Dodaj do ulubionych

czy moje dziecko sie najada

15.01.15, 08:19
Dziewczyny, proszę o wskazówki, bo wiem czy przypadkiem nie powinnam zacząć dokarmiać malego mm. Generalnie maly ma 6,5 m-ca. Za 3 tyg.wracam do pracy. Wprowadzilam juz dwa stale posilki jabluszko ok.godz. 9-10 i warzywka ok.godz.13-14. Kp rano po przebudzeniu, pozniej dopiero ok.15, no i oczywiscie pozniej juz tylko kp. Od jakiegos czasu nocne karmienia to pobudka chyba co godzine, nawet juz nie patrze na zegarek, ale mam wrazenie ze wstaje do dziecka co chwile...wczesniej maly spal po 3, 4 a nawet 6godz bez pobudki... zastanawiam sie czy to mozliwe ze mam za malo pokarmu i dziecko sie w nocy nie najada...i dlatego wola co chwile cysia.. dodam, ze maly wazy 7450g i ma 72cm no i 6,5 m-ca... wiec raczej z drobnych dzieci.
A moze wieczorem dawac mu jakies kaszki zapychajce?
Aha, maly jest uczulony na nabial, wiec mm musialoby byc specjalne dla alergika...
Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 09:43
      Jak nie bedzie Cie w domu to z rana daj mu kasze, ale na wodzie. Potem owoc a potem warzywa. I potem juz kp do woli.
      Na noc nic nie dawaj, chyba ze taka kolację jak Wy jecie (u nas w domu obiad jest o 17-18 i to jest ostatni duzy posilek, potem dzieci moga zjesc jeszcze jogurt albo banana).
      Co do pobudek - taki wiek.
      Jak maluch rosnie, znaczy ze sie najada i zadne sztuczne mleko nie jest potrzebne.
    • biankao Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 09:47
      Moim zdaniem za mało je mleka w ciagu dnia. Przerwa od rana do 15.00 to długi czas bez mleka. Przecież takie jabłko czy marchewka prawie nie ma kalorii, wiec jak dziecko moze sie tym najeść...spróbuj wytrwać do 15.00 na marchewkę i jabłko, ja bym nie dała rady...
    • ela.dzi Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 10:01
      Nie ma potrzeby dokarmiania, ale ja bym na Twoim miejscu ściągała mleko, żeby podać je podczas Twojej nieobecności. Według mnie trochę go za mało w tej pierwszej części dnia.
      • takajednamama35 Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 10:59
        Ok, właśnie też się zastanawiałam nad tym czy może w ciągu dnia jeszcze nie powinnam dawać mleka.
        Nad jednym się jeszcze zastanawiam, jak syn zaczyna ssać, to mija spora chwila (w porównaniu z tym co było wcześniej), zanim zacznie płynąć mleko...czy nie powinnam się tym martwić? Bo stąd też moje wątpliwości czy w nocy się najada...mam wrażenie że piersi są 'puste'...
        • ela.dzi Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 14:13
          Twoje odczucia i wrażenia nie mają znaczenia. Z wiekiem karmienie wygląda inaczej. Liczą się tylko i wyłącznie przyrosty, zasilane pieluchy i kupki. Nawet jak teraz masz mniej mleka, bo jest długa przerwa w środku dnia, to ssaniem dziecko zamówi sobie dokładkę.
          • takajednamama35 Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 15:42
            Dzięki, pocieszyłaś mnie smile
        • panna.z.wilka Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 18:14
          kochana, tak właśnie wygląda ustabilizowana laktacja - nie wystarczy już że młody przytuli się do piersi i mleko samo kapie, dziecko musi chwilę possać zanim mleko zacznie lecieć. Ale mleko jest. I będzie dopóty, dopóki dziecko będzie ssało smile
          • takajednamama35 Re: czy moje dziecko sie najada 15.01.15, 19:47
            smile
            Jak widać, człowiek całe życie się uczy wink
            Dzięki Dziewczyny, już jestem spokojniejsza smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka