Dodaj do ulubionych

"Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" ;)

23.02.09, 22:46
Z nudow weszlam na kalendarz pierwszego roku dziecka i oto jakie informacje otrzymalam dla mojej 8-miesiecznej corki:

Czasami dzieci już w pierwszym roku życia same rezygnują ze ssania piersi. Jeśli twoje dziecko samo odstawiło się od piersi ciesz się, bo ominie was stres odzwyczajania.

Acha.
Chyba nienormalna jestem, bo cieszylam sie ze dziecko ssie, zamiast sie martwic...
Obserwuj wątek
    • agmani Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 00:37
      No widzisz i taki problem bedziesz miala. A taka dalabys butelke i szczescie
      ogolne pod strzecha ;D. Jezuuu, szkodnictwo normalnie, ten caly kalendarz sad.
    • pacsirta Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 14:35
      moje się nie odstawiło, ale stres i tak mnie minie... cha, cha...
      (aktualnie 2,8)... podobnie jak pierwsze bezstresowo odstawiło się w
      wieku 3,2
      • dimma Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 14:55
        Ciesze sie, ze moja corcia sie odstawila, ale przyznam sie, ze
        karmienie powoduje u mnie troche "stan gotowosci bojowej". nie
        planuje odstawienia, corka ma dopiero 19 miesiecy ale boje sie, ze
        mnie praca albo inna okazja do wyjazdu na kilka nocy zmusi, albo co
        gorsza do regularnych wyjazdow na noc (no raz-dwa razy w
        miesiacu),co w mojej pracy nie jest takie dziwne i rzadkie.

na razie sobie tego nie wyobrazam i chyba odetchne z ulgą, jak wizja
        takiego wyjazdu przestanie być grozna. choc pewnie corka rosnie i
        za kilka miesiecy to moze w ogole nie byc problem... ale na razie
        bylby.
        • ewela38 do dimma 24.02.09, 20:57
          Załamałam się jak przeczytałam co napisałaś. Ja też mam przed sobą wyjazdy,
          niestety, nie do odwołania ale jestem przekonana, że Mała będzie dzielnie czekać
          na cycusia a mnie serce nie pęknie. Teraz ma 10 miesięcy. Zachwiałaś moim
          przekonaniem i znowu jestem zestresowana tą sytuacją....Myślę mimo wszystko, że
          cycoholik tak szybko o cycusiu nie zapomni także nawet jak będziesz musiała
          jechać to głowa do góry.
          • edytadk Re: do dimma 25.02.09, 09:15

> Myślę mimo wszystko, że
            > cycoholik tak szybko o cycusiu nie zapomni także nawet jak będziesz musiała
            > jechać to głowa do góry.

Jednostkowe doświadczenie oczywiście nie czyni reguły, ale że moje jest bardzo pozytywne, może Cię troszkę uspokoismile. Mój synek doskonale pamiętał do czego "przydają się" mamine piersi nawet po moim 10-dniowym wyjeździe (miał wtedy roczek). W sumie odpracowałam trzy dłuższe wyjazdy służbowe (od 6 do 10 dni) i nie mieliśmy z tego tytułu żadnych problemów. Aktualnie karmimy się półtora roku, a młody nie zna (i nie pozna) smaku mleka modyfikowanego.

• ulawit Re: do dimma 27.02.09, 00:33
              "Czasami" nie brzmi jeszcze tak źle jak tekst "do dziewiątego miesiąca większość dzieci sama odstawia się od piersi". Tak piszą w niemieckich poradnikach dla rodziców oraz różnych w gazetach.
    • izat7307 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 18:23
      U mnie jakoś odbyło się to bez większego stresu kiedy miał 2,9 smile Denerwuje mnie
      takie gadanie bzdur - chyba piszą to osoby, które z karmieniem nie miały nic
      wspólnego... Dla mnie karmienie to naprawdę cudowna sprawa, zwłaszcza teraz
      kiedy Piotruś patrzy mi w oczy, robi taki słodki dziubek i rączką bada wszystko
      co napotka na swej drodze, nie oszczędzając nosa, oczu itpbig_grin
    • budzik11 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 21:54
      Zawsze mnie dziwią te samoodstawiające się dzieci. Ale przestaję się dziwić, jak
      mama zapytana, dlaczego "się odstawiło samo" uzupełnia, że "wolało butelkę" wink
      Jak mówi stare chińskie przysłowie wink - w przyrodzie nic się SAMO nie dzieje big_grin
    • jagandra Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 24.02.09, 22:33
      O rany, dobrze że zostawiłam już za sobą stres wynikający z uważnego czytania tego typu kalendarzy, artykułów itp., brrr. Dobrze być mamą drugiego dziecka smile Teraz nie zmagam się ze sobą, nie przeciwstawiam intuicji i własnych rozmyślań wyczytanym i usłyszanym opiniom - po prostu już wiem smile
      • ann_a30 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 25.02.09, 00:52
        moje się 'odstawiło' jak miał 2 i pół roku, ale tylko dlatego, ze wyjechałam na
        3 m-ce... podobno przeżył to bezboleśnie. ciekawe czy gdybym odciągała, to by
        wrócił do piersi? teraz już za późno by się przekonać, bo ma 6 latsmile
    • moofka Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 27.02.09, 07:48
      no tak - nie odstawiajac natenczasjusz sama sobie hodujesz problem smile
      • anamabe Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 06.03.09, 12:06
        No wlasnie doswiadczone karmiace mamy powiedzcie mi...Synek mojej kolezanki
        wlasnie sie odstawia...albo ona mu skutecznie i nieswiadomie w tym pomaga.uncertain
        Urodzil sie tego samego dnia co moj maly czyli niedlugo skonczy 8 miesiecy. Fakt
        prawie od poczatku jest zasmoczkowany, bardzo szybko zaczal dostawac herbatke,
        mama probowala go tez uregulowac tak zeby jadl co 3 godziny. Potem po skonczeniu
        4 miesiaca szybciutko weszly zupki...Teraz dziec je kaszke albo zupke 5 razy
        dziennie, niby dostaje do popicia piers ale zaraz wpada w histerie i tyle z tego
        jedzenia bylo...W nocy sie tez nie budzi. Czasem zje jeszcze po przebudzeniu.
        Mama niby mowi ze jej szkoda, ze tak szybko, ale co ona zrobi jak dzieciak
        piersi nie chce, ale jak jej powiedzialam ze czytalam ze dzieci czasem wracaja
        jeszcze do piersi to powiedziala, ze maly dostanie mleko krowie. A teraz
        pytanie...Ja widze, ze ona mu bardzo dobrze pomaga sie "odstawic", ale skoro tak
        lekko im idzie moze rzeczywiscie u innych dzieci tez tak jest i sie niby "same"
        odstawiaja? Pytanie tylko czy to az tak dobrze...
        Skolei mama kolezanki pielegniarka z dlugoletnim stazem "kazala" jej odstawic
        synka w 8 miesiacu, bo 'potem bedzie miala problem"...
        Ja tam sie ciesze, ze u nas cycus to podstawa.smile
        • abiela Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 06.03.09, 13:22
          Sama sobie odpwiedziałaś a i o tym w tym wątku piszemu. To dziecko
          nie odstawia się samo, tylko mama od urodzenia na to pracuje.
          • aldakra Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 07.03.09, 19:31
            Wiesz, ja znam tak samo jak ty kilka przypadków rówieśników mojej
            córki - dzieci te też "same się odstawiły" i mamom było trochę żal
            (no ale trudno skoro dziecko już nie chce cyca)....tyle że żadną
            chyba nie zastanowiło to że same do tego doprowadziły. Jeśli
            rzeczywiście chciały dzieci odstawić od cyca to dobrze że w taki
            łagodny sposób, a jeśli nie to rozumiem że nieświadomie to wszystko
            robiły (?)
            • anamabe Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 08.03.09, 09:11
              Mnie zastanawia tylko, ze o tak gladko poszlo...Ja mysle ze wlasnie stad potem
              biora sie takie stwierdzenia, ze dziecko sie ostawilo...D tego lekarka
              powiedziala jej ze wystarcza dwa posilki mleczne. To prawda, ze 8 miesieczne
              dziecko potrzebuje tak malo mleczka?
              • basiak36 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 08.03.09, 10:01
                Raczej wystarczy 2 stale posilki, a mleko mamy na zadaniesmile
                Ja wprowadzalam jedzonka wedlug tej rozpiski:
                www.kellymom.com/nutrition/solids/solids-how.html#frequency
                Czyli max 2 posilki stale dziennie do 9 mca, a do konca 1 roku mniej wiecej
                tylko 25% zapotrzebowania na kalorie z jedzenia, reszta z pokarmu.
                • alexkieszek Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 09:37
                  no mój zrezygnował jak miał 10,5 miesiąca czy 11 sad było mi bardzo bradzo
                  smutno. Ale przed tym faktem miał najpierw zapalenie prawego ucha, potem lewego
                  i w ogóle strasznie płakał przy karmieniu w każdej pozycji... no i też
                  popełniłam sporo błędów karmiąc zgodnie w wytycznymi z tabelki bo po prostu nie
                  potrzebował kalorii z mleka i tyle sad
                  • dimma Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 09:59
                    Drogie Mamy, z rownoczesnej obserwacji mojej Corki i synka znajomych
                    (2 miesiace mlodszy) widze jednak, ze sa dzieci bardziej i mniej
                    cycoholiczne, bardziej i mniej jedzace dorosle rzeczy...

Oba dzieciaki do 5-6 miesiaca dostawaly tylko piers, oba nie
                    dostawaly butli i smoczkow, roznica taka, ze ja poszlam do pracy jak
                    corka skonczyla 6 mcy, a kolezanka jest z malym w domu do dzis.
                    Oba dzieciaki spaly w lozku z rodzicami do ok 10 miesiaca, nasza spi
                    z znami do dzis.

-Moje dziecko od urodzenia do dzis je kilka razy w nocy, kilka razy
                    zdarzylo sie, ze przespala 4 h (ma 19 miesiecy!)

-Syn znajomych od 2 tygodnia zycia spi w nocy po 5h, do usniecia nie
                    potrzebuje piersi. Od malego tak ma - po prostu zamyka oczy i
                    usypia, nie ssie tez nic innego... Widzialam na wlasne oczy, nie
                    jest to efekt tresury mamy po lekturze Tracy Hoggsmile.

- moja corka z duza rezerwa traktuje dorosle jedzenie i najchetniej
                    na mleku mamy by zyla. do dzis nie zjada na raz wiecej noz 70 ml
                    zupki, a czesto nawet nie tyle

-synek znaomych od 5 miesiaca wciagal po 2 sloiczki marchewki, i co
                    mu sie da do roczki, to wklada do buzi i zjada. Nawet sledziawink. Po
                    prostu LUBI jesc i sie o dorosle jedzenie bardzo upomina. W efekcie
                    odstawil sie sam, nie uraniajac jednej lzy. fakt, ze mama tego
                    specjalnie nie powstrzymywala, ale decyzja byla po stronie dziecka.
                    po prostu ktoregos dnia zabraklo mu miejsca w brzuszku na mleko
                    mamysmile

Wiec - i tak bywa, nie zawsze mamy same doprowadzaja do
                    wczesniejszego odstawienia... skoro ufamy dziecku, ze je ile i co
                    potrzebuje- to mysle, ze dziala to w obie strony...nie tylko, jesli
                    je malo doroslych rzeczy i dlugo ssie piers, ale takze, ze wczesnie
                    z niej rezygnuje i woli dorosle rzeczy.

Ale i tak sie ciesze, ze moja corka wybrala pierssmile choc mam
                    nadzieje, ze nasz koniec karmienia bedzie rownie bezbolesny co u
                    znajomych i choc bardzo ciesze sie karmieniem, to wciaz siedzi we
                    mnie obawa, jak ten koniec bedzie wygladal i czy aby nie nastapi on
                    w szkole podstawowej (znalam ssaca 6 latke....wink
                    • pola731 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 12:14
                      jestem mamą 3 dzieci - 15 lat , 10 i 16 miesięcy...
                      całą trójkę karmiłam piersią - lubiliśmy to , doceniałam zalety
                      karmienia piersią a dzieci lżej chorowały i ładnie przybierały.

ale moi chłopcy naprawdę odstawili się sami !!! w wieku 10 miesięcy
                      z dnia na dzień (pokarmu miałam dużo i jeszcze przez kilka tygodni
                      mogli do piersi wrócić)- żaden nie dostawał butelki , dodatkowe
                      posiłki dostawali łyżeczką ,sok czy woda tylko z kubeczka albo
                      łyżeczką, smoczek uspokajacz poszedł w kąt razem z piersią ...

Ada ma teraz 16 miesięcy i jest uzależniona od piersi - ją trzeba
                      będzie odstawiać smile
                      • fizula Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 13:01
                        > żaden nie dostawał butelki , dodatkowe
                        > posiłki dostawali łyżeczką ,sok czy woda tylko z kubeczka albo
                        > łyżeczką, smoczek uspokajacz poszedł w kąt razem z piersią ...
                        >

Ten Twój opis jak dla mnie wskazuje jednak na nieświadome (dla
                        Ciebie) odstawianie od piersi z powodu:
                        -podawania zbyt dużo żywności uzupełniającej (powinno ją się podawać
                        PO KARMIENIU Z PIERSI LUB MIĘDZY KARMIENIAMI w drugim półroczu, a
                        nie zamiast piersi);
                        -smoczek-uspokajacz to też jeden z "mocniejszych" sposobów na
                        odstawianie przedwczesne (czyli kiedy dziecko jeszcze potrzebuje
                        mlekamamy); to że usunęłaś go równocześnie ze ssaniem piersi, to już
                        inna sprawa;
                        -duże ilości napojów: soki, woda zamiast piersi też sprawia, że
                        dizecko jest szybciej odstawiane;
                        -nie wiem, czy pracowałaś- czasami długie systematyczne nieobecności
                        mamy też odgrywają niebagatelną rolę w odstawieniu;

> Ada ma teraz 16 miesięcy i jest uzależniona od piersi - ją trzeba
                        > będzie odstawiać smile

Jeśli nie zamierzasz pozwolić jej dorosnąć do łagodnego zakończenia,
                        to może i tak.
                        • ciociacesia jedzonk po piersi? 10.03.09, 16:08
                          wszedzie sie raczej spotkam z opisem ze obiadek na głodny brzuszek i popijamy
                          mlekiem. odniosłam wrazenie ze tak jest lepiej dla żołądka?
                    • abiela Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 14:14
                      dimma napisała:

> -synek znaomych od 5 miesiaca wciagal po 2 sloiczki marchewki, i
                      co
                      > mu sie da do roczki, to wklada do buzi i zjada. Nawet sledziawink.
                      Po
                      > prostu LUBI jesc i sie o dorosle jedzenie bardzo upomina. W
                      efekcie
                      > odstawil sie sam, nie uraniajac jednej lzy. fakt, ze mama tego
                      > specjalnie nie powstrzymywala, ale decyzja byla po stronie
                      dziecka.
                      > po prostu ktoregos dnia zabraklo mu miejsca w brzuszku na mleko
                      > mamysmile
                      >

No właśnie, IMO to zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów stałych
                      zamiast piersi a nie pomiędzy karmieniami.
                      • pola731 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 18:27
                        smoczek i pierś w tym samym czasie - to nie był mój wybór - po
                        prostu któregoś dnia wpadł za łóżeczko i juz tam zostałbig_grin

zawsze dostawali najpierw pierś potem obiad czy soczek ,
                        ani sok ani woda nie "stały i nie czekały "na dziecko ; nowości
                        zaczęli dostawać po skończeniu 6 miesiąca

pracowałam "na swoim" czyli z dziećmi byłam - czas , który spędzali
                        z babcią czy dziadkiem to 2 godziny spaceru

tak samo zachowuję się z Adą - chłopcy też spali z nami , też jedli
                        w nocy po 2-3-4 razy ;

karmienie piersią lubię/lubiłam - doceniam dobre strony karmienia (i
                        zdrowotne, emocjonalne, fizyczne(wygoda) i finansowe)

dlatego piszę o tym , że sami się odstawili

a co do Ady - mała ma teraz skończone 16 miesięcy - narazie nie
                        zamierzam jej odstawiać (dobrze nam razem)

nie zmieniłam swojego spojrzenia na temat karmienia , zawsze to
                        lubiłam smile
                        jedyne , czego nie zrobiłam przy chłopakach - nie zawalczyłam - jak
                        przez 2 tygodnie zdecydowanie odmawiali piersi juz nie podsuwałam ...
                    • basiak36 Re: "Same sie odstawiaja w pierwszym roku zycia" 10.03.09, 20:05
                      dimma napisała:

> -synek znaomych od 5 miesiaca wciagal po 2 sloiczki marchewki, i co
                      > mu sie da do roczki, to wklada do buzi i zjada. Nawet sledziawink. Po
                      > prostu LUBI jesc i sie o dorosle jedzenie bardzo upomina. W efekcie
                      > odstawil sie sam, nie uraniajac jednej lzy. fakt, ze mama tego
                      > specjalnie nie powstrzymywala, ale decyzja byla po stronie dziecka.
                      > po prostu ktoregos dnia zabraklo mu miejsca w brzuszku na mleko
                      > mamysmile
                      >
                      Moja coreczka tez uwielbia jesc i je bardzo duzo i chetnie, z tym ze jedzonka
                      wprowadzalam wedlug zasady baby-led weaning, czyli je co chce i sama po to siega.

A podawanie za szybko zbyt duzej ilosci jedzonek moze prowadzic do
                      wczesniejszego odstawienia. To rowniez kwestia odczytywania pewnych sygnalow od
                      dziecka: czasem dzieci moga okazywac chwilowy brak zainteresowania piersia, ale
                      to zwykle jest chwilowe i szybko wraca do normy. Nie oznacza ze sie odstawiaja
                      na amen, bo to sie wlasciwie przed skonczeniem 12 miesiecy nie zdarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka