Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie?

02.10.08, 15:13
Od pol roku jemy wedlug pieciu przemian i bardzo nam sie to spodobalo i co najwazniejsze smaczne jest.Dotad nie wiedzialam ze mozna uzywac az tylu przypraw w kuchni a teraz prosze;imbir,rozmaryn,galka muszkatolowa,tymianek.Ciekawa jestem jak wy gotujecie bo ja mam wrazenie ostatnio ze od rana do wieczora spedzam w kuchni gotujac,odgrzewajac,podsmazajac i duszac.A tak naprawde chcialam poprosic was o pomoc w kwestii pomyslow na dania dla moich kochanych dzieci.Nie jadamy miesa i nabialu,w zwiazku z tym moje pomysly na pyszne jedzonko sie powoli koncza i moze wy drogie mamusie cos byscie mi podsunely?Dzis na obiad kasza jaglana z sosem pieczarkowym i brokulami a jutro?Nie mam pomysla,pomozcie!!!A moze jakie stronki z przepisami,bede wdzieczna.Ula.
Obserwuj wątek
    • anqa_77 Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 15:32
      Muszę przyznać,ze moje kultowe potrawy zawierają mięsko, które całą rodziną
      zajadamy... nawet sałatki ulubione też z mięsem...
      Przypraw też używam dużo, za wyjątkiem pieprzu (wcale) i soli (mało), ulubione
      to czosnek, koperek, majeranek i lubczyk wink
      • aldonakatarzyna Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 15:41
        makrobiotyczne placki owsiane

szklanke platkow owsianych zalac szklanka wody, marchew zetrzec na drobnej
        tarce, cebule drobno posiekac i sparzyc wrzatkiem, troszke posolic, skladniki
        wymieszac i odstawic na godzine
        po tej godzinie ewentualnie dodac lyzke maki
        smazyc male placuszki a la ziemniaczane na zloty kolor na rozgrzanym oleju
        pysznosci
    • fizula Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 15:52
      > Od pol roku jemy wedlug pieciu przemian i bardzo nam sie to
      spodobalo

A co to za dieta, jeśli można wiedzieć? Jak i do czego używasz tych
      przypraw?
      Je gotuję kiepsko, chyba głównie z tego powodu, że nie lubię tego
      robić, za chiny całego dnia bym nie chciała spędzić w kuchni (to
      byłby dla mnie horror). Ale chętnie na korepetycje do Was się
      zapiszę, jeśli nie będziecie podawać do pichcenia dań wymagających
      całodobowego pobyt w kuchni.
      Ostatnio moje dzieciki lubią placki cukiniowo-ziemniaczane: robi się
      tak jak ziemniaczane, tylko bierze się pół na pół ziemniaki/cukinia.
      • anqa_77 Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 16:51
        Tak samo robie również placki dyniowe, też pyszne, a do tego ładniutkie bo
        pomarańczowe. niestety nie są dietetyczne smile
        • ulunia.bg Re: Jak gotujecie? 03.10.08, 16:16
          Dzieki za pomysly,napewno skorzystam.Dzis zrobilam placki z kaszy jaglanej bo mi zostala z wczoraj i nawet mama moja sie zalapala,pycha wyszly.Jajko dodalam,troche platkow owsianych,bulke,cebule podsmazona i gotowe.Polecam,najlepsze z roznymi sosami np.pomidorowym.Ja to mam dobrze czasami,jak mama przyjezdza to przywozi pychotki i mam z glowy gotowanie przez najblizsze 2 dni.Hura!
      • ulunia.bg Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 17:05
        Gotowanie wedlug pieciu przemian nie jest dieta,jest to kuchnia wedlug medycyny chinskiej a kazdy zpieciu elementow odpowiada za konkretne narzady w naszym organizmie.Te elementy to nic innego jak piec zywiolow;drzewo,ogien,ziemia,metal i woda.I kazdemu z tych zywiolow przyporzadkowany jest okreslony smak.Drzewo to kwasny,ogien-gorzki,ziemia-slodki,metal-ostry,a woda-slony.W kazdej potrawie w okreslonej kolejnosci musi znalezc sie kazdy z tych smakow.Jest to bardzo prosta,smaczna i zdrowa kuchnia.Polecam ksiazke Anny Ciesielskiej pt:"Filozofia zdrowia".Na koncu sa przepisy.Przyprawy daja naprawde niesamowity smak,nawet zwykly krupnik smakuje o niebo lepiej po dodaniu imbiru i tymianku.
        • nuit4 Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 17:54
          super!ja tak gotowałam przez długi czas!! (potem miałam dziecko i malo czasu w
          kuchni i tak się jakos rozjechało...ale może do tego wróce..?)

nawet gotowałam na różnych warsztatach..
          nie mam teraz czasu ale chętnie się powymieniam przepisami,u mnie hitem jest
          zupa z miso (trochę droga jak na polskie warunki niestety uncertain) i zupa z
          soczewicy.ogólnie to troche tego mam.

no i wg ayurwedy też trochę gotowałam (trochę podobne do 5 przemian)
          aha!my też ani mięsa ani nabiału nie jemy (jajka od czasu do czasu tylko)
          a skarbnica przepisów to: puszka.pl (sortujesz wg rodzaj diety vege) no i
          oczywiscei wegedzieciak wink
          • monicus Re: Jak gotujecie? 02.10.08, 20:50
            ja wegetarianinuje od 15 lat jakos. dwie ciaze bezmiesne. dzieci troche jedza
            mieso, ale tylko ile maja ochote.
            aktualnie gotujemy troche z pomyslow z ksiazki "jestes tym co jesz" - byl taki
            program w tv. brytyjski co prawda, ale jedzenie tej babki jest super. i
            szybkosciowe.
            u nas dobrze wchodza "potrawki" typu kasza jaglana+cebula+marchew i inne
            korzeniowe+ ziemniak+soczewica/fasolka/soja. i przyprawy jakies typu garam
            masala, albo curry.
            i super sa kotleciki z ziaren. mozna je upiec w piekarniku wtedy nie beda
            tluste, albo zamiast kotlecikow zrobic"klops" swietne sa jak zostanie lyzka
            kaszy takiej, lyzka siakiej cos tam cos tam, dorzucic soje, cieciorke z puszki,
            albo soczewice, slonecznika, dyni, czosnku, cebulki, duuuzo majeranku, albo
            curry i do pieczenia.
            a potem jakies surowe jarzyny, albo kielki i caly obiad. moj syn bardzo lubi. a
            wariacji na ten temat nieskonczona ilosc.
            • poranna_zorza Re: Jak gotujecie? 03.10.08, 15:05
              Ja też gotuję według 5 przemian plus trochę makrobiotyki generalnie wykluczyłam
              nabiał, i mięso plus sól cukier i wszystkie konserwanty produkty gotowe itp. ale
              dopuszczam masło i jajka. Ale nie jestem jakąś fanatyczką więc mąż i dziewczyny
              jak mają ochotę to jedzą sobie coś innego. Kiedyś znalazłam fajną stronę z
              przepisami jak będę miała chwilę to poszukam i wkleję link.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka