03.11.05, 22:32
Chcialabym zadac dwa pytania w zwiazku z tym, ze za 3 tyg zaczynam uczyc
grupe na poziomie CAE

1) jaka ksiazke polecacie??? licze na odzew od osob, ktore ucza z danej
ksiazki a nie opieraja sie na wrazeniach wizualnych bo takie ja tez mam :)

2) a teraz pytanie, ktore mnie ostatnio mocno frapuje - czy istnieja ksiazki
na poziomie CAE czyli C1 wg CEF, NIE przygotowujace do zadnych egzaminow?
powiedzmy, ze ktos nie chce przystepowac do egzaminu i ma dosc tranformacji,
readingow z lukami i laczeniem tytulow z paragrafami, testow
wyboru,porownywania obrazkow i calego tego egzaminacyjnego biznesu.
nie biore pod uwage bywatera ani zadnej ksiazki, ktora NIE jest podrecznikiem
nowoczesnym w pelnym tego slowa znaczeniu :)

Anyone????????????
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: CAE 03.11.05, 22:58
      honeybb napisała:

> Chcialabym zadac dwa pytania w zwiazku z tym, ze za 3 tyg zaczynam uczyc
      > grupe na poziomie CAE
      >
      > 1) jaka ksiazke polecacie??? licze na odzew od osob, ktore ucza z danej
      > ksiazki a nie opieraja sie na wrazeniach wizualnych bo takie ja tez mam :)

Uczę obecnie z Upstream Advanced. Wcześnie uczyłam z intermediate i upper-
      interm. Uwielbiam te podreczniki, Advanced tez jest swietny. Zawiera po prostu
      wszystko. Nie trzeba robic wiele dodatkowych kserowek. Mnostwo slownictwa,
      duzo "prompts" do speakingu. Z calego serca polecam. Proponuje rowniez kupic
      Companion, gdyz zawiera wytlumaczenie wszystkich slowek/zwrotow jak leca w
      ksiazce wraz z cwiczeniami. Tak wiec bedzie to ulatwienie w razie czego dla
      Ciebie (dobrze wyjasnione pojecia, plus przyklady zdan). Do tego proponuje
      napisac do wydawnictwa i poprosic o testy do tego podrecznika (trzeba podac
      adres szkoly, w ktorej pracujesz, gdyz testy te sa tylko dla nauczycieli).
      Kolejne ulatwienie.

> 2) a teraz pytanie, ktore mnie ostatnio mocno frapuje - czy istnieja ksiazki
      > na poziomie CAE czyli C1 wg CEF, NIE przygotowujace do zadnych egzaminow?
      > powiedzmy, ze ktos nie chce przystepowac do egzaminu i ma dosc tranformacji,
      > readingow z lukami i laczeniem tytulow z paragrafami, testow
      > wyboru,porownywania obrazkow i calego tego egzaminacyjnego biznesu.
      > nie biore pod uwage bywatera ani zadnej ksiazki, ktora NIE jest podrecznikiem
      > nowoczesnym w pelnym tego slowa znaczeniu :)
      >

W sumie moglby byc ten Upstream, chociaz testy luk, troche transformacji,
      multiple choice itp tam jest.
      Podrecznikiem, w ktorym praktycznie w ogole czegos takiego nie ma jest Inside
      Out Advanced. Dla mnie ksiazka troche monotonna, daleko jej do Upstream. Jednak
      zalezy jakim jestes nauczycielem i jakich masz uczniow. Ja lubie jak sie ciagle
      cos dzieje, a w Inside Out tego niestety nie bylo...
    • honeybb Re: CAE 04.11.05, 12:07
      dziekuje, za rzeczowa wypowiedz. chcialbym sie do niej ustosunkowac:
      mam w domu upstream upper-int. i
      1) jego dobra strona jest, tak wszystkich ksiazek express publ., bogactwo
      ciekawych tekstow rozwiajacych wiedze, sama bardzo to lubie - nie ma nic
      lepszego niz dowiedziec sie czegos nowego na lekcji, w LO to dziala ale....
      uczylam z clickow i enterprisow i znam tez ksiazki express od mniej rozwej
      strony czyli
      2) lekcje sa czasem chaotyczne, cwiczenia nie wynikaja jedno z drugiego,
      najpierw jest rozmowa w sklepie a potem nagle bez zadnego logicznego przejscia
      tekst o starozytnych ciwilizacjach. gdyby ksiazki EP byly ulozone bardziej
      logiczne to napewno bylabym ich wielkim fanem.

Upstream jednak nie nadaje sie do mojej grupy bo sa to panie ok 40tki a
      upstream jest jednak ksiazka ludzi ok16-20... co moze nawet wazniejsze to sa
      ludzie z wyzszym wykszatlceniem, teraz biore z nimi ksiazke FCE i oni maja
      niesamowita wiedze - w ksiazce jest np cwiczenie 'pokaz zdjecie stonehedge i
      zapytaj czy wiedza co to jest' - to jest smieszne zeby nie powiedziec
      uwlaczajace :)

czekam na dalesze sugestie :)
      • natalia.brzeska Re: CAE 04.11.05, 14:03
        Spróbuj więc ten InSide Out.
        • kociamama Re: CAE 04.11.05, 16:27
          Hej,

Ja tez zazwyczaj mam problem z podrecznikami do CAe, jak mi sie trafi uczyc ten
          poziom. Uczylam kolejno z Focus on CAe sue O'Connel, Masterclass i Upstream,
          ale musze powiedziec, ze jakos nie moge sie przekonac do zadnej z tych ksiazek.
          Juz Ustream jest chyba najlepszym wyborem z tej gromady, ale ja nie znosze
          coursebookow Express Publishing. Ksiazki do gramatyki sa super, ale podreczniki
          jakos mi nie podchodza. Chaos jest, do tego mnostwo cwiczen, kazde o innej
          tematyce. Chyba po to, zeby nie trzeba bylo testow do CAE uzywac dodatkowo.

Teamtyka roznie. Tekty sa o wiele ciekawsze niz w beznadziejnych pod tym
          wzgeldem enterprisach, i listeningi maja rece i nogi, ale cwiczenia do mowienia
          sa czesto bardzo banalne, przeznaczone dla "statystycznego" ucznia. Z tym, ze
          zazwyczaj ludzie co chca/znaja jezyk na tym etapie nie sa tacy statystyczni i
          woleliby cos ambitniejszego.

Pzdr,
          KOciamama.
    • testman Re: CAE 07.11.05, 20:01
      1) zadna ksiazka nie jest fajna do egzaminu - takie sa moje doswiadczenia z
      pracy z kilkoma, niestety.

2) jesli nie potrzebujesz zadan egzaminacyjnych, to polecam Cutting Edge
      Advanced. Świetny teacher's Book, a w nim do prawie każdego unitu dodtakowe
      zadania na reading, writing, speaking i vocabulary. w zaleznosci od czasu ktory
      bedziesz miala, mozesz go dosc latwo skracac lub rozszerzac. duzo slownictwa i
      sluchania. prawie zadnych elementow pod egzamin.
      • honeybb Re: CAE 08.11.05, 10:20
        a czy jest tu ktos kto uczyl a headwaya advanced i moglby opisac swoje
        wrazniea???? :)
        • testman Re: HEADWAY 15.11.05, 11:19
          mam starą edycję - z końca lat 80tych. do pracy z uczniami się już nie nada.
          stara i nudna, ale ma mnóstwo trudnych listeningów.

wczoraj nabywałem nową edycję (książkę). czekam na CD. wydaje mi się, że
          ksiązka tez nie jest zbyt ciekawa, ale listeningi tez chyba bede dlugie i
          trudne (prawdziwe z radia itp.)
      • baba67 do testmana i innych 08.11.05, 10:38
        Czy znacie Objective i co o nim sadzicie ?
        • testman Re: OBJECTIVE 15.11.05, 11:17
          OBJECTIVE:

niestety z książką nie miałem wiele do czynienia :(

raz ktoś na mnie wypróbowywał jakieś ćwiczenie. było mocno bez sensu. najpierw
          jako uczeń słuchałem tekstu i robiłem jakieś zadania. A potem się okazało się,
          że nagrany tekst to dobry przykład na opis miejsca. w tym momencie postanowilem
          nie zaznajamiac sie z ksiazka, ktora nie potrwafi sensownie wytyczyc granicy
          miedzy tekstami pisanymi a umówionymi

mam za to ćwiczenia, ale też mnie nie zachwycają. dość mało materiału
          (cieniutkie, bez CD i za 40 zł). zawierają trochę gramatyki i słownictwa oraz
          materiały egzaminacyjne, czytaj: ćwiczenia w formie testów, bez żadnego
          komentarza ni wskazówek.
          • baba67 Re: OBJECTIVE 15.11.05, 12:41
            Dzieki za opinie :-)
        • i.nes CAE Objective 20.12.05, 11:44
          Cześć,

uczyłam z tej książki w zeszłym roku. W tym roku uczę z FCE Objective.

Książki są generalnie za słabe w stosunku do rzeczywistych testów Cambridge.
          Owszem, uczą techniki, ale przykłady są słabiutkie - żeby nie zniechęcić ucznia,
          czy jak? Zawsze do przykładu w książce muszę przynieść rzeczywiste ćwiczenie z
          testów - najlepiej zgodne tematycznie. Również pisanie nie stoi na wysokim
          poziomie i muszę się wspomagać specjalną książką do Wrtingu FCE.

U nas jest też taka trudność, że tę książkę musimy ze słuchaczmi zrobić w ciągu
          120 godzin, a materiału jest przynajmnie na 180 h. Zatem muszę zadawać masę
          rzeczy do domu. Przy mocnej i zmotywowanej grupie, to nie problem, ale przy
          słabej - tragedia!

pozdrawiam,
          ines
    • kukima Re: CAE 12.02.20, 12:15
      siemka witam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka