Dodaj do ulubionych

Uzasadnienie

02.12.14, 16:50
Przysłuchując się pewnej dyskusji religijnej (nie biorąc w niej udziału) usłyszałem, że dawne palenie heretyków i czarownic nie ma podstaw w Biblii. Jest to nieprawda, właśnie Biblia dawała takie podstawy. Praktyka palenia heretyków miała uzasadnienie w Piśmie Świętym i tu przytaczam dokładny cytat z Ewangelii św. Jana, rozdz. XV,6. Są to słowa samego Jezusa:

"Jeźliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie jako latorośl, i uschnie, i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore".

Ten cytat był dla Inkwizycji jakby instrukcją, co należy czynić z inaczej myślącymi czyli heretykami. Co też przez ~ 500 lat robiono.
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Uzasadnienie 02.12.14, 21:01
      Jestem tego samego zdania. Palenie heretyków miało uzasadnienie w Biblii, taka prastara zasada, że na człowieka zawsze znajdzie się paragraf.
      Bardziej martwi mnie Twoje przysłuchiwanie się dyskusji i brak udziału.
      Wszak mogłeś wytoczyć ten biblijny argument.
      Albo dyskutanci byli niebezpieczni albo nie miałeś odwagi zadyskutować i tylko na forum szukasz potwierdzenia słuszności osądu...
      • kociak40 Re: Uzasadnienie 03.12.14, 01:43
        "nie miałeś odwagi zadyskutować " - broceliande

Mnie bardziej straszą osoby duchowne, niż duchy.
        • broceliande Re: Uzasadnienie 03.12.14, 09:29
          Ale osoby duchowne, w sensie księża i zakonnicy?
          To nieciekawie masz.
          Ja z nimi zupełnie nie mam styczności, w ogóle Kościół mnie nie dotyczy.
          W duchy też nie wierzę...
          • kociak40 Re: Uzasadnienie 03.12.14, 17:59
            "W duchy też nie wierzę..." - broceliande

Wiem, że nie ma duchów, ale z przyjemnością w nie wierzę.
            • broceliande Re: Uzasadnienie 04.12.14, 10:55
              Ja z przyjemnością czytam i oglądam horrory i fantasy. Czegoś nadprzyrodzonego mi jednak brakuje...
              • kociak40 Re: Uzasadnienie 04.12.14, 18:03
                broceliande napisała:

> Ja z przyjemnością czytam i oglądam horrory i fantasy. Czegoś nadprzyrodzonego
                > mi jednak brakuje...
                >

Nie duchy nas straszą, lecz nasza wyobraźnia.
    • kolter Re: Uzasadnienie 02.12.14, 23:05
      kociak40 napisał:

> Przysłuchując się pewnej dyskusji religijnej (nie biorąc w niej udziału) usłysz
      > ałem, że dawne palenie heretyków i czarownic nie ma podstaw w Biblii. Jest to n
      > ieprawda, właśnie Biblia dawała takie podstawy. Praktyka palenia heretyków miał
      > a uzasadnienie w Piśmie Świętym i tu przytaczam dokładny cytat z Ewangelii św.
      > Jana, rozdz. XV,6. Są to słowa samego Jezusa:
      >
      > "Jeźliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie jako latorośl, i uschnie
      > , i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore".
      >
      > Ten cytat był dla Inkwizycji jakby instrukcją, co należy czynić z inaczej myślącymi czyli heretykami. Co też przez ~ 500 lat robiono.

To tylko pretekst dla prymitywnego motłochu. Jezus nigdzie i nigdy nie nawoływał do samosądów tu i teraz . To chorzy z nienawiści fanatycy brali w swoje łapy sprawy .

(14) Gdyby was gdzie nie chciano przyjąć i nie chciano słuchać słów waszych, wychodząc z takiego domu albo miasta, strząśnijcie proch z nóg waszych! (15) Zaprawdę, powiadam wam: Ziemi sodomskiej i gomorejskiej lżej będzie w dzień sądu niż temu miastu.

Jak widać dopiero Bóg miał dać grzesznym popalić.
      No a co do czarownic ,to już Mojżesz kazał je mordować ;
      "(17) Nie pozwolisz żyć czarownicy."
    • ramrom Re: Uzasadnienie 07.12.14, 20:58
      Ewangelia św. Jana, rozdz. XV,6. - To słowa Jana.

Podaj źródła, że tekst powyższy był instrukcją dla inkwizycji, proszę!
      • kolter Re: Uzasadnienie 07.12.14, 21:11
        ramrom napisał:

> Ewangelia św. Jana, rozdz. XV,6. - To słowa Jana.
        >
        > Podaj źródła, że tekst powyższy był instrukcją dla inkwizycji, proszę!

Fakty są tym źródłem. Jezus do swoich uczniów powiedział tak crying14) Gdyby was gdzie nie chciano przyjąć i nie chciano słuchać słów waszych, wychodząc z takiego domu albo miasta, strząśnijcie proch z nóg waszych! (15) Zaprawdę, powiadam wam: Ziemi sodomskiej i gomorejskiej lżej będzie w dzień sądu niż temu miastu." Jak widać osąd takich ludzi pozostawił Jezus swojemu bogu na czas sądu Mordercy kościelni nie czekali , tu i teraz mordowali innowierców n na stosach czy posyłając przeciwko nim zakony morderców !!
        • ramrom Re: Uzasadnienie 07.12.14, 21:23
          nie udowodniłeś w żaden sposób, że: "Jak widać osąd takich ludzi pozostawił Jezus swojemu bogu na czas sądu Mordercy kościelni nie czekali , tu i teraz mordowali innowierców n na stosach czy posyłając przeciwko nim zakony morderców !! " jest podstawą działań inkwizycji
          • kociak40 Re: Uzasadnienie 07.12.14, 21:39
            Odsyłam Cię do wiekopomnego dzieła dwu dominikańskich inkwizytorów, profesorów Heinricha Kramera i Jacoba Springera - "Malleus Maleficarum", wydanego po raz pierwszy w 1486r. i wznawianym czternaście razy do 1520r. To była instrukcja jak postępować z heretykami i czarownicami. Dzieło to miało autoryzację papieża i zaczynało się bullą papieską.
            Dokładnie opisano w tym wiekopomnym dziele jakie stosowa tortury, w jaki sposób prowadzić palenie na stosie itd. i jakie są "prawne" motywacje do tego zawarte w Ewangelii.

• kociak40 Re: Uzasadnienie 07.12.14, 21:52
            ""Jeźliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie jako latorośl, i uschnie, i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore".

Te słowa Jezusa zawarte w Ewangelii św. Jana posłużyły jako podstawa do mordowania ludzi przez Kościół Rzymskokatolicki i protestancki. Przez ponad 500 lat działało Święte Oficjum czyli Inkwizycja powołana przez papieża i popełniła ogrom ludobójstwa na niewinnych ludziach.
            Z tego ogromu zbrodni KK się nie rozliczył.
          • kolter Re: Uzasadnienie 08.12.14, 09:10
            ramrom napisał:

> nie udowodniłeś w żaden sposób, że: "Jak widać osąd takich ludzi pozostawił Jezus swojemu bogu na czas sądu Mordercy kościelni nie czekali , tu i teraz mordowali innowierców n na stosach czy posyłając przeciwko nim zakony morderców !! "
            > jest podstawą działań inkwizycji

To dla kogoś kto zna historie tej zbrodniczej organizacji jest dowodem .
            Sekta skazując na śmierć często używała argumentów tego typu .Przecież musieli uzasadnić to ze mordują w imieniu bozi
            • taniarada Re: Uzasadnienie 08.12.14, 16:44
              Być ateistą to żaden wstyd.Wprost przeciwnie:wyprostowana postawa,która pozwala spoglądać dalej,powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu...''Powodem do dumy nie jest wdawanie się w ciągłe pyskówki .Tak nie postępuje ateista .Patrz forum religia.Wracając do tematu .To ludzie ludziom gotują ten los ,a nie Bóg.Takie ciekawostki wklejam:120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do "wypędzania duchów" nieczystych.II w. - Pod koniec II wieku wyznawcy chrystianizmu zaczynają głosić nauki o dziewictwie Maryi. Wcześniej nikt tego nie twierdził.321 r zaczęli się zabijać 360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów. Po raz pierwszy katoliccy biskupi polecili ściąć innych chrześcijan z powodów wyznaniowych. Miało to miejsce w Trewirze 385 r.IV wiek ogólne mordowanie.539 r. - Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej.600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łacinę do liturgii.I wiele innych pozdrawiam.
              • kolter Re: Uzasadnienie 08.12.14, 21:01
                taniarada napisał(a):
                Powodem do dumy nie jest wdawanie się w cią
                > głe pyskówki .

To zacznijcie dyskutować a nie kąsać jak kundelki .

>Tak nie postępuje ateista .

Jakiś kodeks na wzór dekalogu to definiuje ?

>Patrz forum religia.

No i co tam widzisz ,poza klęską wireców ?

.Wracając do tematu
                > .To ludzie ludziom gotują ten los ,a nie Bóg.

Nie uratował wasz bóg tego 2 latka ?Najpierw go na mroź wyprowadził a potem cudownie Policjanta zesłał do pomocy , to nie cud ??

Takie ciekawostki wklejam:120 r.
                > - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do "wypędzania duchów" nieczystych.II w. - Pod koniec II wieku wyznawcy chrystianizmu zaczynają głosić nauki o dziewictwie Maryi. Wcześniej nikt tego nie twierdził.321 r zaczęli się zabijać 360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów. Po raz pierwszy katoliccy bisku
                > pi polecili ściąć innych chrześcijan z powodów wyznaniowych. Miało to miejsce w
                > Trewirze 385 r.IV wiek ogólne mordowanie.539 r. - Ustanowiono władzę papieży o
                > raz ofiarę mszy świętej.600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łacinę do
                > liturgii.I wiele innych pozdrawiam.

No znam to i co ??
                • taniarada Re: Uzasadnienie 08.12.14, 22:31
                  kolter napisał
                  Większych idiotyzmów nie czytałem.Tylko ty kąsasz i jeszcze wklejasz swoje farmazony o ateizmie .Twoje postępowanie nie jest ateistyczne.To szukanie ciągłej awantury i pyskówki .Niszczenie przeciwników.Ty nawet wklejasz mordkę na forum moderacji.Choć wcale tam cię nie powinno być.Robisz wszędzie za naczelnego ,a mały pionek jesteś.Widocznie ciężkie życie miałeś.Bo ludzi nienawidzisz . Bez odbioru i twoich cudacznych wklejek.
                  • kolter Re: Uzasadnienie 09.12.14, 09:13
                    taniarada napisał(a):

> kolter napisał
                    > Większych idiotyzmów nie czytałem.Tylko ty kąsasz i jeszcze wklejasz swoje farm
                    > azony o ateizmie

Udowodnij przygłupie ze ja w ogóle cokolwiek o ateizmie piszę smile) poza aktualna sygnaturką smile)

>Twoje postępowanie nie jest ateistyczne

Co ty wierco od rydzyka możesz o tym wiedzieć ??.

>To szukanie ciągłej awantury i pyskówki .

Napisał typ który wypełzając z wsiowego forum Częstochora ,zaczął od personalnych ataków mojej osoby smile)

>Niszczenie przeciwników.

Obnażanie waszej obłudy i prymitywizmu nazywaj jak chcesz.

>Ty nawet wklejasz mordkę na forum moderacji.

Pijany jesteś ??

>Choć wcale tam cię nie powinno być.

Bo ty masz tylko do tego moralne prawo piewco wafelka ??

>Robisz wszędzie za naczelnego ,a mały pionek jesteś.

No a ty mi nawet jako pionkowi do pięt nie sięgasz ,australopiteku

>Widocznie ciężkie życie miałeś.

Nie wyzywiłbys rodziny jako psycholog, kiepsko z tym u ciebie .

>Bo ludzi nienawidzisz .

Za krótko bylem z Krk związany , nie nasiąknąłem tą waszą przypadłością.

> Bez odbioru i twoich cudacznych wklejek.

nasrałeś na mojej ścieżce a ja mam milczeć ?/
                  • kociak40 Re: Uzasadnienie 09.12.14, 19:58
                    Wzajemnie się nie gryźmy,
                    Niech nikt na nikogo nie warczy,
                    Bo zmartwień w Nowym Roku,
                    dla wszystkich wystarczy.
      • sclavus Re: Uzasadnienie 08.12.14, 16:54
        Skoroś taki biegły w katolicyzmie, to przytocz uzasadnienie powstania krucyfiksu bo ... nie wiem dlaczego, ale każdemu torturowanemu podsuwano go pod nos...
        (kiedy ewangelizowano przy pomocy żelaza i ognia, to to na poczesnym miejscu też był krucyfiks)
        • kolter Re: Uzasadnienie 08.12.14, 21:04
          sclavus napisał:

> Skoroś taki biegły w katolicyzmie, to przytocz uzasadnienie powstania krucyfiksu bo ... nie wiem dlaczego, ale każdemu torturowanemu podsuwano go pod nos...
          > (kiedy ewangelizowano przy pomocy żelaza i ognia, to to na poczesnym miejscu
          > też był krucyfiks)

Krucyfiks to nic innego jak symbol penisa ,czcili go juz tysiące lat przed Jezusem .Nie mogli tak pięknej tradycji zaprzepaści smile)
    • kociak40 Re: Uzasadnienie 08.12.14, 20:01
      Powołanie Inkwizycji przez papieża była spowodowana walką z herezją czyli z wolną ludzką myślą. Szybko rozszerzono jej działalność na walkę z diabłami i czarami. Mordowanie ludzi na taką skalę występuje tylko w wierze opartej na ST i NT. W ST Szatan nie zarysowuje się w sposób szczególnie wydatny. Wielki lęk przed szatanem wprowadza dopiero NT. Ewangelia nie podaje liczby demonów ale określa to na wielkie legiony. Sam Jezus jest kuszony przez Szatana, Jezus wypędza Szatana, przestrzega przed demonami i diabłami, wypowiada słowa, które są później podstawą do mordowania dla Inkwizycji. ST w Księdze Wyjścia rozdz. XXXII,18 -"Czarownikom żyć nie dopuścisz" daje powód połączenia przez Inkwizycję walki z herezją, diabłami i czarami jakby w jedno. W całej zachodniej i środkowej Europie, a także tam gdzie jest chrześcijaństwo, zaczynają się tortury i mordowanie niewinnych ludzi, i to przez ponad 500 lat. Co spowodowało kres tym mordą? Nauka. Przemiana jaka zaszła w światopoglądzie wykształconych Europejczyków pod koniec XVII w., polegała na szerzeniu się przekonania, iż wszechświat funkcjonuje w sposób uporządkowany, prawidłowy, zgodnie ze stałymi prawami. Przekonanie to znalazło oparcie w odkryciach naukowych Kopernika, Galileusza, Bruna, Keplera, Newtona, które zdetronizowały arystotelesowy pogląd kosmologiczny, umieszczający w centrum wszechświata nieruchomą Ziemię, narażoną na ataki wszelkiego rodzaju sił nadprzyrodzonych. Nowy światopogląd tz. mechanistyczny uczynił Ziemię częścią sprawnie działającej maszyny i drastycznie zredukował, a nawet wyeliminował zupełnie roli duchów i demonów. tak powstała filozofia mechanistyczna. Nowa filozofia stała się groźna dla religii gdyż zanegowała oddziaływanie na rzeczywistość demonów, duchów oraz czarów. Stało się to groźbą, że może doprowadzić do odrzucenia diabłów, cudów, skuteczności modlitwy, Bożej Opatrzności, a nawet istnienia Boga. Dlatego też Kościół wprowadził skomplikowaną teologię naturalną próbującą pogodzić wiarę z rozumem, w myśl której, Bóg działa poprzez procesy przyrodnicze. Szkoda usuwać diabła, gdyż ten jest dla Kościoła prawdziwym finansowym dobrodziejem (msze intencyjne, egzorcyzmy itd.). Dlatego też papież Paweł VI w roku 1972 podał nową definicję (dokładnie cytuję) - "Szatan, to żywa, duchowa istota, która demoralizuje i sama jest zdemoralizowana; to przerażająca, potworna, ale tajemnicza i wywołująca strach rzeczywistość". Czarów i paktów z diabłami już nie ma, ale dla kościelnych finansów diabły dalej funkcjonują w zmodernizowanej postaci.
      Według mnie, mówiąc o prawidłowej wierze, jest to wiara bezpośrednia - człowiek - Bóg bez żadnych pośredników, którzy tylko wprowadzają oszustwa dla własnych materialnych korzyści.
      Mamy Pismo Święte, mamy rozum, zakładamy, że Bóg jest wszechwiedzący i wszechmocny, żadne pośrednictwo ludzi trzecich nie jest potrzebne, a przeciwnie, tylko szkodliwe.
      • taniarada Re: Uzasadnienie 18.12.14, 22:06
        winny się tłumaczy .sclavus napisał : a po jaką cholerę ma się ktoś tłumaczyć.Po co wykład biblii .Po jaką niedolę.Jak jesteś niereformowalny .I zagubiony.Rozumiem ,że musisz występować w parach .Nie mam nic przeciwko gejom i innym .Uwaga ,uwaga nadchodzą .Dwaj przyjaciele.<Bójta się ludzie to my zwierzaki.Wyrwane prosto z pastwiska i do ubicia.O co ci chodzi sclavus o normy prawne .O rozdział .Numer .Czy o lata przed naszą erą.O wklejkę z internetu .Olaboga .
    • kociak40 Re: Uzasadnienie 12.12.14, 00:10
      "Malleus Maleficarum" (inaczej - "Młot na czarownice") można tylko czytać jako reprint.
      Mam właśnie takie wydanie ale jest to zbyt obszerne i pisane dość trudnym językiem.
      Jeżeli interesuje Cię ten problem, to polecam prace naukową Brian P. Levack - "Polowanie na czarownice w Europie wczesnonowożytnej" wydawnictwa Zakładów Narodowych im. Ossolińskich wydane w 1991r. Ta publikacja powinna być w każdej bibliotece publicznej.
      Jest w języku polskim i to tłumaczona językiem współczesnym.
    • kociak40 Re: Uzasadnienie 12.12.14, 00:40
      ramrom napisał:

> Nie interesują mnie prace Brian P. Levack, interesuje mnie oryginał i proszę Ci
      > ę nie rób ze mnie idioty

Oryginał czego? Oryginał "Malleus Maleficarum" z lat 1486 - 1520? Widać, ze idiotą jesteś.
      • kolter Re: Uzasadnienie 12.12.14, 10:17
        kociak40 napisał:

> ramrom napisał:
        >
        > > Nie interesują mnie prace Brian P. Levack, interesuje mnie oryginał i proszę Cię nie rób ze mnie idioty
        >
        > Oryginał czego? Oryginał "Malleus Maleficarum" z lat 1486 - 1520? Widać, ze idiotą jesteś.

Fakt , jak ktos nie chce przyjąć czegoś do wiadomości to takich tanich chwytów o oryginałach się czepia smile)
    • kolter Re: Uzasadnienie 12.12.14, 10:11
      ramrom napisał:

> Nie interesują mnie prace Brian P. Levack, interesuje mnie oryginał i proszę Cię nie rób ze mnie idioty

Znasz łacinę, nie znasz to nie rób z siebie...... Bo było tu sporo takich których tylko oryginały interesują ignorując to ze nie są w stanie tego ogarnąć smile)
    • kociak40 Re: Uzasadnienie 16.12.14, 23:18
      ramrom napisał:

> ja łaciny nie znam, mój wuj zna łacinę.

Pisałem, że nie mam oryginału (mając taki byłbym bardzo bogaty) ale jedynie reprint tego wydania. Reprint, to dosłowne lub tylko nieznacznie zmienione, ponowne opublikowanie utworu i to współcześnie. Jest to bardzo "opasła" księga, grubości prawie cegły.
      O takie wydanie sam możesz się postarać.
      • ramrom Re: Uzasadnienie 18.12.14, 18:18
        a możesz podać sposób, podpowiedź jak mógłbym się zapoznać z tym dziełem? Rozumiem, że skoro opasłe i wielkie to nie zeskanujesz i nie wyślesz mi. Ale jakieś inne pomysły?
        • kociak40 Re: Uzasadnienie 18.12.14, 21:02
          Wersję uwspółcześnioną czyli skrótową ~ 200 stron, możesz kupić na Allegro za ~ 20 zł lub taniej.
    • kolter Re: Uzasadnienie 17.12.14, 11:36
      ramrom napisał:

> ja łaciny nie znam, mój wuj zna łacinę.

kocie od razu widać ze nie interesuje ciebie dyskusja a tylko zaśmiecanie.
      Faktem jest ze Krk z "młotem na czarownice" czy bez niego mordował swoich antagonistów
      • kociak40 Re: Uzasadnienie 17.12.14, 11:49
        "kocie od razu widać ze nie interesuje ciebie dyskusja a tylko zaśmiecanie. " - kolter

To ja otworzyłem ten wątek i wypowiedziałem się na tyle co wiedziałem w tym temacie.
        Jeżeli masz większą wiedzę co do meritum, to dyskutuj, po to jest forum.
        • kolter Re: Uzasadnienie 18.12.14, 23:00
          kociak40 napisał:

> "kocie od razu widać ze nie interesuje ciebie dyskusja a tylko zaśmiecanie. " -
          > kolter
          >
          > To ja otworzyłem ten wątek i wypowiedziałem się na tyle co wiedziałem w tym temacie.
          > Jeżeli masz większą wiedzę co do meritum, to dyskutuj, po to jest forum.

Od lat słyszę taki tekst; tylko oryginał mnie interesuje . Wiem wtedy jedno ;nic tak naprawdę takiej osoby nie interesuje .
    • kolter Re: Uzasadnienie 18.12.14, 23:01
      ramrom napisał:

> Eeee na Allegro nic nie kupuję, tak mam i tyle na ten temat.
      > Jeśli jakieś inne propozycje, będę wdzięczny. Jeśli nie to nie.....

Tak jak pisałem ,ciebie to nie interesuje klonie kota
    • kolter Re: Uzasadnienie 21.12.14, 19:15
      ramrom napisał:

> znalazłem w sieci. Czytam. Koltera przywołaj do porządku proszę bo wtrynia się
      > w rozmowę.

Nie podoba się to pisz na priva z nim a tak to licz się ze forum otwarte ma taki urok
    • kolter Re: Uzasadnienie 21.12.14, 21:02
      ramrom napisał:

> forum otwarte jest, rozumiem to, he, he, otwarte......
      > nie mogę pisać na priva z kociakiem bo nie mam namiarów albo czegoś nie wiem.
      > Proszę o wyjaśnienie.

daremny trud wyjawianie czegokolwiek....
    • kociak40 Re: Uzasadnienie 21.12.14, 21:16
      ramrom napisał:

> i jak zwykle człowiek ze wsi wyjdzie, wieś z człowieka nigdy!

Przeszłość ma każdy, a przyszłość niewielu.
    • kolter Re: Uzasadnienie 21.12.14, 21:20
      ramrom napisał:

> i jak zwykle człowiek ze wsi wyjdzie, wieś z człowieka nigdy!

tak kocie but ze słomy a nie słoma z butów.
    • kolter-rm Z bogiem... towarzyszu 22.12.14, 22:27
      ramrom napisał:

> JAK WIDZĘ NIE MA TU MIEJSCA DLA ATEISTÓW!
      > nie będę więcej zaśmiecał "Twojego" forum
      >
      > Wypadajcie z mojego życia czciciele boga.........
    • kociak40 Re: Z bogiem... towarzyszu 05.01.15, 20:35
      "pozdrawiam ozięble" - ramrom

lodowate uczucia są przyczyną oziębłych stosunków.
      • pocoo Re: Z bogiem... towarzyszu 05.01.15, 22:01
        kociak40 napisał:
        > lodowate uczucia są przyczyną oziębłych stosunków.

Morsy w przerębli? Normalka.
    • sclavus Re: Uzasadnienie 05.01.15, 21:10
      ... Filip z konopi już wyskakiwał - popełniasz plagiat!!
    • kolter Re: Z bogiem... towarzyszu 08.01.15, 19:51
      ramrom napisał:

> Widzisz, ja wolę być towarzyszem a nie katolem jak Ty.......
      >
      > pozdrawiam ozięble

kocie mrau do budy ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka