Dodaj do ulubionych

kasa fiskalna

04.11.18, 17:57
Hej, czy ktoś z Was na dg ma kasę? Zagapiłem się w tym roku i obawiam się, że skończy się kasą (gdy obrót prywatny ponad 20tys). Do tej pory robiłem tak, że na koniec miesiąca zliczałem lekcje i księgowałem. Nie wyobrażam sobie taszczenia ze sobą nawet małej kasy mobilnej, która jest zresztą droga. Jak myślicie, czy można wystawiać paragony hurtem na koniec m-ca tak jak teraz robię z rachunkami?

Obserwuj wątek
    • missmiriam1 Re: kasa fiskalna 04.11.18, 18:44
      Ja mam kasę. Paragon wystawiasz bezpośrednio po lekcji, na koniec dnia drukujesz raport dobowy. Więc kasę musisz mieć przy sobie. Kiedy przekroczysz 20 tysięcy? Bo z kasą to nie tak, że kupisz i od razu możesz użyć - jest zgłoszenie do US, fiskalizacja, małe przepytywanko czy wcześniej nie ukrywałeś dochodów itp.
      • missmiriam1 Re: kasa fiskalna 04.11.18, 18:46
        poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kasa-fiskalna-kto-ma-obowiazek-jej-posiadania#0-Kasa-fiskalna---kiedy-nalezy-rozpoczac-ewidencjonowanie-
        • there.there Re: kasa fiskalna 04.11.18, 19:11
          Problem w tym, że ja dojeżdżam do klientów i taszczenie nawet małej kasy mobilnej plus tracenie czasu na drukowanie paragonów to spory problem.

Nie można wystawiać paragonu raz w miesiącu za kurs tak jak ja to robie z rachunkami czy po prostu ty tak robisz bo Ci pasuje? Ja umawiam się z klientami, że na koniec miesiąca zliczamy lekcje i wtedy się rozliczamy za kurs, a to kiedy kurs się odbył to przecież już nasza sprawa. W dużych szkołach przecież tak to chyba wygląda, że płacisz i później chodzisz.
          • missmiriam1 Re: kasa fiskalna 04.11.18, 19:55
            Ja rozliczam się po każdej lekcji. A nie byłoby najbezpieczniej, gdybyś umówił się w US z urzędnikiem zajmującym się kasami? Kiedyś można było uniknąć przejścia na kasę, jeśli wszystkie płatności od klientów szły przelewem na konto.
    • missmiriam1 Re: kasa fiskalna 04.11.18, 19:56
      DG masz tylko na lekcje?
      • missmiriam1 Re: kasa fiskalna 04.11.18, 19:58
        poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kasa-fiskalna-w
      • there.there Re: kasa fiskalna 04.11.18, 20:02
        Robię też tłumaczenia ale przeważnie b2b a jak prywatnie to ii tak płatne przelewem
    • angksiazki Re: kasa fiskalna 07.11.18, 16:44
      Czy to oznacza, że teraz każdy korepetytor powinien nosić kasę?? O-0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka