walk_iria 20.09.10, 18:50 Witam, Jakie podręczniki do poziomu Advanced polecacie? a. do kursów nieegzaminacyjnych b. do kursów przygotowyjących do CAE z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba67 Re: podręczniki do Advanced 20.09.10, 19:48 Do egzaminacyjnych-Upstream, bo on jest nawet troche na wyrost. Ja go lubie za fajne teksty nawet w Use of English-czesto bylo tak., ze taki tekscik rodzil fajniejsza dyskusje niz bydlak do readingu.Jesli robi sie tez workbook to wszystko jest wycwiczone do w...nia. Ale przyznam ze chetnie poczytam opinie o innych , bo wlasciwie to znam jeszcze tylko Headwaya(czy tylko ja mam na niego alergie?) i Objectve ktory wydaje mi sie dosc chaotyczny. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: podręczniki do Advanced 21.09.10, 00:20 > a. do kursów nieegzaminacyjnych Total English Advanced. Ogólnie serii nie lubię za bardzo, ale ten poziom jest fajny. W tym roku wszedł na rynek English File Advanced, ale jeszcze nie znam tylko przeglądałam. > b. do kursów przygotowyjących do CAE Upstream. Odpowiedz Link
floram Re: podręczniki do Advanced 22.09.10, 09:24 Pracowałam na podręczniku NEF Advanced tego lata i muszę powiedzieć, że podręcznik sam w sobie bardzo fajny, podobnie jak inne z tej serii, natomiast jego poziom kiepski- niby to advanced a poziomem bardziej przypomina upper-intermediate. Słownictwo, reading, grammar na naprawdę niskim poziomie, bardzo fajne są za to autentyczne listeningi- z działu na końcu każdego unitu (nazywa się to chyba common language, czy jakoś tak). Ogólnie rzecz biorąc podręcznik może się przydać jako pre-advanced, dla osoby o niskim poziomie, natomiast do poziomu CAE w żadnym razie nie przygotuje. Za to Headway advanced jest fajnym podręcznikiem, często wykorzystuje z niego readingi, listeningi i inne ćwiczenia- wysoki poziom językowy i ciekawe materiały. Podobnie Headway upper-intermediate jest fajny, natomiast jesli chodzi o niższe poziomy to NEF zdecydowanie króluje. Odpowiedz Link
walk_iria Re: podręczniki do Advanced 22.09.10, 17:11 NEF Advanced jest za łatwy. Zgadzam się i nie polecam. A co sądzicie o Fast Track to CAE? A Masterclass CAE? Advanced Gold? Total English Advanced jest na wyższym poziomie niż NEW English File Adv? Odpowiedz Link
amused.to.death Re: podręczniki do Advanced 22.09.10, 20:57 > Total English Advanced jest na wyższym poziomie niż NEW English File Adv? EF przeglądałam tylko, ale nawet z tego wygląda na to, że tak. Odpowiedz Link
floram Re: podręczniki do Advanced 23.09.10, 08:24 Advanced Gold jest spoko, tzn. poziom odpowiedni do Cae ale za ciekawy ten podręcznik nie jest. Chociaż czy podręcznik certyfikatowy może być ciekawy ? Za dużo w nich zadań typowo egzaminacyjnych. Ja mam sentyment do starego Focus on Cae, bardzo ciekawy podręcznik, sama się z niego uczyłam i do dzisiaj korzystam. Szkoda, że nie ma nowej wersji. Odpowiedz Link
angksiazki Re: podręczniki do Advanced 23.09.10, 09:37 Generalnie nie ma podręcznika który podobałby mi się. Ustream jest przepełniony trudnymi słowami, za dużo, i dość nudny. Odpowiedz Link
amused.to.death ale chyba musimy coś uściślić.... 23.09.10, 11:50 bo może być 'advanced' jako poziom CAE - przygotowanie do egzaminu (co np. w szkołach językowych czasami wygląda poziomowo tak: upper, FCE, (pre) - CAE, albo jako kolejny poziom w general English zaraz po upper... Ja w tamtym roku miałam problem z takim poziomem nieegzaminacyjnym, bo naprawdę nie każdy chce się przygotowywać do egzaminu. Może więc tutaj NEF Advanced wypełni jakąś lukę? Odpowiedz Link
testman Re: podręczniki do Advanced 23.09.10, 19:33 pogrzeb w archiwum byly juz watki o podrecznika do tego poziomu. ja ze "staroci" dobrze wspominam Cutting Edge'a (nieegzaminacyjny) - troche inny (=lepszy niz inne poziomy). New Headway Advanced (a i stara edycja) podoba mi sie, ale moga byc ciezkie dla ucznia. raczej nieodpowiednie dla mlodej grupy. Wyroznia sie z tlumu, bo ma troche 'powaznych' tematow - na dzien dobry emigracja :) Z egzaminacyjnymi jak zawsze jest problem.... Z CAE Gold dalo sie cos wydusic czasami. CAE Expert tez czasami mial mile kawalki. Z CAE Objective pamietam tylko tekst "jak sie robi ser feta" i mam wstret. "Ready for CAE" to bylo chyba najgorsze cos z czego musialem uczyc. Odpowiedz Link