Dodaj do ulubionych

co po elementary?

26.11.15, 10:42
Hej, mam małe doświadczenie w uczeniu na tym poziomie, ale przebrnąłem z początkującym uczniem 45+ NEF elementary (nie lubię książek na poziomie beg) z dużym powodzeniem. Pojawia się pytanie co dalej. Na pre-int myślę, że za wcześnie. Najchętniej porobiłbym z nim jakieś fajne czytanki/słuchanki z możliwością prostej dyskusji na pozimie elementary, które pomogłyby mu poukładać sobie tę podstawową wiedzę zanim ruszymy dalej do pre-int. Dodam, że uczeń już czyta nałogowo graded readers. Bardzo proszę Was o rady co uczniowi teraz zaaplikować na ten okres przejściowy. Oczywiście zawsze jest opcja wycinania czegoś z innych książek elementary, ale może jest coś fajniejszego, gotowego do ćwiczenia skills, a nie tylko gramatyki.

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • aga.p.p Re: co po elementary? 01.12.15, 13:36
      Poszłabym jednak w pre-, może z jakimś lżejszym podręcznikiem, IMO nie ma co w kółko robić tego samego. Poza tym na elementary to sobie za bardzo nie podyskutujecie, trzeba zacząć rozszerzać słownictwo i możliwości. A skoro facet daje radę z graded, to trzeba to wykorzystać. Do skillsów są fajne książki, ale te z niższych poziomów to raczej celują w dzieci, dorosły się przy nich nudzi.
      • there.there Re: co po elementary? 08.12.15, 11:48
        Boję się tego pre-int, bo może mi się uczeń zniechęcić. Wprawdzie ma już niezłe słownictwo, nie ma problemów z czytaniem, nie ma problemów z gramatyką na piśmie, ale kiedy przychodzi do mówienia jest oczywiście Kali jeść Kali pić (wszyscy chcą mowić już nawet po tygodniu nauki więc próbujemy). Superpoprawność gramatyczna nas aż tak bardzo nie interesuje, więc wolałbym popracować z nim przez chociaż 2-3 m-ce na tych strukturach, które mieliśmy do tej pory (Present, Past, Going to, stopniowanie itd) i rozwijać przy okazji słownictwo. Nie wyobrażam sobie wprowadzania już za chwilę Past Continuous czy Present Perfect. To po prostu nie ma sensu w sytuacji kiedy problemy sprawia odszukiwanie w czasie rozmowy drugiej formy od make czy have. Dlatego też szukam czegoś, co dostarczyłoby nam tekstów, słuchanek i tematów do prostych rozmów na poziomie elementary; czegoś, co pozwoliłoby na łagodne i bezszokowe przejście na wyższy poziom.
    • anglofil Re: co po elementary? 11.12.15, 11:29
      Jeny ale ty masz farta, mój elementary 43 zero, nic, nie ma czasu. Płaci mu za angielski firma, to jest lekko wkur... klepać I am, you are, 3 ci miesiąc. A ten twój czyta readersy, co za farciarz! BTW, ja temu mojemu też nefa wybrałam, ale patrząc na temp, zastanawiam się, czy nie lepszy beginner. Powiem ci, że pre z nefa jest lekki, ja takim między elem a pre daję nefa. Są różne czytanki biznesowe na stronie macmillana do in company.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka