24.04.14, 14:42
"Uchwała mówi również o tym, że "Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża nadzieję, że kanonizacja Ojca Świętego Jana Pawła II będzie dla WSZYSTKICH Polaków okazją do radosnego i solidarnego świętowania, ..............."

Uchwała sejmu nie jest w moim imieniu, ja "świętował" nie będę.
Obserwuj wątek
    • nowabiala1 Re: Uchwała 24.04.14, 15:15
      Nie musisz. Sejm "wyraza nadzieję" i "apeluje". Wolno mu.
      • sclavus Re: Uchwała 24.04.14, 16:41
        sejm to nie sobór - kanonizacja do kościołów!!!
        W Polsce systemem jest demokracja a nie teokracja!!! - to jest łatwe do zrozumienia nawet przez tych, którzy w kampanii liczą na ambonowe poparcie!!
      • kolter-mr Re: Uchwała 24.04.14, 17:03
        nowabiala1 napisała:

> Nie musisz. Sejm "wyraza nadzieję" i "apeluje". Wolno mu.

Nie wolno
      • kociak40 Re: Uchwała 24.04.14, 17:36
        nowabiala1 napisała:

> Nie musisz. Sejm "wyraza nadzieję" i "apeluje". Wolno mu.

Sejm jest najwyższym organem państwowym i nie może wypowiadać się za obywateli w sprawie kanonizacji ustanawiania "świętego". Np. ja uważam, że K.Wojtyła już od dawna w piekle siedzi za ukrywanie pedofilii w Kościele. Tam jest jego miejsce. Mój pogląd nie jest odosobniony.
    • sclavus Re: Uchwała 24.04.14, 16:47
      nie tylko o tym bo mówi również, że: "wyraża wdzięczność...", ale nie mówi komu ta wdzięczność jest wyrażana...
      Podprogowo, jest to wdzięczność bogu... - a to już jest skandal nad skandale!!
      PeeS - w amoku po śmierci jp2, doczekali się: "nie płaczę po papieżu"; teraz ciężko pracują na taki owoc: "w dupie mam kanonizację jp2"
      tym niemniej, dla tych wszystkich konformistów rada: trenujcie wytrwale: niech żyje Rzeczypospolita Polska Przykościelna... - najbardziej pasujące hasło na święta państwowe big_grinbig_grinbig_grin
      • sclavus ... innym dzisiejszym popisem sejmu... 24.04.14, 18:52
        jest odrzucenie projektu ustawy o obowiązkowym nauczaniu przedmiotu "seksualność człowieka"...
        Za uchwalą o wdzięczności bogu za kanonizację jp2, głosowało 382 pOsłów i pOślic...
        Za odrzuceniem projektu ustawy - 368 pOsłów i pOślic...
        (byłożby tak, że tą "czternastkę" ruszyło jakieś sumienie?)
    • nowabiala1 Re: Uchwała 24.04.14, 19:49
      Przeciez sejm nie oglosil, ze Jan-Pawel II jest swietym, bo nie ma takich kompetencji.
      Przeczytaj tekst .
      • kociak40 Pierwsza ofiara 24.04.14, 20:41
        "Tragiczny wypadek wydarzył się we włoskim miasteczku Cevo. 21-latek został przygnieciony przez 30-metrowy krzyż, ustawiony w miasteczku w związku z wizytą Jana Pawła II w 1998 r. Młody mężczyzna zginął na miejscu - podaje "Corriere della Sera".

Pierwsza ofiara kanonizacji.
        • kociak40 Re: Pierwsza ofiara 25.04.14, 03:52
          To niekwestionowany następny cud JPII!
        • kolter-mr trzy kolejne ofiary 25.04.14, 08:10
          " Większość posłów SLD obecnych na sali nie wzięła udziału w głosowaniu. Jedynie trzech członków tej partii zabrało głos - za przyjęciem uchwały: Romuald Ajchler, Anna Bańkowska i Tadeusz Tomaszewski."
        • marina0321 Re: Pierwsza ofiara 25.04.14, 10:49
          kociak40 napisał:

> "Tragiczny wypadek wydarzył się we włoskim miasteczku Cevo. 21-latek został prz
          > ygnieciony przez 30-metrowy krzyż, ustawiony w miasteczku w związku z wizytą Ja
          > na Pawła II w 1998 r. Młody mężczyzna zginął na miejscu - podaje "Corriere dell
          > a Sera".

> Pierwsza ofiara kanonizacji.

Podaję link do tego wydarzenia:

www.fakt.pl/zabity-przez-krzyz-dramat-w-cevo-we-wloszech,artykuly,457503,1.html
          "Ciekawie" się zaczęło i jednocześnie tragicznie. Ponoć dobro przyciąga Dobro, a zło przyciąga Zło. Jan Paweł II w tym przypadku nie podtrzymywał tego krzyża i nie urchronił młodego mężczyzny przed tragedią; a miał okazję uczynić następny "cud".
          • jotkajot49 Re: Pierwsza ofiara 25.04.14, 21:28

"Drewniana konstrukcja runęła na grupę pielgrzymów we włoskiej miejscowości"
            >21-latek został przygnieciony przez 30-metrowy krzyż...

Pospieszył na spotkanie ze swoim Mzimu. Mzimu miało taki kaprys i zaprosiło go ma
            wspólne oglądanie przedstawienia w najbliższą niedzielę. Może nawet będzie siedział
            w loży samego Mzimu.
        • sclavus Re: Pierwsza ofiara 25.04.14, 11:39
          jeszcze jeden, najnowszy, znak czasu!!
          Łamały się krzyże na wieżach kościołów, piorun walił w postać Chrystusa a teraz ten krzyż...
          (widać bóg się fqrvił na sługi swoje i cóś im pokazuje big_grin)
      • kolter-mr Re: Uchwała 25.04.14, 08:09
        nowabiala1 napisała:

> Przeciez sejm nie oglosil, ze Jan-Pawel II jest swietym, bo nie ma takich kompo tencji.
        > Przeczytaj tekst .

To po jaki ptak to gremium zajmuje się watykańskim czary mary ??
        • kociak40 Re: Uchwała 25.04.14, 17:51
          "To po jaki ptak to gremium zajmuje się watykańskim czary mary ?? " - Kolter-mr

Źle się przez to dzieje, bo nasze dzieje stają się beznadziejne.
    • sitniczek Re: Uchwała 25.04.14, 13:57
      Nie wiem czemu radosne i solidarne świętowanie czegokolwiek w naszym kraju nieodmiennie kojarzy mi się z popijawą i darciem mordek.... To co, solidarnie drzemy buzie? Ło jeeezuuuu, łoj booożeee, łoj karoooool!
    • nowabiala1 Re: Uchwała 25.04.14, 15:11
      Sejm może się w uchwale zająć, czym chce. Gdyby mial zajmowc sie tylko wybranymi tematami np. niepelnosprawni , byłoby to dyskryminacją ludzi wierzących.

Uchwala to nie ustawa. Uchwała nie ma mocy prawnej, nikogo do niczego nie zobowiązuje.
      • sclavus Re: Uchwała 25.04.14, 16:47
        ... uFielbiam tÓmaństFo!!
      • kociak40 Re: Uchwała 25.04.14, 17:33
        "Sejm może się w uchwale zająć, czym chce."

Posłowie pobierają pensję z budżetu i powinni się zajmować nie czym chcą ale tym do czego zostali powołani. Sprawy religijne (a tym jest kanonizacja) są sprawami kościelnymi i mają swoje władze kościelne.
        • nowabiala1 Re: Uchwała 25.04.14, 19:27
          A ja ich wybierlam, z MOICH podatkow im placa i mam zyczenie, zeby zajmowali sie tym, co ja chce, co mnie interesuje, co mnie dotyczy.
          • kolter_mr Re: Uchwała 26.04.14, 21:28
            nowabiala1 napisała:

> A ja ich wybierlam, z MOICH podatkow im placa i mam zyczenie, zeby zajmowali sie tym, co ja chce, co mnie interesuje, co mnie dotyczy.

Nic głupszego dawno a forum GW nie czytałem !!
            Sejm ma za zdanie zajmować sie polepszeniem warunków twojego życia a to o czym ty tu bzdecisz uzyskasz w każdym kościele ,a jak wolisz to w knajpie.
      • kolter_mr Re: Uchwała 26.04.14, 21:26
        nowabiala1 napisała:

> Sejm może się w uchwale zająć, czym chce.

Nie, sejm nie jest od zajmowania się głupotami .

Gdyby mial zajmowc sie tylko wybranymi tematami np. niepelnosprawni , byłoby to dyskryminacją ludzi wierzących.

Dokładnie od tego jest zeby poprawiać jakość życia obywateli a nie pisać poematy na temat nieboszczyków.

> Uchwala to nie ustawa. Uchwała nie ma mocy prawnej, nikogo do niczego nie zobowiązuje.

Ty bardziej nie jest to niczemu potrzebne.
    • bogucjusz Jak w KRLD :-) n/t 25.04.14, 18:05

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka