosi 2 lata i 8 miesięcy, a tandemu było 15 miesięcy. Fizula mi wtedy napisała, ze karmienie w zgodzie ze sobą, a wiec dla mnie aż do samodzielnej rezygnacji często 'leczy' babskie sprawy czy tez niepłodność. Sprawdziło sie, bo młodszy home made smile

Odpowiedz sobie na jedno pytanie: jak sie będziesz czuła, jeśli odstawisz, a i tak nie zajdziesz w ciąże przez następny rok-dwa-trzy...? Ani ciąży ani dokonczonego karmienia... Mnie taki scenariusz przerażał, był najgorszy ze wszystkich.

Przy takiej różnicy wieku jak u mnie ze dwa lata sa trudne, szczególnie jeśli trzeba iść do pracy. Potem odcina sie kupony smile Ogolnie polecam.
      • kopiko-lol Re: w rozterce 23.10.14, 18:45
        Poruszylas dość wazna rzecz w swoim poscie. Co będzie jak odstawie córkę a w ciaze i tak nie zajdę? Pewnie wyrzuty sumienia zjadłby mnie. Dylemat mam spory, ale postanowiłam jeszcze poczekać trochę z decyzją, minimum do 2 urodzin córki.
        Masz moze link do swojej dyskusji o której wpominalas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka