Dodaj do ulubionych

przeziębienia itd

04.01.09, 21:49
Pytam tu, bo macie podobne podejscie do antybiotyków jak ja (nie dawac, gdy
niepotrezbne). w zwiazku z tym mam pytanie - z kazdym kaszlem katarem, jelsi
im towarzyszy gorączka u dziecka rocznego i starszego lecicie do lekarza? czy
probujecie najpierw podleczyc w domu i jak nic nie pomaga to po 2-3 dniach do
lekarza dopiero?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: przeziębienia itd 04.01.09, 21:57
      Wogóle z katarem nie chodzę do lekarza. Szkoda miejsca zajmowac chorym dzieciom.
    • fiamma75 Re: przeziębienia itd 04.01.09, 21:57
      to drugie, u nas ostatni katar i kaszel zakończył się zapaleniem
      ucha, kończy już brać antybiotyk, z uchem dobrze, ale kaszel i katar
      są nadal sad Prawie rok temu podobna infekcja zakonczyła się
      zapaleniem oskrzeli.
      • kukulka11 Re: przeziębienia itd 04.01.09, 22:33
        a tak sie zastanawiam, co zrobic, po 3 dniach goraczka mu przeszla, kaszel
        znacznie mniejszy, katar tez, ale no wiadomo,z e kaszle za 3 dni nie przejdzie.
        niby mialam jutro isc do lekarza, ale sie zastanawiam, czy w ogole jest sens
    • kam.xt Re: przeziębienia itd 04.01.09, 22:04
      moja jeszcze nigdy nie miała gorączki ale jakby miała( plus kaszel) to poszłabym
      do lekarza. Nie od razu po antybiotyk, ale żeby osłuchał płuca i oskrzela, bo
      samemu się raczej zapalenia oskrzeli nie rozpozna
      • kristin4 Re: przeziębienia itd 04.01.09, 22:07
        Jak po kilku dniach sie nasila wtedy ide a jesli nie ma gorączki to
        leczymy sami somowymi sposobami.
        • akaef Re: przeziębienia itd 04.01.09, 22:19
          Barzo rzadko mi się zdarzało chodzić z dziećmi do lekarza przy tego
          typu infekcjach. Jeśli już to faktycznie po 2-3 dniach, kiedy nie
          skutkowały domowe metody (które zwykle skutkowały smile), po to żeby
          lekarz osłuchał oskrzela/płuca. Po czym w 90% przypadków wywalałam
          receptę i dalej leczyłam po swojemu, a w trudniejszych chwilach
          konsultowałam telefonicznie z homeopatą.
          Przez całe swoje życie mój najstarszy syn antybiotyk brał raz
          (ciężka angina), średni - 3 razy (oskrzela).
          Z Frankiem jeszcze mi się nie zdarzyło iść do lekarza, ma za sobą
          trzy katary wink
    • basiak36 Re: przeziębienia itd 04.01.09, 22:51
      Bylam z dzieckiem u lekarza kiedy goraczka byla wysoka 39.6 i problemy z
      oddychaniem.
      Przy katarach i kaszlu i zwyklej goraczce do lekarza nie chodze, daje nurofen na
      goraczke lub paracetamol. Na sam katar i kaszel najlepiej u nas pomaga duzo
      swiezego powietrza.
    • kejzi-mejzi Re: przeziębienia itd 04.01.09, 23:07
      Ja bym nie szła, bo i po co? Da receptę na antybiotyk albo witaminy i wapna za
      50 zł, które tylko podtrują organizm. Moim zdaniem domowe sposoby są lepsze.
      • wiola_wd Re: przeziębienia itd 05.01.09, 04:49
        dokładnie tak, jak piszesz.
        Zazwyczaj leczymy się wszyscy sposobami domowymi i chomeopatią i działa.
        Rok temu córka (obecnie prawie 3 latka) miała spory katar, kaszel i gorączkę w
        okolicy 39 stopni, po 3 dniach leczenia domowymi sposobami poszliśmy do lekarza
        (prywatny bo sobota po południu) i po osłuchaniu małej stwierdziła, że płuca i
        oskrzela czyste, uszy też, lekko zaczerwienione gardło ALE przepisze antybiotyk
        tak na wszelki wypadek, do tego witaminki, syropki i zlecone badania moczu i
        krwi, najlepiej od razu u nich, prywatnie tongue_out
        Usłyszałam jeszcze kilka rad jak odstawić dziecko od piersi bo i tak to nic nie
        daje bo chora i chuda (gorączkę miała wtedy po raz pierwszy w życiu a chuda
        przez inne rzeczy)

Po wyjściu z gabinetu, mimo późnej pory, zadzwoniłam do naszej lekarki (chomeo)
        i potwierdziła to co myślałam - wyrzucić wszystkie recepty, leczyć naturalnie i
        poczekać następne 3 dni - jeśli się nie poprawi to znowu na kontrolę. Poprawiło
        się na następny dzień smile

Wczoraj córka obudziła się ze strasznym katarem, kaszlem i lekką gorączką (przez
        rok nie miała żadnego), my chorujemy od sylwestra więc i ona w końcu złapała.
        Dostała czosnek, syrop z cebuli i kropelki chomeo i dzisiaj już prawie zdrowa,
        szalała i nawet katar już jej nie leciał z nosa, kaszel i gorączka zniknęły smile A
        my jeszcze zasmarkani i kaszlący, ale już jest lepiej smile no ale nas nikt piersią
        nie karmi tongue_out
        • agasobczak Re: przeziębienia itd 05.01.09, 08:35
          Z mluchem chodze...(ma dwa miesiace) a ze starsza to zalezy. Moj lekarz nie
          przepisuje od razu antybiotyku... dopiero jak nie pomoze "normlane" leczenie.
          Sama daje malej najepierw mikstury naturalne a potem patrze jaki jest jej stan.
          Ostatnio niestety nie obylo sie bez antybiotyku sad
    • budzik11 Re: przeziębienia itd 05.01.09, 09:35
      Idę do lekarza jak kaszel robi się "brzydki", czyli mokry, odrywający, albo
      suchy i dokuczliwy. I nie czekam 2-3 dni, bo tak szybko kaszlu się nie da
      wyleczyć, ale tydzień, dwa. Najpierw leczę domowymi sposobami - bańki, moczenie
      nóg w soli, maść bursztynowa, okłady z ziemniaków, inhalacje, herbatki i syropy
      ziołowe itp. Zresztą nasza pediatra też nic innego by nie zaleciła, antybiotyk u
      niej to ostateczność (Antek dostał dopiero przy zaczynającym się zapaleniu płuc)
      więc nie ma sensu do niej latać po to, co sama wiem smile
      • budzik11 Re: przeziębienia itd 05.01.09, 09:41
        A w ogóle nie przyszłoby mi do głowy, żeby iść do lekarza z katarem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka