Dodaj do ulubionych

PODRĘCZNIKI DO KL. 4

26.12.14, 02:10
O jakim podręczniku do kl. 4 myślicie? Nie widomo co ostatecznie będzie z ćwiczeniami - czy nie zostaniemy przy tej marnej dotacji zupełnie bez ćwiczeń - zatem trzeba dobrać naprawdę dobry i "bogaty" podręcznik? Miałam Steps, ale myślę o zmianie. Może ktoś napisze opinie o Team Up a zwłaszcza Today, gdyż biorę go pod uwagę... Będę wdzięczna...
Obserwuj wątek
    • joalma Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 26.12.14, 11:27
      Renimal, a co Ci się nie podobało w Stepsach?
      • renimal Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 26.12.14, 21:17
        Stepsy generalnie oceniam dobrze, zwłaszcza 1i2. Dzieci lubią komiksy- Clankera i Superfriends. Część 3 jest mało ciekawa i natłok, za dużo i za szybko, zwłaszcza natłoczona gramatyka. Ale generalnie jest to niezły podręcznik, tylko niektóre teksty "trącą myszką", np. młoda i pokorna Miley C. Niektóre teksty o piosenkarzach czy aktorach przestarzałe... Myślałam o czymś "świeższym", bardziej aktualnym, skoro trzeba wybrać na 3 lata...
        • joalma Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 27.12.14, 18:31
          rozumiem, mam podobne spostrzeżenia. ja na korkach te strony z piosenkami omijam ;) a i tak przygotowuję masę swoich materiałów bo przy każdej książce czuję jakiś niedosyt
          • renimal Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 27.12.14, 20:16
            Bardzo proszę o opinie o Today, Team Up i New Hot Spot.
            • alina460 Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 28.12.14, 16:30
              Today jest niezły, ale wprowadza za dużo na raz. Ogólnie jest zbyt chaotyczny, ale i tak lepszy niż Stepsy - jak dla mnie.
              Nie wiem jednak, jakie będą dalsze części tego podręcznika, bo doświadczenie mówi, że im dalej w las....
              • renimal Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 28.12.14, 21:09
                A New Hot Spot lub Evolution?
                • alina460 Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 28.12.14, 22:46
                  Evolution jest mało ambitne. Ale możne to dobrze? Pracuję na tym podręczniku i uważam, że jest jakiś taki... nijaki.
                  Idealny dla kiepskiej klasy. Dość przejrzysty. Powoli wprowadza nowy materiał. W sumie może niezły...?
                  • renimal Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 28.12.14, 23:02
                    Tak go właśnie przeglądam i dochodzę do takiego samego wniosku... Po prostu coś mi w nim nie gra, jakoś mi nie leży... Te duże litery, zamiast troszkę mniejsze a więcej ćwiczeń...
                    A jakie opnie o New Hot Spot? Też go przeglądam i główkuję... Na pewno ma mało gramatyki, np. to be zrobione fatalnie, ale ja zawsze robię sama dodatkowe karty pracy z gramatyki. Może nie byłby zły? Wydaje się być ciekawy...
                    • alina460 Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 29.12.14, 10:05
                      Nie znam. Liczę na to, że pojawią się jakieś nowe podręczniki bardziej przystosowane do sprawdzianu, bo chyba o to chodzi.
    • toniia Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 01.01.15, 11:48
      Witam!
      Kilka miesięcy temu stanęłam przed podobnym dylematem. Przejrzałam wiele propozycji, wspomnianych również poniżej. Oczywiście każdy podręcznik niewątpliwie prezentuje wiele plusów.
      Musimy jednak wziąć pod uwagę fakt, że wiekowo będziemy uczyć dzieci młodsze o jeden rok, a to bardzo dużo. Tymczasem odnoszę wrażenie, że większość podręczników jest zwyczajnie zbyt trudna dla przyszłych "trzecioklasistów" w klasie IV. Skok ilościowy materiału do przerobienie w klasie IV w mojej ocenie powinien pociągać za sobą zwiększoną ilość czasu na jego realizację. Naprawdę tylko baaardzo zdolne dzieci szybko odnajdują się w nowej rzeczywistości klasy IV. Musiałam bardzo "zwolnić" bo zbyt często dzieci prezentowały w oczach duuuże znaki zappytania.
      Książki wydają się kusić kolorami, ale jakoś mam wrażenie, że zdecydowanie są przeładowane ilością postaci, odnośników, zbyt małą ilością miejsca na wypełnianie( dwie kolumny na jednej stronie) no i właśnie wszechobecną kolorystyką czcionki. Dzieciaki się gubią i zniechęcają. Książki odświezone, teksty trochę nudnawe.
      Po analizie możliwości jakie średnio prezentują dzieci ( pracuję w małej wiejskiej szkole, gdzie 5% dzieci może liczyć na jakąkolwiek pomoc ze strony rodziców) wybrałam TEAM UP. Czy dobrze? Wciąż nie wiem. Napiszę więcej pod koniec maja.
      Pozdrawiam!
      PS
      Dosiego Roku 2015
      • gapiko1 Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 08.01.15, 21:26
        Moje dziecko ma Project 1 Third Edition co o nim myślicie?
    • meganpoe Re: PODRĘCZNIKI DO KL. 4 01.04.15, 23:43
      No właśnie stoję przed dylematem co wybrać. Teraz pracuję na Stepsach, ale trochę nie podoba mi się ta nowa wersja, gdzie na jednej stronie są 3-4 ćwiczenia z polecenie"przepisz do zeszytu". Oglądam też World Explorers czy jakoś tak Nowej Ery, muszę dotrzeć do kolejnych poziomów, ale zaczyna mi się podobać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka