Dodaj do ulubionych

Niespełnione obietnice i słowa Jezusa...

16.06.13, 13:07
Wg. wielu chrześcijan Jezus jest najwyższym autorytetem. Jego słowa są prawdą objawioną – należy w nie po prostu wierzyć...

Jak wyglądała sytuacja w Izraelu przed 2000 lat?
Okupacja rzymska, anarchia, pijany i głupi król Herold (wg. ewangelii rzeź niewiniątek) grasują bandyci(Barabasz), urzędnicy znienawidzeni przez ludność, bo współpracują z rzymianami (celnicy).

Izrael wyczekuje nadejścia Mesjasza. Proroków i sędziów Izraela - samozwańców można znaleźć za każdym węgłem.
Zatem pojawiają się Mesjasze, Jezusi - ludzie nie Syn Boży stąd pewne ślady i wzmianki o ich istnieniu.

To by tłumaczyło pewne różnice w Ewangeliach oraz dlaczego słowa Jezusa w wielu przypadkach się nie spełniły i nie urzeczywistniły...

Jakie były obietnice Jezusa?

MT16:18 Otóż i ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli skała], i na tej skale zbuduje kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.

Kościół zbudowany na Piotrze – wg katolików to kościół katolicki – ten kościół bramy piekielne przemogły.

Mt 16,19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiazesz na ziemi, będzie zwiazane w niebie, a co rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane w niebie”.

Papiestwo kluczami do nieba zawiązywało rzeczy sprzeczne z ewangelią i ze zdrowym rozsądkiem – zaprzeczając tym samym ewangelicznej prawdzie o posiadaniu „kluczy do nieba”. Można nawet sformułować paradoks o nieomylności papieża polegający na tym, że:
papiestwo myliło się tyle razy w historii (błędnie zawiązywało kluczami do nieba), że nie może zawiązać swej nieomylności (dogmat o nieomylności papieża 1870), bo nie posiada kluczy do nieba.

Kilka przykładów na to że „bramy piekielne” przemogły kościół oraz że papiestwo zawiązywało niewłaściwe, sprzeczne z ewangelią i głupie rzeczy.

-potępienie prawosławia i protestantów (chrześcijanie wzajemnie się wyklinający)
-potępianie nauk, odkryć i odkrywców ( Kopernik, Galileusz, Darwin itp),
-nauki kościelne o paleniu na stosach kobiet za czary
-handel odpustami
-wojny krzyżowe
i inne:
Tekst linka

-Do tego wyobrażenia ewangeliczne sług Jezusa często odwrotnie do rzeczywistości.
(ewangeliczna pokora i ubóstwo kontra - pełnia władzy nad światem królowie całujący w stopy papieża i życie duchowieństwa w przepychu)

-Oraz liczne obietnice darów duchowych dla wiernych i apostołów (Jezus do swoich wiernych i większe rzeczy będziecie czynić ode mnie), chodzenie po wodzie rozmnażanie chleba, uzdrawianie chorych, wskrzeszanie umarłych, dar mówienia językami, wydawania sprawiedliwych sądów) - apostołowie mimo tych darów nie potrafili wyznaczyć np. swoich następców i poprowadzić kościoła we właściwym kierunku.

Kolejną niespełnioną obietnicą jest:
Mt 24,14 A ta Ewangelia o królestwie bedzie głoszona po całej ziemi, na swiadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec.

Ponad połowa ludności świata jest nie-chrześcijańska.
W samych Chinach jest 1.5 mld nie-chrześcijan w Indiach ok 1.1 mld nie-chrześcijan, do tego Arabia i reszta Azji.
Ci ludzie nie znają ewangelii i mają do niej i do Jezusa stosunek obojętny...
Obserwuj wątek
    • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 20.06.13, 00:40
      marios_8 napisał:

> Jakie były obietnice Jezusa?

> MT16:18 Otóż i ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli skała], i na tej skale zbuduje kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.

> Kościół zbudowany na Piotrze – wg katolików to kościół katolicki –
      > ten kościół bramy piekielne przemogły.

Przemogły!? Hm … nie wiedziałem, że piekło modli się do Boga.

A może raczej próbują przemóc? … pomyśl.

Ile osób na takim forum, jak Kościół, religia – mówi o potrzebie wiary i miłości do Boga, a ilu pokazuje front przeciwny?

Czytałeś kiedyś w ewangelii przypowieść o siewcy?

…………………
      Przeżyć życie najlepiej jest z Jezusem.
      • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 20.06.13, 23:30
        Generalnie Kościół jest podkopywany przez zło. Jednak mimo, iż jest często atakowany, od wewnątrz i na zewnątrz – dzięki Bogu, zło nie przemogło Kościoła, gdyż wierni wielbią w Nim Boga, stoją po stronie Boga, modlą się do Niego i przyjmują Go.

…………..
        • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.06.13, 01:07
          „Otóż i ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli skała], i na tej skale zbuduje kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.” - Jezus [Mt16:18]

Dzięki Bogu zło nie przemogło Kościoła!
          …………..
          • orald Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.06.13, 11:25
            jakub.21 napisał:
            > Dzięki Bogu zło nie przemogło Kościoła!

twoja ślepota jest przerażająca.
            Wymień w takim razie jedną dobrą rzecz, którą zawdzięczamy kościołowi rzymskokatolickiemu.
            • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 23.06.13, 00:18
              orald napisał:

> twoja ślepota jest przerażająca.
              Hm. A co myślisz o sobie?

> Wymień w takim razie jedną dobrą rzecz, którą zawdzięczamy kościołowi rzymskoka
              > tolickiemu.

Skoro sam dobra nie widzisz, jako przykład mogę Ci podać, choćby: Chrzest, głoszenie ewangelii, liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących, możliwość pojednania z Bogiem – jak myślisz, czy niewierzący wyświadczają wierzącym takie dobro?
              …………
              • jotkajot49 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 23.06.13, 21:42
                > Skoro sam dobra nie widzisz, jako przykład mogę Ci podać, choćby: Chrzest, głos
                > zenie ewangelii, liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących,
                > możliwość pojednania z Bogiem – jak myślisz, czy niewierzący wyświadczaj
                > ą wierzącym takie dobro?

Tak zaślepieni kretyni dokonywali najgorszych zbrodni, przekonani,że działają dla dobra ofiary.
                Patrz: palenie heretyków "dla zbawienia ich duszy".
                Ty już nie palisz, ewidentny postęp. Ty się tylko modlisz w intencji niewierzących
                i nie dostrzegasz niewłaściwości swego postępowania. Mentalnie - nadal średniowiecze!
                • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 00:22
                  Twoje sądy i oszczerstwa są dla mnie niesprawiedliwe i krzywdzące.
                  Jeśli przyszedłeś tu w taki sposób rozmawiać, to moja rozmowa z Tobą nie ma sensu.

……….
                  • jotkajot49 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 01:26
                    Tu nie ma szans na rozmowę. Tu są wygłaszane przez Ciebie Twoje niepodważalne prawdy
                    i mój komentarz do nich.
                  • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:45
                    jakub.21 napisał:

> Twoje sądy i oszczerstwa są dla mnie niesprawiedliwe i krzywdzące.

Nie ma takiej zbrodni i obrzydliwosci w której zabrakło by katolików.

> Jeśli przyszedłeś tu w taki sposób rozmawiać, to moja rozmowa z Tobą nie ma sensu.

Standard , kiedy ktos mówi prawdę łeb w piasek .
              • kociak40 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 24.06.13, 21:21
                jakubie.21

Twojej głupoty nie trzeba podlewać.
              • kociak40 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 24.06.13, 21:25

" modlitwy o zabawienie niewierzących" - jakub.21

Raczej módl się abyś zmądrzał, bo głupota u Ciebie jest widoczna jakby chodziła na szczudłach.
                • jakub.21 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 00:34
                  Martw się raczej o siebie. Cud słońca w Fatimie widziało ok. 70 tyś ludzi. Różnego wykształcenia – u wielu mógłbyś się uczyć mądrości. Co do modlitwy to Jezus też się modlił, jakby Ci umknęło.
                  ………….
                  • kociak40 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 01:16
                    jakub.21 napisał:

> Martw się raczej o siebie. Cud słońca w Fatimie widziało ok. 70 tyś ludzi. Różn
                    > ego wykształcenia – u wielu mógłbyś się uczyć mądrości. Co do modlitwy to
                    > Jezus też się modlił, jakby Ci umknęło.

Ten cud słońca był od NMP w Fatimie. Bóg cudami się nie para, jest zbyt poważny na to.
                    Bogu to nie przystoi. To NMP jest chętna do cudów. Ukazuje się w koronach drzew, na szybach, na dachach itd. Wynika to może z tego, że obecnie nie ma pastuszków, którym się ukazywała. Masz rację, cuda są bardzo mądre, ale i one muszą przebiegać zgodnie z prawami fizyki. Stale podajesz, że gdzieś, że ktoś, że kiedyś, dostąpił cudu. Jesteś wielkim zwolennikiem cudów. Bardzo dużo ludzi widuje też UFO, kosmitów, duchy i o niczym to nie świadczy.

-----
                    "Czas spędzony z kotem, nigdy nie jest stracony"
                  • kociak40 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 19:52
                    "Skoro sam dobra nie widzisz, jako przykład mogę Ci podać, choćby: Chrzest, głoszenie ewangelii, liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących, możliwość pojednania z Bogiem – jak myślisz, czy niewierzący wyświadczają wierzącym takie dobro?" -jakub.21

Puste słowa nas przytłaczają. Niejeden zbłądził na ziemi - kierując się znakami na niebie.
                  • marina0321 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 05.07.13, 11:03
                    jakub.21 napisał:

> Martw się raczej o siebie. Cud słońca w Fatimie widziało ok. 70 tyś ludzi. Różn

Apropo cudu -ale nie w Fatimie, tylko w Medjugorie. Kiedyś znajomy pojechał tam z żoną, oczywiście pod jej naciskiem. Kiedy zapytałam go, czy widział te niesłychane i cudowne rzeczy, o których tyle słychu i widu. Od odpowiedział (wierzący): "Kto chce coś wiedzieć, ten widzi. Ja tam nic nie widziałem".
                  • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:47
                    jakub.21 napisał:

Nikt tam nic nie widział poza durniami którzy do prawie ślepoty sie doprowadzili gapiąc się w słonce. Ci na 100% mieli zwidy i miszung w oczach.
              • orald Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 12:36
                jakub.21 napisał:

> Skoro sam dobra nie widzisz, jako przykład mogę Ci podać, choćby: Chrzest, głoszenie ewangelii, liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących, możliwość pojednania z Bogiem – jak myślisz, czy niewierzący wyświadczają wierzącym takie dobro?

No, faktycznie. Dla mnie chrzest katolicki jest przymusowym wcielaniem do sekty małych, niczego nie świadomych, dzieciaczków. Podły i podstępny gwałt na ludzkim sumieniu, który ma na celu zdobycie jak największej liczby dusz (często rogatych, ale sztuka do statystyki już jest). Coś takiego powinno być zabronione i karane.
                Głoszenie ewangelii najczęściej polegało na upuszczaniu krwi i ścinaniu pogańskich głów. Sprawa dla sądu i dalej delegalizacja morderczej sekty.
                Naprawdę nie potrafisz wymienić jednej pozytywnej rzeczy w działalności kościoła rzymskokatolickiego?
                • kociak40 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 25.06.13, 19:57
                  " liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących" - jakub.21

To bardzo dobre, głupocie nie brakuje słów. Dobry humor.
                  • aeki Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 26.06.13, 14:35
                    Jeżeli chodzi o nie spełnione obietnice i słowa Jezusa to są chyba te:

Mk 8
                    (29) Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, że blisko jest, we drzwiach. (30) Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.

Mt 24

(31) Pośle On swoich aniołów z trąbą o głosie potężnym, i zgromadzą Jego wybranych z czterech stron świata, od jednego krańca nieba aż do drugiego. (32) A od figowego drzewa uczcie się przez podobieństwo! Gdy jego gałązka staje się soczysta i liście wypuszcza, poznajecie, że zbliża się lato. (33) Tak samo i wy, kiedy ujrzycie to wszystko, wiedzcie, że blisko jest, we drzwiach. (34) Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.
              • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:43
                jakub.21 napisał:

> Skoro sam dobra nie widzisz, jako przykład mogę Ci podać, choćby: Chrzest,

Wasz chrzest to parodia , policzek zadany jezusowi i jego apostołom .

>głoszenie ewangelii,

Katolicyzm przetrwał 17 wieków ,bo staranie unikał nakazów ewangelii.

> liczne (niemal codzienne) modlitwy o zabawienie niewierzących,

Wasze modły to zwykły terroryzm smile) Bóg w niebie nie może pewno w kółko zdrowasiek wysłuchiwać miliardy razy dziennie smile)

> możliwość pojednania z Bogiem

Za pomocą obrazka ?

– jak myślisz, czy niewierzący wyświadczają wierzącym takie dobro?

No a komu wy poza soba cokolwiek wyrządźcie ??
          • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:39
            jakub.21 napisał:

> „Otóż i ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli skała], i na tej skale
            > zbuduje kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.” - Jezus [Mt16:18]
            >
            > Dzięki Bogu zło nie przemogło Kościoła!

No a te z pół miliarda zabitych z Jezusem na ustach , to znak dobroci ??
        • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:38
          jakub.21 napisał:

> Generalnie Kościół jest podkopywany przez zło. Jednak mimo, iż jest często atak
          > owany, od wewnątrz i na zewnątrz – dzięki Bogu, zło nie przemogło Kościoł
          > a, gdyż wierni wielbią w Nim Boga, stoją po stronie Boga, modlą się do Niego i
          > przyjmują Go.

Aha a 800 lat istnienia w katolicyzmie gestapo zwanego inkwizycją , Tylko dowodzi jak silnie się od zła kościół bronił ?
      • kolter-xl Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 21.07.13, 23:36
        jakub.21 napisał:

> Przemogły!? Hm … nie wiedziałem, że piekło modli się do Boga.
        >
        > A może raczej próbują przemóc? … pomyśl.

Ustalmy najpierw jedno ; Który to kościół dziś ma z Jezusem cokolwiek do czynienia ??

www.youtube.com/watch?v=PW-6FKFnHx8
    • qqww1122 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 02.07.13, 15:41
      marios_8 napisał:

> Wg. wielu chrześcijan Jezus jest najwyższym autorytetem.

Największym autorytetem jest ojciec Tadek Inkasent Rydzyk
      [..]

>

> Ponad połowa ludności świata jest nie-chrześcijańska.

> Ci ludzie nie znają ewangelii i mają do niej i do Jezusa stosunek obojętny...

Całe szczęście , że sa jeszcze ludzie , którzy nie sa otumanieni
      biblijnymi bajkami.
    • marina0321 Re: Niespełnione obietnice i słowa Jezusa... 05.07.13, 10:57
      marios_8 napisał:
      > To by tłumaczyło pewne różnice w Ewangeliach oraz dlaczego słowa Jezusa w wielu
      > przypadkach się nie spełniły i nie urzeczywistniły...

> Jakie były obietnice Jezusa?

> MT16:18 Otóż i ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli skała], i na tej
      > skale zbuduje kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.

> Kościół zbudowany na Piotrze – wg katolików to kościół katolicki –
      > ten kościół bramy piekielne przemogły.

> Mt 16,19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiazesz na
      > ziemi, będzie zwiazane w niebie, a co rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane w
      > niebie
      ”.

"Słowa Jezusa" nie spełniły się dlatego, gdyż nie są Jego słowami. To tylko dopiski tych, którzy zaczęli tworzyć religię.
      <Jakob> nie musisz się więc tak pocić, żeby usprawiedliwiać słowa, których Jezus nigdy nie powiedział.
      Jezus nie zakładał żadnej religii, ani nie budował kościołów.
    • kolter-xl Niech ktoś tą gnidę udusi !! 21.07.13, 23:33
      garuregency napisał(a):
    • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 27.07.13, 23:45
      Czy można wiedzieć jaki cel miała ta żenująca Tyrada?

Amatorów teologów nigdy nie brakowało, teraz nazywają siebie "myślącymi" albo "ateistami" i silą się na pozornie trudne wywody, żeby pokazać swoje oczytanie (artykuliki w Internecie, na stronach antyklerykalnych). Prowokują Katolików, których w Polsce jest większość, wystawiając ich na próbę i ośmieszając, gdy tej próby nie przetrwają i dadzą upust swoim emocjom. Typowe działanie Szatana.

Takich przeklejonych wypocin w Internecie jest bez liku. Co zdanie to błąd. Teolog amator ocenił horyzont czasowy obietnicy Jezusa oraz zinterpretował "na szybkiego" co znaczy ".. i bramy piekielne go nie przemogą". Żałosne i smutne.

Tylko Jezus jest naszym Panem ...

• kociak40 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 28.07.13, 00:05

"Typowe działanie Szatana" - tylkojezusnaszympanem

Duchy zawsze straszą tych, którzy w nie wierzą.
        • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 28.07.13, 20:36
          kociak40 napisał:

>
          > "Typowe działanie Szatana" - tylkojezusnaszympanem
          >
          > Duchy zawsze straszą tych, którzy w nie wierzą.

Ano tacy zawsze będą na niebie jakieś cuda widzieli
      • sclavus Czyim???? 28.07.13, 14:58
        twoim i twojej babci???
        Też-eście sobie pana wybrali... - wolność wam niemiła????
        • kolter-xl Re: Czyim???? 28.07.13, 20:37
          sclavus napisał:

> twoim i twojej babci???
          > Też-eście sobie pana wybrali... - wolność wam niemiła????

Ciekawe czy on wie ze Jezus nienawidził jako Żyd wszelkiego rodzaju posagów i malowideł bóstw ??
          • sclavus Re: Czyim???? 28.07.13, 21:43
            ty też wierzysz, że biblijny Jezus to real???
            Nigdy bym się nie spodziewał smile
      • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 28.07.13, 20:35
        tylkojezusnaszympanem napisał:

> Czy można wiedzieć jaki cel miała ta żenująca Tyrada?

Pokazać ze jesteś sterowani jak małe dzieci przez cwaniaków w kieckach .

> Amatorów teologów nigdy nie brakowało, teraz nazywają siebie "myślącymi" albo
        > "ateistami" i silą się na pozornie trudne wywody, żeby pokazać swoje oczytanie
        > (artykuliki w Internecie, na stronach antyklerykalnych).

No popatrz a ty czemu tego nie robisz , może oczy by ci się na pogańskie nauki swojej sekty otworzyły .

Prowokują Katolików, których w Polsce jest większość, wystawiając ich na próbę i ośmieszając, gdy tejpróby nie przetrwają i dadzą upust swoim emocjom. Typowe działanie Szatana.

Typowym wprost podręcznikowym działaniem Szatana jest istnienie twojego kościoła uwikłanego w liczne zbrodnie i obrzydliwości .

> Takich przeklejonych wypocin w Internecie jest bez liku. Co zdanie to błąd. Teo
        > log amator ocenił horyzont czasowy obietnicy Jezusa oraz zinterpretował "na szy
        > bkiego" co znaczy ".. i bramy piekielne go nie przemogą". Żałosne i smutne.

Smutne jest to ze ty łączysz swoja sektę z Jezusem i jego uczniem Piotrem . Co ma Jezus z Ewangelii ze zbrodniami Inkwizycji , pedofilia pedalstwem kleru .Przecież to wasza sekta twierdzi ze to sam Bóg do sukienki powołuje duchownej .Czyżby Bóg który zna serca ludzi nie wie ze padalca do sukienki powołuje ??

> Tylko Jezus jest naszym Panem ...

No popatrz a Paweł tak nie twierdził.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka