bardzo.dobry.czlowiek 24.01.10, 14:52 "Kiedy Kościołowi nie udało się skłonić ludzi, aby praktykowali to, czego naucza, współczesny Kościół postanowił nauczać tego, co ludzie praktykują." Nicolás Gómez Dávila Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grgkh Re: Teoria i praktyka 24.01.10, 14:57 Niezłe. Rzeczywiście tak jest. Polski katolicyzm to zlepek różnorakich wierzeń, baśniowej magii, kultu wielobóstwa itp. Po prostu jedna z wielu religii, która się chce przypodobać ludziom i osiągnąć największy sukces marketingowy. Odpowiedz Link
roy.miro Re: Teoria i praktyka 22.03.10, 19:05 Tak z ciekawości - skoro jesteś ateistą, zakładam, że nie przebywasz zbyt często w kościele (a w szczególności podczas mszy). Skąd zatem czerpiesz wiedzę na ten temat? Odpowiedz Link
grgkh Re: Teoria i praktyka 22.03.10, 20:04 Kiedyś byłem teistą. Jako dziecko podlegałem standardowej, na szczęście niezbyt udanej, indoktrynacji. Rodzice, poza ogólnymi zasadmi moralności, opartymi na rozsądku i logice, dali mi możliwość rozwoju, a to zaowocowało odrzuceniem religijnego przeszczepu. Potem religia była mi obojętna, choć do jej odrzucenia dochodziłem powoli i drogą przemyśleń (LOGICZNYCH). Jako pocztkujacy ateista kupiłem sobie nawet ładne wydanie Biblii i ją poczytywałem, z ciekawości, w końcu to historia naszej kultury. A potem nastały czarne czasy, religia zaczęła przejmować władzę i wtrącać się w moje życie, choć ja chciałem być poza jej wpływem, choć sobie tego nie życzyłem. I od tej pory bacznie się przyglądam wszelkim religiom pod kątem tego czym są naprawdę i jak są groźne. Obecnie uważam, że krytycy religii, mówiący o niej prawdę, są niezbędni, a ja mam wobec społeczeństwa (które mnie obdarzyło wiedzą i umiejętnoscią logicznego myślenia, które mnie takim wychowało) spłacenia długu. A co do wiedzy o religii, to jest jej wszędzie pełno. Wystarczy chcieć się po nią schylić, a ja chcę. Nadal pytasz o źródła... dla siebie? Może mógłbym Ci coś polecić. Odpowiedz Link