19.08.04, 10:56
kilka dni tu nie zaglądałem i musze przyznać że jedziecie sobie tutaj
ostro....imponująca liczba wpisów..jednak prawdziwie wartościowych nie za
wiele..
pozdrawiam.w imię Boga..zaleca się przejście na jasnąstronę mocy..
Obserwuj wątek
    • ogolone_jajka Re: nono 19.08.04, 18:46
      Pomalutku, z bożą pomocą, pniemy się ku górze wink
      Wpadaj i zabieraj głos częściej. Im bardziej on katolicki tym lepiej. My tolerancyjni i chętnie dowiemy się o co w religii katolickiej chodzi.
      • anieatak Re: nono 22.08.04, 15:24
        Niestety, nie uczęszczam do kościoła...poza tym jeżeli już to do ewangelicko-
        augsburskiego..urodziłem się protestantem..toteż często protestuje..obecności
        Boga nie jest jednak w stanie nikt wykluczyć..dla mnie..Kościół i kler jednakże
        należy zjebywać równo bo po pierwsze dogmatami
        operują ..dogmat..piesszachmat..wyssane z palca bzdury..a po drugie w imię Boże
        nadużywają władzy i wpierdalają się do spraw do których nie powinni..
        i aspirują do posiadania monopolu na wiedze o tym co jest dobre a co złe..
        tak więc jestem z Tobą jeżeli chodzi o jechanie po klerze..ale nie jestem z
        Toba jeżeli podważasz obecność Boga..chyba się trochę boisz go dostrzec..

będe tu zaglądał czasami..pozdrawiam
        • ogolone_jajka Re: nono 22.08.04, 15:31
          Cieszę się, że choć w połowie jesteś ze mną. A jeśli chodzi o boga, to ja po prostu nigdy nie widziałem ani jego samego, ani żadnego śladu jego działalności. Tym bardziej go nie widzę im bardziej katolicy wmawiają mi, że Zeus, Re czy Siwa to wymysł, a bóg chrześcijański to fakt.
          • anieatak Re: nono 22.08.04, 15:37
            widzisz..zeus i tak dalej czyli cała grecka mitologia to trochę jak
            bajka..mahomet to samozwaniec..od jezusa wielu cierpiało i cierpi bardziej..to
            wszystko męscy bożkowie..absolut i nasz ster jest jeden ..nienazwany..zresztą
            ja się w tym pogubiłem..wiem że nic nie wiem..Bóg jest miłością
            • anieatak oraz..stałe stare i 22.08.04, 16:02
              PraWdziwe

Każdy ma takiego Boga na jakiego zasługuje.
              Czyli że..
              Każdy ma swojego Boga i każdy jest Bogiem
              Ja , wiesz jestem strasznie lewicowy
              I każda jednostka dla mnie jest cudem
              Samym w sobie

To legendy poszczególnych jednostek tworzą religie
              Przez współczesnych często niedocenieni
              tzn..po śmierci kogoś łatwiej lizać mu tyłek
              Nie wyszydzi Cię wtedy mianując swoim fanem

To co napisałem to genialne...czuję się geniuszem..
              W powyższe słowa zwięzłe zawarłem setki tropów..czujesz to Kuba?

Wyjżyj stary przez okno..popatrz na chmury..poetę znajdź w sobie i ..zobacz go..

`Kto zobaczył Boga musi umrzeć`papatki
            • lunana Re: nono 22.08.04, 21:25
              anieatak napisała:

Bóg jest miłością

Skąd wiesz ze bog jest miłością ? Wierzysz ze eros jest motorem wprawiającym w
              ruch ten świat ?
              • ijaw Re: nono 22.08.04, 21:38
                Odpowiem, choć nie do mnie było pytanie - jak poczujesz w sobie tę Miłość nie
                będziesz zadawać takich pytań.
                Bóg jest Miłością czystą, niewinną, bezinteresowną, nieprzywiązaną do nikogo i
                do niczego, pozbawioną erotyzmu. Eros nie jest bogiem.

ijaw

forum Przyjaciół ludzi zapraszam
                • ogolone_jajka Re: nono 02.09.04, 09:34
                  Eros nie jest bogiem???? Miliony Greków sądziło inaczej.
                  • pereop Re: nono 02.09.04, 09:49
                    ogolone_jajka napisał:

> Eros nie jest bogiem???? Miliony Greków sądziło inaczej.
                    >

śmiem wątpić czy w owym czasie były miliony greków wink)
                    • ogolone_jajka Re: nono 02.09.04, 10:51
                      Gdyby do kupy zebrać Rzymian którzy mieli Amora, to może by się milion zebrał. Poza tym jesli liczyć nie tylko żyjących "na raz" wyznawców Erosa\Amora a całe pokolenia to sądzę, że spokojnie doliczylibyśmy się milionów przez wieki.
                      • pereop Re: nono 02.09.04, 11:11
                        ogolone_jajka napisał:

> Gdyby do kupy zebrać Rzymian którzy mieli Amora, to może by się milion
                        zebrał.

rzymian w to nie mieszaj - rozumiem że zerżneli religię od greków(tylko
                        pozmieniali parę nazw ) jednak nie łącz tych dwóch "narodów" (wybacz to
                        niefortunne określenie)

> Poza tym jesli liczyć nie tylko żyjących "na raz" wyznawców Erosa\Amora a
                        całe
                        > pokolenia to sądzę, że spokojnie doliczylibyśmy się milionów przez wieki.

przez wieki na pewno - co do rzymian patrz wyżej
                        • ogolone_jajka Re: nono 02.09.04, 11:13
                          A dlaczego mam nie mieszać? Z historii jestem raczej cienki. Chyba Rzymianie wierzyli w Amora? Czy to była taka wiara jak polski katolizyzm - z przyzwyczajenia?
                          • pereop Re: nono 02.09.04, 11:22
                            ogolone_jajka napisał:

> A dlaczego mam nie mieszać? Z historii jestem raczej cienki.

bo państwo rzymskie i państwo(a) greckie to dwa zupełnie inne rozdziały
                            historii

Chyba Rzymianie wi
                            > erzyli w Amora?
                            wierzyli - i co z tego

Czy to była taka wiara jak polski katolizyzm - z przyzwyczajeni
                            > a?

z przyzwyczajenia? - wierzyli i pewnie szczerze z tym że jeśli nawet jesteś
                            cienki z historii to wiesz że ich "przyzwyczajenia" religijne uległy zmianie
                            • ogolone_jajka Re: nono 02.09.04, 11:34
                              Zdaję sobie sprawę, że państwo rzymskie i greckie to nie to samo, niemniej mnie chodzi wyłącznie o to, że na świecie żyły miliony wyznawców boga Erosa/Amora. I owe miliony zapałałyby świętym oburzeniem na stwierdzenie, że Eros/Amor to nie bóg - tak jak katolicy oburzają się, gdy mówię, że Jezust tudzież jego tata to nie są bogowie.
                              • pereop Re: nono 02.09.04, 12:56
                                ogolone_jajka napisał:

> Zdaję sobie sprawę, że państwo rzymskie i greckie to nie to samo, niemniej
                                mnie
                                > chodzi wyłącznie o to, że na świecie żyły miliony wyznawców boga
                                Erosa/Amora.
                                > I owe miliony zapałałyby świętym oburzeniem na stwierdzenie, że Eros/Amor to
                                ni
                                > e bóg

i to jak reagowali...wink

- tak jak katolicy oburzają się, gdy mówię, że Jezust tudzież jego tata t
                                > o nie są bogowie.

oburzają się i maja do tego prawo - jeśli ktoś w coś głęboko wierzy to co nie
                                wolno mu? jeśli ktoś na siłę próbuję mu wmawiać coś innego to mają grzecznie i
                                pokornie przyjąć pogląd innych(patrz twój) - bo nowy guru im oświeci umysł?
                                (choć pewnie kiedyś pojawi się ktoś zupełnie inny kto będzie może i tobie
                                wmawiał że żyjesz w niewiedzy że on wie najlepiej - i tak w kółko) - nie chcesz
                                boga nie chcesz kościoła twój biznes - ale zostaw innych - każdy żyje tak jak
                                chce a tobie nic do tego
                                • ijaw Re: nono 02.09.04, 13:19
                                  Każdy ma prawo do własnych poglądów i każdy może wierzyć w co chce. Ani ateiści,
                                  ani katolicy, ani nikt nie powinnien nikogo do niczego zmuszać i przekonywać.
                                  Praktyka jest taka, że tzw "wierni" chodzą z orężem i nakłaniają do swych
                                  kościołów. Dzisiaj jest widoczne aż nadto, prawda?

Gwoli wyjaśnienia, nie jestem ateistką, wierzę w Boga, ale nie wierzę w kościół
                                  ani katolicki ani żaden inny, bo między mną a Bogiem pośrednictwo jest zbędne.

ijaw

Dyskryminacja Rasowa
                                  • pereop Re: nono 02.09.04, 13:29
                                    ijaw napisała:

> Każdy ma prawo do własnych poglądów i każdy może wierzyć w co chce. Ani
                                    ateiści
                                    > ,
                                    > ani katolicy, ani nikt nie powinnien nikogo do niczego zmuszać i przekonywać.

dokładnie

> Praktyka jest taka, że tzw "wierni" chodzą z orężem i nakłaniają do swych
                                    > kościołów. Dzisiaj jest widoczne aż nadto, prawda?

a który kościół nie chciałby mieć wiecej wiernych (nie mówię tylko o
                                    katolickim)? - a na poważnie nie widzę żeby ktoś mnie zmuszał do chodzenia do
                                    kościoła - słyszę co najwyżej kwestię że powinienem chodzić ale nie przywiązuję
                                    do tego uwagi - każdy ma swój oręż - jedni mają RM inni
                                    "forum bez katocenzury" jak to nazywają - i wszystko jest w porządku- każdy
                                    nakłania do swoich racji bo ma do tego prawo - co oczywiscie nie znaczy że da
                                    radę kogolwiek przekonać
                                    >
                                    > Gwoli wyjaśnienia, nie jestem ateistką, wierzę w Boga, ale nie wierzę w
                                    kościół
                                    > ani katolicki ani żaden inny, bo między mną a Bogiem pośrednictwo jest
                                    zbędne.

i fajnie

pzdr
                                    Pereop
                                  • ogolone_jajka Re: nono 02.09.04, 13:33
                                    Mnie chodzi tylko o to, żeby tzw. wierzący nie twierdzili kategorycznie że Eros to nie jest bóg tylko dlatego, że inny bóg im tak powiedział (i to przez pośredników). Skoro miliony ludzi wierzyło w Erosa, to to chyba coś znaczy.

Oczywiście moja opinia jest taka, że zarówno Eros jak i Jahwe są wymysłem ludzkim i niczym więcej.
                                    • pereop Re: nono 02.09.04, 13:36
                                      ogolone_jajka napisał:

.
                                      > Oczywiście moja opinia jest taka, że zarówno Eros jak i Jahwe są wymysłem
                                      ludzk
                                      > im i niczym więcej.

przynajmniej jesteś konsekwnetny i nie robisz wyjątków...dobre i to
                                    • ijaw Re: nono 02.09.04, 14:14
                                      Ludzie wierzyli już w różnych bogów i bożków, a przedmioty takze bywają obiektem
                                      kultów, okej, gołe jajkosmile) masz prawo kwestionować bo jesteś ateistą, mowmy
                                      wobec tego tak, według mego rozpoznania, i będzie w porządkusmile

A w ogóle jesteś dobry chłop gołe jajkosmile))

pozdrawiam

ijaw

Dyskryminacja Rasowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka