Dodaj do ulubionych

maturzystka

31.03.14, 21:19
Jak wy przygotowujecie do matury? Dziewczyna ma new matura solutions/ pomarańczowe - upper (poziom rozszerzony, matura w 2015 ją czeka), na testach z unitów pojedynczych 4-5, na testach zbierających wszystko do kupy przeważnie 3, pytam ją z słówek które były na lekcji w szkole kilka tyg. temu, nic nie pamięta. Na razie ograniczyłam się do odpytywania, dryli z tych słówek, powtarzania rzeczy na testy i dawania matur do domu, ale wiem, że to za mało. Matur nie robi na czas, bo mówi że ma kupę zajęć w szkole. Jakieś sugestie? Nie wiem czy dowalać słówek skoro nie zna tych które są w książce z lekcji szkolnych, czy co z nią robić. Słuchanie jest ok ale wychodzi brak słówek. Bardzo mało mówi. Jakie kompendium jest teraz fajne? Longmana mam i stare Matura companion ale to drugie wydaje się mieć mega wyśrubowany poziom.
Obserwuj wątek
    • anglofil Re: maturzystka 31.03.14, 21:20
      Acha, idą z materiałem wolno, wygląda jakby na bieżąco gramatykę znała ok, tylko że jak jest test zbiorczy, w którym jest kilka-kilkanaście struktur sprawdzanych a nie jedna, to mogiła.
      • engteacherka Re: maturzystka 31.03.14, 23:16
        W szkołach uczą się gramatyki w ten sposób, że zaliczają jakiś dział w oderwaniu od innych struktur; np. poznają present perfect,zaliczają, potem przychodzi inna struktura, znów zaliczenie, nie utrwalają gramatyki z wcześniejszych unitów, prawie nigdy nie ma ćwiczeń, gdzie trzeba pomyśleć, co będzie pasować. Przez dwa tygodnie past simple, koniec, potem przez nast. dwa present perfect, znów koniec (nie konfrontują tych dwóch czasów) To sprzyja zapominaniu. I tak na wszystkich szczeblach, od podstawówki. Ja każdą częśc lekcji poświęconą gramatyce zaczynam od rozgrzewki przypominającej wcześniejsze struktury np. po zdanku na każdą, gdzie uczeń musi zastanowić się, jaki będzie czas itp. Tłumaczenie zdań z polskiego jest nudne, ale skuteczne w tym przypadku. Przydają się też różne transformacje, można zacząć nawet od tych z testów gimnazjalnych i z czasem uczniowie pamiętają coraz więcej struktur, a żadnej nie zapominają
        • ania_banasik Re: maturzystka 03.04.14, 23:38
          Konfrontuje się czasy, np. Past Simple z Present Perfect już w szóstej klasie, i wiem to na 100%, bo w zeszłym roku uczyłam 6 klasę i to robiliśmy za podręcznikiem. Nie pamiętam co z piątą klasą, ale chyba też było zestawienie Present Cont. z Present Simple.

Co do przygotowania do matury to nie ma innego wyjścia jak ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Banalne ale prawdziwe. Uczennica mówi, że ma inne zajęcia? Trzeba określić priorytety, na tym między innymi polega egzamin dojrzałości. Ze źródeł polecam FCE Use of English V. Evans, szczególnie rozdziały "Consolidation". Z moimi uczniami przerabiałam też zestawy do starej matury rozszerzonej, tej sprzed 2005 roku.
          • engteacherka Re: maturzystka 04.04.14, 08:18
            faktycznie present perf jest konfrontowane z past simple, bo to jest w tym samym dziale. chodziło mi o to, że rzadko gramatyka z poprzednich działów jest powtarzana na bieżąco. W ćwiczeniu zadania typu ,,wstaw czasownik z nawiasu w czasie''... i tu podane, jakim - mechaniczne wstawianie bez myślenia; gdyby rozgrzewka gramatyczna zaczynała się od zdań na każdą poznaną do tej pory strukturę bez nazywania jej w poleceniu, uczniowie nie zapominaliby materiału. Zeszyty ćwiczeń są w większości fatalnie skonstruowane, szkoda kasy na kupowanie ich
          • anglofil Re: maturzystka 04.04.14, 22:31
            Aniu a powiedz, na lekcji te zestawy przerabialiście czy dawałaś do domu a potem tylko omawiałaś np. czytanie? Kiedy zaczęliście? Ona ma maturę za rok, dlatego zastanawiam się, czy nie za wcześnie na to. Podobno w szkole na razie robią podstawowe arkusze maturalne na razie.
            • ania_banasik Re: maturzystka 06.04.14, 21:34
              na lekcji przerabiałam gramatykę, robiłam transformacje bo chciałam wytłumaczyć taktykę i strategię podejścia, to samo z open cloze test - to z Virginni Evans. Zestaw w całości dawałam do domu, jak pamiętasz może te ze starej matury były na 5 godzin pracy, to za dużo żeby przerobić na lekcji.
              Po sprawdzeniu omawiałam bardzo szczegółowo, czytanki, pisanie, no wszystko. Lekcja wyglądała tak, że 1/3 to było omówienie zadania, 1/3 to gramatyka i ostatnie 1/3 to zestaw ustny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka