Dodaj do ulubionych

Kościół

10.04.14, 21:21
Spotykam się z takim pojęciem - "Kościół Chrystusowy". Co dokładnie to oznacza?
Czy jest to kościół papieża, Watykanu, świątyń i hierarchów kościelnych, czy też jest to kościół oparty na wierze w ludziach? Czy w NT Jezus zwracał się bezpośrednio do Boga, czy korzystał z pośredników i kapłanów? Czy Jezus urządzał teatralne spektakle dla Boga? Odprawiał jakieś msze? Nie znam NT więc pytam się o to tych, którzy znają dobrze NT.
Jeżeli "Kościół Chrystusowy" to wiara w ludziach, a Bóg jest wszędzie, w każdym miejscu i czasie i dla każdego, to dlaczego potrzeba pośredników w "drodze" do Boga? Jeżeli Jezus dał swoim postępowaniem przykład dla ludzi jak zwracać się do Boga, to cała hierarchia z papieżem na czele jest niepotrzebna. Każdy człowiek ma wolną wolę i sam odpowiada za swoje życie, to po co jacyś pośrednicy, którzy dobrze sobie żyją na ziemi traktując wiarę innych dla własnych korzyści materialnych?
Obserwuj wątek
    • luna67 Re: Kościół 11.04.14, 20:24
      No..., pokusiles mnie na odpowiedzwink

Juz przy pierwszym spotkaniu; "Jezus rzekl mu (Piotrowi); ty jestes Szymon, syn Jony; bedziesz sie nazywal Kefas"/J 1,42/.
      Kefas w jezyku aramejskim oznacza; "skala", "opoka", Kilkanascie miesiecy potem Pan Jezus rzekl do Piotra: " A ja ci powiadamm ze ty jestes opoka, a na tej opoce zbuduje Kosciol moj i bramy pieklielne nie zwycieza go. I tobie dam klucze Krolestwa Niebieskiego: a cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a cokolwiek rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane i w niebie/Mt 16,18.19/.
      Ewangelia Sw. Jana opisuje nastepujace zdarzenie/ rzezcz dziala sie przed odejsciem Pana Jezusa do nieba:
      "Gdy sie tedy posilili, rzecze Jezus do Szymona Piotra; Szymonie, synu Jana; milujesz mnie wiecej nizli ci? Rzecze Mu; tak, Panie, Ty wiesz, ze cie miluje. Rzecze mu: Pas baranki moje............. Rzecze mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, miljesz mnie?, Zasmucil sie Piotr, ze mu po raz trzeci rzekl: Milujesz mnie? - i powiedzial do Niego; Panie, Ty wszystko wiesz. Ty wiesz, ze Cie miluje. Rzecze mu: Pas owce moje" /J 21,15-17/.

W powyzszych zdaniach jest mowa o opoce, na ktorej stanie Kosciol Chrystusa; o kluczach, o zwiazywaniu i rozwiazywaniu, o pasterzowaniu nad owcami Chrystusa.

Sw. Piotr nie bez przyczyny byl wyrozniony na kartach Pisma Sw. 114 razy..., i zajmowal wsrod Apostolow wyjatkowe miejsce......., czytajac nawet liste Apostolow; Piotr stawiany jest zawsze na pierwszym miejscu /Mt 10,2; Mk 3,16; Lk 6,14; Dz 1,13........
      • jotkajot49 Re: Kościół 11.04.14, 22:37
        >Sw. Piotr nie bez przyczyny byl wyrozniony na kartach Pisma Sw. 114 razy...,

A tak konkretnie to z powodu...?
        • dunajec1 Re: Kościół 11.04.14, 23:53
          Luna, "Pas owce moje..."powiedzial, a co robia ci co maja pasc? Lupia, strzyga, skubia byle im sie dobrze dzialo, co widzimy na codzien, tak moze pytanie jak juz przy owcach jestesmy, bylas kiedys tam gdzie wypasaja owce? jak mieszkaja bacowie i inni co pasa te owce?Powiesz ze to zwierzeta, a co mial na mysli Jezus jak powiedzial "..pas owce moje.."czyz nie porownal do zwierzat? i tak "bacowie' maja zyc? W takim przepychu? a co poniektore "owce"do geby nie maja co wlozyc,a dac musza "co laska"?bo zbawienia nie bedzie?Cos to kurna z tymi "bacami" nie tak......
          • kociak40 Re: Kościół 12.04.14, 00:42
            "Rzecze mu: Pas baranki moje............. "

Z głupimi barankami można wszystko ...........
          • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 20:24

dunajec1,

Strzyzenie owiec na wiosne, przynosi im ulge w leciewink
      • kolter-mr Re: Kościół 12.04.14, 20:35
        luna67 napisała:

> No..., pokusiles mnie na odpowiedzwink
        >
        > Juz przy pierwszym spotkaniu; "Jezus rzekl mu (Piotrowi); ty jestes Szymon, syn
        > Jony; bedziesz sie nazywal Kefas"/J 1,42/.
        > Kefas w jezyku aramejskim oznacza; "skala", "opoka",

Nie prawda, Piotr to nie skał ale spory kamień Kefa rodzaj żeński to skała Kefas rodzaj męski to inaczej odłamek skalny , głaz , spory kamień

Kilkanascie miesiecy potem
        > Pan Jezus rzekl do Piotra: " A ja ci powiadamm ze ty jestes opoka, a na tej opoce zbuduje Kosciol moj i bramy pieklielne nie zwycieza go. I tobie dam klucze
        > Krolestwa Niebieskiego: a cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie
        > , a cokolwiek rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane i w niebie/Mt 16,18.19/.

Jezus nie nazwałby nikogo skała , Piotr sam siebie nazwał kamieniem było by paradoksem żeby on był skała czyli fundamentem a Jezus tylko kamieniem smile))

" (4) Przystąpcie do niego, do kamienia żywego, przez ludzi wprawdzie odrzuconego, lecz przez Boga wybranego jako kosztowny. (5) I wy sami jako kamienie żywe budujcie się w dom duchowy, w kapłaństwo święte, aby składać duchowe ofiary przyjemne Bogu przez Jezusa Chrystusa. (6) Dlatego to powiedziane jest w Piśmie: Oto kładę na Syjonie kamień węgielny, wybrany, kosztowny, A kto weń wierzy, nie zawiedzie się."

> Ewangelia Sw. Jana opisuje nastepujace zdarzenie/ rzezcz dziala sie przed odejs
        > ciem Pana Jezusa do nieba:
        > "Gdy sie tedy posilili, rzecze Jezus do Szymona Piotra; Szymonie, synu Jana; mi
        > lujesz mnie wiecej nizli ci? Rzecze Mu; tak, Panie, Ty wiesz, ze cie miluje. Rz
        > ecze mu: Pas baranki moje............. Rzecze mu po raz trzeci: Szymonie, synu
        > Jana, miljesz mnie?, Zasmucil sie Piotr, ze mu po raz trzeci rzekl: Milujesz mn
        > ie? - i powiedzial do Niego; Panie, Ty wszystko wiesz. Ty wiesz, ze Cie miluje.
        > Rzecze mu: Pas owce moje" /J 21,15-17/.

No i co przez to chcesz udowodnić ?? Przecież to symbolika , upomnienie dobrego ucznia który trzy razy swojego pana odrzucił.

> W powyzszych zdaniach jest mowa o opoce, na ktorej stanie Kosciol Chrystusa; o
        > kluczach, o zwiazywaniu i rozwiazywaniu, o pasterzowaniu nad owcami Chrystusa.

Bzdura , to samo usłyszeli od Jezusa inni apostołowie ;
        " (18) Zaprawdę powiadam wam: Cokolwiek byście związali na ziemi, będzie związane i w niebie; i cokolwiek byście rozwiązali na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie."

Piotr nigdy nie był pierwszym biskupem Rzymu , był nim Linus.Mit pierwszeństwa zaczęto tworzyć po opuszczeniu przez cesarzy Rzymu w drugiej połowie IV wieku .

> Sw. Piotr nie bez przyczyny byl wyrozniony na kartach Pisma Sw. 114 razy..., i
        > zajmowal wsrod Apostolow wyjatkowe miejsce......., czytajac nawet liste Apostol
        > ow; Piotr stawiany jest zawsze na pierwszym miejscu /Mt 10,2; Mk 3,16; Lk 6,14;
        > Dz 1,13........

No a o tym czytałaś ??

" (9) otóż, gdy poznali okazaną mi łaskę, Jakub i Kefas, i Jan, którzy są uważani za filary, podali mnie i Barnabie prawicę na dowód wspólnoty, abyśmy poszli do pogan, a oni do obrzezanych; (10) mieliśmy tylko pamiętać o ubogich, czym się też gorliwie zająłem i co starałem się wykonać. (11) A gdy przyszedł Kefas do Antiochii, przeciwstawiłem mu się otwarcie, bo też okazał się winnym. (12) Zanim bowiem przyszli niektórzy od Jakuba, jadał razem z poganami; a gdy przyszli, usunął się i odłączył z obawy przed tymi, którzy byli obrzezani. (13) A wraz z nim obłudnie postąpili również pozostali Żydzi, tak że i Barnaba dał się wciągnąć w ich obłudę. "

Gołym okiem widać ze liderem nie był Piotr a Jakub , rodzony brat Jezusa.
      • kociak40 Re: Kościół 13.04.14, 23:37
        " Pan Jezus rzekl do Piotra: " A ja ci powiadamm ze ty jestes opoka, a na tej opoce zbuduje Kosciol moj i bramy pieklielne nie zwycieza go. I tobie dam klucze Krolestwa Niebieskiego: a cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a cokolwiek rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane i w niebie/Mt 16,18.19/. " - luna67

Czyli wynika z tego, że Jezus bierze odpowiedzialność za mordowanie ludzi przez Kościół (który ustanowił), nawracanie mieczem, wojny religijne, wyprawy krzyżowe, tortury, palenie ludzi na stosach, handel odpustami, a nawet pedofilię w Kościele i inne deprawości.
        Może wszelkie perwersje są mile widziane w niebie?
        • kolter-mr Re: Kościół 14.04.14, 08:58
          kociak40 napisał:

> Czyli wynika z tego, że Jezus bierze odpowiedzialność za mordowanie ludzi przez
          > Kościół (który ustanowił), nawracanie mieczem, wojny religijne, wyprawy krzyżo
          > we, tortury, palenie ludzi na stosach, handel odpustami, a nawet pedofilię w Ko
          > ściele i inne deprawości.
          > Może wszelkie perwersje są mile widziane w niebie?

No na to wychodzi ,ale wiemy ze źródeł z II wieku ze Piotr nigdy nie był biskupem Rzymu .Wystarczy poczytać też NT żeby wiedzieć ze nigdy nie był szefem wszystkich szefów smile
          Fakt, był wyrywny , typ lidera , jednak nie on rządził w zborze.
          • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 19:38

Kotler-mr napisal:
            "No na to wychodzi ,ale wiemy ze źródeł z II wieku ze Piotr nigdy nie był biskup
            > em Rzymu .Wystarczy poczytać też NT żeby wiedzieć ze nigdy nie był szefem wszy
            > stkich szefów smile
            > Fakt, był wyrywny , typ lidera , jednak nie on rządził w zborze."

Ha ha, ale rabnoleswink

W pewnym okresie swojego zycia Sw. Piotr przybyl do Rzymu i byl biskupem tego miasta!. Tu w Rzymie poniosl smierc meczenska na krzyzu, w Rzymie znajduje sie jego grob!.

Po jego smierci owczarnia Chrystusowa zarzadzaja nieprzerwanie przez wieki, az do naszych czasow, jego nastepcy na rzymskiej stolicy biskupiej. Przypatrz sie tej liscie biskupow rzymskich, ktorzy kolejno zasiadali na stolicy Piotrowej;
            sw. Piotr/Linus/Anaklet (Klet)/Klemens/Ewaryst/....itd. az do naszych czasow: Pius XI/Pius XII/ Jan XXIII/PawelVI itd.

Czy ta nieprzerwana ciaglosc biskupow rzymskich od czasow sw. Piotra po dzien dzisiejszy nic ci nie mowi? Bo mnie mowi bardzo duzo.

Ciaglosc ta jest dla mnie gwarancja, ze to tu, w Rzymie przechowuje sie prawdziwa nauke Chrystusa i Apostolow. I dzieki tej ciaglosci nauka ta byla przekazywana z pokolenia na pokolenie, przez cale wieki az do dzisiejszych czasow.

I wlasnie z takiego to wiec zrodla -Stolicy Piotrowej z jej nieprzerwanym lancuchem nastepcow sw. Piotra, katolik dowiaduje sie, jak nalezy rozumiec Pismo sw..

A jezeli ktos zrywa z dziedzictwem Apostolow, zrywa ze Stolica Piotrowa i to jest przyczyna wszystkich bledow w tlumaczeniu Pisma Swietego i powstaniem nowych odlamow religijnych i sekt......

Ps.
            po co ja tutaj pisze?....ech, ide dalej....
            • kolter-mr Re: Kościół 15.04.14, 21:09
              luna67 napisała:

>
              > Kotler-mr napisal:
              > "No na to wychodzi ,ale wiemy ze źródeł z II wieku ze Piotr nigdy nie był bisku
              > p
              > > em Rzymu .Wystarczy poczytać też NT żeby wiedzieć ze nigdy nie był szefem
              > wszy
              > > stkich szefów smile
              > > Fakt, był wyrywny , typ lidera , jednak nie on rządził w zborze."
              >
              > Ha ha, ale rabnoleswink

Ta, a wiesz e niejaki Ireneusz z Lyonu pod koniec II opisał kilku pierwszych biskupów Rzymu na pierwszym miejscu wymieniając Linusa którego na to stanowisko wybrali Paweł i Piotr. No ale już w IV wieku kiedy Rzym opuścili cesarze niejaki Liberiusz sporządził chronograf w którym juz pominął Pawła .Ale to nie dziwota już przecież trwała walka o prymat.

> W pewnym okresie swojego zycia Sw. Piotr przybyl do Rzymu i byl biskupem tego miasta!. Tu w Rzymie poniosl smierc meczenska na krzyzu, w Rzymie znajduje sie jego grob!.

Jego rzekome biskupstwo to mit budowany mozolnie przez watykan od IV wieku

> Po jego smierci owczarnia Chrystusowa zarzadzaja nieprzerwanie przez wieki, az
              > do naszych czasow, jego nastepcy na rzymskiej stolicy biskupiej. Przypatrz sie
              > tej liscie biskupow rzymskich, ktorzy kolejno zasiadali na stolicy Piotrowej;
              > sw. Piotr/Linus/Anaklet (Klet)/Klemens/Ewaryst/....itd. az do naszych czasow:
              > Pius XI/Pius XII/ Jan XXIII/PawelVI itd.

Pierwszym papieżem który był bezczelnym gamoniem nie respektującym praw innych stolic biskupich których było chyba z pięć był niejaki Leon wielki. Nigdy do zindoktrynowanej głowy nie przyszła myśl czemu wschód oderwał się od zachodu ??

> Czy ta nieprzerwana ciaglosc biskupow rzymskich od czasow sw. Piotra po dzien dzisiejszy nic ci nie mowi? Bo mnie mowi bardzo duzo.

Gdybyś znała choc w 3% historię tej bandy nie napisałbyś tak dobitnie :"nieprzerwana "

> Ciaglosc ta jest dla mnie gwarancja, ze to tu, w Rzymie przechowuje sie prawdzi
              > wa nauke Chrystusa i Apostolow. I dzieki tej ciaglosci nauka ta byla przekazyw
              > ana z pokolenia na pokolenie, przez cale wieki az do dzisiejszych czasow.

Rzeczywiście ,ani jeden katolicki dogmat nie ma nic wspólnego z ewangeliami smile))

> I wlasnie z takiego to wiec zrodla -Stolicy Piotrowej z jej nieprzerwanym lancu
              > chem nastepcow sw. Piotra, katolik dowiaduje sie, jak nalezy rozumiec Pismo sw. .

Bardzo chętnie zobaczę tam o kulcie obrazów , świętych i tych innych pogaństwach smile)

> A jezeli ktos zrywa z dziedzictwem Apostolow, zrywa ze Stolica Piotrowa i to je
              > st przyczyna wszystkich bledow w tlumaczeniu Pisma Swietego i powstaniem nowych
              > odlamow religijnych i sekt......
              >
              > Ps.
              > po co ja tutaj pisze?....ech, ide dalej....

Fakt walisz niezwykle infantylne tekściki na poziomie piaskownicy smile)
              • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 21:42
                kolter, jezeli ja: "wale niezwykle infantylne tekściki na poziomie piaskownicy", to co tu robisz rarodku?wink
                • kolter-mr Re: Kościół 15.04.14, 21:55
                  luna67 napisała:

> kolter, jezeli ja: "wale niezwykle infantylne tekściki na poziomie piaskownicy"
                  > , to co tu robisz rarodku?wink

Czytam i płaczę ze śmiechu nad twoją dziecinną retoryką smile)
                  Pamiętaj ze mamy XXI wiek poza encyklikami papieskimi jest sporo źródeł które opowiadają rzeczy niezbyt fałszerzom kościelnym w smak
        • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 19:53

kociak40 napisał:
          " Czyli wynika z tego, że Jezus bierze odpowiedzialność za mordowanie ludzi przez
          > Kościół (który ustanowił), nawracanie mieczem, wojny religijne, wyprawy krzyżo
          > we, tortury, palenie ludzi na stosach, handel odpustami, a nawet pedofilię w Ko
          > ściele i inne deprawości.
          > Może wszelkie perwersje są mile widziane w niebie?

Zaslepiony nienawiscia widzisz wiec w Kosciele katolickim tylko te slabe punkty? widisz tylko inkwizycje? i naduzycia? jakie od czasu do czasu sie zdarzaja wszedzie tam, gdzie sa ludzie, oraz tych mniej godnych lub niegodnych papiezy, ktorzy wcisneli sie na stlice Piotrowa, w okresie obnizenia sie poziomu zycia moralnego/chrzescijanskiego?

a nie widzisz tych 261 papiezy, ktorzy od czasow sw. Piotra zasiadali na jego Stolicy, 91, a wiec przeszlo jedna trzecia bylo meczennikami!, swietymi lub blogoslawionymi. Ogromna wiekszosc pozostalych to ludzie wybitni!

Potkniecia zdarzaly sie, zdarzaja i beda sie zdarzac! Chrystus sam dobral sobie Apostolow /J 15,16/ i sam ich wychowal, a mimo to, choc bylo ich tylko 12-stu, dwoch Mu sprawilo ciezkie zawod; jeden Go zdradzil, a drugi sie Go zaparl..........
          • jotkajot49 Re: Kościół 15.04.14, 21:12
            ...>Ogromna wiekszosc pozostalych to ludzie wybitni!

Na czym polegała ich wybitność?
          • kolter-mr Re: Kościół 15.04.14, 21:15
            luna67 napisała:

> Zaslepiony nienawiscia

Nie wiem jak Kociak ,ale ja z was tylko kpie , nienawiść pozostawiam twoim braciom w wierze smile)

widzisz wiec w Kosciele katolickim tylko te slabe punkty
            > ? widisz tylko inkwizycje? i naduzycia?

No ale to absolutnie wystarczy dla kogoś nie ogłupionego do stwierdzenia prostego faktu ; katolicyzm to moralna kloaka , która mordem zmuszała do przyjmowania swoich dogmatów .

jakie od czasu do czasu sie zdarzaja ws
            > zedzie tam, gdzie sa ludzie, oraz tych mniej godnych lub niegodnych papiezy,
            ktorzy wcisneli sie na stlice Piotrowa, w okresie obnizenia sie poziomu zycia moralnego/chrzescijanskiego?

Jesteś mocno nieuświadomiona w temacie smile) przecież do sukienki duchownej sam bóg wzywa wiec jakim cudem ci niegodni papieże ??

> a nie widzisz tych 261 papiezy, ktorzy od czasow sw. Piotra zasiadali na jego S
            > tolicy, 91, a wiec przeszlo jedna trzecia bylo meczennikami!, swietymi lub blog
            > oslawionymi. Ogromna wiekszosc pozostalych to ludzie wybitni!

Do V wieku wszyscy biskupi Rzymu jak jeden maż zostawali świętymi, choć dziś nikt nawet nie wie co zrobili , ba nawet nie wiadomo kiedy dokładnie żyli smile)

> Potkniecia zdarzaly sie, zdarzaja i beda sie zdarzac! Chrystus sam dobral sobie
            > Apostolow /J 15,16/ i sam ich wychowal, a mimo to, choc bylo ich tylko 12-stu,
            > dwoch Mu sprawilo ciezkie zawod; jeden Go zdradzil, a drugi sie Go zaparl.

No a potem ich wydymał bo Liderem grupy uczynił swojego brata Jakuba smile)
    • kolter-mr Re: Kościół 12.04.14, 20:24
      kociak40 napisał:

> Spotykam się z takim pojęciem - "Kościół Chrystusowy". Co dokładnie to oznacza?

Ludziom wydaje się ze ich kościół jest tym akurat ;

" (21) Bądźcie sobie wzajemnie poddani w bojaźni Chrystusowej! (22) Żony niechaj będą poddane swym mężom, jak Panu, (23) bo mąż jest głową żony, jak i Chrystus - Głową Kościoła: On - Zbawca Ciała. (24) Lecz jak Kościół poddany jest Chrystusowi, tak i żony mężom - we wszystkim. (25) Mężowie miłujcie żony, bo i Chrystus umiłował Kościół i wydał za niego samego siebie, (26) aby go uświęcić, oczyściwszy obmyciem wodą, któremu towarzyszy słowo"

> Czy jest to kościół papieża, Watykanu, świątyń i hierarchów kościelnych, czy też jest to kościół oparty na wierze w ludziach?

Pomijając to ze bozi nie ma kościół a nawet nie kościół a zgromadzenie wiernych 'kahal" które można by jeszcze nazwać chrystusowym to I oraz może kawałek II wieku.

>Czy w NT Jezus zwracał się bezpośrednio do Boga, czy korzystał z pośredników i kapłanów?

Kiedy modlił się to bezpośrednio , jednak jako prawowierny Żyd składając ofiary w świątyni musiał korzystać z pośrednictwa kapłanów świątynnych.

> Czy Jezus urządzał teatralne spektakle dla Boga? Odprawiał jakieś msze?

No jest kilka takich znanych momentów, np kazanie na górze ew Mateusza 5 , ponoć jest to kazanie wszech czasów .

> Jeżeli "Kościół Chrystusowy" to wiara w ludziach, a Bóg jest wszędzie, w każdym miejscu i czasie i dla każdego, to dlaczego potrzeba pośredników w "drodze" do Boga?

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus"

Jeżeli Jezus dał swoim postępowaniem przykład dla ludzi jak zwracać się
      > do Boga, to cała hierarchia z papieżem na czele jest niepotrzebna.

Zasadniczo ktoś musi organizować możliwość wspólnych zebrań modlitewnych , dlatego już Paweł ale nie Jezus. Zaczynał organizować pierwsze zbory w których mieli usługiwać już nie bezpośredni uczniowie Jezusa ,lecz ludzie już do tego przygotowani.

>Każdy człowiek ma wolną wolę i sam odpowiada za swoje życie, to po co jacyś pośrednicy, którzy dobrze sobie żyją na ziemi traktując wiarę innych dla własnych korzyści materialnych?

To wina owiec ze dają się strzyc pasterzom , taka rola owcy/barana żeby dochód przynieść pasterzowi smile)
      • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 20:13

> Jeżeli Jezus dał swoim postępowaniem przykład dla ludzi jak zwracać się
        > > do Boga, to cała hierarchia z papieżem na czele jest niepotrzebna.
        >
        > Zasadniczo ktoś musi organizować możliwość wspólnych zebrań modlitewnych , dlat
        > ego już Paweł ale nie Jezus. Zaczynał organizować pierwsze zbory w których miel
        > i usługiwać już nie bezpośredni uczniowie Jezusa ,lecz ludzie już do tego przyg
        > otowani.

Pasterzem wszystkich swoich owiec Chrystus ustanowil sw. Piotra, natomiast sw. Powlowi wyznaczyl inne zadanie; "Albowiem on /Pawel/ jest mi naczyniem wybranym, aby niosl imie moje przed pogan i krolow, i synow Izraela" /DZ 9,15)

- Aby niosl imie moje przed pogan i synow Izraela - a wiec Chrystus powolal sw Pawla do gloszenia Ewangelii, a nie do czegos innego. I rzeczywiscie, gdy idzie o szerzenie wiary Chrystusowej w owczesnym poganskim swieciem sw, Pawel odegral olbrzymia role. Przewyzszym on pod tym wzgledem wszystkich innych Apostolow, nawet sw. Piotra. Bo wlasnie do szerzenia Ewangeli powolal go Chrystus, a nie do rzadzenia calym Kosciolem.

Zarzad bowiem Kosciolem powierzyl juz przedtem Piotrowi, gdy trzykrotnie powiedzial do niego; "pas baranki moje, pas owce moje. /J 21, 15-17).......

• kolter-mr Re: Kościół 15.04.14, 21:21
          luna67 napisała:

> Pasterzem wszystkich swoich owiec Chrystus ustanowil sw. Piotra, natomiast sw.
          > Powlowi wyznaczyl inne zadanie; "Albowiem on /Pawel/ jest mi naczyniem wybranym
          > , aby niosl imie moje przed pogan i krolow, i synow Izraela" /DZ 9,15)

Piotr nigdy nie czuł się wyróżnionym a i też biblia tej bzdury nie potwierdza a wręcz jej zaprzecza

> - Aby niosl imie moje przed pogan i synow Izraela - a wiec Chrystus powolal sw
          > Pawla do gloszenia Ewangelii, a nie do czegos innego.

No a Piotr nie miał takiej posady; uświadamiającego pogan ??

I rzeczywiscie, gdy idzie o szerzenie wiary Chrystusowej w owczesnym poganskim swieciem sw, Pawel odegral olbrzymia role. Przewyzszym on pod tym wzgledem wszystkich innych Apostolow,
          > nawet sw. Piotra. Bo wlasnie do szerzenia Ewangeli powolal go Chrystus, a nie
          > do rzadzenia calym Kosciolem.

Kościołem rządzili wszyscy Apostołowie za filary zboru Paweł uznał Jakuba , Piotra i Jana. Pewno tylko o tych trzech pisał bo akurat tych poznał .Inni mogli być poza Jerozolimą

> Zarzad bowiem Kosciolem powierzyl juz przedtem Piotrowi, gdy trzykrotnie powiedzial do niego; "pas baranki moje, pas owce moje. /J 21, 15-17).......

Oj naiwna smile) trzy razy się zaparł t i Jezus trzy razy temu wartościowemu w gruncie rzeczy człowiekowi Jezus przypomniał, ze mu wybacza i studzi .
        • kociak40 Re: Kościół 15.04.14, 21:45
          "Zasadniczo ktoś musi organizować możliwość wspólnych zebrań modlitewnych ..."

Ten problem właściwie rozwiązali protestanci. Pastor jest urzędnikiem do tego ustanowionym.
          W NT są tylko dwa sakramenty - chrzest i Eucharystia. Wszystkie inne to wymysły papieża
          dla własnej chwały i całej watykańskiej mafii. KK popełnił tak liczne zbrodnie i to "przeciw ludzkości", że obecnie podpadałby pod Trybunał w Hadze.
          • luna67 Re: Kościół 15.04.14, 21:51
            kociak40 napisał:
            "KK popełnił tak liczne zbrodnie
            > i to "przeciw ludzkości", że obecnie podpadałby pod Trybunał w Hadze."

Zgadzam sie, i dlatego nie chodze do kosciola......
        • kociak40 Re: Kościół 15.04.14, 21:52
          "Zaslepiony nienawiscia widzisz wiec w Kosciele katolickim tylko te slabe punkty? widisz tylko inkwizycje? i naduzycia?" - luna67

To co przychodzi do głowy zależy od tego, co jest w głowie. Ja oceniam tylko fakty. Każda organizacja popełniająca zbrodnie jest organizacją mafijną. Za to co robi mafia odpowiada ten, który ją firmuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka