Dodaj do ulubionych

Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-(

30.08.06, 20:54
Jejku, sama tutaj kiedys dawalam rady i pomysly na lekcje z konwersacji, ale
od dwoch miesiecy prowadze je CODZIENNIE po ok 4 godziny dziennie i juz
wyczerpaly mi sie pomysly! Na dodatek przewijaja sie ciagle ci sami
uczniowie, wiec nie moge robic 'powtorek z rozrywki' - ciagle musi byc cos
nowego.

Wszystkie mozliwe tematy chyba juz 'przerobilam'. Wszelkie rozne metody
konwersacji tez juz chyba wyczerpalam. Wszystkie mozliwe/dostepne podreczniki
rowniez (mam tez troche okrojony zasob, gdyz uczniowie ci tez chodza do grup
General English i tam tez maja speaking z roznych podrecznikow...).

Moze macie linki do jakichs stron z pomyslami na konwersacje? Nie chodzi mi o
liste tematow czy pytan, ale jakies konkretne activities, cos, co zajeloby im
jakies 45 minut pracy w grupie itp. Moze jakies debaty itp?

Zaznaczam, ze grupy sa advanced/prof.

Z gory dziekuje za pomysly/rady :-)
Obserwuj wątek
    • pandora_ Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 30.08.06, 21:44
      Jeśli masz czas na przygotowywanie tych debat, to poszperaj tutaj
      www.multcolib.org/homework/sochc.html
      Ja stamtąd biorę często gorace tematy, ale głównie dla dorosłych. I z Jaya Leno
      też :D
      • natalia.brzeska Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 30.08.06, 22:01

Super, bardzo dziekuje. Z pewnoscia sie przyda :-)

Moze ktos ma tez cos bardziej 'gotowego'? Ja pisalam, lekcje sa codziennie,
        wiec sporo by bylo tego przygotowywania 'od zera'.

Zapomnialam napisac, ze uczniowie sa powyzej 18 rz.
        • pandora_ Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 30.08.06, 22:51
          Poszukaj w eslbase, tam może coś innowacyjnego będzie, choć nie jestem pewna,
          dawno nie zaglądałam.
          tu o internecie esl.about.com/library/lessons/bldebate6.htm
          I tutaj 42explore.com/debate.htm
    • amused.to.death Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.08.06, 15:11
      Natalio, a to znasz:

iteslj.org/questions/
      • amused.to.death Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.08.06, 15:12
        a sorry, nie doczytalam postu do konca,
        fajne rzeczy mialam, ale w domu...od ktorego jestem teraz daleko...
      • i.nes Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 16.11.06, 13:44
        Amused, dzięki za ten link! Właśnie mi życie uratowałaś ;) Mam dziś pierwsze
        zajęcia firmowe - wiem, że będzie 1 (słownie: jedna!) osoba, bo reszta grupy
        jest chora. No ale mam przyjść, a wszystkie moje materiały opierają się na pracy
        w grupie lub chociaż parach. Wydrukowałam sobie pytania, pocięłam i mam
        nadzieję, że te 90 minut przegadamy jakoś ;))

pzdr
        ines

--
        Life's a journey, not a destination.
    • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.08.06, 17:45
      Hm, a moze jakies roleplays? Albo gry, jesliby byli chetni? Np ciekawie sie gra
      w Alibi. Wysylam Ci The Ark, speaking roleplay activity i poszukam jeszcze
      czegos, jesli chcesz.
      Pzdr
      • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.08.06, 17:54
        Wlasnie przyszyly mi do glowy jeszcze zagadki logiczne! W necie jest ich pelno,
        oczywiscie nie kazdy lubi, ale ja wyprobowalam i byla swietna zabawa:)
      • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.08.06, 18:04
        Sorry, ze tak zasmiecam watek. Natalio, wyslalam Ci 2 maile, odbierz i odpisz:)
        • natalia.brzeska dziekuje!!!! 02.09.06, 11:44
          Bardzo dziekuje za wszystkie linki/materialy/pomysly!!!
          Asiu, dziekuje za mejla z The Ark. Drugiego, o ktorym piszesz nie dostalam :-(
          Ale to wyglada ciekawie i planuje zrobic w poniedzialek! Wlasnie o takie rzeczy
          mi chodzilo :-) Jeszcze raz dziekuje!
          • asia23bb Natalio,wyslalam jeszcze raz to duzy plik n/t 02.09.06, 21:01
            asia23bb
            • easyenglishpz Re: Natalio,wyslalam jeszcze raz to duzy plik n/t 03.09.06, 19:20
              Asiu, mam prosbe:przeslalabys mi na maila plik ktory wyslalas do Natalii?
              Odwdziecze sie, cokolwiek potrzebujesz. easyenglishpz@gazeta.pl
              • asia23bb prosze bardzo, wyslalam:) n/t 03.09.06, 19:52
                .
                • i.nes Ja też poproszę :) 10.09.06, 10:19
                  Asiu, podeślij i mnie The Ark, speaking roleplay activity. Będę bardzo
                  wdzięczna! Problem Natalii będzie za chwilę i moim problemem ;)
    • elli_nika Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 03.09.06, 16:03
      Natalio, polecam "taboos and issues" (macmillan?). Dużo fajnych pomysłów i
      gotowe ciekawe lekcje konwersacyjne.
      • natalia.brzeska Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 03.09.06, 18:36
        elli_nika napisała:

> Natalio, polecam "taboos and issues" (macmillan?). Dużo fajnych pomysłów i
        > gotowe ciekawe lekcje konwersacyjne.

Dziekuje. przerobilam wszystkie, podobnie jak 'Instant Discussions' tego samego
        wydawnictwa, robione na podobna 'model' ;-)
        • natalia.brzeska Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 03.09.06, 18:36
          natalia.brzeska napisała:

> elli_nika napisała:
          >
          > > Natalio, polecam "taboos and issues" (macmillan?). Dużo fajnych pomysłów
          > i
          > > gotowe ciekawe lekcje konwersacyjne.
          >
          >
          > Dziekuje. przerobilam wszystkie, podobnie jak 'Instant Discussions' tego
          samego
          >
          > wydawnictwa, robione na podobna 'model' ;-)

podobna modle mialo byc :-0
          • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 04.09.06, 12:09
            Ty nawet jak nie masz pomyslow, to ludziom pomagasz-wynotowalam soebie stronki
            i juz wykorzystuje :-)
    • ampolion Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 10.09.06, 02:05
      W Internecie: "English language conversations".
    • smolkowicz_a Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 20.09.06, 22:10
      Pewnie to znasz, ale na wszelki wypadek:
      www.tefl.net/esl-lesson-plans/esl-worksheets-tp.htm
      są tam gotowe scenariusze lekcji, ćw. i notki dla nauczyciela.
    • smolkowicz_a Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 20.09.06, 22:34
      www.eslmonkeys.com/teacher/lessonplans.html
      może tam coś znajdziesz, chociaż to jeszcze nie wypróbowane źródło
    • sharmlover Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 25.09.06, 07:47
      Witam Cie Natalio,

Jak pewnie zauwazylas na forum, moj maz uczy jez angielskiego. Z tego co wiem,
      w zaleznosci od osobowosci, poziomu i zainteresowan przed kazda lekcja wysylamy
      mailem lub faksem biezace art z gazet i portali informacyjnych - co daje temat
      do rozmowy a i zazwyczaj umozliwia szczegolnie w przypadku nastolatkw
      rozwijanie zainteresowan. Jesli chcesz moga wyslac Ci kilka linkow, z ktorych
      my korzystamy.
      Pozdrawiam i powodzenia
      • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 25.09.06, 09:24
        A moze zrobisz dobry uczynek i podasz te linki na forum? :))
      • natalia.brzeska Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 25.09.06, 19:56
        sharmlover napisała:

> Witam Cie Natalio,
        >
        > Jak pewnie zauwazylas na forum, moj maz uczy jez angielskiego. Z tego co
        wiem,
        > w zaleznosci od osobowosci, poziomu i zainteresowan przed kazda lekcja
        wysylamy
        >
        > mailem lub faksem biezace art z gazet i portali informacyjnych - co daje
        temat
        > do rozmowy a i zazwyczaj umozliwia szczegolnie w przypadku nastolatkw
        > rozwijanie zainteresowan. Jesli chcesz moga wyslac Ci kilka linkow, z ktorych
        > my korzystamy.
        > Pozdrawiam i powodzenia

Hej,
        Bardzo dziekuje za wszystkie linki i pomysly!

Ja niestety tutaj w Anglii nie moge wysylac materialow uczniom przed lekcja dyz
        uczniowie chodza w rozne dni. Niektorzy 5 razy w tyg, inni cztery, a jeszcze
        inni raz. Tak wiec nigdy nie wiem kto bedzie na lekcji.
        Na szczescie dzis rozpoczal sie nowy semestr i mam przerwe od grup
        konwersacyjnych :-)
        Ale wszystkie pomysly nadal zbieram i zapisuje linki w 'ulubionych'.
        Jeszcze raz dziekuje.
        PS. A linki to tak, jak Asia napisala - najlepiej napisac na forum dla
        wszystkich. Po to przeciez forum jest...
        • sharmlover Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 13.10.06, 07:35
          Natalio,
          Witam ponownie,
          Przyznam, ze z podobnym problemem borykasie moj maz. Wielu uczniow przychodzi
          kilka razy w tygodniu - zazwyczaj wtedy maz drukuje cos krotkiego a
          wzbudzajacego i wywolujacego duzo emocji. Np dla historyka wywod teologiczny
          odbiegajacy od standardow. Niestety majac ok 20 indywidualnych uczniow siedzi
          pograzony w stertach papierkow z notatkami kto co lubi, czym sie interesuje
          itp. Na dodatek ok 30%z tych uczniow nie stawia sie na czesc zajec nawet nie
          uprzedzajac odpowiednio wczesniej telefonicznie. Czesc z przychodzacych osob
          ignoruje rady, "prace domowe", wyslane maile z tekstem - oczekujac od mez
          improwizacji - co przez 120min przy lekcji 1:1 + osoboosc meza jest olbrzymim
          osiagnieciem.
          Jak wspomnialam linki przesle po Niedzieli. Pozdrawiam i zycze milego weekendu.

Co do linkow pierwsze 10 wysle po 15.11 - poniewaz mam duzo zajec a linki maz
          ma w swoim komputerze.
          • pandora_ Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 13.10.06, 07:51
            sharm, przepraszam, ale Twoj maz w ogole sie nie szanuje. Pomijam cene - macie
            na to jakies tam wytlumaczenie. ALe jezeli ja zadaje zadanie i ktos go
            notorycznie nie robi, a jest ono podstawa zajec, to ja tych zajec NIE ROBIE.
            Nie da sie uczyc kogos, kto uwaza, ze lektor powinien wlac mu wiedze do glowy.
          • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 13.10.06, 10:22
            Dla mnie tez jest to dziwne. Jesli Twoj maz jest native speakerem i DORBYM w tym
            co robi, powinien przebierac w uczniach i jesli ktos go ignoruje nie
            przychodzac, nie robiac zadan i inne, ktore wymienilas, po prostu rezygnuje z
            zajec z nim.

A co do linkow, ponawiam - podaj je na forum, dlaczego robisz tajemnice??
            • sharmlover Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.10.06, 06:04
              www-old.ectaco.com/online/diction.php3?lang=7&q=1&refid=3433&rfr_id=4287354&rqt_id=21409875&pagelang=23&word=want&direc
              tion=1&x=49&y=14

www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/youmeus/learnit/learnit_archive.shtml

www.english-test.net/esl/learn/english/grammar/ai120/esl-test.php
              www.english-coach.com/?gclid=CISMjsfRj4gCFRQnUgodVgNNEg
              www.tefl.net/
              www.britishcouncil.org/languageassistant-manual.htm
              www.scoutbase.org.uk/library/hqdocs/badges/scout-ch.htm
              www.sunshine.co.nz/nz/kia/books/index.html
              www.quia.com/cb/8111.html
              www.primaryresources.co.uk/english/englishhome.htm
              dictionary.cambridge.org/help/phonetics.htm
              www.love-poems.me.uk/a_children's_nursery_rhymes_index.htm
              www.lonvig.dk/lucca.htm
              a4esl.org/q/j/ck/mc-prepositions.html
              www.teachingenglish.org.uk/try/plans.shtml
              www.brainyquote.com/quotes/authors/a/albert_einstein.html
              www.newsweek.co.uk/
              www.thisisnorthscotland.co.uk/
              www.northern-scot.co.uk/
              news.sky.com/skynews/home
              news.scotsman.com/latest.cfm?id=1378482006
              www.euronews.net/
              today.reuters.com/news/home.aspx

Witam ponownie po przerwie,

Nie wiem czy podane linki beda dla Was choc troche pomocne, mam nadzieje ze
              podsuna moze nowe pomysly na lekcje. Jak tylko znajde troche czasu wolnego
              napewno przesle wiecej.

Co do moich przedmowczyn. Czlowiek czasami uczy sie na bledach. Ja, a wlasciwie
              my chcac byc dobrymi (czyt. naiwnymi, wykorzystywanymi) ludzmi zdecydowalismy
              sie na tanie lekcje. Wnioski: macie racje - cena jest za niska a uczniowie tego
              nie doceniaja i nie szanuja meza czasu. Poniewaz bedziemy w Polsce do konca
              mojego leczenia a to przynajmniej kolejne 8 m-cy, od Stycznia podnosimy cene -
              co juz u czesci uczniow wywolalo zdziwienie a nawet oburzenie. Jak za 60min
              mozemy chciec 45zl - a w tej cenie zajecia z gramatyki, testy, przygotowywanie
              pism, wydruki (musielismy oczywiscie kupic drukarke).Kiedy lekcje trwaja dluzej
              oczywiscie zasycha w gardle wiec dziennie uczniowie zuzywaja 2l soku (5.60zl)2l
              cocacola light(4.60zl)1.5l Ice tea (ok 4.00zl)+herbata+kawa+ciasteczka.
              Oczywiscie napoje pochodza ze znanych firm. Kiedy kupilam w LIDL ice tea po
              1.19zl do dzis pijemy to z mezem bo wlasciwie wg wiekszosci uczniow to Lipton
              ice tea jest duzo lepsze - sprawdzalam sklad, nie ma duzej roznicy.
              Dziekuje Wam za rady bo to dzieki Wam sie przebudzilam z altruistycznego
              wyimaginowanego snu. Wiekszosc osob nie potrafi uszanowac naszych dobrych
              checi, tanich lekcji. Od Stycznia nowe stawki a wtedy napewno podziele sie z
              Wami spostrzezeniami.
              Pozdrawiam goraco w chlodny Wtorkowy poranek.
              • asia23bb Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.10.06, 20:47
                Dzieki za linki podane dla ogolu.

Co do lekcji. Moze i 45 to malo jak na warunki warszawskie, ale moim zdaniem
                przesadzasz z:

- testy, przygotowywanie pism, wydruki (musielismy oczywiscie kupic drukarke).
                Przeciez kazdy, kto udziela korepetycji tak robi, nieprawdaz? Dodaj jeszcze
                robienie kser.

-dziennie uczniowie zuzywaja 2l soku (5.60zl)2l cocacola light(4.60zl)1.5l Ice
                tea (ok 4.00zl)+herbata+kawa+ciasteczka.

A po co to wszystko? To kawiarnia czy lekcje? Kawa, herbata, rozumiem, ale
                reszta?? No chyba, ze jestescie juz tacy goscinni, ale wtedy bym tego nie
                wygadywala, ze tak duzo wydaje, albo sie przyjaznicie z uczniami, ale to juz
                jest troche dziwne...

Ciekawa jestem, jak to jest z tym poczestunkiem u innych korepetytorow?:)
                • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.10.06, 21:19
                  Ja mam osobe, ktorej proponuje cos cieplego bo przychodzi pozno,reszcie
                  proponuje, gdy widze, ze jest taka potrzeba. Ciasteczkami nie czestuje, bo ich w
                  domu nie trzymam(jak sie trzyma to sie je:-),o czestowaniu drogimi napojami w
                  ogole nie ma mowy bo sama tez ich nie pijam.
                  Natomiast musze powiedziec kilka cieplych slow o uczniach do ktorych dojezdzam-
                  z jednym, ale zrozumialym wyjatkiem(nie widuje rodzicow), wszyscy mi cos
                  proponuja, lacznie z zubrowka, winem i nalesnikami po meksykansku :-)
                  • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.10.06, 21:21
                    A, nowa cena jest OK-ceny pod Warszawa zawsze sa troche nizsze.
                    Bylo sluchac starszych i bardziej doswiadczonych od razu :-)
                • samaira Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 31.10.06, 21:24
                  Ja stawiam na stół butelkę wody mineralnej i kubeczki jednorazowe. Kiedy jest
                  gorąco proponuję herbatę. Ale ponieważ uczniowie wiedzą że mam dla nich tylko
                  60 min (potem przychodzi następna osoba) często dziękują. Nie częstuję ucznów,
                  nie próbuję się z nimi zaprzyjaźnić. Kilka lat temu zrobiłam błąd i
                  zaprzyjaźniłam się z dwiema paniami a teraz nie mogę podnieść stawkę koleżankom.
                  Sharlover, zobaczysz - jak mąż podniesie stawkę zaczną przychodzić poważni
                  ludzie. Będą szanować, będą jeszcze wdzięczni. Będą o wiele ciekawsi uczniowie.
                  • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 01.11.06, 21:28
                    To te Twoje kolezanki chyba nie za bardzo warte zaprzyjaznienia sa,skoro
                    przewidujesz, ze rozsadne i uzasadnione podniesienie stawki moze je zbulwersowac...
                    Osoby, z ktorymi ja jestem sklonna sie zaprzyjaznic rozumieja takie rzeczy.
                    Zarabiasz na zycie, to Twoja praca, jest jakas inflacja, wiec po dluzszym
                    czasie cena ma prawo troche wzrosnac.
                    Mysle, ze Twoje obiekcje sa nieuzasadnione.Obawiasz sie, ze kolezanki przestana
                    sie przyjaznic ? Chyba nie byloby czego zalowac...
                    • samaira Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 01.11.06, 21:39
                      Nie o to chodzi - to MNIE nie przechodzi przez gardło powiedzieć o podnieśieniu
                      stawek. A one ma pewno odebrały by to pokornie. Ja czułabym źle.
                      Uważam że nie powinno się mieszać interesów i spraw prywatnych.
                      • asia23bb przyjazn a praca 01.11.06, 22:17
                        Zgadzam sie z samaira. Nie powinno sie zaprzyjazniac ze students:), bo moze to
                        spowodowac sporo klopotow. Nie tylko przy okazji placenia, czy wlasnie zmiany
                        stawki. Ale takze takie rzeczy jak np egzekwowanie zadania czy nauczenia sie
                        czegos....
                      • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 02.11.06, 12:20
                        To znaczy, ze z tymi dziewczynami umawiasz sie gdzies poza lekcjami, do pubu,
                        na impreze, spotykasz sie nie tylko na lekcjach i zwierzasz z osobistych spraw
                        ? Nawet w takich okolicznosciach, lepiej sie przelamac, niz kisic w sobie rodzaj
                        ansu do calkiem milych przeciez osob.
                        Jesli natomiast przyjaznienie polega na polekcyjnych pogaduszkach na tematy
                        rozne, to jestes dla mnie prawdziwa zagadka psychologiczna :-)Nie wiem, czego
                        sie krepowac.
              • pandora_ Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 02.11.06, 07:34
                sharmlover, przepraszam, jeśli Cię obrażę, ale albo jesteś wyjątkowym trollem,
                albo bardzo nieżyciową osobą. Przejmujesz się tym, że uczniom NIE SMAKUJE
                mrożona herbata z LIDL-a? Podajesz CIASTECZKA? Kto tak robi za 20 złotych za
                godzinę? Jeżeli masz potrzebę realizacji siebie i męża w sferze charytatywnej,
                rób jak robi większość mądrych ludzi: bierz dużo za korepetycje, jeżeli sa tego
                warte, a zaoszczędzony CZAS poświęćcie na darmowe "korki" dla biednych dzieci,
                odrabianie zadań z nimi w ośrodku opiekuńczym czy świetlicy, jakieś zajęcia raz
                w tygodniu w domu kultury. Ale nie tak - bo jeśli te korepetycje są dobre, to
                psujecie sobie opinię i mąż się zniechęca. Uwierz, za dobre lekcje ludzie
                gotowi są zapłacić, bo wiedzą, że czegoś się nauczą - ja mam w szkole uczniów,
                którzy płacą sporo (kawę i herbatę dostają - ale to polityka firmy hehe), ale
                wiedzą, że nad lektorem wisi metodyk, że zawsze mogą zadzwonić, podpytać,
                wysłać maila itp.
                Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale chyba trzeba Wam neico trzeźwego
                spojrzenia na świat.
                • baba67 Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 02.11.06, 12:46
                  Juz na szczescie wytrzezwieli...
                  Obnizanie cen dobrych korepetycji czyni wiecej zlego niz dobrego. lekcje z
                  nativem, ktory ma doswiadczenie to artykul luksusowy-dlaczego oferowac go po
                  cenie dumpingowej? To tak jakdy rozdawac kosmetyki Diora bezrobotnym kobietom po
                  zlotowce, bo biedne sa i tez im sie cos od zycia nalezy.

Ja bym natomiast nie powiedziala, ze ludzie sklonni zaplacic 45 zl to inny
                  rodzaj klientow, ktory np nie bedzie odwolywal lekcji ze 100 powodow (dorosli to
                  na ogol denerwujacy rodzaj uczniow pod tym wzgledem) uprzedzajac o tym godzine
                  wczesniej(opieram sie tu na doswiadczeniu znajomej nativki).
                  Tez beda, ale zostaniecie z wiekszymi pieniazkami.
                  Najlepiej postawic na dzieci biznesmenow-w dobrym miejscu mieszkacie, ale to
                  trzeba raczej dojezdzac.dzieci na ogol rzadko odwoluja.
    • sharmlover Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 02.11.06, 06:06
      Przyznam, ze obydwoje bagatelizowalismy wklad pracy jaki jest wymagany przy
      udzielaniu prywatnych lekcji.
      Jim przez ostatnie 20 lat nauczal/szkolil inzynierow ochrony srodowiska glownie
      w Egipcie i Emiratach. Tam wydawalo nam sie, ze ta praca byla ciezka -
      jezdzenie od bazy do bazy wyklady po 8 godzin, przygotowywanie egzaminow(tak
      naprawde to byla istna sielanka w porwonaniu do nauczania jezyka). Jak tylko
      bede mogla wyjechac wracamy tam.
      W wiekszosci prace zlecane przez odpowiedniki Ministerstw Ochrony Srodowiska.
      Tematyka zawsze ta sama - wycieki ropy. Stawki siegajace nawet 10krotnosci tego
      co maz zarabia udzialajac tu lekcji.
      Kiedy ja bylam zmuszona wrocic na jakis czas zdecydowalismy, ze dla Jima
      najlepszym rozwizaniem bedzie znalezc jakies zajecie na miejscu - stanelo na
      nauczaniu jez. angielskiego.
      Nie przedluzajac:
      - nie znalismy za dobrze stawek - wystawilismy (wystawilam) za niska

- chcialismy byc goscinni i uprzejmi - stad te wszystkie napoje, ciasteczka
      (teraz jesli nie kupie i czasami nie ma - niektorzy potrafia sie upominac)

- zaprzyjaznilismy sie z czescia uczniow - tak jak wspomnialyscie (od 2007r
      chcemy podniesc stawke) - sytuacja jest niezreczna - a i rekacje rozne

Zdecydowanie obydwoje wiele nauczylismy sie z doswiaczenia a i ja uwazniej
      czytam i analizuje to co piszecie na tym forum. Zaluje, ze nie zagladalam tu
      wczesniej.
      • samaira Re: Konwersacje - skonczyly mi sie pomysly :-( 02.11.06, 08:39
        Sharmlover, dla męża takie doświadczenie nawet ciekawe. Będzie miał porównanie,
        co było w 2006 i co będzie w 2007.
        W sprawie podniesienia stawek – ja robiłam tak: na ostatnim spotkaniu przed
        przerwą (w waszym przypadku będzie to przerwa Świąteczna), mówiłam studentom,
        że od np stycznia stawka będzie taka i taka i jeśli chcą oni kontynuować naukę
        to będę czekała na kontakt. Wszyscy przyjmują to godnie, nikt nie wyraża
        niezadowolenia, ale po prostu niektórzy się nie odzywają. Wtedy mała kampania
        reklamowa :-)
        • sharmlover Re: samaira, baba67, pandora 03.11.06, 06:29
          Dziekuje Wam,

Napewno napisze jakie byly rekacje uczniow na podwyzki i czy cos sie zmienilo.
          Nie obrazam sie poniewaz nie zawsze uwagi zwiazane z "poklepywaniem po plecach"
          sa najcenniejsze. Warto jest poswiecic troche czasu analizowaniu
          konstruktywnych i krytycznych opinii - a takie zazwyczaj i pisze i czyta sie
          trudniej. Zawsze jest milej i latwiej jest utwierdzac sie w samodoskonalosci -
          nawet jesli do tego sie nie przyznajemy.
          Jim przyznal, ze wymiana Waszych doswiadczen dala duzo wiecej niz "zyczliwe"
          rady, ktore do tej pory otrzymywalismy.
          Czy jestem niezyciowa - tak mam troche malo praktyczne podejscie do zycia (co
          wynika z mojej przeszlosci a pewnie i przyszlosci). Jednak w przypadku
          nauczania po dumpingowych cenach nie tylko maz moze czuc sie wykorzystywany ale
          i obnizaja sie stawki za nauczanie w okolicy.
          Jeszcze raz dziekuje Wam za rady.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka